Majoritatea newsletterurilor nu sunt targetate corect

Mai mult de jumatate (53%) dintre consumatorii britanici spun ca majoritatea newsletterurilor primite pe mail sunt irelevante pentru ei, potrivit unei cercetari realizate de compania GI Insight, informeaza The Wise Marketing. Concluziile pot fi transferate si in Romania unde folosirea unei paradigme de gandire tributare mass-marketingului se resimte in newsletterurile trimise de companii.

Studiul realizat in Marea Britanie a  aratat ca, in timp ce industria de marketing poate sa-si imbunatateasca cu siguranta targetarea pe email, exista si motive de optimism datorita faptului ca 73% dintre respondenti au mai declarat ca au acordat unei companii de la care au cumparat anterior permisiunea de a le trimite emailuri promotionale.

Consumatorii sunt mult mai nemultumiti de companiile de la care nu au achizitionat anterior, doar 51% dintre ei declarand ca au acordat permisiunea de a primi mailuri unor companii de la care nu au achizitionat anterior.

„In timp ce multe firme acorda tot mai mult timp si atentie zonei de personalizare si targetare a comunicarii, mai avem inca mult timp pana cand majoritatea publicului se va declara multumita de eforturile de email marketing ale brandurilor cu care aleg sa fie in contact”, a spus Andy Wood, managing director la GI Insight.

Pentru ca emailul sa functioneze ca un mediu eficient atat pentru consumatori cat si pentru organizatii, folosirea datelor despre consumatori si construirea de insighturi relevante pentru o mai buna targetare si o mai buna personalizare trebuie sa devina rapid norma industriei.

Cand un consumator primeste un email de la un brand caruia i-a acordat increderea de a sti si utiliza adresa de email si informatii personale, pe buna dreptate se asteapta la mai mult decat la o abordare de mass marketing.

Raportul rezultat in urma cercetarii a mai permis si identificarea unor trenduri legate de politica de gen, varsta, nivel de venituri, putere de cumparare si regiune geografica. De exemplu:

  • Astfel, femeile au tendinta sa considere ca mai multe mailuri promotionale primite de la corporatii sunt relevante, comparativ cu barbatii, cu doar 50% dintre femei gasind aceste mailuri complet irelevante, comparativ cu 55% dintre respondentii barbati.
  • Este mai probabil ca acei consumatorii cu varste de peste 35 de ani sa considere majoritatea mailurilor irelevante comparativ cu grupurile mai tinere, dar grupurile mai in varsta (peste 45) sunt mai susceptibile sa acorde unei companii de la care cumpara permisiunea de a le expedia mailuri.
  • Cercetarea a mai aratat ca pe masura ce veniturile gospodariei cresc, targetarea devine tot mai precisa, doar 22% dintre respondentii cu venituri foarte mari spunand ca majoritatea newsletterurilor pe care le primesc de la companii sunt irelevante
  • Consumatorii cu venituri foarte mari sunt mai dispusi sa acorde companiilor de la care cumpara produse sau servicii permisiunea de a-i contacta prin intermediul emailului.

„Targetarea gresita, care este mai putin intalnita in cazul consumatorilor cu venituri mari, influenti, afecteaza potentialul brandului de a construi o relatie pe termen lung cu consumatorii. Si chiar daca acum acesti consumatori gresit targetati sunt tineri si mai lipsiti de venituri, nu trebuie sa uitam ca ei vor deveni consumatorii influenti de maine, asa ca efectul se va resimti pe termen lung”, a concluzionat specialistul.

Concluziile studiului din Marea Britanie pot fi transferate si la noi, in Romania, unde inexistenta targetarii campaniilor este cea mai frecventa greseala. Faptul este un efect al preocuparii prioritare pe chestiuni care tin mai degraba de estetica, decat pe relevanta informatiei. Si la noi companiile trimit frecvent e-mailuri generale, care contin de toate pentru toti, rezultatul fiind unele mesaje foarte lungi, greu de urmarit, nerelevante si cu rate mici de deschidere.

Spre exemplu, potrivit datelor White Image, un e-mail targetat genereaza o rata de deschidere medie de 42,73% si de click de 16.67%, comparativ cu un e-mail general care genereaza o rata de deschidere medie de 20.03% si de click de 7.95%. In plus, o alta greseala ce arata lipsa targetarii este lipsa personalizarilor . Un subiect personalizat poate genera o rata medie de 36,84% comparativ cu un subiect general care genereaza o rata medie de deschidere doar de 20,28%.În e-mail marketing se poate face targetarea nu numai din punct de vedere demografic, dar şi mergând pe acţiunile oamenilor, respectiv a facut o achiziţie, a deschis mailul sau nu, a citit un articol şi a cumpărat un anumit produs ulterior sau a completat un formular, strategia fiind dictata de  istoricul de achiziţii. Mai nou, putem targeta şi în funcţie de modul în care sunt implicaţi în social media, monitorizand care sunt persoanele care disemineaza content în social media şi pe ce reţele sociale fac asta.

Fonturi folosite in email marketing

Pe mail se foloseste o gama destul de restransa de fonturi editabile (ex: Verdana, Times New Roman, Arial, Trebuchet, Georgia). Este recomandat ca un newsletter sa contina cat mai mult text editabil (asta in cazul in care imaginile nu se incarca by default, cel care deschide emailul sa vizualizeze ceva din continut).

In cazuri speciale, in care este necesar ca textul sa apara cu un alt font decat cele mentionate mai sus, se va introduce o imagine cu text.

2011 – Anul Triggerului

Triggerele, principalul trend in email marketing pe 2011, reprezinta urmatorul pas in comunicarea automata din mediul online.

In mod traditional s-au trimis emailuri automate dupa abonarea la newsletter sau dupa efectuarea unei comenzi. Lucrurile se schimba acum, comunicarea avanseaza si triggerele merg mai departe fiind trimise in functie de actiunile pe care le face un utilizator.

Aceste programe de comunicare care se bazeaza triggere dau posibilitatea marketerilor sa transforme datele pe care le au despre clienti in reguli. Acestea conduc la executia de campanii care sa micsoreze numarul de pasi si perioada in care un abonat finalizeaza o achizitie.

In general triggerele se impart in patru categorii:

1. Externe – Exemplu: ultima zi in care se mai pot efectua plati fara penalizari

2. Interne – Viata clientului  (aniversari, casatorie, iesire la pensie, aparitia unui copil, etc)

3. Comportamentale (achizitii, downloaduri, clickuri pe linkuri, abandonul cosului de cumparaturi)

4. Relationale (surveyuri la upgradarea unui produs sau serviciu, obtinerea de feedback dupa o achizitie)

Fiecare din aceaste categorii reprezinta un moment in care userul este interesat dar si angajat intr-un fel sau altul fata de compania care face trimiterile. In general acestea reprezinta momentele in care userul este mult mai predispus sa faca o actiune care sa se transforme in vanzare. Triggerele speculeaza acest lucru, obtinand un ROI mult mai ridicat fata de emailurile normale.

Un alt avantaj al campanilor de tip triggere este ca recastiga clientii care altfel ar fi pierduti. Acest lucru se traduce in loializare, scaderea costurilor pentru obtinerea leadurilor de vanzari, scadederea costurilor de intretinere per client si profit crescut.

In prezent oamenii nu se mai aboneaza pentru newslettere sau comunicari promotionale, ei isi doresc sa aiba o relatie/parteneriat cu organizatiile. In prezent comunicarile nu ar trebui sa mai fie promotionale, tranzactionale sau persuasive, ci in mod simplu trebuie sa fie trimise in momentul potrivit si bazate pe comportamentul clientilor, nu pe o data din calendar.

Pentru a implementa un program automat de comunicare cu ajutorul triggerelor este recomandat sa incepi cu mesaje simple, gen mesaje prin care ceri clientilor sa primeasca facturile pe email in locul facturilor tiparite, apoi poti implementa mesaje aniversare. Apoi poti implementa o serie de mesaje automatizate de bun venit, iar in etapa ulterioara sa dezvolti programe de triggere corelate cu ciclul de viata al clientului, istoricul de achizitie si programul de loialitate.

O etapa importanta a unui program de triggere este testarea permanenta a seriei de mesaje trimise. Avand in vedere caracterul dinamic al acestora este recomandat ca saptamanal sa se verifice toata seria de mesaje generate pentru a va asigura ca toate ofertele si datele sunt actualizate.

Asa ca, acum mai mult ca niciodata, este momentul ca aceste campanii sa se implementeze. Si nu uitati, planificati cat mai exact ofertele si contetul, customizati in detaliu mesajele folosind informatiile pe care le aveti despre abonati si masurati. Exact ca orice alta campanie de emailing, campaniile trigger trebuie testate, revizuite si imbunatatite pe parcurs pentru maximizarea ROI-ului.

The next big thing…is here…Yahoo! reinventeaza emailul

Astazi cei de la Yahoo! au anuntat pe blogul lor, aici, deschiderea tuturor functionalitatilor de care va povesteam in urma cu cateva saptamani, aici,  ca vor schimba putin fata emailului.

Hotmail si Gmail au inca in teste platforme asemanatoare, deschise doar marketerilor cu reputatie.

Astazi, 7 martie s-a lansat versiunea in limba romana a portalului Yahoo

O data cu lansarea portalului, cei care doresc sa-si deschida o noua casuta de e-mail au posibilitatea sa o faca pe domeniul @yahoo.ro. Portalul nu permite insa folosirea aceluiasi user ca pe yahoo.com iar la completarea formularului de inscriere ti se ofera optiuni privind numele de user disponibile. Deasemenea, interfata mailului este tot in limba romana. Pe pagina principala a contului de mail se permite conectarea contului la Facebook. Adresa de mail mai permite in plus, conectarea la blog si descarcarea de aplicatii Yahoo! Daca incerci sa trimiti un mail pe adresa ta de yahoo.com cu extensia .ro, acesta se va intoarce.cu mesajul ca user-ul respectiv nu are cont pe yahoo.ro.

Din punct de vedere al email marketingului, lansarea are ca si consecinta directa faptul ca  vor fi tot mai greu de distins adresele gresite in bazele de date. Inainte, extensia yahoo.ro era un semnal ca adresa este eronata, de acum incolo avem doua optiuni: ar putea fi o adresa gresita dar ar putea fi si o adresa nou creata pe versiunea romaneasca a portalului de mail.

Daca pe yahoo.com pe langa mailuri si mesaje instant se puteau trimite si sms-uri acest serviciu nu este momentat disponibil pe versiunea romaneasca.

Portalul Yahoo.ro este disponibil la adresa ro.yahoo.com şi conţine un meniu cu servicii Yahoo! precum Mail,  Games, Messenger, dar şi informaţii grupate pe patru categorii: Ştiri, Finanţe, Sport şi LifeStyle.

Un dispozitiv de colectare a „amprentelor” electronice ar putea sa inlocuiasca cookie-urile

Un dispozitiv de colectare a „amprentelor” electronice ar putea sa inlocuiasca cookie-urile

Mai multe start-up-uri experimenteaza in prezent cu tehnologii care ar putea sa revolutioneze modul in care dispozitive aflate in legatura sunt targetate si monitorizate, informeaza platforma ClickZ. Folosind aceste noi tehnologii, advertiserii vor putea sa ajunga cu mesajele lor la consumatori prin intermediul telefoanelor mobile, PC-urilor, consolelor de jocuri, televizoarelor si vor putea sa le trimita reclame bazate pe activitatea de pe aceste device-uri.

Read more

Tu ce SuperErou preferat ai?

De cate ori iti suna telefonul intr-o zi? De cate ori simti presiunea dead-line-ului si sentimental cu glas de sirena de ambulanta al urgentei? In fiecare zi ne confruntam cu tot mai multi stimuli si cu nevoia de solutii aici si acum. Cu sau fara pelerina, ajungem sa ne dorim sa fim supereroi. Si asta pentru ca totul se termina cu bine cand intervin ei.

Spune-ne care este SuperEroul tau preferat si de ce, iar noi te vom premia!

Cel mai convingator fan de SuperErou va primi cadou cartea “Real-time marketing & PR”, o carte semnata David Meerman Scott, despre cum sa-ti formezi reflexe rapide intr-o lume in care informatia curge mai repede ca apa curgatoare.

Iti asteptam raspunsurile pe wall-ul nostru de Facebook pana luni, pe 21 martie.

Succes!

Mailurile tranzactionale, instrumente a caror putere este insuficient exploatata de marketeri.

Mailurile tranzactionale sunt cele mai puternice mailuri pe care le puteti trimite consumatorilor dvs.  Au rate de deschidere intre 70 si 90% , in comparatie cu mailurile promotionale care au rate de deschidere de 13%.

Mailurile tranzactionale sunt ca musafirul invitat pentru care ai pregatit o cafea, in comparatie cu tinerii tunsi cuminti care-ti bat la usa duminica pentru a-ti vinde cearceafuri creponate. Ele sunt cea mai buna metoda de a construi o relatie pe termen lung cu consumatorii. Si asta si pentru ca persuasiunea este in primul rand autopersuasiune. Cea mai buna sansa de reusita pentru mesaj este ca auditoriul sa fie co-interesat. Si cu toate astea multe departamente de marketing rateaza aceasta ocazie sau nu o exploateaza suficient. Inainte de a investiga care sunt motivele acestei neglijente este bine sa revizuim care sunt cele mai comune exemple de mailuri tranzactionale: mesajele de multumire, comenzi, chestionare de satisfactie, remindere, rezervari pentru bilete de zbor, tichete de imbarcare, welcome e-mail, confirmari  de servicii.

Principalele reguli pentru scrierea corecta a unui mail tranzactional sunt sa inceapa cu informatia despre tranzactie si subiectul mailului sa fie despre asta. Nimeni nu vrea sa stie despre alte produse pana nu stie ce se intampla cu produsul sau serviciul comandat. E ca atunci cand vrei sa afli cat credit mai ai si robotul iti prezinta toate promotiile din luna respectiva inainte de a-ti permite sa  mergi mai departe. In ce priveste formatul in care ar trebui sa fie mailurile tranzactionale, parerile sunt impartite. Unii sustin ca ar trebui sa fie in varianta HTML, nu text, pentru ca cel din urma exclude orice posibilitate de interactiune din partea utilizatorului. Read more