Valorifica-ti preheader-ul emailului tau

Toate elementele ce compun un email pot fi valorificate la maximum. Subiectul, campul From, layout-ul, landing page-urile, butoanele de call-to-action, toate beneficiaza de un potential imens pentru a aduce marketerilor rezultatele asteptate.

Preheader-ul este si el unul dintre aceste elemente ale emailului care pot fi optimizate. Acesta reprezinta linkul situat in partea superioara a mesajului, deasupra layoutului propriu-zis , langa linkul pe care abonatii il acceseaza pentru a vizualiza varianta online a newsletterului.

Iti poti inchipui ca acest spatiu din partea superioara a emailului poate fi considerat un factor in decizia pe care urmeaza sa o ia abonatul in ceea ce priveste actiunile din mesajul primit? Raspunsul este da si de aceea , preheader-ul trebuie si el valorificat.

De ce un preheader?
Atunci cand primesc un email, recipientii vad un link care ii indeamna sa il acceseze pentru a vizualiza optim mesajul: “Daca nu vizulizati corect acest mesaj, click aici”. Insa, exista situatii cand nu sunt atrasi sa deschida un email, din diverse motive: subiectul emailului nu este suficient de incisiv sau nu au chef sa citeasca mesajul tau in momentul in care il primesc.

Ca sa le atragi atentia, poti folosi spatiul de langa linkul respectiv, preheader-ul, pentru a-i determina sa-ti deschida si sa-ti citeasca mesajul. Poti pune acolo un link care sa scoata in evident o oferta sau un discount special. Ai toate sansele sa ii faci sa se razgandeasca, sa iti citeasca tot mesajul si chiar sa mearga mai departe: sa-ti recomande oferta sau sa faca o comanda.

Pentru ce sa folosesti preheader-ele
Poti folosi preheaderele in nenumarate feluri pentru ca acestea pot comunica:
• cine trimite emailul respectiv
• despre ce e vorba in email
• un call-to-action legat de o oferta astfel incat aceasta sa fie evidentiata de la bun inceput
• un call-to-action legat de felul in care poate fi vizualizat mesajul sau imaginile in cazul in care exista probleme de incarcare care duc la blocarea emailului

Cum si ce sa folosesti in preheadere
Surprinza este ca in preheader poti folosi elementele esentiale pe care le folosesti intr-un newsletter pentru a-ti transmite cat mai bine mesajul: oferta promotionala sau chiar sloganul campaniei respective pot fi folosite in continuarea banalului “Apasa aici pentru a vizualiza corect …” etc.
Folosind oferta promotionala sau un anumit discount, inca din preheader il poti duce pe recipient direct la cosul de cumparaturi.

Foloseste o continuare a subiectului, o oferta adiacenta sau un reminder al ofertei mentionate in subiect. De exemplu, ai subiectul: “ Vrei sa vizionezi imagini de vis?” pentru a comunica oferta unui televizor pe care il comercializezi, daca, sa zicem, esti un retailer de electrocasnice. In completarea acestui subiect, la preheader poti folosi “Mai ai doar cateva zile pentru a te bucura de oferta. Click aici”.

Pe Gmail, atunci cand abonatul primeste un email, acesta poate vizualiza preheader-ele imediat dupa ce vede subiectul emailului, de aceea este indicat ca aceste linkuri sa contina o continuare a mesajului trasmis in subiect.

Iata exemplul unui newsletter al unui retailer de electornice si electrocasnice, pentru care am folosit preheadere. Click pe poza:

prehead

 

 (Subiectul newsletterului este Informatia la dispozitia ta, iar preheader-ul este Protejeaza mediul si primesti 15%reducere …, linkul respectiv promovand o oferta speciala)

 

Personalizeaza preheader-ul. Da, se poate. Daca ti-ai segmentat baza de date asa cum trebuie, ai date despre fiecare abonat al tau si ii poti trimite ceea ce il intereseaza, initiind un dialog. De exemplu, in subiect comunici oferta de primavara-vara a unui catalog de moda. Poti spune in subiect: “Imbraca-te asa cum ai visat la cele mai mici preturi”, iar preheader-ul sa fie o continuare a acestuia: “Cristina, sa vezi ce rochii superbe iti oferim”.

Evita sa repeti in preheader ceea ce comunici in subiect. Adica, daca ai comunicat oferta in subiect, nu o repeta si in preheader. Eventual, mentioneaza un deadline al acesteia. S-ar putea ca mesajul sa fie redundant , iritandu-l astfel pe recipient si facandu-l sa nu-ti asigure ratele de clickthrough dorite.

Prin urmare, pentru ca mesajul tau sa functioneze asa cum trebuie si sa fie coerent, trebuie sa se coordoneze cu subiectul si restul contentului din newsletter.

Fii concis! Utilizeaza o propozitie sau o fraza scurta care sa aiba impact si sa-i determine sa acceseze linkul pus in preheader. Doua sau mai multe fraze duc la ingreunarea citirii si, poate, la renuntarea de a accesa linkul respectiv. Pe langa folosirea a mai mult de o fraza, citirea greoaie poate fi si consecinta unor caractere sau culori nepotrivite. Ai grija si la aceste lucruri.

Pe langa copy-ul sau sloganul imbatabil din preheader, nu uita ca propozitia sau fraza din preheader sa fie subliniata, adica sa duca cu gandul ca acolo este vorba de un link. Sunt unele elemente vizuale care deja au intrat in reflexul cititorilor si care ii ajuta sa recunoasca ceva cu usurinta. In aces caz, vor recunoaste ca e vorba de un link care poate fi accesat.

Putem vorbi chiar si de pozitionarea preheaderelor. Majoritatea clientilor de email le afiseaza centrat, insa ca sa atraga atentia, cel mai bine este ca acestea sa fie pozitionate fie in centru, in partea superioara a newsletterului, fie in partea dreapta.

Asculta de aceste sfaturi si poti contribui chiar si la relatia pe care o ai cu abonatii tai pentru ca din prima clipa a primirii emailului, ii ajuti sa ia o decizie rapida si sa gaseasca exact ceea ce cauta, fara a pierde timpul navigand prin tot newsletterul. Iti vor fi recunoscatori.

Testeaza
Am mai dezbatut problema testarii in email marketing si a efectelor benefice ale acesteia. Am spus ca poti testa subiectul, landing page-ul, modalitatea de adresare, campul From. Poti testa si alte variante de preheader. Inainte de a lansa o campanie cu un preheader, imparte-ti baza de date si trimite newsletterul respectiv folosind mai multe variante de preheader. In afara de text, poti testa pozitionarea acestuia: in stanga, in centru sau in dreapta, culorile, fontul sau marimea literelor. In urma testarii vei vedea reactia abonatilor tai.

 

In mai putin de 3 secunde de la primirea emailului, recipientii pot lua o decizie. Depinde de tine ca acestia sa ia decizia pe care o doresti tu, iar aceasta depinde de felul in care iti optimizezi emailul, valorificandu-i toate componentele, inclusiv preheaderul.
Este poate cel mai obisnuit lucru dintr-un email si de aceea e ignorat de multe ori, insa fii tu acela care transforma cele mai simple lucruri in adevarate unelte de vanzari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *