Din cele mai vechi timpuri, inca de inaintea aparitiei cuvintelor scrise, oamenii au folosit persuasiunea in comunicare. De-a lungul timpului au fost perfectionate tot felul de modalitati prin care persuasiunea poate fi folosita. Azi vei afla cum functioneaza persuasiunea in email marketing.
Probabil cunosti deja stilul de scris jurnalistic, acele articole incepute cu o fraza cheie iar apoi, pe masura ce continua, ofera detalii suplimentare care compun efectiv articolul.
Acest stil, piramidal-inversat, concentreaza cel mai important aspect in introducere, intr-o fraza cheie. Dar, este un stil destinat ziarelor si revistelor si nu poti sa-l folosesti atunci cand concepi un text pentru un newsletter deoarece risti ca userul sa nu iti citeasca toata informatia.
Ai nevoie de o metoda persuasiva care sa fie relevanta pentru target-ul tau.
Metoda de scris persuasiv seamana putin cu metoda prin care spunem, de exemplu, un banc. Mai intai captam atentia, apoi creem suspansul si…intr-un fel sau altul, publicul abia asteapta ca gluma sa ajunga la final, pentru a afla “care-i poanta”.
Asta nu inseamna ca in scrisul persuasiv introducerea nu este importanta, ci doar ca trebuie sa tii cont de anumite lucruri care te vor ajuta sa-ti convingi cititorul sa-si doreasca si sa fie interesat sa afle tot ceea ce incerci tu sa ii transmiti
Cum? Citeste mai jos si ai sa afli 🙂
Promite!
De prea multe ori incerci poate sa-i ghicesti mood-ul sau sa “aduci” userul in mood-ul potrivit: curios, entuziasmat, motivat, vesel, etc. Trebuie doar sa-i captezi atentia.
Ca sa captezi atentia userului, gandeste-te la CEVA ce acesta isi doreste si promite-i asta. Cum stii ce isi doreste userul? Trebuie sa-ti cunosti audienta, sa-ti cunosti bine target-ul. Asa ca atunci cand iti faci research-ul printre prospecti, concentreaza-te sa il faci cat mai bine. Daca iti cunosti bine target-ul iti va fi usor sa identifici o dorinta si sa faci o promisiune.
Dar, sa nu uiti ca va trebui sa iti si respecti promisiunea pe care i-o faci in schimbul unui click.
Proiecteaza
Ei bine, aici mesajele creative sunt binevenite. Scopul ar fi sa reusesti sa-i creezi userului o imagine mentala a ceea ce incerci tu sa-i descrii in cuvinte.
Gandeste-te ce ar putea insemna pentru cititorul tau “frumos” sau “excelent”? Cum ai putea sa-i proiectezi in minte o imagine perfecta despre un serviciu pe care acesta l-ar aprecia?
Daca tu crezi ca poti sa-ti convingi userul folosind fraze precum “un serviciu excelent” sau “o vacanta frumoasa”, te inseli. Oricat de bun ar fi serviciul tau, aceste cuvinte nu proiecteaza o imagine in mintea consumatorului.
O strategie mai buna ar fi sa oferi detalii specifice sau sa dai exemple concrete care vor proiecta o anumita imagine in mintea consumatorului si il vor convinge ca intradevar ceea ce tu promovezi este “excelent” sau “frumos”.
Si, nu uita, cu cat descrierea ta e mai specifica, cu atat ii este mai usor userului sa o “vizualizeze”, deci sa creada in ea.
Puncteaza
Ca si cum ai pleda pentru un caz, in contentul tau din newsletter, ai nevoie de argumente care sa-ti convinga userii ca nu-si pierd timpul citindu-te.
Deci, cum punctezi argumentele? Depinde, din nou, de target-ul tau.
La fel cum oamenii de stiinta isi argumenteaza lucrarile cu studii de caz si tu poti sa-ti convingi clientii cu diverse testimoniale ale altor clienti satisfacuti.
Sau, daca ai la indemana studii de caz (reale), poze cu “inainte” si “dupa”, statistici care sa-ti promoveze produsul, e chiar mai bine. Puncteaza cu ele.
Oamenii iau decizii bazate pe emotii (vezi mai sus la Proiecteaza) insa mai apoi au tendinta sa si le justifice cu dovezi clare.
Testimonialele, studiile de caz, statisticile, sau chiar pozele, sunt doar cateva puncte tari care iti ajuta userul sa isi justificie decizia de cumparare de la tine.
Preseaza
Nu presupune si nu anticipa ca userul ar putea face ceva. Cel mai bine ar fi sa-l ghidezi pas cu pas, sa fii extrem de clar in exprimare si sa-i spui concis ce are de facut.
De exemplu: trebuie sa promovezi o vacanta intr-o destinatie cunoscuta pentru peisaje exotice, plaje, valuri, mare, etc. Pui accent pe pretul special, pe servicii all-inclusive si…cam atat? Te gandesti oare ca userul tau va deduce singur toate celelalte beneficii ale ofertei tale?
Ei bine nu. Daca nu ii spui tu ca exista si alte atractii turistice (nu doar plaja si marea), userul tau s-ar putea sa ezite sa-ti cumpere oferta, oricat de buna ar fi aceasta.
Asadar, “preseaza” userul cu informatii complete. Apoi da-i ocazia sa cumpere, sa rezerve, mai exact, sa faca o actiune. Acum! Cu un buton, desigur.
Chiar si un buton care sa-i justifice cea mai mica ezitare: “nu esti convins chiar acum? Rezerva-ti produsul si te gandesti mai tarziu”.
Conceperea mesajelor persuasive poate fi comparata pe alocuri cu o construire a unei cai ferate. Doar ca in loc de fier, cuie si alte “ingrediente”, tu folosesti cuvinte, propozitii, slogane si imagini ajutatoare.
Trebuie sa-ti imaginezi “destinatia” de unde vrei ca userul tau “sa coboare” (sau sa urce) si abia apoi sa te apuci de construit.
Totusi, ca sa nu te astepti la rezultate miraculoase peste noapte, ar trebui sa stii ca persuasiunea e o arta. Si, ca orice arta, trebuie sa exersezi ca sa excelezi.