Persuasiunea in email marketing

Probabil nu va plac taxonomiile, clasificarile si toate acele sertare construite artificial din “idei supte din penita”, de dragul teoretizarii, si in care cazurile concrete incap greu, oricat de mult am incerca sa le indesam cu titluri infoiate in pene care incep cu “manipularea” si se termina cumva in “consumatorului”. Nici noua. Cu toate acestea acest articol este despre un model teoretic care propune o clasificare a profilelor de cumparator. Nu este ceva revolutionar in cercetarea comportamentului consumatorului, nu este un nou model AIDA, dar va poate ajuta cand incercati sa vindeti ceva. Si da, se poate aplica concret si aveti exemplul concret mai jos.

Arhitectura persuasiunii, o teorie dezvoltata de cei doi experti in optimizarea conversiei, Bryan si Jeffrey Eisenberg, este o abordare a marketingului din perspectiva personalitatii cumparatorului. Potrivit acestui model teoretic, daca ajungi sa cunosti “stilul de a cumpara” al clientului (competitiv, spontan, metodic sau umanist), iti poti adopta design-ul, copy-ul si tacticile de email marketing pentru fiecare tip de personalitate.  Pentru a rezuma sugestiv cele patru profiluri mentale de cumparare , cei doi specialisti le-au asociat cu o celebritate foarte cunoscuta din Statele Unite. Vom vedea in continuare care sunt trasaturile caracteristice pentru fiecare profil si cum se poate aplica concret acest model teoretic in strategia de email marketing.

Cele 4 profiluri mentale de cumparare:
· Competitiv
· Spontan
· Metodic
· Umanist

profile

Cateva caracteristici pentru fiecare tip de profil de comparator:

Competitiv:

· Ii place sa fie primul care achizitioneaza un produs – raspunde la noutati, gadgeturi sau produse aflate in topul vanzarilor
· Este interesat de rezumate si review-uri succinte de produs – fara a da neaparat click pe ele
· Nu-i place “sa sape” dupa informatii
· Foloseste mai degraba campurile de cautare decat sa caute pe browser
· Interesat de oferte de cross-sells si up-sells, nu-I place sa dea click de multe ori pentru a afla mai multe

Spontan
· Raspunde la promotii, discounturi, oferte limitate, lichidari de stoc
· Raspunde la oferte cu livrare gratuita (puteti avea acest produs maine)
· Scaneza pagina si da click fara a reflecta foarte mult, comparativ cu alte profiluri de consumator
· Prefera sa vada produsul in actiune (cum arata un articol vestimentar pe o persoana)
· Interesat/a de “cat de multe” review-uri sunt
· Interesat/a de ce cumpara alte persoane, pot raspunde bine la acest tip de cross-sale

Mai multe despre aceasta campanie  aici.

Hotmail va scoate linkurile de pe mapari

Cei care inca folosesc mapari in realizarea designului de NL ar trebui sa tina cont de o noua schimbare, care va aduce atrage consecinte pentru toti cei care comunica cu clientii si/sau prospectii prin intermediul emailului: Hotmail a renuntat la functionalitatea care permitea userilor sa dea click pe linkurile de pe o mapare.

Pentru cei mai putin familiarizati cu terminologia dev HTML, o mapare inseamna ca in cadrul unei imagini din corpul unui newsletter pot fi definite mai multe contururi speciale, cu cate un link asociat. Aceasta inseamna ca in loc sa ai toata imaginea ca un singur link, poti defini mai multe linkuri in cadrul aceleiasi imagini.

Noua schimbare impusa de Hotmail permite abonatilor sa dea click pe imagine si sa deschida linkul intr-o noua fereastra, dar nu vor functiona linkurile mapate.

Avand in vedere ca  Hotmail reprezinta cel mai probabil in jur de 5 – 15% din totalul adreselor, pierderea linkului de pe o mapare poate sa duca la scaderea ratei de click si la o implicare mai mica a userilor si poate avea un impact serios asupra rezultatelor campaniei.

Ca alternativa la mapari puteti folosi imaginile feliate (sliced images) insa in acest caz trebuie sa tineti cont de faptul ca designul va trebui facut astfel incat sa poata fi taiat/feliat doar in forme drepte: partate sau dreptunghiuri. Deasemenea, nu ar trebui sa uitati cand faceti designul de layout ca majoritatea abonatilor vor vedea mesajele dumneavoastra, by default, cu imagini care nu se vad.

3 tactici pentru a integra continutul dinamic in programul de email marketing

Folosirea de continut dinamic in programele de email marketing este solutia potrivita de a trimite oferte personalizate publicurilor dvs. tinta fara a realiza zeci de versiuni creative pentru acelasi newsletter.
Cu toate acestea, specialistii de marketing spun adesea ca nu stiu de unde sa inceapa. Si asta se intampla pentru ca de obicei omit sa-si faca un plan care sa include trei tactici fundamentale:

· Determinarea segmentelor cheie care sunt eligibile pentru continut dinamic
· Strangerea tuturor datelor necesare pentru a crea versiuni diferite pentru acelasi concept creative
· Sa aiba capacitatea de a crea continut specific pentru fiecare segment, pentru a raspunde promisiunii de a furniza continut dinamic

Daca urmati acest plan, ar trebui sa puteti integra continutul dinamic cu succes in programul dvs. de emailing, evitand riscurile folosirii continutului dinamic fara o atenta planificare.
Aflati mai multe despre  cele 3 tactici care va ajuta in procesul de planificare a NL care integreaza continut dinamic de aici.