HTML5 – the next big thing

HTML5 se anunta de acum a fi “the next big thing” atat pentru web cat si pentru email marketing. HTML5 este propus ca fiind nivelul urmator pentru HTML 4.01, XHTML 1.0 si DOM Level 2 HTML.

Scopul HTML5 este de a reduce nevoia de a instala plug-in-uri care sa permita functionarea unor fisiere ca Flash, Silverlight, SunJava etc. Practic, pentru toate aceste tipuri de fisiere, in HTML5 nu va mai fi nevoie de niciun plug-in. Implicatiile asupra emailului vin din faptul ca foarte multe ISP-uri, gen Yahoo!, dar, in special Gmail, suporta deja HTML5. Doar noile versiuni de browsere accepta acest standard, adica Firefox 3.6, Chrome, Safari 3 & 4 si iPhone.

In email, Flash-ul reprezinta un risc de securitate, dar HTML5 este o alternativa sigura din punctul de vedere al ISP-urilor.
Fisierele video sunt apelate cu un simplu tag  <video>  la fel ca imaginile cu <img>.

Intr-adevar, se preconizeaza ca IE-ul va fi unul dintre browserele care vor intarzia adoptarea standardului HTML5, pentru ca cei de la Microsoft promoveaza inca agresiv Silverlight.

ROI in social media

Social media, considerata de multi ca fiind un canal de comunicare gratuit, pentru ca folosesti niste instrumente care sunt free  si pentru ca cei care au inceput prima data sa folosesca instrumentele puse la dispozitie de social media, au facut-o din placerea de a share-ui si pentru a fi cool.

Totusi social media nu este free, pentru orice organizatie, o  prezenta eficienta pe social media necesita resurse precum:
– oameni telentati, care sa aiba prezenta de spririt si priceprea sa reprezinte o organizatie in social media
– tehnologie pentru a putea genera content diversificat (ex video), si nu in ultimul rand pentru a analiza si masura impactul acestui canal de comunicare
– timp

Cum si ce masuram?
In general, cei mai multi masoara social media cu indicatorii de media, probabil pentru ca termenul de “media” apare in denumire … deci, cei mai multi atunci cand vine vorba de o evaluare vorbesc de:
– followeri
– numar de comentarii
– retweet-uri
– refferal-uri
etc
… indicatori care sunt foarte ok de evaluat, dar care insa NU sunt indicatori de business.

Ok, acesti indicatori te ajuta sa masori gradul de implicare a audientei, poti evalua daca esti popular sau nu … dar ce se intampla cu banii?

In general, fluxul unei investitii ar arata cam asa:
1. Investitie
2. Actiune
3. Reactia clientilor, followerilor etc
4. Impact non financiar
5. Impact financiar

Impactul non financiar il putem masura prin cuantificarea numarului de mentionari al numelui organizatie, mentionare care se poate imparti in contexte asociate cu sentimente: pozitive, negative sau neutre.

Pentru a ne apropia insa de o evaluare a ROI-ului folosirii social media ar trebui sa avem in vedere FRY:
Frequency – cat de des interactioneaza organizatia cu clientii si cat de des interactioneaza clientii cu organizatia, cuantificare facuta in final in numarul de tranzactii
Reach – numarul de persoane pe care le atinge social meida, cuantificare facuta in cele din urma in numarul de persoane de la care s-au generat acele tranzactii.
Yield – valoarea medie pe tranzactie

Masurarea si analiza datelor sunt iarasi activitati care genereaza costuri, iar aceste actiuni sunt critice pentru a evalua succesul sau insuccesul prezentei in social media. O problema foarte interesanta: ce s-ar intampla daca nu ai facut asta, daca nu esti prezent in social media?

Aproape imposibil de evaluat acest aspect, o varianta ar fi ca o perioda de timp limitat sa se modifice proportia sumelor alocate diverselor canale de comunicare si monitorizarea de indicatorilor FRY pentru cazul alocarii unor bugete mai mari catre social media comparativ cu perioada in care sumele alocate au fost mai mici.

Un 2010 asa cum va doriti

45 de minute  au trecut din 2010 si lumea isi citeste inca emailul si in noaptea asta….peste 1000 de persoane unice au deschis unul din newsletterele trimise de noi in primele 45 de min  ale lui 2010.

Sa fie un an de milioane… pentru toata lumea

Update: peste 100 de abonati la newslettere in noaptea de anul nou in nici 2 ore (mai exact o ora si 50 de min)

Cum a evoluat spam-ul, via Project Honey Pot

Cei de la  Project Honey Pot, proiect la care participam si noi, au lansat astazi un studiu foarte interesant, cateva date le gasiti mai jos:

– lunea este ziua saptamanii in care se primesc cele mai multe spam-uri, sambata este ziua cea mai spam free
– 12:00 (GMT) este ora cea mai targetata de spameri, iar 23:00 (GMT) este ora cea mai linistita
– in ultimi 5 ani, a crescut de 9 ori probabilitatea de a primi un email de tip phishing de la Chase Bank decat de la Bank of America, dar Facebook creste rapid si risca sa devina cel mai atacat brand.
– Finlada este tara cu cea mai buna securitate online din lume, iar China cu una din cele mai proaste
– Unui spamer ii trebuie in prezent, din momentul in care ti-a “cules” adresa de email, ~2 saptamani si jumatate sa-ti trimita primul spam…ideea este ca acest interval s-a redus de 2 ori si jumatate comparativ cu acum 5 ani.
– de fiecare data cand adresa ta de email este culeasa de pe site de spam-eri….risti sa primesti mai mult de 850 de spam-uri/saptamana.
– spameri au si ei sarbatori: de Craciun volumul scade cu ~21%, iar de Anul Nou cu ~32%

detalii aici

Cifre rotunde

Luna aceasta am reusit sa ajungem la cateva cifre rotunde foarte fumoase…sau cel putin asa credem noi. Cel putin din punct de vedere tehnic este/a fost un efort destul de considerabil, mai ales ca am innotat in ape tulburi, in sensul ca nu am avut nici un study case pe care sa-l urmam, nici un tips despre cum sa facem anumite lucruri fara sa crapte sistemul cu totul.

Cifrele rotunde, care sunt relative exclusiv la acest an, la 2009 sunt:

– peste 10.000 de campanii trimise (cifra atinsa saptamana trecuta)

– peste 100.000.000 de emailuri trimise acest an…

Call to action in cifre

In urma cu ceva timp vorbeam despre faptul ca un mesaj de genul “click aici” nu este un bun call to action, pentru ca nu ofera nici o promisiune, nici un beneficiu utilizatorului.

Acum suntem putini entuziasti de rezultatele obtinute de un bun call to action. Este vorba de aceeasi campanie derulata de unul din clientii nostri, trimisa catre aceeasi abonati, aceeasi lista. In cazul primei trimiteri mesajul de tip call to action a fost:

1.- aplica acum. Rezultatele au fost monitorizate pe o perioada de o luna. “Aplica acum” presupunea achizitionarea unui produs de la clientul nostru si posibilitatea de a castiga un DVD player prin tragere la sorti.

In cazul celei de a doua trimiteri mesajul de tip call to action a fost:

2.- intra in cursa pentru un dvd player. Actionarea acestuia presupunea exact aceleasi actiuni; cumpararea unui produs de la clientul nostru si posibilitatea de a castiga un DVD player prin tragere la sorti. In cazul acesta rezultatele au fost monitorizate doar 48 de ore. 

Rezultate:

call to action-ul 2 a generat in 48 de ore cu 50% mai multe click-uri decat a generat primul call to action intr-o luna. Rata de conversie dupa 48 de ore cu 25% mai mare pentru mesajul 2, raportat la conversiile generate intr-o luna de primul mesaj.

Resurse email marketing – Ce inseamna white listing?

De astazi avem online, pe site-ul nostru o cuprinzatore zona de resurse legate de email marketing. Am pornit de la articolele despre email marketing pe diverse teme scrise in timp de catre noi, la resurse legate de cele mai importante aspecte legislative de la noi si din afara, la studiile si rapoartele publicate in timp si un cuprinzator dictionar de termeni.

Acceptam inca din primul moment ca aceasta pagina de resurse are lispuri si de aceea vom incerca in timp sa completam aceste informatii. La doar cateva ore dupa ce am pus dictionarul online am constatat ca nu avem definit ceea ce inseamna “white listing”, poate unul dintere cei mai ravniti termeni din email marketing, asa ca astazi am facut primul update in dictionar.

White listing – este procesul prin care un ISP sau un furnizor de servicii de reputatie (gen Goodmailsystem, ReturnPath, Habeas etc) separa senderii care respecta cele mai bune practici de cei care sunt aproape buni sau mediocrii in ceea ce presupune respectarea standardelor din email marketing. Senderii care indeplinesc standardele cerute de ISP-uri (dar care variaza de la un ISP la altul), pot obtine listarea adreselor de unde sunt trimise emailurile lor in white list-ul ISP-ului.

Acest status confera avantaje, precum: permiterea emailurilor trimise de acei senderi sa treaca de unele filtre antispam, cresterea numarului de emailuri acceptate per ora sau per volum, in detrimentul senderilor care nu sunt white listati. White listarea imbunatateste substantial sansesle ca un email sa fie plasat in inbox versus sa fie blocat sau directionat in folderul de junk. In unele cazuri white listarea permite livrarea emailurilor cu imaginile intacte.

Viziteaza dictionarul nostru de email marketing aici

Deliverability trends 01-31 dec si totaluri 2008

Media luni decembrie White Image este de 93.9% emailuri livrate in Inbox. Pe intreg anul 2008 media emailurilor livrate in inbox este de 94,8%.

delivery trend 2008

Luna decembrie a fost una foarte activa cu multe cresteri si scaderi ai indicatorilor de deliverabilitate, lucru de altfel normal avand in vedere formatul emailurilor de sarbatori. Am incheiat 2008 cu peste 60 milioane de emailuri trimise si peste 6200 de campanii trimise.

Spre bucuria noastra toti indicatorii de  performanta s-au imbunatatit in 2008…chiar si acolo unde nu ne asteptam atat de mult.

De ce email integrat cu Analytics?

La inceputul lui decembrie anuntam aici integrarea cu sisteme de masurare a traficului web, inclusiv Google Analytics.

Cu ce va ajuta sa aveti campaniile de email marketing integrate cu Google Analytics?

O astfel de integrare va ofera posibilitatea foarte simpla de a masura ROI pentru fiecare vanzare generata ca urmare a unei actiuni de email marketing si de asemenea masurarea numarului de leaduri generate sau awareness-ul genearat de fiecare leu/euro cheltuit.

Masurand vanzarile generate veti putea vedea de exemplu ca o campanie de email marketing care a costate 100 euro a generat vanzari de 300 de euro. Puteti de asemnea sa masurati numarul de lead-uri generate si calcula usor costul per lead…pentru a putea compara cu alte canale de comunicare, pentru a vedea care comunicare genereaza cel mai mic cost per lead.

De asemnea puteti masura awarness-ul generat prin masurarea numarului de link-uri generate de alte site-uri ca urmare a unei campanii de email catre site-ul tau…campania de email genereaza “buzz” despre companiia ta pe internet…si asta genereaza trafic pe site-ul tau.

Ok, suntem siguri ca masurari acesti indicatori cumulati si anterior…insa integrarea campaniilor de email cu analytics iti ofera posibilitatea de a izola vanzarile generate sau lead-urile generate exclusiv de email. Astfel veti putea compara rezultatele generate de fiecare mediu de comunicare si va puteti optimiza cheltuielile, investind in acele canale de comunicare care genereaza rezultate peste medie.

De asemenea o astfel de integrare va poate permite sa masurati eficienta fiecarui newsletter in parte. sa presupunem ca intr-o campanie de vanzari trimiteti 3 newslettere cu subiecte diferite si content diferit… integrarea cu Analytics va permite sa masurati care subiect si/sau content din email a generat cele mai mari vanzari.

De asemenea daca aveti mai multe liste, de exemplu o lista de prospecti si o lista de clienti, chiar daca ambelor liste le trimiteti acelasi newsletter in care promovati un nou produs, puteti masura pe langa vanzarile cumulate generate de email si care din cele 2 liste a generat cele mai multe vanzari.

Mai mult aceasta integrare va permite sa vedeti care sunt acele persoane care au abandonat achizitia chiar in pagina de inregistrare, ceea ce va permite sa reveniti cu un mesaj de follow-up adresat acestor persoane.

2009, semne bune are!

Inceputul lui 2009 ne-a prins trimitand trimitand pe in prima zi a lui 2009, 9 campanii, in medie 1 ianuarie 2009 a generat un open rate de aproape 9% (masurat la ~15 ore de la trimitere). Rata cea mai mare de deschidere generata in prima zi a anului 2009 a fost de 23%.

De ce spunem ca semne bune anul are? Avand in vedere faptul ca mare majoritate a angajatilor au avut “o punte” de zile libere incepand cu 24 dec pana pe 5 ian, foarte multi au plecat departe de casa in aceste zile…si cu toate acestea rata de deschidere este peste media anului trecut (pentru o mai buna intelegere a modului de masurare metionam ca rata de deschidere are cresteri consistente in primele 4-5 zile de la trimitere, iar cei 9% sunt rezultatul masuratorilor dupa doar 15 ore).