La multi ani, White Image!

Luna aceasta ne-am facut mari. Am implinit 5 ani.

Fiindca ne-a apucat nostalgia, ne-am uitat putin in urma sa vedem ce am realizat. Si suntem mandri de noi. Timpul a trecut repede si noi am facut multe. Si tot crestem, alaturi de oamenii care au stat langa noi de la inceput, dar si de cei care ni se alatura in prezent.

Sa nu ne impaunam totusi, avem inca multe de facut, dar pentru cei care vor sa stie ce am realizat, am pus comunicatul de presa pe site-ul nostru.

White Image va sta la dispozitie si de acum incolo si…..apropo, primim si urari de La multi ani!

Analiza de content

In weekend am facut o serie de teste legate de analiza de content si de modul in care aceasta influenteaza livrarea emailurilor. Deci, am luat un filtru anti spam care foloseste analiza Bayesiana pentru analiza de content. L-am setat insa sa nu invete din mesajele primite. L-am instalat peste 6 conturi de email.

Am setat severitatea filtrarii ca medie (normala), aceasta inseamna ca va marca un email ca spam daca este 60% sigur ca acel email este spam. Apoi am folosit logurile generate de filtru anti spam pentru a analiza rezultatele.

Perioada de analiza a fost sambata – luni (11 august). Luni dupa amiaza am hotarat sa-l dezistalez pentru ca imi marca ca spam f multe emailuri valide. La sfarsitul perioadei de analiza, asa cum se poate observa in loguri, dintr-un toatal de 143 de emailuri: 73 de emailuri au fost marcate ca spam si 70 de emailuri au fost validate ca fiind ok.

email content check

vezi toate logurile

Am validat insa manual fiecare email din punctul de vedere al legitimitatii. Emailurile situate peste linie au fost marcate ca spam (am pus in dreptul fiecarui email valid marcat GRESIT ca spam FP – Fals Positive), iar rezultatul este:

– 17 spam-uri au fost blocate corect, insa in acelasi timp au 56 de emailuri bune au fost marcate ca spam (in printscreen le-am marcat cu FP de la false positive)

– 17 spam-uri au fost validate ca fiind bune, odata cu alte 53 de emailuri care chiar sunt valide.

Analiza procentuala ne arata  ca doar 23,29% (17/73*100) dintre emailurile blocate au fost spam-uri (blocate corect) in timp ce 24,28% (17/70*100)dintre emailurile care au fost livrate in inbx au fost spam.

Apoi 76,71% (56/73*100) dintre emailurile valide au fost blocate in mod eronat in timp ce procentul emailurilor corect livrate in inbox este de75,71% (53/70*100).

In plus si poate cel mai important 51,37% dintre cele 109 emailuri valide (53+56) au fost considerate ca fiind spam

De ce am pornit cu aceasta analiza? Pentru ca in urma discutiilor cu mai multi admini de ISP-uri locale am auzit “avem mai multe filtre” sau “filtrele de content sunt ultimele”. Adica analiza de content este tratata de  multi ca un aspect separat si tratata separat, ceea ce de cele mai multe ori se poate dovedi a fi o mare greseala. Andrei mentiona aici cate ceva despre cum evolueaza tehnologia pe partea asta.

De exemplu spam-urile care au la from CNN Alert (de care vorbea andrei aici), au un procent foarte bun in ceea ce priveste contentul, insa au o reputatie f proasta, IP-urile de unde sunt trimise fiind listate de Spamcop. Ok, intr-adevar intr-o structura de filtre pe layere nu ar fi trecut de filtrul de reputatie insa aceasta nu ar modifica procentul de 51,37% emailuri valide blocate.

PS. Pentru a nu face anumite adrese de email private publice am mascate cu rosu unele adrese, de asemenea din motive de confidentialitate am blurat si subiectele emailurilor.

Return Path preia Habeas

Cele mai recente si surprinzatoare stiri de pe piata de email marketing vin de la partenerii nostri internationali Habeas si Return Path, lideri mondiali in managementul reputatiei prin intermediul email-ului si furnizarea de servicii de deliverabilitate. Cei doi, pana de curand aprigi competitori, au anuntat recent ca si-au unit fortele, prin preluarea Habeas de catre Return Path.

Chiar daca multi stiu doar de colaborarea cu Habeas, de un an de zile noi suntem parteneri si cu Return Path. Asa ca vesti bune si pentru noi, care vom continua colaborarea cu cei doi parteneri intr-o noua echipa.

Primele informatii se refera la faptul ca, desi Return Path lucreza la integrarea serviciilor celor doua companii, Habeas SafeList si Sender Score Certified raman doua programe distincte, care opereaza separat.

Deci, pentru clientii nostri care beneficiaza de unul din cele doua servicii, nu va exista nicio schimbare.

Clientii nostri care vor mai multe informatii despre cele doua servicii ne pot scrie la secretariat @ whiteimage.net.

Importanta indicatorilor in email marketing

Email marketingul se pare ca a trecut cam de un an de perioada de formare si ne indreptam catre perioada de maturitate. Aceasta insa trebuie sa aduca marketerilor o schimbare de optica, si de focus in legatura cu indicatorii care trebuiesc analizati, care sunt importanti pentru o campanie si in general pentru actiunile de email marketing.

Marimea listei – pana acum 2 ani cam toti marketerii il considerau principalul indicator…insa din fericire lucrurile s-au mai schimbat. Ideea este ca marimea liste nu conteaza atat de mult cat conteaza calitatea listei. In plus orice lista trebuie periodic curatata de userii incactivi.

Open rate – este un indicator care in timp si-a pierdut relevanta, pentru ca in ultima vreme tot mai multi clienti de email nu afiseaza by default pozele, ceea ce face imposibila misiunea de a raporta corect acest indicator.

Mai nou open rate-ul (rata de deschidere)  se considera ca masoara procentul celor care au afisat emailul/newsletterul in intreg ansamblul lui / cu tot cu poze.

Indicatorii care sunt importanti in email marketing si care trebuie urmariti in evaluarea corecta a unei campanii sunt:

Rata de click – este un indicator care vorbeste despre relevanta contentului intr-un email de content si va poate spune multe legate de interesul fate de un produs sau altul, in cazul in care rata de click este analizata impreuna cu rata de conversie, in cazul in care sunteti un retailer.

Numaru de dezabonari – daca ai o rata de dezabonari mai mare de 0,3% este foarte posibil sa fi pierdut din vedere relevanta. Este un indicator foarte important pentru evaluarea comunicarii.

Reclamatiile de spam – daca ai o baza inhouse construita in timp si vezi modificari pe acest indicator, in sensul cresterii numarului de reclamatii inseamna deasemenea ca ai o problema de relevanta. Nu luam in calcul cazul unei liste inchiriate pentru ca acolo vorbim de existenta/inexistenta permisiunii.

List management metrics

Cu totii urmarim zilnic cat de mare este lista noastra, la cate persoane trimitem si uneori ne intrebam de ce lista noastra scade ca marime, care sunt procesele care stau in spatele acestei variatii?

Oricum am interpreta acest proces pierderea periodica a unei parti din lista nu este un proces care sa-l trecem cu vederea chiar asa de usor.  Statisticile altora arata ca in medie dintr-o lista se pierd anual cam 30% din contacte, procentul/regula se aplica si la noi, insa trebuie putin analizat acest procent.

Cauzele de scadere ar fi doua:

– procesul de dezabonere

– si abandonarea de useri a adreselor de email

Ce putem noi ca marketeri controla? Normal, procesul de dezabonare. El poate fi “controlat”, de fapt redus prin trimiterea de mesaje cat mai relevante.

In ceea ce priveste insa al doiela asptect lucrurile sunt putin mai complicate, in sensul ca, cauzele sunt externe si tin oarecum mai putin de noi. Adica ar fi vorba de schimbarea locului de munca (la adresele corporate), sau renuntarea la hotmail si folosirea unui cont de gmail, sau cazul in care contul respectiv a fost creat exclusiv pentru a primii mesajele trimise de noi si altii ca noi.

Impactul celui de-al doilea caz ar fi cam de 7.6%. Adica cam 7.6% pe an renunta la a-si mai folosi contul respectiv de email, acesta devenind inactiv (procentul este valabil pentru comunicarea B2C). In cazul comunicarii B2B rata aceasta este cam dubla.

Procedural vorbind exista solutii care pot fi folosite pentru a reintroduce in lista o persoana care si-a schimbat adresa de email, insa momentan procedura nu prea este aplicabila in .ro sau mai bine zis in Europa, pentru ca baza de aplicare a procedurilor este mult prea mica.