Valorifica-ti preheader-ul emailului tau

Toate elementele ce compun un email pot fi valorificate la maximum. Subiectul, campul From, layout-ul, landing page-urile, butoanele de call-to-action, toate beneficiaza de un potential imens pentru a aduce marketerilor rezultatele asteptate.

Preheader-ul este si el unul dintre aceste elemente ale emailului care pot fi optimizate. Acesta reprezinta linkul situat in partea superioara a mesajului, deasupra layoutului propriu-zis , langa linkul pe care abonatii il acceseaza pentru a vizualiza varianta online a newsletterului.

Iti poti inchipui ca acest spatiu din partea superioara a emailului poate fi considerat un factor in decizia pe care urmeaza sa o ia abonatul in ceea ce priveste actiunile din mesajul primit? Raspunsul este da si de aceea , preheader-ul trebuie si el valorificat.

De ce un preheader?
Atunci cand primesc un email, recipientii vad un link care ii indeamna sa il acceseze pentru a vizualiza optim mesajul: “Daca nu vizulizati corect acest mesaj, click aici”. Insa, exista situatii cand nu sunt atrasi sa deschida un email, din diverse motive: subiectul emailului nu este suficient de incisiv sau nu au chef sa citeasca mesajul tau in momentul in care il primesc.

Ca sa le atragi atentia, poti folosi spatiul de langa linkul respectiv, preheader-ul, pentru a-i determina sa-ti deschida si sa-ti citeasca mesajul. Poti pune acolo un link care sa scoata in evident o oferta sau un discount special. Ai toate sansele sa ii faci sa se razgandeasca, sa iti citeasca tot mesajul si chiar sa mearga mai departe: sa-ti recomande oferta sau sa faca o comanda.

Pentru ce sa folosesti preheader-ele
Poti folosi preheaderele in nenumarate feluri pentru ca acestea pot comunica:
• cine trimite emailul respectiv
• despre ce e vorba in email
• un call-to-action legat de o oferta astfel incat aceasta sa fie evidentiata de la bun inceput
• un call-to-action legat de felul in care poate fi vizualizat mesajul sau imaginile in cazul in care exista probleme de incarcare care duc la blocarea emailului

Cum si ce sa folosesti in preheadere
Surprinza este ca in preheader poti folosi elementele esentiale pe care le folosesti intr-un newsletter pentru a-ti transmite cat mai bine mesajul: oferta promotionala sau chiar sloganul campaniei respective pot fi folosite in continuarea banalului “Apasa aici pentru a vizualiza corect …” etc.
Folosind oferta promotionala sau un anumit discount, inca din preheader il poti duce pe recipient direct la cosul de cumparaturi.

Foloseste o continuare a subiectului, o oferta adiacenta sau un reminder al ofertei mentionate in subiect. De exemplu, ai subiectul: “ Vrei sa vizionezi imagini de vis?” pentru a comunica oferta unui televizor pe care il comercializezi, daca, sa zicem, esti un retailer de electrocasnice. In completarea acestui subiect, la preheader poti folosi “Mai ai doar cateva zile pentru a te bucura de oferta. Click aici”.

Pe Gmail, atunci cand abonatul primeste un email, acesta poate vizualiza preheader-ele imediat dupa ce vede subiectul emailului, de aceea este indicat ca aceste linkuri sa contina o continuare a mesajului trasmis in subiect.

Iata exemplul unui newsletter al unui retailer de electornice si electrocasnice, pentru care am folosit preheadere. Click pe poza:

prehead

 

 (Subiectul newsletterului este Informatia la dispozitia ta, iar preheader-ul este Protejeaza mediul si primesti 15%reducere …, linkul respectiv promovand o oferta speciala)

 

Personalizeaza preheader-ul. Da, se poate. Daca ti-ai segmentat baza de date asa cum trebuie, ai date despre fiecare abonat al tau si ii poti trimite ceea ce il intereseaza, initiind un dialog. De exemplu, in subiect comunici oferta de primavara-vara a unui catalog de moda. Poti spune in subiect: “Imbraca-te asa cum ai visat la cele mai mici preturi”, iar preheader-ul sa fie o continuare a acestuia: “Cristina, sa vezi ce rochii superbe iti oferim”.

Evita sa repeti in preheader ceea ce comunici in subiect. Adica, daca ai comunicat oferta in subiect, nu o repeta si in preheader. Eventual, mentioneaza un deadline al acesteia. S-ar putea ca mesajul sa fie redundant , iritandu-l astfel pe recipient si facandu-l sa nu-ti asigure ratele de clickthrough dorite.

Prin urmare, pentru ca mesajul tau sa functioneze asa cum trebuie si sa fie coerent, trebuie sa se coordoneze cu subiectul si restul contentului din newsletter.

Fii concis! Utilizeaza o propozitie sau o fraza scurta care sa aiba impact si sa-i determine sa acceseze linkul pus in preheader. Doua sau mai multe fraze duc la ingreunarea citirii si, poate, la renuntarea de a accesa linkul respectiv. Pe langa folosirea a mai mult de o fraza, citirea greoaie poate fi si consecinta unor caractere sau culori nepotrivite. Ai grija si la aceste lucruri.

Pe langa copy-ul sau sloganul imbatabil din preheader, nu uita ca propozitia sau fraza din preheader sa fie subliniata, adica sa duca cu gandul ca acolo este vorba de un link. Sunt unele elemente vizuale care deja au intrat in reflexul cititorilor si care ii ajuta sa recunoasca ceva cu usurinta. In aces caz, vor recunoaste ca e vorba de un link care poate fi accesat.

Putem vorbi chiar si de pozitionarea preheaderelor. Majoritatea clientilor de email le afiseaza centrat, insa ca sa atraga atentia, cel mai bine este ca acestea sa fie pozitionate fie in centru, in partea superioara a newsletterului, fie in partea dreapta.

Asculta de aceste sfaturi si poti contribui chiar si la relatia pe care o ai cu abonatii tai pentru ca din prima clipa a primirii emailului, ii ajuti sa ia o decizie rapida si sa gaseasca exact ceea ce cauta, fara a pierde timpul navigand prin tot newsletterul. Iti vor fi recunoscatori.

Testeaza
Am mai dezbatut problema testarii in email marketing si a efectelor benefice ale acesteia. Am spus ca poti testa subiectul, landing page-ul, modalitatea de adresare, campul From. Poti testa si alte variante de preheader. Inainte de a lansa o campanie cu un preheader, imparte-ti baza de date si trimite newsletterul respectiv folosind mai multe variante de preheader. In afara de text, poti testa pozitionarea acestuia: in stanga, in centru sau in dreapta, culorile, fontul sau marimea literelor. In urma testarii vei vedea reactia abonatilor tai.

 

In mai putin de 3 secunde de la primirea emailului, recipientii pot lua o decizie. Depinde de tine ca acestia sa ia decizia pe care o doresti tu, iar aceasta depinde de felul in care iti optimizezi emailul, valorificandu-i toate componentele, inclusiv preheaderul.
Este poate cel mai obisnuit lucru dintr-un email si de aceea e ignorat de multe ori, insa fii tu acela care transforma cele mai simple lucruri in adevarate unelte de vanzari.

Survey-urile: cel mai bun feedback

In termeni de eficienta si costuri, un mod foarte util de a alfa mai multe despre clientii sau potentialii clienti din lista ta de abonati il reprezinta chestionarele trimise prin email.
O parte dintre marketeri, insa, ignora aceste instrumente prin care produsul sau serviciul pe care il promoveaza poate fi radical imbunatatit.

De ce este necesar un survey
Vrei sa dezvolti o legatura puternica cu clientii si prospectii tai? Ofera-le oportunitatea de a interactiona cu produsul tau. Ei iti vor oferi cel mai bun raspuns pentru a-l imbunatati.

Survey-urile sunt tool-uri absolut necesare pentru tine, ca marketer care gandeste in termeni de vanzari si care doreste sa creeze o experienta in relatia cu brandul sau. Vei vedea ca survey-urile iti sunt necesare pentru:
– a afla mai multe despre preferintele clientilor tai
– a le oferi exact produsul sau serviciul de care sunt interesati si de care au nevoie
– a afla ce nu ii multumeste
– a-ti imbunatati comunicarea cu ei
– a-ti imbunatati produsele si serviciile

Pune-le la dispozitie clientilor si abonatilor tai posibilitatea de a se face auziti, de a spune ce preferinte au, daca sunt sau nu multumiti de serviciile tale. Cel mai important este sa ii asculti si sa actionezi in consecinta. Chestionarele sunt un bun prilej de a afla ce isi doresc cu adevarat.

Daca ii asculti si iei in considerare raspunsurile lor, ai la indemana toate datele pentru a raspunde nevoilor fiecaruia.

Totodata, sunt multe cauze pentru care un client poate fi nemultumit de produsul sau serviciul tau. Nu mai sta sa te gandesti “de ce”. Afla singur cauza. Intreaba-l direct, prin intrebari specifice inserate in chestionarul trimis si ofera-i posibilitatea de a face sugestii si reclamatii.

Stabileste obiectivele
Inainte de a trimite chestionarul, stabileste-ti obiectivele. Analizeaza problemele pe care le are produsul tau. Gandeste-te cum le poti rezolva trimitand un chestionar:
– iti poti imbunatati calitatea serviciilor si produselor tale
– iti poti imbunatati comunicarea cu prospectii/clientii tai

Acestea pentru a stabili, in timp, o relatie solida cu ei si pentru a-i pastra in calitate de clienti. Avand in minte aceste premise, trimite chestionarul catre lista ta de clienti, iar pe baza raspunsurilor lor, creste calitatea a ceea ce le oferi.

Survey-uri pentru anumite probleme
Survey-urile pot fi concepute pe baza tipurilor de servicii pe care le oferi. Pot fi de mai multe feluri, astfel incat sa poti stabili exact, gradul de satisfactie al clientului tau pentru fiecare dintre acestea. Vrei sa stii cum percep clientii tai un serviciu de transport, service-ul auto sau felul in care sunt tratati de catre personal? Afla parerea lor, trimitandu-le chestionare prin email.

Segmenteaza baza de date in functie de clientii si serviciile la care apeleaza acestia. Pentru fiecare tip de serviciu oferit poti avea cate un chestionar care identifica gradul de satisfactie. Daca, de exemplu, un numar de 20 de persoane au apelat, intr-o zi, la unul din serviciile tale, acestia vor primi, in cel mai scurt timp dupa vizita, un chestionar de follow-up, privind gradul de satisfactie.

Astfel, felul in care iti evaluezi serviciile te poate diferentia prin faptul ca, de fiecare daca cand un client are nevoie de serviciile tale, ii soliciti parerea pentru a stabili gradul de satisfactie. Aceasta te va ajuta, in cele din urma, sa-ti imbunatatesti serviciile fie oferind un bonus angajatilor care au tratat un client foarte bine, fie corectand eventualele probleme.
Daca in general multi considera sondajele de satisfactie ca fiind evenimente punctuale, solutiile White Image permit analiza satisfactiei in timp. Astfel, vei avea la dispozitie doua coordonate: (1) vei stii care sunt acei clienti care nu si-au modificat in timp felul in care au evaluat un serviciu si sunt in permanenta nemultumiti, existand un risc mai mare de a-i pierde si (2) care sunt acei clienti satisfacuti care pot fi folositi ca lideri de opinie.

O problema poate fi reprezentata si de clientii inactivi
Te poti confrunta, la un moment dat, cu persoane care sunt in baza ta de date in calitate de clienti, insa nu au mai efectuat de mult timp nicio achizitie. Poti folosi survey-urile pentru a afla care este motivul pentru care nu au mai cumparat de la tine. In plus, pentru a-i convinge sa completeze survey-ul, le poti oferi un discount la un produs/serviciu in semn de multumire ca au raspuns intrebarilor tale.

Greseli de evitat in survey-uri
1. O prima greseala de evitat pentru un marketer este sa nu ignore importanta unui chestionar. Unul dintre clientii tai a avut , poate, o nemultumire fata de un serviciu, si nu a avut posibilitatea sa si-o exprime. De aceea, e bine sa fii cu un pas inaintea clientului, sa ii oferi tu posibilitatea de a-ti evalua produsul, chair daca raspunsul este unul nedorit de tine, inainte de a face o reclamatie la adresa ta sau de a-l pierde in calitate de client.

2. Atunci cand concepi un survey, gandeste-te la timpul pe care il au la dispozitie recipientii tai. N-ar trebui ca un survey sa dureze mai mult de 2-3 minute. In general, sunt indicate si intrebarile inchise, in care poate raspunde cu Da si Nu, insa pune-le la dispozitie si posibilitatea de a argumenta motivele de nemultumire. Nu face greseala de a te rezuma doar la intrebari simple care nu iti clarifica gradul de satisfactie al clientului tau.

3. Ai grija si la felul in care sunt formulate intrebarile. Nu ingreuna modul de a intelege al subiectilor tai. Intrebarile trebuie sa fie cat mai clare si la obiect.”In ce masura informatia primita a fost exacta si completa?”, “Cum calificati calitatea reparatiilor?”.

4. Nu trimite pur si simplu chestionarul, fara sa stie despre ce e vorba in emailul primit si mai ales, de ce l-au primit. Inainte de chestionarul propriu-zis, fie daca se afla pe o pagina secundara sau in corpul emailului, specifica-le, intr-un scurt paragraf, ce presupune chestionarul: despre ce este vorba, cat dureaza, care e scopul acestuia.

5. Daca interactiunile cu clientul tau sunt frecvente, evita sa trimiti chestionarele de evaluare foarte des. Incearca sa gasesti cea mai buna perioada pentru acestea, realizand evaluarea pe o perioada de timp, fie ca vorbim in termeni de saptamani sau luni.

Nu exista o regula de aur pentru ca un chestionar sa functioneze. Nu exista cel mai bun timp sau frecventa ideala pentru un chestionar. Totul depinde de obiectivele pe care ti le stabilesti si de importanta pe care o acorzi serviciilor tale, totul pentru a-ti multumi si a-ti pastra clientii.

Cifre rotunde

Luna aceasta am reusit sa ajungem la cateva cifre rotunde foarte fumoase…sau cel putin asa credem noi. Cel putin din punct de vedere tehnic este/a fost un efort destul de considerabil, mai ales ca am innotat in ape tulburi, in sensul ca nu am avut nici un study case pe care sa-l urmam, nici un tips despre cum sa facem anumite lucruri fara sa crapte sistemul cu totul.

Cifrele rotunde, care sunt relative exclusiv la acest an, la 2009 sunt:

– peste 10.000 de campanii trimise (cifra atinsa saptamana trecuta)

– peste 100.000.000 de emailuri trimise acest an…

Cum functioneaza emailul si social media impreuna

E pe buzele tuturor. Numai despre asta se vorbeste: SOCIAL MEDIA. Dar, cum noi suntem implicati in email marketing, vrem sa subliniem care este relatia dintre email si social media. De fapt, cum se integreaza ele. Nu e vorba de nicio relatie love-hate, asa cum se vorbeste, ci de una care poate aduce numai beneficii, de ambele parti. Insa trebuie tratata cu atentie.

UN LUCRU DE BAZA: social media nu exista fara email. Emailul este de baza pentru ca inlesneste comunicarea/interactiunea site-urilor/aplicatiilor cu cei care le folosesc. Totul trece prin email: crearea contului, confirmarile, notificarile de orice fel. Totul este in contul/conturile de email: userul si parola, notificarile de pe facebook, pe twitter sau invitatiile de pe LinkedIn. Chiar daca utilizatorul nu este unul activ pe aceste site-uri, el este anuntat in permanenta de toate alertele.

Ce spun marketerii
Conform unui studiu MarketingSherpa, marketerii chestionati, in procent de 50%, au spus ca social media si emailul sunt oarecum complementare, in timp ce 39% au spus ca acestea sunt absolut complementare.
Marketerii care au luat parte la studiu, au spus ca social media sunt complementarea altor medii, precum emailul (97%), devin o tactica standard pentru majoritatea companiilor (88%), sunt un instrument important, insa nu vor inlocui emailul (49%). 12% au spus ca social media vor inlocui, in timp, emailul.

Studiul mai arata ca emailul are nevoie de social media, iar social media are nevoie de email. Beneficiile sunt de ambele parti.

Din punctul de vedere al marketerilor in ceea ce priveste social media, acestea permit emailului sa ajunga la o audienta mult mai mare. Retelele de socializare pot fi folosite ca instrument de relationare si ofera posibilitatea de a colecta noi leaduri, contacte in baza de date. In acelasi timp, social media ofera un control redus al modului in care un mesaj este diseminat, spre deosebire de email, unde controlul este mult mai mare.

Din punctul de vedere al userilor, emailul este cat se poate de esential pentru a exista in social media, deoarece pentru a beneficia de un cont pe una din retelele sociale, asa cum am mentionat la inceput, trebuie sa ai o adresa de email.

Cum se integreaza de fapt emailul si social media

Marketerii sunt tot mai porniti sa folosesca social media in comunicarile comerciale, insa nu trebuie ignorate rezultatele mult mai bune ale comunicarii one-to-one. Prin urmare, trebuie sa te gandesti cum poti sa integrezi cele doua componente: emailul cu twitter-ul, facebook-ul, youtube-ul sau orice alta retea sociala. Depinde de ceea ce vrei sa comunici.

Integrarea emailului cu social media presupune posibilitatea pentru un user de a share-ui informatiile primite intr-un newsletter, in retelele sociale, avand la dispozitie linkuri scurtate care, accesate de catre followerii de pe twitter sau prietenii de pe facebook, ii directioneaza pe acestia catre newsletterul respectiv. Acest lucru iti permite tie, ca marketer, sa faci legatura intre adresa de email din baza de date si contul de twitter sau facebook al abonatului care si-a postat informatia din newsletter la profilul sau. In acest fel poti analiza mai multe date, precum:

– ce user a generat mai multe click-uri (in cazul Twitter, Youtube, Facebook, MySpace etc.)
– ce user a generat RT-uri ale informatie postate pe contul sau (in cazul Twitter-ului)
– ce discutii s-au generat in urma postarii (vezi discussion board pe Facebook, comentariile pe Youtube)

Prin aceasta integrare, marketerii au control asupra mesajelor care sunt postate pe social media si au posibilitatea de a stii cine sunt acele persoane care pot genera impact. Pot analiza reactiile generate prin postarea linkului din newsletter si mai ales, care dintre abonati atrag cele mai multe dintre aceste reactii.

In plus, pe baza unui istoric al newsletterelor anterioare, marketerii au la dispozitie date despre preferintele abonatilor. Au acces la informatii legate de ceea ce au citit in trecut, prin linkurile accesate, sau la ceea ce au cumparat. In functie de aceste lucruri, creste relevanta mesajelor si ofertelor viitoare, putand sa-ti transformi abonatii in “purtatori de cuvant”. Relevanta are repercursiuni in ambele cazuri. In email, aceasta influenteaza ratele de deschidere, de dezabonare, de reclamatii de spam. In social media, de exemplu pe Twitter, relevanta determina numarul de followeri. Cu cat “tweet-urile” au un nivel informational mare, cu atat mai multi oameni vor dori sa te urmareasca.

Rezultate

Emailul ofera rezultate masurabile. In urma unei campanii de email marketing, poti vedea care au fost rezultatele, precum si ROI-ul.
Pentru social media, din pacate, nu exista inca astfel de rezultate. De aceea marsam din nou pe integrarea celor doua componente, datorita rezultatelor masurabile ale emailului.

Studiu de caz
Am introdus si noi, recent, in campaniile de email marketing tool-uri specifice de integrare a emailului cu retelele sociale.

De exemplu, pentru un producator de masini am integrat in campaniile de email, butoanele de share this on Twitter si share this on Facebook. Astfel, recipientii care accesau aceste butoane, aveau posibilitatea de a-si posta la profilele lor de pe aceste conturi, informatia din newsletter, sub forma unui link prescurtat catre newsletterul respectiv, informatie care ajungea la prietenii din lista lor de pe Facebook sau era vazuta de followerii de pe Twitter, care daca o considerau interesanta si accesau linkul, erau directionati catre newsletter.

Un beneficiu pe care social media il aduce emailului este posibilitatea maririi bazei de date, prin atragerea de noi contacte catre newsletterul tau care, daca este considerat relevant, ii poate transforma pe useri in abonati, dar si in viitori clienti.

Vrei sa profiti de social media? Ofera-le abonatilor la newsletterul tau, informatie relevanta, adica un motiv puternic pentru a o promova si a o recomanda la randul lor, informatie care sa fie si customizabila in functie de retea: twiter, facebook, LinkedIn etc.

Steluta are nevoie de ajutor

Steluta are doar 30 de ani si sufera de cavernom cerebral in forma de meduza, o tumoare de mari dimensiuni (2,6 cm) a unui vas de sange aflat intre creierul mare, creierul mic si glanda hipofiza. Povestea intreaga o puteti afla de pe blogul ei.

Nu se poate opera in Romania, starea i se agraveaza pe zi ce trece si trebuie operata de urgenta, costul interventiei ridicandu-se la 52.000 de euro. Pana acum a strans dor 12.000 de euro.

Cei care doresc si pot sa o ajute pe Steluta, pot dona bani astfel:

– Cont in Lei : RO46RNCB0318079429200001, deschis la BCR, Suc. Iuliu Maniu, Bucuresti
– Cont in Euro : RO16RNCB029007942900001, deschis la BCR, Suc. Iuliu Maniu, Bucuresti, cod swift RNCB ROBU