Mediafax scrie despre piata de email marketing din Romania

… prin urmare, au cerut parerea specialistilor.

Mai jos dau cateva repere ale acestui articol, restul poate fi citit pe fluxul de Media&Advertising al Mediafax (accesul este pe baza de abonament).

Andrei a spus ca “piaţa de marketing direct din România va fi în creştere şi anul acesta, deşi în prezent există competenţe limitate în evaluarea e-mail marketingului.”

A crescut “cererea de servicii de marketing direct, fapt reflectat şi în volumele rulate. Astfel, în 2007, agenţia a trimis 27 de milioane de mailuri, în timp ce numărul acestora s-a ridicat la 60 de milioane în 2008.”

Andrei a mai spus ca “principala funcţie a marketingului direct este cea de instrument de loializare, care poate fi eficientizat prin targetare corectă dar şi printr-o comunicare adaptată ciclului din viaţa unui produs. În România, lipsa specializării în această zonă determină o evaluare pe criterii eronate, cum ar fi designul sau volumul bazei de date.”

“Principalul indicator de eficienţă pentru e-mail marketing este rata de conversie şi mai puţin rata de deschidere a mailului, evaluarea rezultatelor realizându-se prin raportare la obiectivele campaniei.”

Un articol interesant, a carui continuare merita citita.

Mai multa eficienta prin integrarea corecta a datelor clientilor

Pentru a-ti intelege clientii cat mai bine, trebuie neaparat sa tii cont de integrarea eficienta a datelor intr-un singur loc, un fel de baza de date a tuturor informatiilor despre clientii tai. Acestea trebuie sa fie cat mai corecte si complete pentru a-ti oferi viziunea dorita in legatura cu ei.

Conceptul de integrare a datelor despre clienti este cunoscut sub denumirea de Customer Data Integration (CDI), un termen foarte strans legat de sistemele informatice. Presupune o serie de operatiuni si procese prin care se integreaza, se standardizeaza si se controleaza datele care provin din mai multe surse.

Am ridicat aceasta problema pentru ca exista o neintelegere asupra felului in care anumiti e-marketeri vad integrarea datelor adunate din mai multe surse, ale aceluiasi client. De fapt, este vorba despre interpretarea exacta a acestor date pentru a fi folosite cat mai corect si pentru a intelege cat mai bine clientul.

Imagineaza-ti cum ar fi sa colectezi date despre cineva, din mai multe surse si sa le integrezi intr-un singur loc, adica sa le centralizezi. Ca sa ai rezultate optime, trebuie sa le plasezi si sa le manageriezi astfel incat, cand vrei sa extragi date despre client, sistemul sa iti ofere informatia completa.

Termenul de Customer Data Integration presupune mai multi pasi: gasirea, colectarea, introducerea, pastrarea, consolidarea si valorificarea informatiilor despre clientii tai. Daca datele sunt controlate corect, CDI ofera tuturor departamentelor din companii acces la orice fel de informatii relevante pentru fiecare departament, despre un anumit client, insa procesul trebuie sa functioneze si invers, in sensul ca fiecare departament sa alimenteze aceasta sursa centrala de informatii cu date relevante. Astfel, prin CDI se pot afla date diferite despre acelasi client.

Vom da exemplul unui client pentru ca tu sa-ti dai seama exact despre ceea ce vrem noi sa transmitem in acest material. Un producator/importator auto colecteaza date legate de clientii sai, din mai multe surse: departamentul de marketing, departamentul financiar, dar si prin intermediul dealerilor etc. Fiecare are informatii diferite despre clientii sai. Ideea este ca acestea sa fie puse cap la cap si controlate eficient pentru a oferi o viziune exacta si completa asupra clientului. Departamentul de vanzari pune la dispozitie date despre ofertele de care a fost interesat clientul si chiar datele sale de contact; departamentul financiar are date despre tranzactiile financiare pe care le-a efectuat, dar si despre statutul economic al acestuia. Unitatile de service pot oferi informatii despre problemele avute la masina si periodicitatea vizitelor in aceste cazuri. Datele de la dealerii din toata tara se pot centraliza si ele. De la acestia se poate afla ce tip de masina a achizitionat clientul sau ce tipuri de servicii a mai solicitat. Adunate si gestionate corect, aceste date se pot transforma in informatii esentiale pentru actiunile de marketing si pentru implementarea unui program eficient de loializare.

In plus, gestionarea intr-un singur loc a tuturor acestor informatii poate conduce la stabilirea unor criterii de segmentare complexe si la programe de comunicare mult mai relevante, bazate pe interesele fiecarei persoane si/sau pe ciclul sau de viata in calitate de client.

Cum spuneam, CDI implica foarte multe detalii, raspandite in multe locuri. Secretul este sa le aduni si sa stii cum sa le manageriezi. Pentru acest lucru, trebuie sa iei in considerare cele 5 principii care stau la baza integrarii datelor: informatiile complete, vechimea, corectitudinea, managementul si proprietatea datelor.

Informatiile complete presupun colectarea si introducerea cat mai multor date despre client.
Vechimea datelor se refera la stocarea datelor, dar si verificarea periodica si actualizarea lor.
Corectitudinea este un principiu foarte important. Datele trebuie introduse cat mai exact.
Managementul datelor presupune operatiunile prin care sunt administrate informatiile pe care le detine proprietarul datelor.

Prin CDI, organizatiile si companiile isi pot centraliza datele venite din mai multe surse, creand, astfel, “portretul” clientului. Prin urmare, vei obtine imaginea completa a acestuia. Toate resursele de care dispui despre el, te pot ajuta sa-l intelegi mai bine. Trebuie doar sa le gestionezi corect.

In multe cazuri, modul in care trebuie abordat un client depinde de detalii care pot fi trecute cu vederea. De exemplu, trebuie sa raspunzi la anumite intrebari pentru a afla felul in care o persoana a devenit client: a cumparat produse din promotii, a cumparat produse online sau din magazin, a cumparat in momentul lansarii colectiei/modelului sau spre sfarsitul sezonului etc. Corelarea acestor informatii cu date legate de valoare achizitiilor clientului, cu istoricul achizitiei sau statutul familial, poate crea o adevarata mina de aur daca datele sunt exploatate corect in scopul crearii de segmentari si programe de loializare.

In Saptamana Financiara despre eficienta email marketingului

In editia de print a saptamanalului de afaceri Saptamana Financiara, Monica Cercelescu face o ampla analiza a eficientei newsletterului.

Articolul mai scoate in evidenta faptul ca newsletterul este mai mult decat un simplu instrument de comunicare directa, acesta poate folosi elemente creative si inovative, cu rezultate satisfacatoare.

Veti mai gasi si un mic studiu de caz al campaniei cu care am castigat anul acesta, din nou, aur la MarketingSherpa.

Articolul a aparut si pe relansatul site al publicatiei.

Enjoy!

We are the champions… again

Andrei tocmai s-a intors de la Miami, unde a avut loc summitul MarketingSherpa si de unde s-a intors victorios. White Image a castigat din nou, impreuna cu Renault Romania, Aur la categoria Best Limited Series Email Newsletter for Marketing Purposes.

Daca vreti detalii despre acest premiu, gasiti aici.

Multumim pentru aceasta recunoastere care inseamna foarte mult pentru noi. Se pare ca echipa White Image chiar e tare.

Stiti ca si anul trecut am castigat tot Gold, dar la categoria Best Postcard-Style Campaign, pentru campania Renault SIAB.

Lista completa a castigatorilor de anul acesta, aici.

Premiera in comunicarea pe email

Pentru prima data in Romania, comunicarea prin email a unei marci auto este centralizata pentru toti dealerii din tara. Astfel, Newsletterul SEAT este gestionat de catre White Image pentru toti reprezentantii SEAT.

Nevoia unei comunicari unitare gestionate de catre o singura agentie a aparut in momentul in care s-a ajuns la concluzia ca rezultatele trebuie sa fie masurate eficient si in cele din urma, sa fie relevante. Newsletterele SEAT erau transmise, de regula, dispersat, de catre dealerii auto din toata tara, iar rezultatele nu puteau fi cuantificate in niciun fel. Nu existau date concrete asupra trimiterilor, deschiderilor sau a actiunilor pe care le efectuau abonatii.

White Image a oferit o solutie pentru ca reprezentantii marcii SEAT sa aiba controlul dorit asupra newsletterelor trimise, atat la nivel central cat si pentru fiecare dealer in parte. Acest lucru ofera avantajul unei imagini unitare a marcii, dar si o evaluare clara, la nivel national, asupra eficientei in vanzari.

In plus, newsletterul a capatat o noua forma si un continut complex pentru a raspunde nevoilor abonatilor si clientilor. Acesta include: noutati despre marca SEAT, evenimente, oferte speciale, stiri externe despre constructorul spaniol. Cei interesati au la dispozitie informatii utile precum adresele de service, sectiunea SEAT second-hand sau BuyBack.

White Image a conceput noul sistem de trimitere, astfel incat toti dealerii SEAT din Romania, in numele carora trimite mesajele comerciale, sa isi comunice ofertele cat mai eficient catre potentialii clienti. In acest sens, gestionarea bazelor de date ale fiecarui dealer revine agentiei White Image, acestea fiind reactualizate in timp real. Mai mult, newsletterele sunt personalizate in cele mai mici detalii, in functie de promotiile, evenimentele si noutatile fiecarui dealer.

Solutia oferita de White Image include rapoarte complete referitoare la ratele de deschidere, preferintele celor care deschid newsletter-ul in functie de sectiunile pe care le acceseaza si formularele pe care le completeaza De asemenea, este oferita centralizarea tuturor acetor date astfel ca fiecare dealer si implicit importatorul sa aiba o imagine clara asupra eficientei fiecarui newsletter in parte.

In conditiile in care bugetele de marketing sunt mult mai atent gestionate, solutiile puse la dispozitie de White Image vin in intampinarea clientilor care isi doresc activitati de marketing cuantificabile in cele mai mici detalii.

Creste angajamentul clientilor tai prin concursurile integrate in email

Ca email marketer de succes, cauti in permanenta solutii pentru a castiga noi abonati si clienti. Trebuie sa stii ca programele de email marketing isi pot imbunatati eficienta atunci cand subscriberii sunt implicati in ele. Iar cand acestea implica product review-uri sau concursuri, eficienta poate creste vazand cu ochii.

Concursurile pot deveni un instrument creativ ce poate atrage cat mai multi abonati si are potentialul de a creste engagement-ul abonatilor cu fiecare brand in parte, creand sentimentul apartenentei in comunitatea abonatilor la un anumit newsletter. De asemenea, poate contribui substantial la imbunatatirea imaginii unei marci in mediul off-line. Noi am propus clientilor mecanisme de concursuri de diverse tipuri, de-a lungul timpului, iar acestea si-au dovedit eficienta.

Un astfel de exemplu este un concurs al carui mecanism consta in acordarea de puncte pentru modul in care subscriberul interactioneaza cu newsletterul.

Concursul se desfasura pe o perioada de 2 luni, iar la sfarsit, participantii primeau un email in care erau anuntati cate puncte au acumulat si ce premii puteau obtine in baza acestora. Punctele erau adunate pentru achizitionarea de produse cosmetice si farmaceutice valabile in reteaua clientului care a implementat concursul. Ceea ce i-a angrenat si mai tare pe abonati in acest concurs, a fost faptul ca cei care citeau regulamentul, la sfarsit erau anuntati ca li se acorda din start 5 puncte.

Mecanismul aplicat:

1. Am propus ca unul din probele concursului sa fie citirea articolelor din newsletter. Pentru fiecare articol citit, abonatului participant ii erau acordate 3 puncte. Am insistat pe citirea integrala a newsletterului pentru a familiariza abonatii cu newsletterul respectiv. Am urmarit sa le facem cunoscut continutul, rubricile permanente.

2. Ne-am concentrat pe recomandari pentru ca este cel mai bun instrument de colectare de noi adrese. In ceea ce priveste concursul, punctele se inmulteau pentru cel care facea recomandarea. Primea un scor daca facea recomandarea, alt numar de puncte daca era deschis de catre destinatar, dar si mai multe puncte daca acesta se si abona, in urma recomandarii.

3. I-am anuntat ca pot castiga puncte si prin adresarea de intrebari catre specialistii lantului farmaceutic respectiv. Urmaream, in acest mod, cresterea interactivitatii si, in final, loializarea lor. Ii determinam sa deschida si newsletterul viitor pentru a gasi raspunsurile la intrebarile puse. Le induceam ideea de incredere, prin faptul ca se puteau adresa direct reprezentantilor companiei.

4. Pentru a comunica mai personalizat si pentru a obtine feedback-ul abonatilor, am mai propus introducerea unui chestionar. Participantii primeau un numar de puncte daca completau un chestionar ce urma sa apara intr-un numar viitor al newsletterului. Chestionarul continea intrebari despre newsletter, lucru ce oferea un feedback concret din partea lor. Ii loializam si prin faptul ca le ofeream ocazia de a spune parerea lor despre newsletter. Le aratam, astfel, ca parerea lor conteaza.

Mecanismul concursului implementat in newsletter, a inregistrat, inca din primele 24 de ore de cand a fost trimis, o rata de deschidere semnificativa, concretizata, doar pentru inceput, intr-un procent de 29.45%, adica un Open Rate calculat pe baza numarului unic de persoane ce au deschis emailul prin incarcarea imaginilor si accesarea de linkuri din cadrul emailului. In plus, newsletterul a fost recomandat, tot in primele ore de la trimitere, in procent de 10%. A fost chiar o surpriza! Cu aceasta ocazie, noi persoane s-au abonat la newsletter.

Ideea de baza de la care a pornit acest concurs a fost aceea de a-i face pe abonati sa constientizeze avantajele pe care le pot obtine de la acest newsletter. Printre acestea, faptul ca reprezentantii autorizati, cu pregatire medicala, le pot oferi sfaturi gratuite prin email, daca trimit intrebari, ca newsletterul se poate customiza in functie de preferinte lor, daca raspund la sondaje etc. In plus, asteptam ca beneficiile acestei comunicari personalizate sa se reflecte intr-un procent consistent de WOM (word of mouth) care sa duca la cresterea increderii in marca promovata.

Un concurs asemanator am implementat si in cadrul newsletterului unui post de televiziune ce a ales sa-si premieze cititorii fideli ai newsletterului saptamanal prin intermediul unui concurs prin email. A pus la bataie invitatii pentru un spectacol foarte popular, ce se desfasura in mai multe orase din tara. Cuvantul cheie in acest caz l-au reprezentat confirmarile de primire. Cei care doreau sa castige aceste invitatii, trebuiau sa recomande mai departe newsletterul respectiv, iar confirmarile de primire ii inscriau automat in tragerea la sorti pentru biletele la spectacol. Pentru o eficienta si mai mare, a fost inclusa o nota de subsol in care era mentionat faptul ca emailurile forwardate sau linkurile cu newsletterul respectiv nu erau luate in considerare. Scoteam in evidenta faptul ca se poate castiga numai pe baza recomandarilor confirmate. Ideea era de a trimite newsletterul persoanelor care putea fi interesate de concurs.

Concursul prin email a generat, numai in prima zi, rate de deschidere masurate prin indicatorul Unique Actions, in procent de 25,39%. Recomandarile newsletterului respectiv au totalizat 23% dintre cei care au deschis.

Pot exista concursuri si cu mecanisme mai simple precum completarea unor taloane pentru inscrierea la tragerile la sorti sau cumpararea unui produs pentru a castiga altul. Toate pot avea rezultate surprinzatoare daca sunt implementate asa cum trebuie.