INTERVIU: ”Optimizarea email deliverability-ului trebuie să fie o prioritate pentru orice brand care vrea să-și crească eficiența campaniilor”

Am spus-o și o mai zicem: Optimizarea email deliverability-ului trebuie să fie o prioritate pentru orice brand care vrea să-și crească eficiența campaniilor.

Din acest motiv ne mândrim cu certificarea în email deliverability obținută după un proces complex, desfășurat în Spania.

Citește mai multe pe acest subiect în interviul acordat Marketing Focus

 

INTERVIU REVISTA BIZ | Achiziție cu accent francez

Grațiela Lupu, cofondatoare White Image, preluată de curând de Mediapost Hit Mail, un grup de marketing direct controlat de Poșta Franceză, a vorbit pentru Revista Biz despre viziunea post-achiziție pentru companie și despre provocările cu care s-a confruntat ca antreprenoare la început de drum, într-o perioadă în care conceptul de a folosi e-mailul ca instrument de marketing și comunicare cu clienții era aproape necunoscut în România.

Ce v-a determinat să renunțați la job și să începeți un business?

Dacă renunțarea la un job și inițierea unui business implică o planificare extrem de atentă a acțiunilor și a resurselor financiare și o analiză atentă a riscurilor, experiența mea personală a fost cu totul altă. Am împărțit timpul meu între statutul de salariat și acela de antreprenor, pe o perioadă de aproape un an. Dar acest aranjament s-a dovedit a fi dificil de realizat, deoarece jobul de salariat solicita majoritatea timpului meu, lăsându-mi prea puțin timp disponibil pentru dezvoltarea businessului abia început. În 2003 era o idee inovatoare pe piață românească și doream din tot sufletul (împreună cu colegul meu Andrei Georgescu) să o transformăm în realitate. Așa că am hotărât să-mi dedic întreaga atenție businessului personal, iar în urmă acestei decizii, am descoperit că atunci când îți urmezi pasiunea, satisfacția muncii este cu mult peste așteptări.

Interviul complet poate fi citit pe RevistaBiz.ro!

INTERVIU | “Cele mai bune rezultate vin din programele de loializare care implică reduceri de prețuri”

Odată ce datele “third party” vor dispărea, din 2024, majoritatea companiilor vor întâmpina dificultăți în loializarea clienților, iar cei avantajați vor fi cei care și-au mutat deja focusul pe colectarea de date. În timp ce clienții sunt tot mai interesați de soluțiile de economisire, un rol important îl va avea modul în care sunt comunicate beneficiile produselor și serviciilor, conform White Image, prima și cea mai mare companie de email marketing din România. Pentru a afla mai multe detalii, marketingfocus.ro a stat de vorbă cu Grațiela Lupu, co-fondator White Image.

Ce strategii de loializare a clienților au cele mai bune rezultate?

Pe scurt, dacă vorbim despre volum, cele mai bune rezultate vin din programele de loializare care implică reduceri de prețuri pentru membri. Acest tip de abordare poate aduce rezultate mai bune dacă produsele ori serviciile reduse ating nevoile clienților. În această situație, cel mai important rol este jucat de algoritmii AI care pot seta recomandări personalizate de produse, pentru fiecare client în parte. Mai departe trebuie să acordăm o atenție sporită comunicării beneficiilor către utilizatori pentru a eficientiza rezultatele. Spre exemplu, o comunicare vagă și ineficientă ar diminua rezultatele programului de loializare.

Există și cazuri în care loializarea poate însemna și servicii dedicate. Spre exemplu, includerea unui consultant pentru legătura directă cu ofertele personalizate și campaniile de brand. Astfel comunicarea este îmbunătățită, iar eficiența programului crește. Acest tip de abordare este prezentă mai ales în zona de servicii financiare, dar poate fi extinsă cu succes pentru orice produs sau serviciu.

În toate cazurile însă, succesul mai mic sau mai mare al programului de loializare este influențat de eficiența comunicării. Email/sms marketing-ul joacă un rol central datorită posibilității de transmitere a informațiilor unice pentru fiecare client.

Acordă companiile o importanță tot mai mare loializării clienților, mai ales în contextul economic actual? Și-au regândit strategia și abordările privind comunicarea cu clienții?

Da, majoritatea companiilor fac pași în această direcție, mai ales în contextul economic actual, în care clienții sunt tot mai tentați de soluții de economisire. În plus, contextul actual implică și o atenție sporită pe colectarea de date “first party” de la clienți – deoarece datele “third party” vor dispărea din 2024, implicând astfel un efort suplimentar acțiunilor de loializare. Colectarea mai multor date despre client va favoriza în perioada următoare implementarea și îmbunătățirea programelor de loializare, iar cei care și-au mutat deja focusul pe colectarea de date vor fi avantajați pentru că vor înțelege mai bine preferințele și nevoile clienților, cu răspuns mai eficient către aceștia.

Cât de folosit este email marketing-ul ca tool de fidelizare a clienților și ce efecte are pe termen lung?

Email marketingul este principalul canal de comunicare în programele de loializare pentru că permite o abordare personalizată a fiecărui mesaj în funcție de datele disponibile pentru fiecare client.

Email marketingul este principalul canal de comunicare în programele de loializare pentru că permite o abordare personalizată a fiecărui mesaj în funcție de datele disponibile pentru fiecare client. În același timp, același avantaj îl are și sms marketingul, doar că acesta vine cu costuri mult mai mari. În prezent, email marketingul este canalul cu cel mai mare ROI, iar pe termen lung o comunicare personalizată legată de contextul în care se află fiecare client nu poate decât să îmbunătățească rezultatele obținute de fiecare brand.

Ce comunică practic companiile prin email pentru a ține un nivel ridicat de engagement din partea clienților?

Marketingul este despre valori și despre a crea pretexte și oportunități pentru ca oamenii să-și reamintească de noi (brandurile care comunică cu ei). Altfel spus, focusul comunicărilor ar trebui îndreptat către problemele și nevoile clienților, cu oferirea de soluții ce îi pot ajuta și povești despre aceste soluții cu care utilizatorii rezonează imediat. Odată atinse aceste ținte, produsul va fi rezolvarea.

Din punctul nostru de vedere, succesul în a păstra un nivel ridicat al engagement-ului ține de volumul de date colectate despre client și modul în care sunt gestionate și utilizate, astfel încât să ne apropiem și să ne conectăm cât mai bine cu clientul. De exemplu, dacă avem un client care a cumpărat de la noi doar din offline și niciodată din online, putem crea o relație mai bună cu el dacă îi vorbim despre ofertele disponibile în magazinele fizice. Mutarea atenției către online îl poate face pe client să își piardă interesul.

Ce își doresc consumatorii români de la un brand pentru a reveni în magazin sau pentru a achiziționa iar și iar de la același furnizor?

Aici depinde foarte mult de brand și de context. Pentru produsele de masă, în prezent, prețul reprezintă principalul factor care influențează decizia de achiziție. Chiar și așa, o comunicare personalizată cu servicii care să-l apropie pe client (suport, înțelegerea contextului) pot crește engagement-ul și conversia. Oricât de simplu ar suna, de cele mai multe ori gesturile simple pot conta foarte mult. De exemplu, dacă personalul unui magazin fizic observă un client căruia îi atârnă cordonul de la palton și îi oferă un sfat despre cum l-ar putea prinde pentru a deveni atrăgător, acest gest poate duce la apropierea clientului de brand.

La fel se întâmplă și online, dacă astfel de comunicări electronice vin să ajute clientul cu sfaturi, cu mai multe informații utile, cu soluții de garanții, cu o comunicare transparentă atunci când apar probleme legate de comenzile online etc. Toate aceste exemple pot crea o legătură foarte puternică pe care un client o poate avea cu un brand. Până la urma ideea este că, cel puțin în cazul achizițiilor online, clientul să se simta confortabil că produsele îi sunt livrate când și cum i s-a promis, că beneficiază de suport și ajutor dacă apar diferite, caz în care nu se mai caută neapărat cele mai mici prețuri.

Ar mai fi de spus și că tot acest mod de abordare este esențial pentru absolut orice produs premium, dar devine din ce în ce mai important și pentru produsele de masă.

Deși este o comunicare la distanță, cum pot companiile câștiga încrederea clienților lor prin comunicarea prin email și/sau SMS?

Există o mulțime de contexte post-vânzare în care clienții pot (și trebuie) primi informații relevante despre produsele achiziționate: despre utilizarea corectă, evitarea problemelor, acces la garanție, acces la consultanță și suport, plus, evident, comunicări de urgență legate de eventualele întârziere la livrare. Toate acestea sunt comunicări care au o contribuție majoră la creșterea și consolidarea încrederii clienților.

În plus, comunicarea directă cu clientul pentru actualizarea informațiilor din cadrul programului de loializare cresc engagement-ul și implicit rezultatele: puncte acumulate, diferite tipuri de incentivare, prețuri reduse, etc.

Din punctul nostru de vedere, poate cel mai important aspect este comunicarea cât mai clară a procesului de “upgrade” către nivelul următor al loializării și beneficiilor. Mai mult, esențial este și ca beneficiile să fie personalizate pe nevoile/dorințele utilizatorului și nu doar niște avantaje generale.

În încheiere, ce recomandări aveți pentru companiile care nu acordă încă suficientă atenție ideii de fidelizare a clienților?

Piața de email marketing este așteptată să evolueze și în 2023 în aceeași linie cu parcursul avut anul trecut, iar White Image, unul dintre liderii din sector, estimează un avans de 10%. Asta în condițiile în care rata de conversie în email marketing este mult mai mare decât pe alte canale, respectiv 10% conform White Image.

Ideea de fidelitate necesită timp, iar cei care nu acordă suficientă atenție, trebuie să ia în considerare faptul că poate vor trece câțiva ani din momentul în care încep să acorde atenție procesului de fidelizare și până când vor începe să vadă și rezultatele. Acest timp presupune crearea unor mecanisme de colectare a datelor clienților, mecanisme care să le permită acestora să se înscrie în astfel de programe, unele care să comunice clar beneficiile etc. Timpul și pașii corecți vor face ca persoanele înrolate în program să înceapă să genereze rezultate vizibile în business.

Piața de email marketing este așteptată să evolueze și în 2023 în aceeași linie cu parcursul avut anul trecut, iar White Image, unul dintre liderii din sector, estimează un avans de 10%. Asta în condițiile în care rata de conversie în email marketing este mult mai mare decât pe alte canale, respectiv 10% conform White Image.

Totul despre Standardizare – o prioritate în gestiunea Clean Room – noul standard în gestiunea anonimizată a datelor pentru campaniile de marketing

Acum când ne îndreptăm din ce în ce mai mult atenția pe “Data Clean Rooms” pentru a putea oferi experiențe cât mai personalizate, respectând în același timp confidențialitatea consumatorilor și a reglementărilor, este important să avem imaginea completă a soluției.

Cu toate acestea, dacă nu abordăm problema „datelor dezordonate”, modul în care sunt utilizate în prezent “ data clean rooms” va împiedica de fapt accesul la informații și mai ales rentabilitatea investiției.

Problema se află adesea în metadate. Standardizarea și aplicarea convențiilor și taxonomiilor corecte de denumire a datelor reprezintă modul în care marketerii pot folosi cât mai bine seturile lor de date în mediile “data clean rooms”.

Evoluțiile din industrie, cum ar fi deprecierea cookie-urilor third-party și a altor identificatori, au crescut interesul și nevoia specialiștilor pentru “data clean rooms”. Aceste “camere curate” au fost un subiect fierbinte la conferința CES din Las Vegas, din acest an, iar multe platforme de top au anunțat deja capabilități de tip “data clean rooms”.

Google, Facebook sau Amazon devin jucători importanți în sectorul “ data clean rooms”. Alte platforme lansează, de asemenea, “data clean rooms” care permit partajarea datelor într-o manieră sigură și confidențială. Pinterest, de exemplu, și-a lansat recent propriul sistem “data clean rooms”, invocând avantajul de a putea respecta cerințele stricte de confidențialitate ale utilizatorilor, precum și nevoile de analiză ale retailerilor.

Pe măsură ce “data clean rooms” devin mai răspândite, iar agențiile și brandurile își cresc dependența de ele, va fi cu atât mai imperativ pentru companii să le implementeze corect.

O cerință critică este standardizarea datelor care a început deja să fie dezvoltată.

Iată câteva modalități în care standardizarea datelor va ajuta la rezolvarea problemelor “data clean rooms”.

1. Datele standardizate conectează câmpurile din seturi de date

În toate domeniile, consecvența datelor devine o necesitate. Acest lucru este direct aplicabil cerințelor “data clean rooms”, unde datele inconsecvente și nestandardizate devin nefolositoare.

A avea mai multe versiuni ale acelorași elemente de date poate duce la concluzii vagi și inutile, ceea ce duce la probleme mult mai mari în continuare. Fără standarde adecvate de date care să contribuie la coerența mai mare a datelor de tip first party.

Datele standardizate și convențiile de denumire consecvente le oferă celor care manipulează date capacitatea de a conecta datele între seturi de date. Trebuie stabilite și respectate reguli care să optimizeze utilizarea “data clean rooms” pentru afacerea respectivă.

Cu acest tip de reguli, datele din “clean rooms” pot fi comparate și contrastate cu datele dintr-o altă sursă. Mai mult, specialiștii în marketing nu își vor face griji că trebuie să normalizeze atributele așa cum au trebuit să facă în trecut.

2. Atributele conectate ajută la construirea de publicuri vizate

Chiar dacă informațiile de identificare personală (PII) ale consumatorilor nu sunt folosite în campanii, conexiunile între alte atribute oferă totuși agenților de marketing șansa de a construi audiențe vizate și de a personaliza în continuare experiențele. În absența PII pentru consumatori, acest tip de analiză și strângere de concluzii este posibilă numai dacă aceste atribute pot fi conectate între sisteme. Fără un sistem de denumire de bază înțeles, datele devin inutilizabile în comparație între seturi.

Acolo este valoroasă aplicarea ID-urilor (sau a cheilor) de date. ID-urile de date, asociate cu metadate standardizate, oferă marketerilor posibilitatea de a uni date care altfel nu s-ar fi unificat, inclusiv în “clean rooms”.

Există o varietate de domenii în care ID-urile pot fi implementate, inclusiv ID-urile campaniilor, ID-urile publicului, ID-urile reclamelor și multe altele.

Concluzie

Pe măsură ce mărcile bazate pe date și marketerii continuă să profite de avantajele care vin odată cu utilizarea “clean rooms”, trebuie luate măsuri pentru a evita datele inexacte, incomplete sau eronate. Având în vedere viitorul centrat pe confidențialitate, aceasta trebuie să fie o prioritate pentru ca “data clean rooms” să aibă succes.

Pentru a îmbrățișa pe deplin modul în care standardele de date ar putea aduce beneficii și a atenua problemele comune, marketerii ar trebui mai întâi să se alinieze și să aplice convențiile și taxonomiile potrivite de denumire a datelor. Au început eforturile de a crea standarde pentru “clean rooms” la nivel de industrie, dar între timp organizațiile vor avea nevoie de taxonomii interne specifice pentru a le respecta. Concentrarea pe fundație va ajuta la ușurarea timpului necesar pentru ajustarea intrărilor.

VIDEO | Andrei Georgescu, invitat la Canal 33: despre istorie, adaptare, tactici și eficiență

Mulțumim Canal 33 Romania pentru invitația la emisiunea Jurnal de Business. Ne-am bucurat să putem vorbi despre povestea White Image și modul în care am evoluat și ne-am adaptat din 2003 și până astăzi.

Evident că am punctat și despre contextul actual și cum putem găsi cele mai eficiente tactici pentru a atinge și chiar depăși rezultatele pe care ni le dorim.

Discuția completă 👇🏻

Andrei Georgescu, la ZF LIVE: email marketing, ROI, rate de conversie, tendințe și provocări

Continuăm să vorbim despre impactul pozitiv pe care îl are email marketing-ul în strategia tuturor tipurilor de companii. De data aceasta Andrei Georgescu a fost invitat la ZF Live și a explicat în cadrul emisiunii de business că în urma pandemiei rata de deschidere a mesajelor prin e-mail a înregistrat o creştere substanţială, utilizatorii fiind mai receptivi la acest tip de pro­movare.

Vezi interviul aici!

  • Start-up-urile folosesc e-mail marketing, dar el nu este potrivit pentru businessurile la început de drum pentru că acest canal de promovare necesită o bază de date, o bază de oameni care să îţi dea acceptul şi acordul de comunicare conform GDPR. Putem vorbi despre o piaţă de e-mail marketing înainte de GDPR şi după GDPR.
  • Inflaţia şi provocările economice de la nivel global afectează clienţii, care au scăderi în ceea ce priveşte numărul de produse comandate. Şi astfel încercăm să creăm o relaţie mai bună. Ideea e ca clientul să se simtă confortabil să comande de la tine iar asta ţine de modul în care completezi produsul cu partea de servicii postachiziţie, iar în această zonă e-mail marketingul este foarte puternic pentru că poate asigura comunicarea mai facilă între companie şi client. Partea de suport este importantă în orice business, indiferent în ce sector activează.
  • Dacă vrei să fii relevant trebuie să integrezi în acest canal de comunicare mai multe date – pe care le iei din CRM sau din integrarea cu un call-center, spre exemplu.
  • Provocările sunt de a discuta cu cât mai mulţi clienţi, adică companii pentru a integra mai multe date în sistem pentru a putea segmenta mai bine audienţa, pentru a putea construi mesaje mai relevante, pentru a putea creşte baza de date.
  • Tehnologia este foarte bună dar singură nu ne rezolvă problemele. În ultima vreme tot discutăm de oameni care se aşteaptă să instaleze o tehnologie, o platformă şi ea să meargă singură, dar realitatea nu e aşa. Important este să fie integrată în procese, să fie implementată bine.

NOU! Funcționalități ChatGPT în aplicața WLM de creare a newsletterelor

Ținem pasul cu tendințele din tehnologie și cu evoluția inteligenței artificiale pentru a vă oferi cea mai simplă și mai eficientă experiență de creare a newsletterelor. Astfel, ne bucurăm să vă anunțăm că acum aplicația WLM integrează funcționalități GPT.

Actualizarea a introdus opțiunea de a genera subiecte pentru newslettere din doar câteva click-uri, cu o serie de opțiuni disponibile: numărul de caractere, limbă sau introducerea de emoticoane.

Mai mult, sistemul White Image este dotat cu o funcție de citire a textelor integrate în imagini, astfel încât mesajul nu va fi afectat în momentul în care se solicită inteligenței artificiale să creeze subiectele de trimitere.

Cum funcționează?

  1. Selectezi template-ul și apeși butonul prin care soliciți subiecte recomandate de Chat GPT
  2. Setezi numărul de caracter.
  3. Bifezi dacă vrei ca subiectul să includă și emoticoane.
  4. Selectezi limba în care să fie generate subiectele
  5. Introduci numărul de subiecte generate

6. În cazul în care primele variante nu sunt satisfăcătoare poți genera subiecte până în momentul în care le găsești pe cele potrivite așteptărilror tale.

MEDIA | White Image, printre “Cele mai inovatoare companii din România – 2022” din catalogul Business Magazin

WLM e-interactive este prima soluție de gestiune a comunicării prin email care permite implementarea și trimiterea de emailuri dinamice care duc interacțiunea utilizatorului la un alt nivel, pe baza tehnologiei AMP. Aceasta este soluția prezentată de noi în catalogul Business Magazin – “Cele mai inovatoare companii din România – 2022”.

Catalogul poate fi cumpărat în format fizic. Detalii aici.

 

MEDIA | Analiză White Image: Pentru a face față crizei economice prognozate, retailerii vor folosi mai eficient datele avute, inteligența artificială și alte tehnologii

În 2023, retailerii se așteaptă la o creștere de maximum 10% a vânzărilor de produse sau servicii față de anul trecut, în condițiile în care inteligența artificială și alte tehnologii nou apărute vor fi folosite mai intens în atragerea clienților și promovarea brandurilor, arată o analiză realizată de White Image, cea mai mare agenție de email marketing din România. Totodată, compania subliniază că retailerii se pregătesc de o eventuală criză economică, apelând astfel la metode eficiente de promovare.

“2023 este anul în care focusul pe colectarea zero-party data devine prioritar în contextul anunțului celor de la Google de a bloca cookie-urile third-party. Focusul va fi pe unificarea datelor în platforme integrate care să permită gestiunea istoricului acțiunilor unui client, al inteligenței artificiale și a altor tehnologii avansate în promovarea produselor. Astfel, retailerii care reușesc să gestioneze mai eficient datele pentru a avea o comunicare cât mai personalizată si mai calitativă vor reuși să crească rata de fidelizare a clienților și să atragă alții noi. Totuși, în contextul crizei economice anunțate, ne așteptăm la creșteri diminuate față de estimările ințiale, la stagnări sau chiar reduceri ale vânzărilor”, explică Andrei Georgescu, co-fondator White Image.

> Analiza completă, publicată pe www.business-review.eu poată fi citită AICI!