Mesajele de welcome: Strategia celor mai tari 100 de retaileri din S.U.A.

Prima impresie este la fel de importanta in email marketing ca in oricare alta situatie din viata. Despre ce ar trebui sa faci pentru a-ti impresiona abonatii inca de la prima ‘intalnire’ am mai discutat AICI.

Astazi aruncam o privire analitica asupra modului in care trateaza email-urile de bun venit cele mai bune 100 de companii de e-commerce din Statele Unite ale Americii din domenii precum tehnologie, sport, fashion sau luxury. Vom urmari ce tipologie de mesaje folosesc si ce incearca sa comunice la ‘prima intalnire’ cu noul client.

Dintre cele mai importante 100 de branduri de e-retail din SUA:

87 trimit cel putin un ‘welcome mail’ noilor abonati, in timp ce 49 apeleaza la o serie de mesaje de bun venit;
• majoritatea prefera sa isi intampine noul abonat cu un singur welcome mail, mai exact 44 dintre companii. 34 dintre acestea trimit doua mesaje de bun venit, 17 branduri trei, in timp ce doar 5 trimit patru sau mai multe;
• Desi la prima vedere toata lumea s-ar gandi ca un incentive ar fi solutia ideala, branduri din top 100 au o parere putin diferita, iar ofertele sunt rare in campania lor de welcome. Doar 26 dintre companii ofera un discount sau altfel de oferta la abonare. Dintre mesajele care aduc discount-uri, cel de 15% este cel mai intalnit.
• Surprinzator sau nu, nu toate companiile au o dezvoltat campanie de welcome, mai exact 13 branduri.

In momentul in care un user se aboneaza la newsletter e atras de anumite lucruri. Poate ca e motivat de un discount, de imaginea brandului sau de produsele pe care le ofere.  Indiferent ce il atrage, clientul trebuie sa fie intampinat cu un mesaj care sa vina in sprijinul motivatiei initiale si sa ii ofere si mai multe solutii pentru dorintele si problemele sale.

1. Mesajul de tip “Thank You”

Revenind la brandurile in cauza, Foot Locker, retailerul american de imbracaminte sportiva si incaltaminte, isi intampina noii abonati cu un mesaj clasic de “Multumesc”. Un chiar atat de simplu mesaj de bun venit nu e genul pe care utilizatorul il va tine minte pe mai departe.

Foot-locker-welcome

2. Mesajul tip “Poveste”

In general mesajele de welcome in care se aduce in discutie backround-ul companiei nu sunt chiar cele mai eficiente. Daca nu ai in spate un brand cu istorie, acest tip de email este de evitat. Fashion retailer-ul Nordstrom foloseste acest tip de mesaj, dar fara a exagera si il mixeaza cu un vizual atractiv, cu fotografii mari care atrag atentia, si un mesaj clar prin care le explica noilor abonati la ce sa se astepte pe mai departe.

Nordstrom-welcome

3. Mesajul tip “How-to”

Un mesaj de bun venit ar trebui in primul rand sa usureze interactiunea viitoare cu produsul. Spre exemplu in momentul in care te abonezi la un site de vanzari unui client i-ar fi extrem de util ca in mesajul de welcome sa primeasca cateva detalii, prezentate creativ, despre cum functioneaza site-ul, despre categoriile de top, despre cele avantajele unice pe care le are aplicatia de mobil, despre cum sa folosesti filtrele pentru a descoperi sau a putea fi descoperit mai usor.

In SUA, Etsy este un important site pe care userii pot vinde produse. In mailul de welcome, ei se focuseaza pe produse si pe cateva din beneficiile site-ului, si nu se specifica nimic despre brand.

Estsy-welcome

 

Un exemplu si mai bun pentru genul de mesaj care incearca sa usureze experienta ulterioara a abonatului este trimis de Handy. Compania care ofera servicii de intretinere pentru apartamente sau case livreaza un mesaj carepuncteaza elementele forte ale business-ului: aplicatia mobila, posibilitatea de programarea online si, evident, toate serviciile pe care le ofera.

handy

4. Mesajul de educare

Un caz ceva mai special sunt mesajele prin care, pe langa, fidelizare se incearca si educarea clientului. Un astfel de exemplu vine de la Munchery care trimite un email ce raspunde scurt, la obiect si atractiv vizual nevoii clientilor pentru o masa gustoasa, sanatoasa si, poate si mai important, servita rapid prin prezentarea meniului zilnic, detalii despre calitatea produselor si facilitati privind folosirea aplicatiei de mobile.

munchery

5. Mesaj tip oferta

Un mesaj inspirat de bun venit ii poate face pe abonati incantati de brandul tau si astfel ii va motiva sa iti viziteze site-ul la fel de entuziasmati. Nike livreaza un astfel de sentiment prin mail-ul de welcome pastrand look-ul si feeling-ul din site si in newsletterul de bun venit.

Nike-homepage

De partea cealalta, marele rival Adidas utilizeaza cea mai intalnita metoda de incentivare si le ofera noilor abonati un beneficiu inca din mesajul de bun venit.

Adidas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *