Cand vine vorba despre o campanie de advertising sunt multe lucruri de luat in calcul. De la obiectivul de atins pana la modalitatea de comunicare a campaniei si, bineinteles, la metode de masurare a rezultatelor obtinute. De obicei creativii incearca sa “impacheteze” intreaga campanie intr-o idee cat mai originala. Asa e normal, sa existe o “idee creativa” geniala care sa persiste in mintea targetului.
In online insa lucrurile stau putin diferit. Ok si aici sunt binevenite ideile creative originale si gandirea “out of the box” dar…hai sa zicem ca nu e suficient.
Indiferent cat de genial este conceptul tau creativ, atunci cand este transpus in mediul online nu ai timp sa astepti ca acesta sa fie inteles de public. Cand le vorbesti abonatilor la newslettere acestia trebuie sa te inteleaga din prima. Sa iti inteleaga campania, sa o placa, sa isi doreasca instantaneu sa interactioneze cu produsul tau si, evident, sa-ti genereze tie rezultate.
Si, cum faci asta ramanand creativ, original, catchy, fara slogane atat de subtile incat nu le intelege nimeni si updatat la viteza de reactie pe care doar online-ul o poate genera?
Simplu: vorbesti pe limba abonatului. Gandeste-te ca “chat-uiesti” cu un prieten bun pe care trebuie sa-l convingi/sa-i “vinzi” un pont. Niciodata n-ai sa fii protocolar, n-ai sa-i prezinti compania de la care cumpara sau “viziunea pe termen lung” (asa cum o fac unele companii pe site-urile proprii). Atunci cand vorbesti “pe net” cu cineva nu-i recomanzi sloganul, ci ii vorbesti deschis despre beneficiile pe care le-ar avea daca ar alege produsul descris de tine.
Ca sa ma intelegi mai bine, iti dau urmatorul exemplu: un newsletter recent trimis intr-o campanie de Valentine’s Day. Obiectiv? Vanzarea de accesorii Audi pentru barbati si femei. As fi putut sa gasesc un slogan pompos care sa lege Audi de Valentine’s Day si sa pun un accent puternic pe produse. Dar atunci n-as fi facut altceva decat sa laud un brand care este deja puternic.
M-am gandit ca este mai relevant pentru abonatul meu sa ii spun ce castiga el/ea daca-mi alege produsul. Si anume ca isi cucereste partenerul. Ii ofera cadoul perfect, isi seduce jumatatea pentru ca “Audi te conduce direct catre inima jumatatii tale de Valentine’s Day”.
Daca i-as fi spus ca accesoriile sunt de cea mai buna calitate, ca au fost create de designeri internationali, etc, as fi avut dreptate. Dar n-as fi reusit sa-i ridic gradul de engagement cu brandul pentru ca nu-i aducea niciun beneficiu personal. Asa ca…i-am vorbit pe “limba lui” si i-am spus ca partenerul/partenera “isi va aminti intotdeauna de acest Valentine’s Day”.
Tine cont de asta in campaniile tale online, incearca sa comunici intr-un mod originalo-creativ si ai atras atentia abonatului. N-o sa-ti mai stearga newsletterele din inbox inainte sa le citeasca ci, din contra, le va astepta cu interes pentru ca ii place cum pui problema.