Sigur ca la aceasta intrebare sunt multe raspunsuri posibile. Si loc pentru multa subiectivitate. Dar principala provocare la a scrie un copy reusit pentru email marketing vine din mindset-ul celui care scrie. Si asta pentru ca majoritatea celor care compun textele scriu intr-un program de procesare text si sunt implicit mai aproape de o gandire orientata catre suportul de hartie si nu cel electronic. De aceea, am pus mai jos cateva principii de baza de care trebuie sa tii cont cand creezi un newsletter.
Fa-ti template-ul sa arate ca un site
Gandeste-te la actiunile pe care vrei sa le faca cititorul mailului: sa comande un produs, sa solicite o brosura, sa recomande articolul prietenilor, sa se aboneze la newsletter. Pune toate acestea in partea de sus a barei de meniu.
Scoate cat mai mult din primul contact vizual cu copy-ul folosit
Foloseste doua treimi din pagina pentru principalul dvs. mesaj si o treime ca sidebar. In felul acesta vei avea doua zone de text catre care trebuie sa atragi atentia limitata a cititorului. In sidebar scoate in evidenta:
– Testimoniale ale consumatorilor
– Oferta
– Caracteristici ale produselor
– Un quiz interactiv sau un chestionar
Dupa ce ai terminat structurarea, adauga headline-uri, sau un Johnson box sau un salut personalizat, pentru a asigura cat mai multe puncte de contact cu cititorul. O alta tactica obisnuita este sa creezi un scurt cuprins la inceputul mailului care sa lege prin link paragrafele care vor urma in josul paginii.
Pentru a scrie emailul intr-un mod convingator, trebuie sa incerci sa-ti structurezi gandirea: scrie principalele beneficii pe pagini de Post-it. Muta Post-it-urile in diferite pozitii pe pagina de dimensiunea ecranului pentru a vedea cate texte intra in partea de sus dedicata mesajului principal.
Sa spunem ca trebuie sa promovezi in mail trei tipuri de cursuri educative. In loc sa scrii pe verticala modulele de cursuri este de preferat sa le asezi unul langa altul, pe trei coloane. In acest fel, cititorul poate vedea toate cursurile pe un singur ecran, in loc sa fie nevoit sa dea scroll in josul paginii.
Incepe cu oferta si call-to-action
De multe ori copy-ul de email contine oferta si call to action-ul in josul paginii. Acesta lucru ar putea fi o reminiscenta a faptului ca pe vremuri de demult scrisorile postale prezentau problema, explicau cum trebuie sa fie rezolvata si abia apoi veneau cu oferta. Aceasta logica nu mai functioneaza in cazul e-mailului. Foarte putini oameni parcurg pana la capat un mesaj lung. Pune oferta si call-to-action-ul cat mai la vedere si asociaza un dead-line pentru a stimula o actiune imediata.
Asociaza copy-ul cu linkurile
In loc sa incluzi anumite corpuri de text, da link catre ele. Nu incarca textul cu paragrafe despre reputatia companiei: include un link cu textul „de ce sa aveti incredere in noi”.Daca ai de inclus multe descrieri de produs, arata produsele si adauga linkuri la descrierea detaliata. La fel se procedeaza si cu informatiile biografice despre speakerii principali de la o conferinta; pune fotografia speakerilor cu o prezentare foarte scurta, care sa intrige.
Daca ai un designer, foloseste butoane grafice in loc de linkuri in unele locuri. Un exemplu relevant este cel al unei campanii de promovare pentru o conferinta unde in newsletter erau listate de obicei cu buleturi primele cinci subiecte de interes ale industriei. Pentru a genera mai mult entuziasm am transformat lista in cinci butoane grafice cu titlul „Cele 5 butoane fierbinti ale industriei”.
Inainte de a a incheia, aminteste-ti de zicala „daca oamenii ar vorbi ca in publicitate, ar fi pocniti in fata”. Textul e-mailurilor tale trebuie sa fie relevant pentru receptor, nu doar pentru emitent. Trebuie sa-l intereseze, amuze, pentru ca oferta transmisa sa fie memorabila. Aceasta din urma trebuie sa fie cat mai usor de inteles. Aminteste-ti ca Einstein credea in regula potrivit careia daca nu-i poti explica ideea ta unui copil de sase ani, inseamna ca nu ai inteles-o.