Cifre si descoperiri interesante in cea de-a treia editia a studiului INSIDE 2008

Am publicat pentru al treilea an consecutiv studiul “INSIDE: Cum au fost citite newsletterele in 2007” privind modalitatea de citire a newsletterelor in Romania anului 2007. Observatia care se desprinde cel mai pregnant este legata de cresterea ratelor de clickthrough in 2007, ceea ce inseamna ca interesul abonatilor pentru newslettere este din ce in ce mai mare, CTRO= 34,25% in 2006 fata de CTRO= 37, 78% in 2007.

Printre altele, datele statistice arata ca:
– Media ratei de clickthrough raportata la emailurile trimise a crescut in 2007, fata de 2006. Acest lucru ne indica faptul ca de fapt, rata de deschidere nu a scazut, ci este influentata de restrictiile ISP-urilor care nu mai permit monitorizarea corecta a ratelor de deschidere.
– Marketerii au reusit sa comunice mai relevant in 2007, cea mai mare rata de CTRO crescand de la 36,92% in 2006 la 41,69% in 2007.
– Miercurea ramane cea mai buna zi pentru deschideri si clickthrough.
…. si multe alte constatari pe care le puteti gasi solicitand studiul in format .pdf aici.

Limbajul in email marketing

De curand unul din blacklist-uri a ridicat tonul la un sender care pretindea ca acel blacklist i-a blocat emailurile trimise catre o lista double opt-in. Ceea ce i-a deranjat se pare cel mai tare pe reprezentantii blacklist-ului, nu a fost faptul ca a facut sau nu spam ci faptul ca a utilizat sintagma double opt-in in loc de confirmed opt-in.

Se pare ca in prezent este o oarecare discrepanta intre ceea ce marketerii inteleg prin confirmed-opt in vs double opt-in si ceea ce inteleg in general reprezentantii blacklist-urilor. Daca cei dintai vad lucrurile in felul urmator:

Confirmed Opt-In
[…]confirmed opt-in lists confirm, by email, your subscription as soon as your name has been added to the list. They allow you to unsubscribe immediately by replying or clicking on a link within the email. […]

Double Opt-In
A double opt-in list means not only must the user take an action to add himself to a list, but he then receives a confirmation of his subscription. He must reply to be added to the list. […]

Ceilalti vad lucrurile intr-o cu totul si cu totul alta lumina, adica:

“Opt-In”

Term often used by spammers to mean the recipient “has not opted-out, therefore they are opt-in”. Usually means any address the spammer can get hold of.


“Double-Opt-In”

Term often used by spammers to imply the recipient has “opted-in twice”. The first time, says the spammer, was when the address was obtained and “opted-in” by the spammer without the recipient’s consent and the second time was when the recipient failed to ‘opt-out’ after receiving the first spam.

Se pare insa ca nu exista o cale de reconciliere intre cele doua parti, cea mai buna solutie, cel putin pentru moment este aceea de a avea grije ce vorbesti si cu cine vorbesti. Este recomandat pentru a nu crea confuzii si mai mari in email marketing sa nu mai inventam noi termeni.

Video & newsletter: un cocktail servit cu atentie

E greu sa optezi pentru integrarea de filmulete video in newslettere, atunci cand stii ca redarea in clientul de email, deliverabilitatea, ba chiar reputatia ta pot suferi la livrare din cauza acelui filmulet.

Un studiu de caz de pe Marketing Sherpa ne arata ca, facuta cu atentie (grija la dimensiunea filmuletului, un strong copy de call-to-action pentru deschiderea filmuletului, chiar daca imaginile nu sunt activate by default etc.), aceasta integrare a filmuletelor in interiorul newsletterelor poate avea un real succes, atat asupra clickthrough-ului, cat si asupra conversiilor (realizarea obiectivului propus – transformarea subscriberilor in clienti, in cazul studiului de fata).

Citeam azi acest studiu de caz si mi-am dat seama ca asta am facut si noi in 2007 prin campania castigatoare Gold Consumer de la Mk Sherpa. Dorind o mai mare interactivitate si un imbold puternic pentru subscriberi de a veni la targul auto, ideea filmuletului ne-a prins foarte bine pentru campania Renault SIAB. Vezi layout-ul campaniei + mai multe detalii aici ….

In muzica, marketingul a ales “via email”

Artistii si industria muzicala sunt, incepand cu ultimii ani, cei mai creativi atunci cand vine vorba de promovarea de produse. Madonna este exemplul cel mai puternic, prin castiguri de milioane de dolari obtinute inainte ca albumul sau Hard Candy sa ajunga pe piata (colaborarea cu Vodafone, Unilever, Fiji…).

Si pentru ca jocul se joaca “in the big league”, unde cei mai tari concureaza impotriva celor mai tari, companiile de inregistrari au nevoie de targetare exacta si sigura si un delivery al mesajelor promotionale direct la sursa. De aceea, metoda clasica de a trimite un CD catre DJ-ii de radio sau catre baietii responsabili cu playlist-ul nu mai functioneaza, dintr-un motiv foarte simplu: riscul ca acest CD sa ramana ingropat printre munti de alte CD-uri care bombardeaza radiourile.

O alternativa a fost email-ul. Prin email, mesajul promotional ajunge direct la sursa; in felul acesta, companiile au renuntat sa mai tinteasca biroul DJ-ilor, tintind acum PC-ul lor.

eNotes – un serviciu de livrare de media digitale creat de Yangaroo in 2007, este un tool promotional care combina livrarea digitala de tip securizat a melodiilor cu reclama, care poate include continut de tip flash sau video, fotografii si coperta de album create special pentru presa si DJ-ii de la radio. DJ-ii downloadeaza piesa si o includ direct in playlist. In plus, artistii pot, asa cum se intampla in general cu monitorizarea pe email, sa faca tracking: ei pot vedea cine a deschis, ascultat sau downloadat piesa continuta in pagina de eNotes.

Exemplu: Piesa Madonnei – 4 minutes – a fost promovata pe email, prin sistemul eNotes. Casele de discuri au testat cu succes aceasta metoda de promovare pentru artisti precum Red Hot Chili Peppers, Neil Young, Corinne Bailey Rae, iar casa de discuri Columbia Records se declara “fericita in legatura cu rezultatele obtinute”.

Preferinta pentru email este sustinuta de mai multe avantaje: se poate targeta o audienta mai mare intr-o maniera mult mai economica, se elimina costul printului, ambalarii si distributiei + un avantaj verde deloc de neglijat – promovarea pe email este o abodare prietenoasa cu email-ul, eliminandu-se producerea de CD-uri si transportul lor.

Let’s NOT celebrate: spamul a implinit 30 de ani

Se pare ca acum 30 de ani, primul email comercial nesolicitat atingea reteaua interna a cercetatorilor americani care lucrau la dezvoltarea Arpanet – primul proiect care a precedat Internetul.

In calitate de prim spam din istorie, acest email i-a deranjat pe inginerii-receptori de mesaj, fiind considerat o insulta la sensibilitatea lor din cauza faptului ca scopul comercial al mesajului era atat de manifest si evident.

Azi, spamul si-a rafinat “costumatia”, isi ascunde adevarata identitate si incearca sa pacaleasca pe tot mai multi utilizatori. E cu adevarat regretabil ca azi, dupa 30 de ani, el si-a dovedit intr-atat “eficacitatea” pentru spammerii care decid sa trimita astfel de mesaje, incat s-a ajuns ca 78% dintre cele 210 miliarde de emailuri trimise zilnic sa fie nesolicitate, conform unei estimari Radicati Group.

Asa ca mesajul nostru este: Let’s NOT celebrate si sa speram ca spamul nu va reusi sa stirbeasca pe de-a intregul reputatia acestui canal de comunicare pe care il numim simplu “email”.

Scroll pe orizontala?

Web-ul e impanzit de standarde. Printre ele, si preferinta absolut justificata pentru scroll-ul pe verticala. Cum ar fi insa un scroll pe orizontala?
E o idee traznita, riscanta si creativa.

Dell a luat in calcul aceasta idee neobisnuita pentru un newsletter de promovare a produselor sale wide-screen. Ce-i drept, produsul se “pupa” cu conceptul vizual de scroll pe orizontala. De aceea, pare intelept ca acceptarea unei asemenea provocari sa tina cont de contentul newsletterului.

Nu sunt multe “experimente” de genul acesta in cazul newsletterelor, insa bunul simt ne spune ca o astfel de varianta de scroll- pe orizontala – ar putea crea un format care sa sara in ochii subscriberilor si eventual sa le atraga suficient de mult atentia pentru a-i face sa dea click pe orizontala. Insa, again, nu sunt date concrete care sa sustina un eventual succes al scroll-ului pe orizontala.

PS: daca vreti sa vedeti ce impresie creeaza un website organizat pe orizontala, navigati orizontal pe site-urile: Urban Outfitters, Graphic Therapy, Meghan Petersen. Ca o remarca: toate sunt site-uri cu focus pe vizual/ fotografie.