A fost odata ca niciodata, vremea cand double opt-in reprezenta standardul spre care marketerii aspirau.
Ei erau sfatuiti a renunta la single opt-in in favoarea confirmed ( double ) opt-in pentru a se diferentia in ochii abonatilor de cei ce trimiteau spam-uri.
Fast-forward 10 ani mai tarziu si putem observa ca in zilele de astazi double opt in este mai mult exceptia de la regula.
Un studiu realizat de catre eROI la care au participat peste 500 de e-mail marketeri, a relevant faptul ca doar 30% dintre ei folosesc metoda confirmed opt-in ( COI ).
Deci ce sa alegem? Single opt-in sau confirmed opt-in?
Inainte de a da un raspuns ar trebui sa fim familiarizati putin cu aceste doua concepte.
Ce este single opt-in?
Prin aceasta metoda un viitor recipient al mesajelor tale prin e-mail, acceseaza website-ul si printr-un formular de abonare isi inscrie adresa de e-mail. Automat el este inscris in baza ta de date si urmeaza a primi corespondenta.
Problemele cu single opt-in
– nu te poti asigura ca adresele de e-mail sunt corecte. O singura greseala de tipar este de ajuns ca sa compromita adresa recipientului. Cum Hotmail a ajuns la 343 de milioane de useri, Yahoo Mail la 285 de milioane si Gmil la 146 milioane, sansele ca cineva sa aiba o adresa similara cu a unui abonat sunt destul de mari.
– nu ai cum sa verifici ca persoana care s-a abonat la continutul tau este si detinatoarea acelui cont de e-mail. Acest lucru binenteles se traduce intr-o situatie foarte neplacuta pentru detinatorul contului, el fiind spamat chiar de catre tine prin trimiterea de corespondenta nesolicitata, putand rezulta in raportari de spam si de ce nu, chemarea in instanta pentru cel ce trimite asemenea emailuri.
– spammerii sunt cunoscuti pentru faptul ca pot inscrie sute sau chiar mii de adrese de e-mail false in baze de date folosind spam-bots. Victimele desigur sunt marketerii ce folosesc metoda single opt in.
Pentru a combate acest aspect dar si neajunsurile single opt in-ului marketerii se folosesc de codurile CAPTCHA dar si de metoda confirmed sau double opt in.
Confirmed opt-in
Confirmed opt in este un process prin care detinatorul unei liste de e-mailuri verifica daca adresa de e-mail ce s-a inscris prin metoda de single opt in apartine intradevar acelei personae, prin trimiterea unui e-mail de confirmare.
Esenta COI sta in faptul ca subscriberul trebuie sa raspunda afirmativ mesajului de abonare initial (confirmarea abonarii) trimis pe adresa lui, in caz contrar el nefiind adaugat listei de trimitere a corespondentei. Acest e-mail de obicei contine un link pe care abonatul trebuie sa-l acceseze. Abia dupa acesarea link-ului adresa abonatului este introdusa in baza de date a marketerului.
Avantajele confirmed opt-in:
Reduce probabilitatea ca e-mailul trimis abonatului sa fie marcat ca fiind spam. Cu toate ca nu se elimina total, multi manageri de liste tin un log al zilei si orei in care s-a primit cererea de confirmare a abonarii, adresa de IP cat si codul de validare din interiorul e-mailului pentru a avea dovada abonarii.
O lista mai curata din cauza faptului ca abonatii trebuie sa foloseasca adresa lor de e-mail pentru a confirma abonarea. De asemenea se elimina si adresele ce au greseli de tipar.
Abonati ce raspund mult mai bine campaniilor. Cei ce sunt cu adevarfat interesati sa-si confirme abonarea, cu siguranta sunt si cei mai probabili a raspunde positiv newsletterului tau,a raspunde la chestionare sau la a-ti comanda produse.
Dezavantaje:
Este posibil sa pierzi un numar al abonatilor. Adevarul este ca unii oameni nu au timp sau dorinta de a-si confirma cererea de abonare, sau sa nu inteleaga procesul de confirmare a abonarii.
Tu ce metoda crezi ca este mai eficienta pentru campanile tale de e-mail marketing?