Calatoria clientilor

greyhound-road-ahead

Fiecare program complex de marketing trebuie sa inceapa cu construirea unei strategii care nu ia in considerare doar datele demografice ale clientului, dar tine cont si de momentul in care se afla in ciclul de viata. Clientii noi ar trebui sa fie tratati diferit fata de clientii fideli, iar cei din urma ar trebui la randul lor abordati intr-o alta maniera, fata de clientii aflati la risc. Aceasta calatorie a clientilor va trebui sa fie unica pentru fiecare industrie si companie in parte.

Sa luam in considerare industria de turism, unde clientii companiilor aeriene au tendinta de a se afla in doua faze distincte ale ciclului de viata.

Prima, este perioada in care au in plan o calatorie viitoare, iar in acest caz timpul in care comunicati, este esenta. Trebuie sa transmiteti un mesaj de cumparare imediat dupa ce clientul a intreprins o actiune masurabila, cum ar fi, a cautat bilete de avion pentru o destinatie specifica.

Dar in a doua faza, strategia se schimba, cand clientii nu au acelasi interes in calatoriile viitoare. Astfel, un set de mesaje general in care le comunici clientilor sa cumpere acum, cel mai probabil va duce la o actiune de dezabonare, mai degraba decat la o achizitie. In aceasta etapa este mult mai bine sa livrati un mesaj care vizeaza mentinerea loialitatii, astfel incat sa fiti sigur ca sunteti in top of mind al clientului cand va fi momentul potrivit pentru acesta sa cumpere.

In concluzie, in scopul de a oferi o experienta extrem de personalizata, care este condusa de individualitatea clientului si nu de campania de marketing, trebuie sa urmariti datele clientilor si sa intelegeti momentul in care se afla in calatorie.

Dar atentie, aceasta este o calatorie si nu neaparat o destinatie. Trebuie sa incepeti cu lucrurile  care sunt posibile in a da sens strategiei. Ratele de deschideri si de click sunt importante, dar ele nu sunt principalul element care duc la rezultate masurabile dpdv al conversiilor. Aveti nevoie sa fiti atenti la cine sunt clientii valorosi si cum puteti interactiona cu ei intr-un mod mai eficient, care sa aduca rezultate.

In final, ceea ce face diferenta va fi relatia pe care o veti avea cu clientii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *