Pregateste-ti emailul de sarbatori!

Mai e putin si intram in linie directa cu sarbatorile de iarna. Vorbim desigur de Craciun.
Sarbatorile sunt un foarte bun prilej pentru e-marketeri de a-si spori vanzarile, casutele de email ale abonatilor fiind pline cu oferte. Ca sa ajungi la inima clientului trebuie sa te diferentiezi.

“Ce e de facut?”, te vei intreba. “Cum sa procedez astfel incat oferta mea sa fie deschisa si sa-l si convinga pe recipient sa faca o comanda?”.

Inainte de toate, fa o retrospectiva a campaniilor de sarbatori din anii trecuti luand in calcul: care campanie a generat cea mai mare rata de conversie vs cea mai slaba, ce subiecte au generat cea mai mare rata de deschidere vs ce subiecte nu au dus la rezultatul scontat, cu cat timp inainte si mai precis in ce zile au fost trimise. Apoi, trebuie sa iei in considerare care campanii s-au dovedit atat de populare incat au fost recomandate mai departe, cate reclamatii de spam s-au inregistrat sau cati au ales sa iti ignore mesajele si sa nu se aboneze.

De la o campanie la alta ai ceva de invatat. Vei vedea ca analizand greselile sau reusitele din campaniile trecute, vei fi capabil sa creezi mesaje mult mai relevante.

Pentru ca ne aflam deja cu mai putin de o luna inainte de sarbatorile de iarna, vom vorbi de eficienta acestor mesaje, cum trebuie concepute, ce trebuie sa contina, cu cat timp inainte sa fie trimise si cat de frecvent.

Analizand newsletterele din anii precedenti, ceea ce am observat este ca majoritatea clientilor nostri au ales sa-si comunice ofertele de la sfarsitul lunii octombrie si pana aproape de sfarsitul lui decembrie (24 decembrie si 31 decembrie), cand, cu o zi inainte de Craciun si Anul Nou, au trimis mesajul de sarbatori. Altii au ales sa comunice chiar in cursul lunii decembrie, o data pe saptamana, pana la 24 si respectiv 31 decembrie, cand s-au trimis mesajele ce contineau doar urarile specifice.

Sunt companii care isi comunica ofertele cu mult timp inainte, incepand chiar din septembrie. De regula, acestea sunt agentiile de turism, care ofera discounturi semnificative pentru cei care isi rezerva un sejur din timp.
Dincolo de planificarea propriu-zisa a campaniei de email marketing de sarbatori, trebuie sa stii ca ceea ce te va diferentia de competitori si ceea ce iti va asigura succesul campaniei, sunt mesajele relevante care corespund nevoilor consumatorilor ce fac parte din publicul tau tinta.

Dand exemplul unei campanii de email marketing de sarbatori pentru un producator de jucarii, vom urmari impreuna etapele care trebuie parcurse pentru indeplinirea, cu succes, a acestei campanii.

Deci, sunt de bifat:
– o retrospectiva a campaniilor din trecut
– publicul tinta
– formularul pe site-ul tau din care sa colectezi cat mai multe date relevante care te-ar putea ajuta sa te adresezi cat mai direct, personalizat si eficient potentialului client
– comunicarea relevanta
– cat de des ar trebui comunicate mesajele comerciale, in functie de cat de repede ai reusit sa faci segmentarea
– alegerea subiectelor incitante pentru a trezi curiozitatea recipientului, astfel incat sa deschida mail-ul de la tine si sa navigheze cat mai mult timp
– call to action-ul cat mai vizibil
– grafica

Toate ca toate, insa cel mai important este sa comunici relevant pentru ca obiectivul acestei perioade este acela de a vinde. Totusi, in aceasta perioada marketerii isi intesifica, comunicarea fapt care s-ar putea sa devina enervant pentru multi abonati, de aceea este foarte important, mai ales in aceasta perioada, atingerea unui grad inalt de relevanta.

Marketerii avansati creeaza in aceste perioade formulare separate de abonare pentru newsletterele de sarbatori, newslettere care pot avea diverse teme si care chiar daca se vor trimite unui numar limitat de persoane, se vor trimite doar acelor persoane care accepta sa primeasca mai multe mesaje in aceasta perioada. O astfel de abordare va genera, insa, mai putine reclamatii de spam decat in cazul in care marketerii cresc frecventa de trimitere fara sa aiba acordul abonatilor.

In cazul in care nu folosesti un proces separat de abonare pentru newsletterele de sarbatori si nu ai foarte multe informatii despre abonatii tai in baza de date, pentru a comunica totusi relvant trebuie sa ai in vedere o abordare etapizata. Astfel, in primul newsletter, in cazul in care, de exemplu vinzi jucarii, ii vei trimite abonatului oferte de jucarii diferentiate pe varste: 1-2 ani, 3-5 ani, 6-8 ani etc. In mod evident abonatii vor accesa acele produse/jucarii de care ei sunt interesati pentru copilul, nepotul, finul lor.

Trebuie sa stii ca potentialii clienti nu sunt numai parintii, desi acestia reprezinta majoritatea din publicul tinta, totusi sunt multe persoane care nu sunt parinti si care nu stiu ce cadouri sa faca rudelor mai micute, de aceea putem include in newsletter o rubrica “sugestii de cadouri pentru cei care nu sunt parinti” dar si pentru bunici.

Din primul newsletter trimis iti vei putea da seama ce varsta are copilul pentru care abonatul nostru trebuie/vrea sa faca un cadou (dupa cadourile accesate din cadrul emailului). In al doilea newsletter vom segmenta contentul luand in considerare varsta copiilor pentru care abonatii doresc sa faca daruri, dar ar trebui sa mai rafinam segmentarea incercand sa determinam daca aceste cadouri sunt pentru baieti sau pentru fete. Astfel, ii vom pune la dispozitie mai multe astfel de oferte din care sa iti dai seama mai usor: papusi, seturi de bucatarie, masini, roboti etc. Din nou, va accesa ceea ce crede ca e mai potrivit pentru copilul respectiv. De data aceasta iti vei putea da seama si de sexul copilului. Daca in acest caz evidentiem in mod special jucariile pentru varsta identificata in primul newsletter, nu vom ingnora insa nici jucariile pentru celelalte varste, doar ca le vom prezenta in subsolul newsletterului pentru cazul in care abonatul trebuie sa faca, cadouri si altor rude/prieteni.

Al treilea newsletter deja poate contine un content foarte relevant in care sa oferim fiecarei persoane sugestii de cadouri in functie de varsta copilului si de sexul acestuia. Daca este vorba de o fetita, al treilea newsletter va contine oferte cu jucarii pentru fetite: papusi, truse de doctori, servicii de ceai sau seturi de bucatarie, jucarii adaptate varstei ei. In plus in al treilea newsletter stim deja care sunt persoanele care nu sunt parinti si lor le vom da mai multe sfaturi despre cadoul potrivit, cel mai recomanandat sub forma unui ghid.

Odata ce am ajuns la segmentarea dorita si la un nivel de relevanta destul de mare, comunicarea poate mai frecventa, de doua ori pe saptamana, pana in preajma Craciunului. Treptat, poti incepe sa comunici si ofertele speciale pe segmentele indentificate.
Cu cat te apropii mai mult de Craciun, accentual comunicarii trebuie sa cada pe livrarea cadourilor, garantata pana in ziua de Craciun. Este recomandat sa folosesti countere de genul mai sunt 3 zile de reduceri sau 2 zile pana la Craciun.

Exemplu folosit pentru un magazin de jucarii poate fi cu usurinta transpus in orice domeniu.

One thought on “Pregateste-ti emailul de sarbatori!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *