Ce inseamna un copy bun pentru email marketing?

Sigur ca la aceasta intrebare sunt multe raspunsuri posibile. Si loc pentru multa subiectivitate. Dar principala provocare la a scrie un copy reusit pentru email marketing vine din mindset-ul celui care scrie. Si asta pentru ca majoritatea celor care compun textele scriu intr-un program de procesare text si sunt implicit mai aproape de o gandire orientata catre suportul de hartie si nu cel electronic. De aceea, am pus mai jos cateva principii de baza de care trebuie sa tii cont cand creezi un newsletter.

Fa-ti  template-ul  sa arate ca un site

Gandeste-te la actiunile  pe care vrei sa le faca cititorul mailului: sa comande un produs, sa solicite o brosura, sa recomande articolul prietenilor, sa se aboneze la newsletter. Pune toate acestea in partea de sus a barei de meniu.

Scoate cat mai mult din primul contact vizual cu copy-ul folosit

Foloseste doua treimi din pagina pentru principalul dvs. mesaj si o treime ca sidebar. In felul acesta vei avea doua zone de text catre care trebuie sa atragi atentia limitata a cititorului. In sidebar scoate in evidenta:

–          Testimoniale ale consumatorilor

–          Oferta

–          Caracteristici ale produselor

–          Un quiz interactiv sau un chestionar

Dupa ce ai terminat structurarea, adauga headline-uri, sau un Johnson box sau un salut personalizat, pentru a asigura cat mai multe puncte de contact cu cititorul. O alta tactica obisnuita este sa creezi un scurt cuprins la inceputul mailului care sa lege prin link paragrafele care vor urma in josul paginii.

Pentru a scrie emailul intr-un mod convingator, trebuie sa incerci sa-ti structurezi gandirea: scrie principalele beneficii pe pagini de Post-it. Muta Post-it-urile in diferite pozitii pe pagina de dimensiunea ecranului pentru a vedea cate texte intra in partea de sus dedicata mesajului principal.

Sa spunem ca trebuie sa promovezi in mail trei tipuri de cursuri educative. In loc sa scrii pe verticala modulele de cursuri este de preferat sa le asezi unul langa altul, pe trei coloane. In acest fel, cititorul poate vedea toate cursurile pe un singur ecran, in loc sa fie nevoit sa dea scroll in josul paginii.

Incepe cu oferta si call-to-action

De multe ori copy-ul de email contine oferta si call to action-ul in josul paginii. Acesta lucru ar putea fi o reminiscenta a faptului ca pe vremuri de demult scrisorile postale prezentau  problema,  explicau cum trebuie sa fie rezolvata si abia apoi veneau cu oferta. Aceasta logica nu mai functioneaza in cazul e-mailului. Foarte putini oameni parcurg pana la capat un mesaj lung. Pune oferta si call-to-action-ul cat mai la vedere si asociaza un dead-line pentru a stimula o actiune imediata.

Asociaza copy-ul cu linkurile

In loc sa incluzi anumite corpuri de text, da link catre ele. Nu incarca textul cu paragrafe despre reputatia companiei: include un link cu textul „de ce sa aveti incredere in noi”.Daca ai de inclus multe descrieri de produs, arata produsele si adauga linkuri la descrierea detaliata. La fel se procedeaza si cu informatiile biografice despre speakerii principali de la o conferinta; pune fotografia speakerilor cu o prezentare foarte scurta, care sa intrige.

Daca ai un designer, foloseste butoane grafice in loc de linkuri in unele locuri. Un exemplu relevant este cel al unei campanii de promovare pentru o conferinta unde in newsletter erau listate de obicei cu buleturi primele cinci subiecte de interes ale industriei. Pentru a genera mai mult entuziasm am transformat lista in cinci butoane grafice cu titlul „Cele 5 butoane fierbinti ale industriei”.

Inainte de a a incheia, aminteste-ti de zicala „daca oamenii ar vorbi ca in publicitate, ar fi pocniti in fata”. Textul e-mailurilor tale trebuie sa fie relevant pentru receptor, nu doar pentru emitent. Trebuie sa-l intereseze, amuze, pentru ca oferta transmisa sa fie memorabila. Aceasta din urma trebuie sa fie cat mai usor de inteles. Aminteste-ti  ca Einstein credea in regula potrivit careia daca nu-i poti explica ideea ta unui copil de sase ani, inseamna ca nu ai inteles-o.

Tips-uri pentru campaniile de Pasti

Pastele este una din cele mai importante si mult asteptate sarbatori din intreaga lume. Avand aceste caracteristici, reprezinta fara nici un dubiu, o excelenta oportunitate de marketing. Trebuie sa aveti insa grija la tonul pe care campania dvs il are, deoarece avand radacini religioase, pentru unii oameni tonul poate fi ofensator. Din fericire, sunt cateva solutii simple pentru implementarea unui email de Paste, fara a starni reactii negative.

Pentru aceasta luati in considerare urmatorii pasi:

Implementati un design generic

Este cunoscut faptul ca Pastele este asociat cu diverse elemente traditionale cum ar fi iepurasii, ouale, crucea sau florile. Aceste elemente pot reda imagini ideale pentru design-ul emailului, dar din cauza ca unele sunt strans legate de crestinism, trebuie sa fiti foarte atenti la amplasarea lor in pagina.

Unii abonati pot gasi imaginile cu oua si iepurasi complet inofensive, dar cu cat va infiltrati mai adanc in aspectele religioase ale sarbatorii, cu atat mai mult riscati sa creati ofense si disconfort.
Toate acestea pot fi evitate prin mentinerea unui design simplist si generic. Incercati sa va pastrati design-ul focusat pe imaginile care au atractie la majoritatea oamenilor, in loc sa va concentrati pe un singur segment.

Fiti atenti la contextul religios

In contextul sau religios, Pastele reprezinta temelita credintei crestine. Drept urmare, daca baza dvs de date este compusa strict din crestini, emailul poate fi adecvat si poate avea un succes foarte mare. Daca in schimb, aceasta caracteristica nu se aplica in totalitate listei dvs de abonati, cel mai indicat este sa va limitati la o abordare mai clasica si sigura a design-ului.

Oamenii cu alte convingeri sau afilieri religioase vor gasi cel mai probabil ofensator acest continut targetat strict pentru crestini, si acesta bineinteles ca nu este lucrul pe care vi-l doriti.

Daca vreti ca ofertele dvs de reduceri, vanzari, sau informatii sa aibe un impact asupra abonatilor, cel mai bun plan de actiune este sa evitati contextul religios.

Legati Pastele de primavara

Asa cum am mentionat mai sus, Pastele este asociat cu diverse traditii, unele dintre ele sunt religioase, dar altele sunt seculare si generale. Primavara, de exemplu, este unul din cele mai uzuale concepte asociate cu Pastele. Daca sunteti in cautarea unor solutii de email marketing care sa fie acceptate de intreg publicul tinta, cea mai sigura varianta este sa inserati in design-ul emailului elemente specifice primaverii. Mai degraba, decat sa va ganditi la simboluri religioase, puneti accentul flori, pasari, sau alte elemente pe care oamenii le asociaza cu acest anotimp.

O campanie care asociaza Pastele cu primavara va fi probabil mult mai atragatoare pentru publicul larg si va avea un success mai mare.

Pastele reprezinta o mare oportunitate pentru email marketing, dar in comparatie cu celelalte sarbatori, aceasta trebuie tratata cu prudenta. Lucrul bun este ca exista diverse metode eficiente de abordare a problemei in conditii de siguranta, audienta fiind primul lucru pe care trebiue sa il luati in considerare.

Cum sa-ti implici abonatii pentru a-ti creste baza de date

Retelele de socializare cu care sunt suntem atat de familiarizati au dat consumatorilor tot mai mult control asupra perceptiei brandurilor in aceste medii. In mod similar, programele de e-mail marketing ar trebui sa dea cat mai mult control abonatilor, chiar si cand vine vorba de achizitia de noi membri.

Construiti pe puterea grupurilor

Oamenii sunt dependenti de grupuri pentru ca nu pot trai in afara comunitatilor. Chiar si adolescentii cu ochii conturati in stil gotic cu mult negru, care vor sa se disocieze de ceilalti, sfarsesc prin a-si petrece timpul in compania altor adolescenti cu ochii machiati in culori sumbre.

Oamenii se casatoresc, isi intemeiaza familii si se inscriu in echipe sportive. Cand ne gandim la abonatii la email trebuie sa ne amintim de aceste lucruri.

Primul lucru la care o persoana care va viziteaza site-ul se gandeste inainte de a va da adresa de email este daca este singurul/singura care face asta. Se inscriu la un site cu oferte invechite sau care nu este ajustat la tendinte? Fenomenul poarta numele de dovada sociala. Vizitatorii site-ului tau au nevoie sa stie ca alti abonati cu prteocupari similare au luat decizia de a se inscrie la newsletter. Daca nu aveti nu numar mare de abonati pe care sa-l prezentati e bine sa incercati una dintre urmatoarele tactici:

  • Folositi testimoniale in zona de sign up. De ce nu le aratati ce spun alti oameni despre posibilitatea de a deveni abonat? Daca marturia apartine unei persoane respectata din industrie, este cu atat mai valoroasa. Nu puneti testimoniale pe pagina dedicata lor, publicati-le acolo unde este nevoie.
  • Daca aveti un numar atragator, afisati-l. Daca aveti un numar impresionant de vizite este bine sa scoateti in evidenta acest lucru. Daca aveti un numar mare de followeri pe Twitter aratati asta. Numerele mari ajuta noi abonati sa aiba senzatia de apartenenta la o comunitate.
  • Folositi exclusivitatea. In call-to-action-ul dvs, puteti argumenta de ce prin inscriere abonatii pot deveni membrii unei comunitati exclusiviste. Daca a face parte dintr-un grup este un lucru bun, a face parte dintr-un grup despre care alti oameni nu stiu, este si mai bine.

Identificarea abonatilor potentiali

Majoritatea brandurilor dau  abonatilor posibilitatea de a recruta sau inscrie prieteni intr-un anumit program. De multi ani marketerii se straduiesc sa creasca rata de FTAF (forward to a friend) cu un impact slab asupra numarului de abonari. Rezultate similare avem cu SWYN (share with your network) , care, in ciuda faptului ca este recunoascuta ca „best practice” nu aduce cresteri semnificative.

Unele branduri au mers insa mai departe. Acestea si-au crescut baza de clienti prin doua modalitati: a) crearea unei excelente experiente de abonare pentru utilizator; b) premierea recomandarilor pentru prieteni.

In pagina de abonare pentru HauteLook la „Invita un prieten” hautelook exista un incentive de motivare. Pe langa faptul ca este bine pozitionata, sus, intr-un loc vizibil, programul de atragere prieteni este recompensat stimuland abonatii sa devina avocati ai brandului. Sugestii de recompense: e-books gratuite, rapoarte care pot fi downloadate gratuit, formulare pop-up.

In final, brandul a reusit sa faca abonatii responsabili cu achizitia si i-a platit pt asta (in loc sa dea aceiasi bani publisherilor).

Abonatii creaza content

Puteti sa mai atrageti noi abonati invitandu-i sa contribuie la crearea de continut si sa devina publisheri alaturi de brand. Continutul creat de un abonat pentru un alt abonat are potentialul de a creste valoarea comunicarii impreuna cu nivelul de advocacy (disponibilitatea unui consumator de a deveni avocatul unui brand) in  interiorul comunitatii de abonati.

Inovatia inseamna multe lucruri si nu de fiecare data are legatura cu progresul tehnologic. Parcurgand cateva strategii de e-mail marketing observam ca noutatile rezulta mai ales in urma asimilarii ideii ca paradigma comunicarii s-a schimbat, controlul fiind predat de la marketer la abonat.

White Image va colabora cu Biroul de Informare al Parlamentului European

Avem o veste buna!

Ne bucuram sa va anuntam ca de astazi, White Image ofera servicii de comunicare prin email pentru Biroul de Informare al Parlamentului European.

Pe scurt, noi ne vom ocupa de o parte a comunicarii online dintre institutie, mass media si cei interesati de activitatea Biroului. Astfel, ne vom asigura ca acestia vor fi informati cu privire la activitatile institutiei si cu evolutiile politice si legislative din cadrul Parlamentului European. Newsletter-ul va contine comunicate, articole pe diverse teme de interes, informari de presa, anunturi, evenimente si linkuri utile.

Trei tactici pentru segmentarea B2B in e-mail marketing

In marketing, segmentarea  inseamna gruparea consumatorilor si prospectilor in grupuri cu nevoi si comportamente similare. Dupa definirea segmentelor cheie se pot crea oferte de produs targetate, strategii de marketing si tactici de vanzari care indeplinesc anumite cerinte specifice segmentului. Cu toate acestea, multe dintre companiile B2B nu fac segmentarea publicului lor, ci prefera sa copieze segmentele care par sa functioneze pentru competitori fara a aloca suficiente resurse pentru a defini grupurile lor tinta.

In multe companii exista convingerea ca segmentarea reduce numarul prospectilor disponibili pentru ca exista atat de multi cumparatori potentiali care nu sunt cuprinsi in aceste segmente. Aceasta perspectiva nu ia in considerare costurile necesare convertirii unor prospecti cu valoare scazuta si cu rate de conversie mici comparativ cu cei cu o valoare mai ridicata din segmentele corect definite.

Dezvoltarea unei strategii de segmentare eficienta s-a dovedit a fi fundamentala in eficientizarea programul de e-mail marketing si cresterea veniturilor. Sa initiati segmentarea clientilor B2B nu este un lucru foarte dificil. Trebuie sa incepeti cu datele pe care le aveti la dispozitie pentru a integra apoi mult mai multe date in programul de email.

Strategia 1: Utilizati E-mail Click Behaviour

Cereti furnizorului dvs de servicii de email informatii despre linkurile accesate. In medie, abonatii la un newsletter dau click pe un link pe e-mail / un link si jumatate. Identificarea acelui link sau acelor linkuri pe care dau click utilizatorii furnizeaza un indicator excelent cu privire la ceea ce-i intereseaza.

Urmatorul pas este sa va clasificati linkurile in categorii: este un proces simplu care incepe cu identificarea linkurilor care sunt mai aproape de vanzare (categoria generica„cumpara acum”) si a celor care indica faptul ca abonatii au nevoie de mai mult timp si informatie pentru a face o  achizitie (categoria generica„afla mai multe”).

Strategiile de segmentare mai sofisticate clasifica linkurile in functie de tipul de produs, oferta de servicii sau un produs/serviciu adiacent folosit pentru a gasi un insight si a vedea care dintre abonati sunt eligibili pentru un contact ulterior.

Strategia 2: Folosirea Website Analytics

Urmatorul pas este folosirea datelor comportamentale obtinute prin Web analytics, cum ar fi ce categorie de produse sau de pe ce pagina au cumparat ultima data sau care a fost ultima pagina vizitata.

Aceste date pot fi folosite sa va ajute in dezvoltarea unor triggere relevante. De exemplu, daca un abonat a vizitat recent o pagina web dedicata unei solutii de digital printing foarte specializata dar nu a cerut mai multe detalii, puteti sa introduceti un studiu de caz despre solutia respectiva folosind content dinamic in newsletterul trimis de compania dvs. catre el.

Strategia 3: Integrarea datelor cu privire la achizitiile trecute

Integrarea datelor despre achizitiile trecute este o strategie eficienta dar in acelasi timp dificila. Asta pentru ca datele sunt culese din multiple surse in cadrul companiei dvs. si nu ofera o viziune holistica asupra consumatorilor si prospectilor dvs.

Una dintre primele strategii este sa va focusati pe ultima achizitie, frecventa si valoare monetara a achizitiilor facute de consumator pe acea linie de produs. Va puteti concentra pe unul, doua sau toate trei elementele pentru segmentare.

Consumatorii care au facut achizitii recente sunt mai susceptibili sa cumpere din nou sau sunt eligibili pentru vanzarea de accesorii sau de oferte cross-sell. Cei care cumpara frecvent sunt clientii loiali si puteti sa faceti programe de retentie pentru ei. Consumatorii cu o valoare monetara ridicata sunt unii dintre consumatorii cu cel mai mare potential pe termen lung.

Concluzie

O buna strategie de segmentare este cea mai buna modalitate de a va eficientiza programul de e-mail marketing si a genera mai multe leaduri si mai multe venituri. Odata ce ati identificat segmentele cheie carora planuiti sa va adresati, pasul urmator este sa identificati cum ar trebui sa difere continutul pentru fiecare segment.

Combinatia dintre o segmentare eficienta si o buna utilizare a continutului dinamic va permite sa furnizati continut relevant abonatilor si indirect sa cresteti gardul de satisfactie al acestora, ceea ce in timp va va aduce vanzari si profituri mai mari.