Cum functioneaza emailul si social media impreuna

E pe buzele tuturor. Numai despre asta se vorbeste: SOCIAL MEDIA. Dar, cum noi suntem implicati in email marketing, vrem sa subliniem care este relatia dintre email si social media. De fapt, cum se integreaza ele. Nu e vorba de nicio relatie love-hate, asa cum se vorbeste, ci de una care poate aduce numai beneficii, de ambele parti. Insa trebuie tratata cu atentie.

UN LUCRU DE BAZA: social media nu exista fara email. Emailul este de baza pentru ca inlesneste comunicarea/interactiunea site-urilor/aplicatiilor cu cei care le folosesc. Totul trece prin email: crearea contului, confirmarile, notificarile de orice fel. Totul este in contul/conturile de email: userul si parola, notificarile de pe facebook, pe twitter sau invitatiile de pe LinkedIn. Chiar daca utilizatorul nu este unul activ pe aceste site-uri, el este anuntat in permanenta de toate alertele.

Ce spun marketerii
Conform unui studiu MarketingSherpa, marketerii chestionati, in procent de 50%, au spus ca social media si emailul sunt oarecum complementare, in timp ce 39% au spus ca acestea sunt absolut complementare.
Marketerii care au luat parte la studiu, au spus ca social media sunt complementarea altor medii, precum emailul (97%), devin o tactica standard pentru majoritatea companiilor (88%), sunt un instrument important, insa nu vor inlocui emailul (49%). 12% au spus ca social media vor inlocui, in timp, emailul.

Studiul mai arata ca emailul are nevoie de social media, iar social media are nevoie de email. Beneficiile sunt de ambele parti.

Din punctul de vedere al marketerilor in ceea ce priveste social media, acestea permit emailului sa ajunga la o audienta mult mai mare. Retelele de socializare pot fi folosite ca instrument de relationare si ofera posibilitatea de a colecta noi leaduri, contacte in baza de date. In acelasi timp, social media ofera un control redus al modului in care un mesaj este diseminat, spre deosebire de email, unde controlul este mult mai mare.

Din punctul de vedere al userilor, emailul este cat se poate de esential pentru a exista in social media, deoarece pentru a beneficia de un cont pe una din retelele sociale, asa cum am mentionat la inceput, trebuie sa ai o adresa de email.

Cum se integreaza de fapt emailul si social media

Marketerii sunt tot mai porniti sa folosesca social media in comunicarile comerciale, insa nu trebuie ignorate rezultatele mult mai bune ale comunicarii one-to-one. Prin urmare, trebuie sa te gandesti cum poti sa integrezi cele doua componente: emailul cu twitter-ul, facebook-ul, youtube-ul sau orice alta retea sociala. Depinde de ceea ce vrei sa comunici.

Integrarea emailului cu social media presupune posibilitatea pentru un user de a share-ui informatiile primite intr-un newsletter, in retelele sociale, avand la dispozitie linkuri scurtate care, accesate de catre followerii de pe twitter sau prietenii de pe facebook, ii directioneaza pe acestia catre newsletterul respectiv. Acest lucru iti permite tie, ca marketer, sa faci legatura intre adresa de email din baza de date si contul de twitter sau facebook al abonatului care si-a postat informatia din newsletter la profilul sau. In acest fel poti analiza mai multe date, precum:

– ce user a generat mai multe click-uri (in cazul Twitter, Youtube, Facebook, MySpace etc.)
– ce user a generat RT-uri ale informatie postate pe contul sau (in cazul Twitter-ului)
– ce discutii s-au generat in urma postarii (vezi discussion board pe Facebook, comentariile pe Youtube)

Prin aceasta integrare, marketerii au control asupra mesajelor care sunt postate pe social media si au posibilitatea de a stii cine sunt acele persoane care pot genera impact. Pot analiza reactiile generate prin postarea linkului din newsletter si mai ales, care dintre abonati atrag cele mai multe dintre aceste reactii.

In plus, pe baza unui istoric al newsletterelor anterioare, marketerii au la dispozitie date despre preferintele abonatilor. Au acces la informatii legate de ceea ce au citit in trecut, prin linkurile accesate, sau la ceea ce au cumparat. In functie de aceste lucruri, creste relevanta mesajelor si ofertelor viitoare, putand sa-ti transformi abonatii in “purtatori de cuvant”. Relevanta are repercursiuni in ambele cazuri. In email, aceasta influenteaza ratele de deschidere, de dezabonare, de reclamatii de spam. In social media, de exemplu pe Twitter, relevanta determina numarul de followeri. Cu cat “tweet-urile” au un nivel informational mare, cu atat mai multi oameni vor dori sa te urmareasca.

Rezultate

Emailul ofera rezultate masurabile. In urma unei campanii de email marketing, poti vedea care au fost rezultatele, precum si ROI-ul.
Pentru social media, din pacate, nu exista inca astfel de rezultate. De aceea marsam din nou pe integrarea celor doua componente, datorita rezultatelor masurabile ale emailului.

Studiu de caz
Am introdus si noi, recent, in campaniile de email marketing tool-uri specifice de integrare a emailului cu retelele sociale.

De exemplu, pentru un producator de masini am integrat in campaniile de email, butoanele de share this on Twitter si share this on Facebook. Astfel, recipientii care accesau aceste butoane, aveau posibilitatea de a-si posta la profilele lor de pe aceste conturi, informatia din newsletter, sub forma unui link prescurtat catre newsletterul respectiv, informatie care ajungea la prietenii din lista lor de pe Facebook sau era vazuta de followerii de pe Twitter, care daca o considerau interesanta si accesau linkul, erau directionati catre newsletter.

Un beneficiu pe care social media il aduce emailului este posibilitatea maririi bazei de date, prin atragerea de noi contacte catre newsletterul tau care, daca este considerat relevant, ii poate transforma pe useri in abonati, dar si in viitori clienti.

Vrei sa profiti de social media? Ofera-le abonatilor la newsletterul tau, informatie relevanta, adica un motiv puternic pentru a o promova si a o recomanda la randul lor, informatie care sa fie si customizabila in functie de retea: twiter, facebook, LinkedIn etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *