“Marketing automation” – How it’s made

1Cunoasteti “magia” trimiterii emailului potrivit persoanei potrivite, la momentul potrivit? Fie ca este vorba de a ura “Bun venit” unui client, fie ca trimiteti cuiva un reminder despre un eveniment sau urati un simplu “La Multi Ani”.

Cu totii dorim sa fim inteligenti in ceea ce priveste email marketing-ul, insa stim foarte bine ca acest proces poate implica mult timp si energie care cresc exponential cu marimea bazei de date pe care o administram.

Aici intervine “email automation” care, intr-o situatie generala, reprezinta un mix de tactici si softuri care permit unei companii sa vanda precum Amazon – asta prin intermediul unui continut util si mai ales personalizat, care ajuta la transformarea prospectilor in clienti si, nu in ultimul rand, a clientilor in clienti satisfacuti. In general, aceasta abordare ofera companiilor venituri semnificative si ofera o rata excelenta de amortizare a investitiei facute.

Emailurile automate livreaza informatii clientilor tai exact in momentul in care acestia au nevoie de ele, motoda fiind una foarte eficienta si pentru tine. Poti trimite o serie de emailuri pentru a prezenta noilor abonati compania ta, poti oferi recomandari de produse in baza istoricului de cumparaturi pe care il are clientul tau, ii poti face o urare de ziua lui si multe altele.

Triggerele sunt cele care determina ce abonat si cand sa primeasca un email. Un trigger poate fi reprezentat de interactiunea avuta cu una dintre campaniile tale, o abonare la o anumita lista, etc.

Cand este bine sa folosim automatizarea?

Automatizarea emailurilor este ideala atunci cand ai un continut pe care doresti sa il livrezi automat unor anumiti abonati la un anumit moment. Iata cele mai intalnite scenarii pentru transmiterea acestor mesaje predefinite:

  • Cand un subscriber se inscrie intr-o baza de date – intampina-ti noii subscriberi cu un email sau o serie de emailuri de bun venit. Spune-le la ce comunicari sa se astepte pe viitor, trimite-le cupoane, vouchere sau ofera-le sfaturi despre cum pot profita de ceea ce ai de oferit;
  • Cand ai de trimis o serie emailuri – poti sa imparti informatia intr-o serie de pasi ce pot fi trimisi pe parcursul a zile, saptamani sau chiar luni;
  • Pentru emailuri pe care le trimiti anual – urari cu ocazia onomasticii, zilelor de nastere, etc;
  • Follow up pentru activitatea de pe site – Cand un subscriber navigheaza pe un link anume din site, venind din newsletter, ai posibilitatea sa ii trimiti automat mesaje care sa il incurajeze sa ia o decizie de achizitie, ii poti trimite un formular de satisfactie, etc;
  • Cand vrei sa multumesti celor mai buni clienti – clientii care fac achizitii regulate sunt importanti pentru business-ul tau, asa ca lasa-i sa stie si ei asta. Trimite-le de la un simplu “Multumesc” pana la discounturi, invitatii de a intra in cluburi VIP, etc;
  • Follow up dupa o achizite – Trimite recomandari de produse aditionale sau ofera-le sfaturi in functie de ce achizitie au facut;
  • Cand vrei sa primesti feedback – Foloseste un survey pentru a-ti face clientii sa se simta importanti si obtine un feedback valoros despre experienta de cumparare de pe siteul tau.

 

Cand sa nu flosesti automatizarea?

Posibilitatile de automatizare par fara sfarsit, insa exista si scenarii in care folosirea acestei tehnici nu pare sa aiba sens. Vrei ca ai tai clienti sa se simta unici, nu sa le dai senzatia ca interactioneaza cu un robot:

  • Cand vrei sa trimiti un mesaj personalizat – In anumite circumstante e greu sa “suni” uman cand livrezi un copy predefinit catre o baza de date, mai ales daca nu ai datele necesare despre subscriberii tai. Pentru a trimite un mesaj cu adevarat personalizat catre un grup mic de clienti loiali este indicat sa trimiti ceva nou de fiecare data;
  • Cand ai mai mult content decat poti sa administrezi – Cu cat mesajul tau devine mai cutomizat si targetat, cu atat mai mult iti va lua tie si echipei tale sa il pregatiti, sa il testati si sa creati content nou. Trebuie sa te gandesti bine inainte sa alegi instrumentul cu care vrei sa mergi mai departe.

Automatizarea emailurilor reprezinta insa o mica parte din ceea ce se cheama “Marketing automation”, un termen aflat din ce in ce mai des pe buzele marketerilor din toata lumea.

Dar oare toti cunoastem ceea ce reprezinta?

In esenta, “Marketing automation” este despre optimizare, fie ca valorifica mai bine timpul marketerilor, fie ca imbunatateste experienta clientilor. De aceea “automatizarea” in marketing poate fi inteleasa gresit, ea reprezentand mai mult decat niste taskuri automate. Reprezinta punerea laolalta a datelor, a canalelor si relatiilor, pentru a interactiona cu clientii in cel mai autentic si eficient mod posibil.

De multe ori se dovedeste ca un automatizarea unui singur canal, precum cea a newsletterelor, nu este suficienta, ea reprezentand doar o piesa din mecanismul de “Marketing automation”. Astazi consumatorul se asteapta sa interactioneze cu bandurile favorite prin intermediul oricarui canal. Si, cu tot mai multe canale disponibile pe zi ce trece, marketerii au nevoie de solutii automate care sa fie suficient de agile pentru a le incorpora, de indata de acele canale devin disponibile.

“Marketing automation” aduce impreuna canalele online dar si pe cele offline, pentru ca acestea sa fie administrate si masurate in una si aceeasi campanie. In mare parte, posibilitatile de integrare sunt nelimitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *