Importanta indicatorilor in email marketing

Email marketingul se pare ca a trecut cam de un an de perioada de formare si ne indreptam catre perioada de maturitate. Aceasta insa trebuie sa aduca marketerilor o schimbare de optica, si de focus in legatura cu indicatorii care trebuiesc analizati, care sunt importanti pentru o campanie si in general pentru actiunile de email marketing.

Marimea listei – pana acum 2 ani cam toti marketerii il considerau principalul indicator…insa din fericire lucrurile s-au mai schimbat. Ideea este ca marimea liste nu conteaza atat de mult cat conteaza calitatea listei. In plus orice lista trebuie periodic curatata de userii incactivi.

Open rate – este un indicator care in timp si-a pierdut relevanta, pentru ca in ultima vreme tot mai multi clienti de email nu afiseaza by default pozele, ceea ce face imposibila misiunea de a raporta corect acest indicator.

Mai nou open rate-ul (rata de deschidere)  se considera ca masoara procentul celor care au afisat emailul/newsletterul in intreg ansamblul lui / cu tot cu poze.

Indicatorii care sunt importanti in email marketing si care trebuie urmariti in evaluarea corecta a unei campanii sunt:

Rata de click – este un indicator care vorbeste despre relevanta contentului intr-un email de content si va poate spune multe legate de interesul fate de un produs sau altul, in cazul in care rata de click este analizata impreuna cu rata de conversie, in cazul in care sunteti un retailer.

Numaru de dezabonari – daca ai o rata de dezabonari mai mare de 0,3% este foarte posibil sa fi pierdut din vedere relevanta. Este un indicator foarte important pentru evaluarea comunicarii.

Reclamatiile de spam – daca ai o baza inhouse construita in timp si vezi modificari pe acest indicator, in sensul cresterii numarului de reclamatii inseamna deasemenea ca ai o problema de relevanta. Nu luam in calcul cazul unei liste inchiriate pentru ca acolo vorbim de existenta/inexistenta permisiunii.

4 thoughts on “Importanta indicatorilor in email marketing

  1. Avand in vedere ca marea majoritate a userilor aleg sa nu incarce imaginile din e-mail credeti ca e-mail marketing-ul se va orienta pe doar pe text in viitor ?

  2. In nici un caz. Exista foarte multe tips-uri care pot fi folosite in HTML pentru a face un nl sa arate ok chiar daca nu se incarca pozele.

    In plus gandeste te la faptul ca varianta HTML iti permite sa formatezi textul, sa scoti in evidenta anumite paragrafe, linkuri etc.

  3. …o sugestie pentru o aplicatie cu care sa pot trimite nl fara a fi “luate” ca spam. Multumesc.

  4. @zane: clasificarea unui email ca spam sau nu, nu are prea mare legatura cu aplicatia pe care o folosesti ci cu procesele si procedurile folosite si cat de multe din recomandarile existe in “best practices” ai pus in practica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *