Cu totii urmarim zilnic cat de mare este lista noastra, la cate persoane trimitem si uneori ne intrebam de ce lista noastra scade ca marime, care sunt procesele care stau in spatele acestei variatii?
Oricum am interpreta acest proces pierderea periodica a unei parti din lista nu este un proces care sa-l trecem cu vederea chiar asa de usor. Statisticile altora arata ca in medie dintr-o lista se pierd anual cam 30% din contacte, procentul/regula se aplica si la noi, insa trebuie putin analizat acest procent.
Cauzele de scadere ar fi doua:
– procesul de dezabonere
– si abandonarea de useri a adreselor de email
Ce putem noi ca marketeri controla? Normal, procesul de dezabonare. El poate fi “controlat”, de fapt redus prin trimiterea de mesaje cat mai relevante.
In ceea ce priveste insa al doiela asptect lucrurile sunt putin mai complicate, in sensul ca, cauzele sunt externe si tin oarecum mai putin de noi. Adica ar fi vorba de schimbarea locului de munca (la adresele corporate), sau renuntarea la hotmail si folosirea unui cont de gmail, sau cazul in care contul respectiv a fost creat exclusiv pentru a primii mesajele trimise de noi si altii ca noi.
Impactul celui de-al doilea caz ar fi cam de 7.6%. Adica cam 7.6% pe an renunta la a-si mai folosi contul respectiv de email, acesta devenind inactiv (procentul este valabil pentru comunicarea B2C). In cazul comunicarii B2B rata aceasta este cam dubla.
Procedural vorbind exista solutii care pot fi folosite pentru a reintroduce in lista o persoana care si-a schimbat adresa de email, insa momentan procedura nu prea este aplicabila in .ro sau mai bine zis in Europa, pentru ca baza de aplicare a procedurilor este mult prea mica.