Inbox Review 2010 – Topul clientilor de email s-a schimbat

Ne-am gandit cum anume sa-i ajutam pe marketeri sa-si implementeze optim campaniile de email marketing pe clientii de email. Asta pentru ca fiecare client de email este important si, in acelasi timp, diferit de la unul la altul, iar regulile de design sunt absolute esentiale.

Asa s-a nascut Inbox Review 2010, aflat la o noua editie, singurul studiu in legatura cu distributia clientilor de email la nivel local, o analiza a clientilor de email pe care ii folosesc utilizatorii abonati la newsletterele B2B si B2C. Trebuie sa mentionam faptul ca pentru acest studiu au fost analizate informatii obtinute doar in momentul in care imaginile/pozele incluse in email, au fost afisate de catre recipienti.

Studiul cuprinde date colectate si analizate in perioada decembrie 2009 – februarie 2010, de la 250.038 de adrese unice de email: 246.299 de utilizatori sunt abonati la newsletterele B2C, iar 3739 sunt abonati la newsletterele B2B.

B2B prefera Outlook

In raport sunt prezentate cateva schimbari de situatii, comparativ cu 2008, in privinta clientilor de email preferati. Mai precis, 50% dintre abonatii la newsletterele B2B au preferat Outlook in perioada decembrie 2009 – februarie 2010, in detrimentul Yahoo!Mail care a scazut la 22%, cu toate ca studiul precedent il prezenta ca lider cu o cota de 56.58%.

Se pare ca 50% dintre cei care au citit newsletterele B2B, au folosit adresa de serviciu sau servicii de email de pe Outlook care permit pop3 sau IMAP. Al treilea client de email ca numar de utilizatori, Gmail, a avut o cota de aproximativ 5% dintre abonatii B2B.

Pe segmentul B2C, s-a mentinut totusi tendinta utilizatorilor de a se abona cu adresa personala, inregistrata la Yahoo!Mail. 69% dintre utilizatorii B2C au folosit acest client de email. Cu toate acestea, exista un procent semnificativ dintre abonatii B2C care primesc emailurile si pe adresele de serviciu sau adrese care permit pop3 sau IMAP prin Outlook – 12.07%.

Outlook 2000-2003 – preferat in ambele sectoare

In privinta clientilor de email de tip desktop, atat in comunicarea B2C, cat si in B2B, cel mai utilizat este Outlook, folosit de aproximativ 90% dintre cei care folosesc desktop email, urmat de Thunderbird si Lotus cu mici diferente in cele 2 sectoare de business. Lotus e inaintea Thunderbird: 6% versus 3% din totalul abonatilor la B2B, iar in B2C, Thunderbird are o pondere de 9 % in detrimentul Lotus care are doar 2% dintre abonatii B2C. Oricum, in ambele cazuri, vorbim de Thunderbird 2 ca fiind preferat de aproximativ 90% dintre utilizatorii de Thunderbird.

Cea mai folosita versiune de Outlook este 2000 – 2003, folosita de 60% din totalul abonatilor B2B care au acest client de email. In cazul comunicarii B2C, aceasta versiune este preferata de 70% din totalul utilizatorilor de Outlook.
Si in cazul Lotus se observa o schimbare. In sectorul B2B, 70% dintre abonatii B2B care folosesc Lotus, au ales versiunea 6-7 in perioada septembrie-octombrie 2008, iar in perioada decembrie 2009 – februarie 2010, procentul acelorasi a crescut pana la 85%. Procentul a crescut si in randul abonatilor B2C, de la 65% la 82% dintre cei care au Lotus.

iPhone-ul e cel mai utilizat pentru citirea emailurilor

In comunicarea B2B, 70% dintre utilizatorii de suporturi mobile folosesc iPhone, fata de 30% care prefera Blackberry, iar in cazul B2C, 99% prefera sa-si citeasca emailurile de pe iPhone fata de 1% care prefera Blackberry. Observatia este ca in ambele sectoare, interesul de citire a emailurilor de pe telefonul mobil a crescut de la 0.18% la 1% (B2C) si de la 0.6% la 3.50% (B2B) dintre cei interesati sa-si citeasca astfel emailurile.

Internet Explorer este inca pe primul loc

In privinta browserelor pentru citirea emailurilor, in ambele sectoare de business, aproximativ 60% dintre utilizatori prefera Internet Explorer, urmat de Firefox in procent de 33% dintre cei abonati la newsletterele B2B si, respectiv, 40% dintre cei abonati la emailurile B2C.

Totusi, se observa o scadere fata de 2008 cand aproximativ 75% dintre abonatii la newslettere au folosit Internet Explorer pentru citirea emailurilor fata de 58% in perioada decembrie 2009 – februarie 2010.

Reguli de design

Este esential ca un newsletter sa fie vizualizat corect de catre abonatul care il primeste, iar acest studiu face cateva recomandari care ar trebui respectate. Trebuie sa se tina cont de faptul ca Gmail, AOL, Yahoo Mail, Outlook 6, Outlook 2003, Outlook 2007, Windows Mail, Hotmail, Thunderbird nu afiseaza pozele by default. Astfel, este recomandat sa se foloseasca tagul “Alt” pentru a descrie continutul pozelor.

Newsletterul nu trebuie sa fie de tip poza, deoarece exista riscul ca abonatii sa nu il citeasca, daca nu isi incarca pozele atunci cand deschid emailul.
In cazul unui newsletter de tip HTML, este recomandat sa se testeze pe diferiti clienti de email si pe browserele cele mai comune. Astfel, se evita deformarea lui in functie de caracteristicile browserelor sau a clientilor de email.

In Inbox Review 2010 veti gasi date cat mai detaliate despre clientii de email folositi de utilizatorii romani.

Accesati AICI editia a doua a studiului nostru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *