Butonul de Unsubscribe: De ce creeaza mai multa confuzie decat liniste

Se simte tot mai mult necesitatea introducerii unui buton de Unsubscribe la nivelul Inboxului care sa functioneze alaturi de butonul obisnuit de “report as spam” si care sa permita diferentierea intre mesaje nedorite de tip spam, nesolicitate si mesaje nedorite pe baza de permisiune.

Statisticile arata ca utilizatorii de email folosesc in mod eronat butonul de This is spam, chiar si atunci cand este vorba de mesaje electronice gen newsletter la care singuri s-au abonat printr-o modalitate de tipul opt-in. In acest caz, utilizatorii ar trebui sa foloseasca link-ul de unsubscribe din josul paginii, dar iritati din cauza frecventei mult prea mari a trimiterilor sau a lipsei de relevanta, apasa butonul de reclamatie de spam.

Butonul de unsubscribe in inbox, desi face obiectul unui RFC (aprobat la nivelul consortiului de internet), functioneaza/este implementat doar de cei de la Hotmail (si acolo este vizibil doar in anumite cazuri).

Greseli in comunicarea pe email II

Atunci cand cunosti care sunt greselile pe care altii inaintea ta le-au facut in comunicarea pe email, e simplu: nu le repeti si tu.

Pe Markmedia, poti citi a doua parte a articolului Greseli in comunicarea pe email. Pentru marketeri si companiile care fac marketing prin email: aceste informatii va pot schimba perspectiva asupra chestiunii frecventei de trimitere a unui newsletterului.

Problemele de frecventa incep prin a nu acorda abonatului dreptul de a alege frecventa dorita a primirii emailurilor. Frecventa newsletterului tau este una dintre cele mai grele decizii strategice pe care trebuie sa le iei. Cat de des trimiti emailuri catre subscriberi poate varia – zilnic, saptamanal, bilunar, de 3 ori pe luna, lunar, trimestrial etc, iar aceasta variatie determina gradul de iritare si raspuns al abonatilor tai….CLICK pentru a continua!

Ep. 4: Ai nevoie de call-to-action?

Da. In primul rand, pentru ca scopul intregului demers este acela de a genera o actiune, un comportament, un gest activ. Vrei click-uri pe mesajul tau si vrei ca oamenii sa ajunga pe landing page-ul tau pentru ca aici sa se convinga de avantajele de a deveni abonat la newsletterul tau.
In al doilea rand, pentru ca – sa recunoastem – pana la urma, intri in casuta de email a abonatului fara sa fi fost invitat. Chiar daca patrunzi in newsletterul unei alte companii “pret de” un banner, senzatia de “Eu nu am cerut asa ceva” poate aparea la anumiti abonati.

Mesajul tau poate fi perceput ca intruziv dat fiind ca faci promovare in newsletterul unei alte companii si ai nevoie de un stimulent care sa-l faca pe cel care nu astepta si cel mai probabil, nu dorea mesajul tau, sa actioneze si sa se lanseze pe calea conversiunii. Astfel, raspunzi si la intrebarea: “Ce fel de call-to-action?”
CTA-ul standard si arhicunoscut Click aici asezat la finalul copy-ului tau este prea putin pentru acest tip de conversie. Intr-adevar, el este minunat in simplitatea sa, insa raspunde la intrebarea utilizatorului “Mie ce-mi iese?”.

Pe email, un call-to-action de succes trebuie sa aiba 3 elemente: actiunea pe care vrei sa o faca abonatul, cuvintele pe care le folosesti si modul in care arata (text, imagine, pozitie). Click aici este prea general si lipsit de finalitate. IN schimb, un mesaj de genul “Descopera 3 avantaje ale abonarii la newsletterul nostru!” este un call-to-action care se caracterizeaza prin: 1) putere de trigger; 2) vorbeste de avantaje castigate de abonat; 3) e usor pentru cititor sa vizualizeze actiunea si rezultatul pe care vrei sa le provoci.

In plus, daca se opteaza pentru mesajul standard Click aici, se induce ideea ca prin efectuarea clickului, utilizatorul se angajeaza sa se aboneze. Click aici pretinde un mai mare angajament din partea utilizatorului. Astfel, un mesaj de genul “Descopera avantajele abonarii la newsletterul X” sau “Afla mai multe despre newsletterul X” reflecta mai bine rezultatul clickului. Caci dupa click, utilizatorul va face un salt spre un landing page creat special pentru el si unde decide daca merge mai departe sau nu.

Cu alte cuvinte, chiar daca Click aici este concis, clar si inteles de toata lumea, el nu trebuie vazut ca cel mai bun CTA. Mai ales cand vorbesti din postura unui marketer-advertiser care urmareste sa directioneze si “absoarba” abonatii unui newsletter spre propriul sau newsletter.

Cautam Programatori

Cautam Senior si Junior PHP Programmer. Nu tata si fiu, dar sa fie tatal lor in programarea PHP. Oferim integrare cu o echipa tanara si muncitoare. Te incadrezi sau cunosti pe cineva potrivit? Asteptam CV-uri la secretariat@whiteimage.net. Iata ce vrem:

Senior PHP Programmer
Suntem in cautare de coleg senior care sa contribuie la proiectarea si dezvoltarea platformelor software ale companiei si la integrarea acestora cu alte aplicatii comerciale si/sau cu platformele clientilor.

It’s a must:
Minim 3 ani in dezvoltarea de aplicatii complexe folosind PHP
Cunostinte bune de Ajax/ Cunostinte bune de Javascript
Obligatoriu cunostinte foarte bune de Smarty/ Experienta in lucrul cu baze de date mari
Obligatoriu foarte bune cunostinte de Postgres SQL/ Cunostinte bune de MySQL

Constituie un avantaj lucrul cu librarii grafice
Cunostinte bune in lucrul cu expresii regulate
Cunostinte Linux la nivel mediu
Constituie un avantaj cunoasterea protocoalelor de trimitere a emailurilor

Ce am mai vrea:
sa fii comunicativ, pasionat, obsedat de calitate
——————————————————————-
Junior PHP Programmer
Cautam un coleg junior care sa contribuie la sarcinile de mentenanta si la integrarea platformelor software ale companiei cu alte aplicatii comerciale si/sau cu platformele clientilor conform specificatiilor primite.

Bune cunostinte de PHP
Cunostinte de Ajax/ Cunostinte de Javascript
Obligatoriu cunostinte de Smarty/ Obligatoriu cunostinte de Postgres SQL
Cunostinte de MySQL/Cunostinte Linux

Ce ne-am mai dori:
sa fii comunicativ, pasionat

Trimite-ne CV-ul tau la secretariat@whiteimage.net.

MARKETERII, in goana dupa abonati la newslettere

Ok, facem email marketing, demaram un newsletter al companiei, ne angajam sa trimitem periodic informari catre abonati. Dar cum construiesti baze de date? Cum colectezi noi contacte? Citeste despre o metoda de creare si/sau crestere a bazei de date mai putin practicata, in articolul publicat azi in BM.

Din articol: …Marketerii trebuie insa sa verifice cu atentie modul in care adresele de email din aceste baze de date au fost colectate. Acestea pot fi stranse offline -de la targuri sau evenimente sau online. Relativ la modul de colectare offline, ceea ce conteaza este modul de obtinere a acordului abonatilor: cat de explicit si vizibil a fost obtinut acceptul de a primi emailuri pe formularul de participare la eveniment, adica implicit sau prin bifarea….

Click pentru a continua!

Greseli ale companiilor in comunicarea pe email

Incepand cu modul de solicitare a permisiunii, trecand prin mesajul de Bun Venit si continuand cu frecventa mesajelor, unele companii savarsesc in comunicarea pe email greseli care eludeaza bunele practici din email marketing. Despre aceste greseli, DOs & DON’Ts, in articolul publicat in Markmedia.

“Consumatorii de email sunt mai duri, mai critici si mai expresivi ca niciodata. Si pe buna dreptate, pana la urma, caci de multe ori marketerii care aleg comunicarea pe email savarsesc o multime de greseli in relatia cu abonatii lor, inca de la primii pasi ai construiri relatiei. Iar daca nu se incepe prin incredere, atunci ce ramane?”……
Click pentru a continua!

Ep. 3: Location, location, location…

Dupa Episodul 1: Sa ne imaginam ca esti un marketer… si Episodul 2: ce inserezi?

Episodul 3: Locatia sau, cu alte cuvinte, unde inserez mesajul meu?

Raman la situatia marketerului care isi seteaza drept obiectiv colectarea de noi contacte. Strategie de colectare: prin inserarea unui mesaj de promovare in newsletterul unei companii cu un profil compatibil cu al sau. Urmatoarea chestiune pe lista marketerului: cea mai buna pozitie pentru inserarea mesajului.

Raspunsul variaza.

1. In functie de content, discutam despre relevanta insertului tau si alegerea inteligenta a pozitiei bannerului tau: unde este relevanta daca promovezi un produs de turism langa rubrica Politica interna si Media a newsletterului unui cotidian national? Sau un produs alimentar in vecinatatea rubricii IT si Economie? Este logic ca mesajul unei companii producatoare de materiale de constructii nu se va bucura de atentia abonatilor care citesc in mod regulat rubrica de mondenitati. Concluzia: daca marketerul alege newsletterul unui publisher, integrarea bannerului trebuie sa tina cont de modul de organizare a informatiei/ rubricilor. Exemplu: esti o companie specializata pe consultanta financiara; evident, insertul tau va fi asezat in vecinatatea rubricii Economie/Afaceri/Finante pentru ca acolo interesul cititorilor pe care vrei sa-i recrutezi este cel mai mare. Pentru ca in definitiv, tu iti doresti o actiune sau mai bine zis un lant de actiuni: click pe insertul tau – landing page – abonarea la newsletterul tau.

2. In functie de layout si redarea sa pe email, care este cea mai buna pozitie pentru maximizarea vizibilitatii insertului tau direct din email? Intr-un whitepaper, Marketing Sherpa exemplifica propria experienta privind pozitia bannerelor lor in newsletter, spunand ca ani de zile, inserturile lor publicitare au ocupat pozitia din dreapta din newsletter. Curand insa, compania a constatat ca pierdea bani pentru ca acele inserturi nu erau vizualizate in preview pane. Dupa teste, schimband pozitia bannerelor pe partea stanga a newsletterului, MarketingSherpa a constatat ca o crestere cu 28, 24% a numarului de clickuri. Motivul? Intr-adevar, in partea stanga a newsletterului, insertul publicitar era vizibil abonatilor si in preview pane. Asadar, ratiunile de redare a newsletterelor pe email trebuie sa participe la luarea deciziei privind cea mai buna pozitie a insertului.

Pentru a determina cea mai buna pozitie a insertului tau, testele A/B pot fi de un real ajutor. “Crede si nu cerceta” nu trebuie sa fie niciodata un motto in comunicarea pe email. Marketerii trebuie sa cerceteze mereu care sunt cele mai eficiente solutii, mai ales ca testarea A/B le poate fi pusa la dispozitie de ESP-urile care au implementat aceasta metoda de cercetare.

Urmatorul pas pentru marketer este raspunsul la intrebarea: ai nevoie de call-to-action?