Responsabilitatea sociala in comunicarea de marca – Studiu de caz

Strangerea de fonduri pentru anumite cauze sociale, apelul catre oameni pentru a-i face sa constientizeze probleme precum incalzirea globala, poluarea mediului etc sunt subiecte delicate care trebuie tratate ca atare. Ca sa ajungi la sufletul oamenilor si sa-i determini sa adere la cauza ta, trebuie sa comunici direct cu ei si sa le creezi senzatia ca gandesti si esti la fel ca ei. Fa-i sa iti sustina cauza!

In ultimii doi ani, am conceput pentru SEAT, cu ocazia Orei Pamantului, mesaje speciale, avand la baza doua obiective: sa atragem atentia fata de acest eveniment si sa crestem angajamentul abonatilor fata de mesajul respectiv transmis prin email si menit a strange cat mai multe reactii pozitive fata de actiunea Ora Pamantului.

2009 – Sa lasam Pamantul sa respire

earth-hour2

Prima campanie a fost facuta in 2009 si s-a intitulat “Sa lasam Pamantul sa respire”. Strategia s-a focusat pe un concept interactiv, dar si unul creativ care sa ii determine pe abonati sa interactioneze cu emailul primit. Am folosit mesaje puternice care sa ii faca pe recipienti sa constientizeze problema mediului. Am introdus o sectiune video in care diverse persoane publice din Romania isi declarau sustinerea pentru eveniment. Ne-am bazat pe call-to-action-uri de impact, care sa ii determine pe recipienti sa acceseze linkurile.

Am introdus o sectiune in care abonatii sa-si lase numele, adresa de email, dar, si mai important, mesajul lor legat de acest eveniment. In mai putin de jumatate de ora de la trimiterea newsletterului respectiv, multi abonati si-au lasat mesajul cu foarte mult entuziasm. Mesajele lor reflectau dorinta de a se alatura acestei campanii si de a face ceva.

In plus, am introdus o sectiune inedita ce oferea sfaturi pentru ca Ora Pamantului, ce presupunea stingerea luminii timp de o ora, sa fie cat mai placuta. Li s-au prezentat alternative pentru momentul in care ar fi stat pe intuneric. Erau sfatuiti cum sa petreaca acea ora, astfel incat sa nu perceapa lipsa luminii ca pe un impediment.

Sfaturile au fost bine primite, pentru ca unele mesaje contineau confirmari la ceea ce le propuneam noi sa faca in acea ora. In ceea ce priveste call-to-action-urile, am folosit “Stinge si tu lumina”, “Lasa Pamantul sa respire” etc, iar un call-to-action vizibil am folosit atunci cand am indemnat abonatii sa se inscrie si ei pe lista sustinatorilor acestei initiative. In plus, alt call-to-action important a fost indemnarea lor de a le spune si altor prieteni. Am introdus si sectiuni de informare, pentru ca cei care il primeau sa stie ce inseamna Ora Pamantului: o scurta istorie, statistici in urma stingerii luminii etc. Nu ne-am bazat numai pe un text ce continea mesaje de incurajare. I-am determinat pe recipienti sa interactioneze cu newsletterul primit.

Rata de implicare, prin comentarii, a fost de peste 6% dintre cei care au deschis.

2010 – Alatura-te si tu!

seat_ora_index
Ne-am focusat pe elementele de interactivitate care, in ceea ce priveste campania respectiva, ne-au permis sa crestem si nivelul de creativitate. Am folosit mesaje puternice si emotionante, in principal pentru a trezi interesul oamenilor fata de problema mediului si, in secundar, pentru a-i face sa interactioneze cu emailul primit de la SEAT.

Subiectul pe care l-am folosit a fost: “Alatura-te si tu!”, iar celelalte mesajele au fost: “Vrem sa respiram aer curat. Vrem sa avem copii sanatosi. Vrem sa traim mai mult.” Am folosit call-to-action-uri precum: “Fii responsabil”, “Arata ca iti pasa”, “Afla cat sufera Pamantul”.

Strategia a fost sa-i facem pe subscriberi sa stinga becul chiar in mesajul pe care l-au primit. Cum? Printr-un call-to-action le spuneam sa stinga becul care era pozitionat in centrul layout-ului, avand la dispozitie un buton in forma de intrerupator. Designul a fost facut tocmai pentru a le induce ideea de stingere a luminii.

Atunci cand “stingeau becul”, erau directionati catre un landing page pe care se afla acelasi bec, insa de data aceasta stins, avand mesajul: “Iti multumim ca te-ai alaturat luptei. Pana acum, 500 de persoane au stins becul”.

Numarul persoanelor care accesau linkul respectiv era contorizat si astfel, la fiecare deschidere, se mentiona cate persoane au accesat respectivul link pana in acel moment. Pe aceeasi pagina, utilizatorii aveau posibilitatea de a recomanda mesajul prietenilor lor si, totodata, sa il share-uiasca in profilele lor din retelele sociale precum Facebook sau Twitter.

Alte elemente de interactivitate au mai presupus recomandarea newsletterului printr-un call-to-action incisiv si la obiect: “Inchide orice sursa de curent pentru o ora. Si convinge-i si pe prietenii tai. Anunta-i!”

Pentru a le trezi si mai mult curiozitatea si pentru a-i face si mai mult constienti de problema mediului si efectele incalzirii globale, a fost inclusa si o sectiune in care se prezentau informatii despre felul in care este afectat pamantul: “Afla cat sufera Pamantul si cat suferi si tu”. Pe pagina secundara a acestei sectiuni, cei care accesau linkul aflau informatii despre cat de periculoasa este incalzirea globala si ce efecte negative are asupra Pamantului si implicit asupra oamenilor. Nu in ultimul rand, si pe aceasta pagina erau indemnati sa share-uiasca informatia in retelele sociale.

O alta sectiune ce a avut ca scop cresterea nivelului de interactivitate a reprezentat-o posibilitatea ca abonatii sa-si lase mesajul de incurajare pentru aceasta actiune. Call-to-action-ul suna astfel “Lasa-ti mesajul pentru Pamant”, iar utilizatorii erau directionati catre o pagina secundara unde isi lasau datele personale impreuna cu mesajele lor.

seat_ora_ps_1

Gratie cresterii popularitatii retelelor sociale, newsletterul a fost integrat cu acestea, respectiv cu Facebook si Twitter. Abonatii aveau, astfel, posibilitatea de a share-ui informatia in propriul profil din aceste social media, iar prietenii lor sa o vada. Introducerea de retele sociale a fost facuta atat pe indexul emailului cat si in paginile secundare.

Dintre cei care au primit si au deschis mesajul , 6% au accesat linkul care ii indemna sa stinga becul de pe index.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *