Hai sa vorbim pe limba abonatilor

let's talk

Cand vine vorba despre o campanie de advertising sunt multe lucruri de luat in calcul. De la obiectivul de atins pana la modalitatea de comunicare a campaniei si, bineinteles, la metode de masurare a rezultatelor obtinute. De obicei creativii incearca sa “impacheteze” intreaga campanie intr-o idee cat mai originala. Asa e normal, sa existe o “idee creativa” geniala care sa persiste in mintea targetului.

In online insa lucrurile stau putin diferit. Ok si aici sunt binevenite ideile creative originale si gandirea “out of the box” dar…hai sa zicem ca nu e suficient.

Indiferent cat de genial este conceptul tau creativ, atunci cand este transpus in mediul online nu ai timp sa astepti ca acesta sa fie inteles de public. Cand le vorbesti abonatilor la newslettere acestia trebuie sa te inteleaga din prima. Sa iti inteleaga campania, sa o placa, sa isi doreasca instantaneu sa interactioneze cu produsul tau si, evident, sa-ti genereze tie rezultate.

Si, cum faci asta ramanand creativ, original, catchy, fara slogane atat de subtile incat nu le intelege nimeni si updatat la viteza de reactie pe care doar online-ul o poate genera?

Simplu: vorbesti pe limba abonatului. Gandeste-te ca “chat-uiesti” cu un prieten bun pe care trebuie sa-l convingi/sa-i “vinzi” un pont. Niciodata n-ai sa fii protocolar, n-ai sa-i prezinti compania de la care cumpara sau “viziunea pe termen lung” (asa cum o fac unele companii pe site-urile proprii). Atunci cand vorbesti “pe net” cu cineva nu-i recomanzi sloganul, ci ii vorbesti deschis despre beneficiile pe care le-ar avea daca ar alege produsul descris de tine.

Ca sa ma intelegi mai bine, iti dau urmatorul exemplu: un newsletter recent trimis intr-o campanie de Valentine’s Day. Obiectiv? Vanzarea de accesorii Audi pentru barbati si femei. As fi putut sa gasesc un slogan pompos care sa lege Audi de Valentine’s Day si sa pun un accent puternic pe produse. Dar atunci n-as fi facut altceva decat sa laud un brand care este deja puternic.

M-am gandit ca este mai relevant pentru abonatul meu sa ii spun ce castiga el/ea daca-mi alege produsul. Si anume ca isi cucereste partenerul. Ii ofera cadoul perfect, isi seduce jumatatea pentru ca “Audi te conduce direct catre inima jumatatii tale de Valentine’s Day”.

Daca i-as fi spus ca accesoriile sunt de cea mai buna calitate, ca au fost create de designeri internationali, etc, as fi avut dreptate. Dar n-as fi reusit sa-i ridic gradul de engagement cu brandul pentru ca nu-i aducea niciun beneficiu personal. Asa ca…i-am vorbit pe “limba lui” si i-am spus ca partenerul/partenera “isi va aminti intotdeauna de acest Valentine’s Day”.

Tine cont de asta in campaniile tale online, incearca sa comunici intr-un mod originalo-creativ si ai atras atentia abonatului. N-o sa-ti mai stearga newsletterele din inbox inainte sa le citeasca ci, din contra, le va astepta cu interes pentru ca ii place cum pui problema.

Cum optimizam codul html pentru campaniile de email atunci cand nu sunt afisate imaginile?

htnl

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta designerii de e-mail este ca – avand in vedere setarile specifice clientilor de email sau in functie de preferintele personale ale utilizatorilor – multi destinatari vor vizualiza emailuri de marketing fara imagini activate.

Aproape toti clientii de e-mail au setata optiunea implicita de a nu arata imaginile utilizatorului. Pentru ca acestea sa fie vizualizate trebuie fie sa dati click pe “permite imagini de la acest expeditor”,  sa marcati expeditorul ca o adresa de incredere sau sa actualizati setarile din cadrul clientului dumneavoastra de email.

In cazul in care imaginile nu sunt afisate, cum trimitem un e-mail cu un continut relevant pentru utilizatori?

Iata cateva sfaturi de optimizare a codului html in acest sens:

  1. Asigurati-va ca cea mai importanta partea a mesajului este codificata ca text web (in loc sa fie prinsa in interiorul unei imagini). Acesta va fi aratat si atunci cand imaginile sunt dezactivate, dezavantajul fiind limitarea la utilizarea fonturilor web standard.
  2. Utilizati atribute ALT pe imagini ( tag-uri ALT ) pentru a specifica textul care va fi afisat in cazul in care imaginea nu apare.  ALT=”Insert your ALTernate text here”. Cele mai multe programe de email va cer permisiunea pentru a descarca imaginile inainte de a fi afisate, iar in locul  imaginii va fi prezentat textul din tag-ul ALT. Prin urmare, un ALT text semnificativ poate incuraja utilizatorii sa descarce si sa citeasca emailurile.
  3. Puteti utiliza in continuare culorile de fundal pentru a adauga ierarhie si structura emailului, chiar si atunci cand clientul de e-mail nu arata imaginile. Utilizand o astfel de codare bazata pe culori de fundal putem scoate in evidenta anumite sectiuni ale newsletterului (ex. logo-ul, mesajul de call to action).
  4. Evitati folosirea imaginilor de background in newsletter. Exista clienti de e-mail cum sunt Outlook 2007 si Outlook 2010 care nu au optiunea de a afisa atributele background images.
  5. Imaginile din newsletter pot fi optimizate, in primul rand, prin reducerea dimensiunii. Astfel, emailul va fi descarcat si afisat mai rapid. Se va folosi extensia .jpg (.png nu este vizibila in toti clientii de mail), iar dimensiunea va fi de maxim 400kb pentru fiecare imagine.
  6. Incurajati beneficiarii sa dea click pe „adauga in agenda”.  De asemenea, actiunea de a marca adresa ta ca o sursa de incredere va arata credibilitate pentru clientul de email, fapt ce va ajuta la obtinerea de imagini afisate in viitor.
  7. Testati! Acesta este de departe cel mai important lucru de facut – incercati sa dezactivati imagini folosind un instrument ca Firefox developer tool sau sa spargeti in mod intentionat URL-uri de imagine in codul dumneavoastra si trimiteti un test rapid – ar trebui sa obtineti un mesaj adecvat, cu un continut relevant pentru campania dumneavoastra, chiar si cu imaginile dezactivate.

Asadar, in conceperea unui newsletter in care sunt utilizate elemente vizuale, trebuie sa tinem cont de mai multe aspecte, pentru ca experienta utilizatorilor sa fie una placuta si sa conduca la rezultatele asteptate.

Ce e relevant sa masori?

tapemeasure

In general suntem foarte happy daca reusim sa masuram cat mai multi indicatori, insa, probabil ar fi mai indicat sa dam un sens acestor indicatori decat sa ne multumim ca un numar creste sau descreste.

De exemplu open rate. A fost indicatorul la care ne-am raportat ani de-a randul, desi in timp a deveni din ce in ce mai incosistent datorita limitarilor de monitorizare. Trecand peste aceste inconveniente totusi doar un open rate mare poate indica un subject line de interes. Este oare suficient?

Daca obiectivul este sa generam conversii probabil este mai relevant sa masuram venitul generat de acea campanie.
Daca obiectivul este sa descarce un white paper mai relevant ar fi sa analizam cati au descarcat acel document…dar daca obiectivul este sa anticipam viitoare comportamente, poate redeveni interesant de analizat si open rate-ul…insa singur nu spune nimic despre succesul sau insuccesul unei campanii.