Email Marketing – Glosar

A
Above-the-fold Acea parte a paginii web care este vizibila fara a folosi scroll-ul. Este partea site-ului recomandata a fi folosita in email pentru formularele de abonare.
Abuz In contextul emailului, se refera la trimiterea de mesaje comerciale nesolicitate, spam.
Acreditare Procedura prin care un sender poate fi certificat de un organism de acreditare. Un astfel de organism va certifica ca un sender respecta anumite criterii, si publica lista senderilor acreditati/certificati si precum si informatii asociate acreditarii.
Acquisition List Vezi “Rental List”.
Adrese “culese” (“colectate”) O adresa de email luata de pe o pagina web publica precum newsgroups sau paginile care contin linkuri “mailto”. E de la sine inteles ca aceste adrese colectate astfel nu si-au dat consimtamantul pentru a primi mesaje si orice email trimis la aceste adrese e considerat spam. Adresele de email de calitate slaba, cum ar fi cele care se gasesc pe CD-uri reprezinta acele adrese culese.
Adresele false (Trap Address) O adresa de email falsa pe care un ISP o publica intentionat in locuri de unde poate fi “pescuita” de catre spammeri sau de cei care vand adrese spammerilor. Este o practica folosita de ISP-isti de pentru a identifica emailurile nesolicitate. Vezi si “Harvested Address”.
Autentificarea Procesul de verificare a identitatii senderului unui email. “Sender ID” de la Microsoft si “Domain Keys” de la Yahoo sunt doua metode de autentificare a senderului.
Autoresponder Un mesaj generat automat de un program. Se trimite automat un reply/raspuns. In mod normal, sistemul de autoraspuns e folosit pentru trimiterea de formulare de abonare sau dezabonare sau pentru a notifica un sender ca emailul sau a fost livrat sa ca persoana careia ii era destinat si-a schimbat adresa de email sau este in concediu.
B
Bayesian Filter Un sistem de filtrare folosit de unele tool-uri anti-spam, care analizeaza un email matematic pentru a determina probabilitatea in care acel email este sau nu spam. Aceast sistem foloseste logica Bayesiana care compara contentul mesajului cu o serie de alte mesaje despre care se stie ca sunt spam-uri. In urma acestei comparatii rezulta o probabilitate ca mesajul primit sa fie spam.
Blacklist O lista de domenii, host-uri, IP-uri si adrese de email de la care emailurile sunt blocate. O astfel de lista poate fi administrata local, de fiecare persoana sau de catre o alta organizatie. Blacklist-ul este forma primara a sistemelor de reputatie a emailurilor.
Bounce-urile Un bounce reprezinta un email care se intoarce in serverul de unde a fost trimis initial. Acesta este clasificat de obicei ca “hard bounce”, ceea ce inseamna un esec permanent de trimitere datorat unei adrese care nu exista sau a unei blocari de primire, fie ca “soft bounce”, ce indica faptul ca exista o eroare temporara legata de casuta de inbox prea plina sau a unui server care nu este disponibil. In cadrul unei aplicatii, diferenta dintre cele doua tipuri de bounce-uri consta in ideea daca mesajul sa fie sau nu trimis si a doua oara.
Bulk Co-registration (Bulk Co-reg) Se refera la Low-quality co-registration in care recipientii nu se aboneaza la anumite liste de emailuri ci adresele de email sunt vandute simultan mai multor senderi. Cumpararea si trimiterea la adrese obtinute prin bulk co-reg duc la un nivel ridicat de reclamatii, care pot provoca blocarea si filtrarea si pot influenta negativ deliverabilitatea.
C
Call to Action Cuvintele incluse in imagini sau textele care incurajeaza sau indeamna recipientul pentru a face o anumita actiune. De exemplu, “Apasa aici pentru a vedea…” sau “Adauga acest produs in cosul de cumparaturi…”.
Campanie Un set de mesaje individuale din categoria email marketing livrate la anumite intervale si cu un obiectiv general. O campanie permite fiecarui nou mesaj creat sa fie construit pe baza celui anterior de succes.
Campul From Header-ul dintr-un mesaj pe email arata cine a fost initiatorul mesajului. Contine un nume si o adresa de email).
CAN-SPAM Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography And Marketing Act of 2003. Legea anti-spam a SUA prevede ca in fiecare email sa existe un header valabil, sectiunea “From” valida, un subiect descriptiv, o metoda functionala pentru ca recipientul sa se poata dezabona si adresa fizica a senderului. Legea a fost modificata in 2008. Precizari privind aceste modificari gasiti aici.
Cererea de dezabonare Actiunea pe care o efectueaza cineva atunci cand alege sa nu primeasca mesajele comerciale prin email. Este necesar un mecanism web prin care oamenii pot solicita sa fie scosi dintr-o lista de emailuri. Aceasta cerere trebuie indeplinita intr-o perioada de 10 zile. (Vezi si Opt out)
Challenge-Response O tehnica de prevenire a spamului care solicita senderilor necunoscuti sau dubiosi sa execute manual un pas pentru a trimite mesaje unui anumit recipient. Pasul manual este realizat astfel incat sa fie imposibil de executat.
Churn O masura luata tendintei unei liste de emailuri de a se micsora. Este numarul stergerilor dintr-o lista de email impartita la marimea unei liste dintr-o anumita perioada de timp. O rata mare de churn poate fi costisitoare in timp si poate fi cauzata de listele de calitate slaba, netargetate si cu un continut mediocru, sau frecventa neadecvata de trimitere.
Click unic Un click unic se refera la click-ul singular, facut de un singur utilizator. Click-urile unice reprezinta de cate ori un URL a fost accesat  de catre un utilizator individual.
Click-Through Atunci cand un abonat efectueaza o actiune prin accesarea unui link.
Confirmed Opt In Un Opt In confirmat (cunoscut si ca Dublu Opt In) este un proces in doi pasi ce permite utilizatorului sa se inscrie in lista de email. Utilizatorul trebuie sa se inscrie mai intai si apoi sa raspunda unui email de follow-up inainte de a primi   mesajele propriu zise.
Consimtamantul / acordul Acordul explicit al recipientului pentru primirea de mesaje comerciale din partea senderului.  Conform CAN-SPAM Act  precizeaza ca “acordul” presupune o alegere activa sau o selectie facuta de catre recipient. Ramanand pasiv, cum ar fi actiunea de neverificare a unei casute de email verificate inainte sau alte forme de default, nu e suficient. Sursa: Raportul Comitetului de Comert, CAN-SPAM, 2003.
Conversion rate Procentul de recipienti care iau decizia finala in privinta unui email sau a unei campanii. O “conversie” poate fi o cumparare, o abonare.
Co-registrstion (Co-reg) Presupune strangerea adreselor abonatilor intr-un mailing list prin intermediul altui site. De exemplu, un site de concursuri poate colecta adresele de la abonati in numele catorva provideri de servicii de emailing, in timpul procesului de inregistrare la concurs. Proprietarii listelor platesc un pret acestor intermediari pentru fiecare abonare pe care site-ul respectiv o genereaza. Co-registration poate genera abonari de diverse calitati in functie de metoda de inregistrare a site-ului respectiv si cat de explicita e metoda de dezvaluire. Vezi si “Bulk Co-registration”.
CPM (Cost per thousand) Costul pentru trimiterea a 1000 de emailuri. CPM este folosit in locul costului pe un singur email, pentru ca de obicei acest cost reprezinta o fractiune dintr-un cent.
D
Demografice Demograficele reprezinta  statistici legate de caracteristicile oamenilor, ce tin de nume, varsta, cod postal, venit si care pot fi folosite pentru a diferentia mesajele pe segmente si publicuri tinta.
Deschiderea Mesajele care sunt “deschise” includ emailuri in HTML care au fost vizionate  intr-un panel de previzionare sau au fost deschise complet in clientul de email. Deschiderile sunt verificate prin inserarea unei mici imagini intr-un mesaj HTML. Cand un mesaj este deschis, iar imaginile sunt disponibile, imaginea este capturata de server, iar mesajul este considerat ca fiind deschis. Mesajele text nu pot fi verificate daca sunt deschise pentru ca acestea nu pot include imagini.(Conform raportului EmailLabs, un user care deschide un link intr-un mesaj text este incadrat la mesaj deschis)
DomainKeys (DK) Un standard de autentificare propus de cei de la Yahoo! (vezi sender authentication) in care serverul de email care trimite mesajul trebuie sa includa un header special care contine o semnatura (de tip RSA – datele sunt criptate folosind o cheie publica, dar sunt decriptate de o cheie privata. Cheia privata este tinuta de cel care trimite emailul, cheia publica este facuta publica) care poate fi verificata prin interogarea cheii publice din zona TXT DNS a masinii care a trimis emailul.
Double Opt In Vezi sensul de la Confirmed Opt In
E
Email Email-ul reprezinta un mesaj electronic, sau mai multe, asa cum este descris in standardele care precizeaza structura mesajelor postale pe Internet. Aceste standarde sunt RFC 822 si 2822 sau standardele superioare. Email-ul consista intr-un Header, urmat de un body. In general doua sau mai multe email-uri sunt considerate copii ale aceluiasi email, daca au acelasi Sender (Expeditor) si continutul (body-ul) este substantial similar.
Email bazat pe permisiune Emailurile trimise numai recipientilor care si-au dat acordul de primire prin opt-in. Mesajele comerciale nesolicitate sau spamul nu cere permisiunea.
Email Blocking Blocarea emailurilor este metoda folosita de ISP-isti pentru a-si proteja recipientii de mesajele nedorite.
Email Service Provider Un furnizor de servicii de campanii de email marketing. Acestia pot oferi o parte din astfel de servicii sau chiar serviciile complete de la dezvoltarea listelor la planificarea campaniilor si crearea mesajelor.
Evaluarea Colectarea si evaluarea datelor statistice din care se observa eficienta unei campanii de email marketing.
F
False Positive Identificarea incorecta a unui email.(un mesaj care a iesit pozitiv la testul spam, dar rezultatul a fost fals). Strategiile de blocare sau filtrare agresive si care nu acorda atentie fac astfel incat multe emailuri valabile sa fie blocate.
Feedback Procesul prin care clientul de email (ISP) al celui care primeste mesajele, precizeaza care emailuri sunt marcate ca spam de catre recipienti astfel incat aceste adrese sa fie inlaturate din lista de recipienti. De obicei, acestea reprezinta cererile de dezabonare.(Vezi si Reclamatiile de Spam)
H
Hard Bounce Un hard bounce este trimiterea esuata a unui email datorita unui motiv permanent cum ar fi o adresa de emai care nu exista. Hard bounce-urile indica faptul ca mesajul nu ar trebui retrimis.
House List O lista de emailuri care a fost dezvoltata si apartine de un anumit email marketer (in contrast cu o lista inchiriata care este dezvoltata si se afla in proprietatea unui provider de astfel de servicii). O astfel de lista interna este foarte pretioasa avand in vedere ca recipientii au fost verificati si si-au dat acordul. Vezi si “Rental List”.
HTML E-mail Este acel email care foloseste formatul Hypertext Markup Language in loc de plain text. Avantajul folosirii acestui format este ca ofera posibilitatea de a folosi diferite formate de text si de a folosi design-uri complexe de layout si grafice, dar si posibilitatea de a insera linkuri. Mesajele in HTML genereaza rate mult mai mari de raspuns.
L
Landing Page O pagina web care este deschisa dintr-un mesaj venit pe email cu scopul de a-l ghida pe recipient catre urmatorul pas spre efectuarea unei actiuni.
Lead management Procesul de generarea, analiza si transformare a lead-urilor din prospecti in clienti
Lead nurture Procesul de indentificare a potentialilor clienti, de initiere a unei conversatii si de transformare a prospectiilor catre o achizitie.
Lead Scoring Ordonarea clientilor calificati dupa interesele lor de achizitie
Lead-to-Sale Process Intregul proces de marketing de transformare a vizitatorilor in client. Procesul porneste de la prima intrebare primita de la un prospect, pana la transformarea lui in client (Fluxul este intrebare>impresie>calificarea prospectului>anticiparea vanzarii>calificarea pentru vanzare>incheierea tranzactiei).
Lista de emailuri Un grup de adrese de email (cu sau fara informatii aditionale cum ar fi numele recipientilor) catre care se trimit anumite mesaje.
M
Marketing viral Metoda de marketing prin care o oferta circula de la un client la altul. Nu presupune costuri mari sau chiar deloc. Folosirea functiei “send to a friend” in cadrul unui email este o modalitate foarte buna de a trimite mai departe mesajul tau. Vezi si “Pass-along”.
Mesajele comerciale din email Orice mesaj din email “al carui scop primar este reclama sau promovarea unui produs sau serviciu”. Sursa: Commerce Committee Report, CAN-SPAM Act of 2003
O
Opt In Actiunea pe care o efectueaza cineva atunci cand solicita, prin email sau alte mijloace, sa primeasca mesajele comerciale prin email.(Vezi si Dublu Opt In)
Opt Out Actiunea pe care o efectueaza cineva atunci cand alege sa nu primeasca mesajele comerciale prin email. Este necesar un mecanism web prin care oamenii pot solicita sa fie scosi dintr-o lista de emailuri. Aceasta cerere trebuie indeplinita intr-o perioada de 10 zile. (Vezi si Cererile de dezabonare)
P
Pass-along Redirectionarea unui mesaj primit pe email de catre recipient spre alte adrese care nu sunt incluse in mailing list-ul initial. Pass-alongs pot fi monitorizate si masurate ca o rata a mesajelor individuale redirectionate impartite la marimea listei de mailuri. Vezi si “Marketingul viral”.
Personalizarea Conceperea unui email este mai degraba o experienta personala si include mai multe criterii de realizare cum ar fi: mail margeing-ul unui nume in corpul emailului, luarea in considerare a unor cumparari mai vechi sau datele demografice.
Phishing Presupune trimiterea de emailuri prin care se incearca sa se pacaleasca un recipient in scopul dezvaluirii de catre acesta a informatiilor personale: parole, numere de conturi etc. Emailurile de tip phishing folosesc nume de companii credibile pentru a-l determina pe recipient sa dea informatiile dorite. Pentru mai multe informatii, vizitati si https://www.anti-phishing.org
Politica de folosire Un set de reguli pentru folosirea unui software sau serviciu. Un provider de servicii prin email foloseste aceasta politica pentru a preveni posibilitatea ca serviciile sale sa fie folosite pentru a trimite mesajele nesolicitate.
Preexisting Business Relationship Se refera la conditia cu care un sender de mesaje prin email poate trimite legal emailuri sub legea CAN-SPAM, fara a primi permisiunea explicita a unui recipient avand in vedere ca senderul si recipientul au o relatie de business. Luati in considerare ca trimiterea de mesaje catre un recipient in virtutea unei relatii de business anterioare este legal, insa se poate sa nu aiba rezultatele dorite.  Daca un marketer trimite emailuri fara sa tina cont de asteptarile recipientilor, generand astfel reclamatii, deliverabilitatea poate avea de suferit.
Privacy Intimitatea in lumea email marketingului presupune ca adresa de email a recipientului nu va fi facuta publica dar si ca acestia nu vor primi emailuri nesolicitate. Includerea unei politici de intimitate pentru opt-in-ul din email pentru a explica colectarea si folosirea datelor personale.
Publicul tinta (Targetarea) Selectarea unui esantion din lista de emailuri, esantion care sa aiba in comun datele demografice astfel incat sa se trimita informatii de interes pentru acel segment.
R
Rata de bounce Numarul total de emailuri care s-au intors in calitate de mesaje ce nu pot fi trimise impartite la numarul total de emailuri trimise (se multiplica acest numar cu 100 pentru a exprima rezultatul in procente).
Rata de Click-Through (CTR) Procentul celor care apasa pe un link din numarul total al celor care au vizionat link-ul. Pentru a determina rata de click-through, se divide numarul click-through-urilor unice cu numarul de emailuri trimise (se multiplica acest numar cu 100  pentru a exprima rezultatul in procente).
Rata de Click-to-Open (CTOR) Rata click-urilor unice exprimata in procentul deschiderilor unice. CTOR monitorizeaza cat de eficiente au fost mesajele tale pentru a motiva recipientii care le-au primit sa deschida un link. Altfel spus, rata de click-to-open exprima masura ratelor de click-through ca procent al mesajelor deschise, in locul mesajelor livrate. Pentru a determina rata de click-to-open, se divide numarul de click-through-uri unice cu numarul emailurilor unice deschise (se multiplica acest numar cu 100  pentru a exprima rezultatul in procente).
Rata de deschidere Numarul total de emailuri deschise divizate cu numarul total de emailuri livrate (se multiplica acest numar cu 100  pentru a exprima rezultatul in procente).
Recipient-ul Utilizatorul final care a solicitat emailul de la sender, identificat de obicei dupa adresa de email, in campul “To”. Aceasta esta persoana careie ii este adresat un email, care poate raspunde si vedea contentul acestuia, si care este listata in comanda RECIPIENT (RCPT) a SMTP, asa cum este mentionat in RFC 821 si RFC 2821 sau in standardele succesive.
Reclamatiile de spam Primirea de reclamatii de la un recipient care a incadrat mesajul la spam (Vezi si Feedback Loop).
Relevanta Trimiterea mesajelor potrivite catre recipientul potrivit, la timpul potrivit.
Rental List O lista de recipienti aflata in proprietatea unei companii care poate vinde catre un email marketer drepturile de trimitere de mesaje prin email. O lista calitativa este reprezentata de o segmentare buna dupa criterii demografice si de interes si in cadrul careia sunt recipientii ale caror asteptari au fost adecvate mesajelor trimise, dupa informatiile colectate la abonare.Trimiterea catre o astfel de lista poate costa intre 50 Euro si 500 Euro CPM. Trimiterea catre o lista dubioasa (email harvesting sau bulk co-registration) se inscrie la spam si va genera rezultate slabe si un impact negativ asupra reputatie senderului. Vezi si “House List”.
Reputatia Felul in care este perceput senderul de catre comunitate si public, avand in vedere mesajele pe care le trimite. Sunt luati in considerare multi factori pentru a determina reputatia unui sender.
Retention List Vezi “House List”.
S
Scraped Address Vezi “Harvested Address”.
Segmentarea Stabilirea caracteristicilor fiecarui recipient dintr-o lista de emailuri si folosire acestor caracteristici pentru a imparti lista in grupuri sau segmente pentru trimiterea adecvata de mesaje. Segmentarea se face pe baza intereselor, criteriilor demografice, comportamentul de cumparare. Folosirea segmentarii permite customizarea mesajului pentru cresterea relevantei si imbunatatirea ratei de conversie. Vezi si “Churn” si “Targeting”.
Sender Persoana sau organizatia responsabila de trimiterea de emailuri, identificata in campul “From”.
Sender Authentication Verificarea sursei de unde un email este transmis. Solicitarea unui mecanism de autentificare a senderului a fost propusa ca modalitate de a reduce spam-ul prin introducerea unui mecanism de comunicare intre masina (serverul) care primeste un email si cel care il transmite. In prezent exista mai multe mecanisme de autentificare dezvoltate, cele mai cunoscute sunt: CallerID, DRIP, DKIM, DomainKeys (DK), IIM, Path Authentication, PRA, Sender ID, SES, SID si SPF.
Sender ID Acest standard de autentificare a fost propus de cei de la Pobox si Microsoft si a fost conceput ca o integrare a SPF si CallerID. Standardul a fost adoptat de ASTA si propus mai departe catre grupul de lucru MARID, din IETF. Neintelegerile privind drepturile de proprietate tehnica si intelectuala au dus insa la abandonarea acestui standard.
Single Opt-in O metoda de abonare in cadrul unei liste de emailuri in care recipientul trebuie sa-si lase numai o adresa de email prin care ofera permisiunea unui email marketer de a-i trimite mesaje comerciale.Este cea mai cunoscuta metoda de abonare.
Soft Bounce Indica faptul ca exista o eroare temporara legata de casuta de inbox prea plina sau a unui server care nu este disponibil. Un soft bounce indica faptul ca senderul trebuie sa mai incerce sa trimita emailul.
Spam Emailurile nesolicitate trimise fara acordul recipientului (Vezi si UCE). Conform SpamHaus si probabil una dintre definitiile care conteaza cel mai mult in industrie cuvantul “Spam” folosit pentru emailuri inseamna Unsolicited Bulk Email (�UBE�).

Unsolicited inseamnamea ca “recipientul” nu a dat un accept verificabil pentru ca emailul sa-i fie trimis.

Bulk inseamna ca emailul este trimis impreuna cu o multime de alte mesaje avand un content substantial identic.

Un mesaj este spam daca este simultan “Unsolicited” si “Bulk”

Spoofing Trimiterea de mesaje prin email care au fost create astfel incat sa para ca sunt trimise de un alt sender credibil. Spoofing este legat de termenul de Phishing. Vezi si “Authentication” si “Phishing”.
Stop List Vezi “Suppression List”.
Suppression List O lista de adrese de email catre care nu ar trebui sa se trimita mesaje. O astfel de lista este  folosita si pentru a stopa livrarea catre adresele problematice sau domeniile care pot cauza reclamatii.
T
Targeting Vezi si “Segmentarea” si  “Churn”.
Titlul din subiectul emailului Se refera la titlul mesajului din email. Acesta este primul element al mesajului pe care recipientul il vede cand primeste un email comercial. Trebuie sa atraga atentia si sa fie credibil, altfel emailul risca sa nu fie deschis.
Transactional or Relationship Email Message Se refera la acel mesaj care intentioneaza sa faciliteze, sa completeze sau sa confirme o tranzactie comerciala pe care anterior recipientul a fost de acord sa o efectueze. Sursa: Commerce Committee Report, CAN-SPAM Act of 2003
U
UBE (Unsolicited Bulk Email) Reprezinta emailurile nesolicitate de recipienti si care sunt trimise in cantitati mari. Vezi “UCE” si “Spam”.
UCE (Unsolicited Commercial Email) Email-uri comerciale nesolicitate (sau Spam). Emailurile nesolicitate trimise fara acordul recipientului. Vezi si “Spam”.
URI (Universal Resource Identifier) Modul de adresare folosit pentru a identifica resurese pe Internet. Cel mai bun exemplu de URI este HTTP URI, denumit in mod uzual URL, care este o adresa de pagina web tastata intr-un browser sau incorporata intr-o pagina Web ca hyperlink.
URL (Universal Resource Locator) Adresa de internet a unei pagini web. Un URL poate contine propocolul folosit ca prefix (de ex HTTP sau HTTPS), numarul portului accesat, un nume de domeniu, nume de subdirector si numele fisierului accesat.
In cazul in care portul nu este specificat in URL, portul 80 este default folosit.
In cazul in care numele fisierului nu este specificat, fisierul “index.html” este afisat default
W
White listing Procesul prin care un ISP sau un furnizor de servicii de reputatie (gen Goodmailsystem, ReturnPath, Habeas etc) separa senderii care respecta cele mai bune practici de cei care sunt aproape buni sau mediocrii in ceea ce presupune respectarea standardelor din email marketing. Senderii care indeplinesc standardele cerute de ISP-uri (dar care variaza de la un ISP la altul), pot obtine listarea adreselor de unde sunt trimise emailurile lor in white list-ul ISP-ului.

Acest status confera avantaje, precum: permiterea emailurilor trimise de acei senderi sa treaca de unele filtre antispam, cresterea numarului de emailuri acceptate per ora sau per volum, in detrimentul senderilor care nu sunt white listati. White listarea imbunatateste substantial sansesle ca un email sa fie plasat in inbox versus sa fie blocat sau directionat in folderul de junk. In unele cazuri white listarea permite livrarea emailurilor cu imaginile intacte.

WIIFM (“What’s In It For Me?”) -Eu ce am de castigat? Este intrebarea la care trebuie sa i se raspunda recipientului atunci cand primeste un email si pentru a-l determina sa se aboneze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *