Valoarea acestor predictii, in comunicarea directa, nu consta neaparat in acuratetea lor, ci in semnele de intrebare care ne pot inspira azi si care pot schimba evolutia viitorului.
1. Big data time
2013 este anul in care “big data seems to be the big thing”. Studiile estimeaza o crestere de la 3.2 miliarde $ la 16.9 miliarde $ pana in 2015. Nimeni nu neaga ca se investeste masiv in solutii de gestiune a datelor pentru accelerarea performantelor.
In iunie 2011, Forrester Research a realizat “Global Big Data Online Survey” si a raportat ca majoritatea companiilor (55%) folosesc volume mari de date pentru business intelligence and analytics, in timp ce aproape 3 din 10 (28%) folosesc volume mari de date in sistemele de ERP sau CRM.
Insa, in actualul context digital, devine tot mai clar ca abordarile traditionale de CRM sunt gresite, desi au fost facute progrese (vezi studiul de caz ING Direct ).
Mai des ca niciodata, clientii isi creaza propriile modalitati de a utiliza canalele de comunicare, propriile modalitati de research si de achizitie, iar sistemele actuale de CRM nu tin pasul cu evolutia clientilor.
In 2013, se asteapta ca solutiile de gestiune a datelor se mearga dincolo de sistemele de CRM si de noile categorii de date: real–time data si evenimentele care permit automatizarea se vor unifica ca abordare.
In trecut, campaniile urmareau o serie de interactiuni ghidandu-se dupa ciclul de viata predefinit al clientului. Dar, odata ce campania este lansata, automatizarile bazate pe date in timp real vor prelua controlul, folosind reguli prestabilite, precum si algoritmi adaptativi pentru a optimiza mesajele pentru fiecare individ, pe baza performantelor curente si anterioare.
Daca anterior am vazut automatizari in platforme care au revolutionat modalitatea in care cumparam si vindeam actiuni (in 2010 s-a previzionat ca mai mult de 60% dintre tranzactiile la bursa din New York vor fi realizate de tool-uri automate ), in 2013 vom vedea instrumente de automatizare cross-channel functionand in timp real.
Matt Fleckenstein
Director of Product Intelligence
Microsoft
===
2. Emailul flexibil
In 2013, desginerii vor inceta sa redeseneze roata cu fiecare email trimis si vor trece treptat la template-uri de email flexibile, care sa creasca productivitatea si sa lase mai mult timp pentru idei noi.
Specialistii se asteapta sa scoatem capul din “the Apple tree” si sa admitem ca Android-ul devine liderul pietei de mobile. Emailul static, care arata la fel peste tot, va disparea.
Emailul nu va avea acelasi aspect in fiecare client de email, fie pentru ca exista tactici de adaptare pentru device-uri diferite, fie pentru ca se va folosi responsive design. Contentul si designul vor fi optiunea abonatilor. Acesta inseamna sa le dai controlul acestora pentru a alege cum va arata emailul… ceea ce nu este intotdeauna usor.
In cele din urma, vom vedea content validat de retelele sociale. Contentul generat de clienti este mult mai credibil si completeaza efortul de marketing in care indivizii influenti sunt pozitionati intr-o situatie win-win, prin care ei isi pot extinde audienta, iar marketerii sunt apreciati pentru credibilitatea contetului din comunicarile lor.
Kristina Huffman
Design Practice Lead
ExactTarget
===
3. Social media – infuzie pentru mediul de business
Traversam o perioada in care companiile incearca sa integreze social media in procesul de business, dincolo de latura de marketing. Astfel, cei care raporteaza activitatea din social media doar la a fi un canal de marketing/vanzare vor fi intr-un mare dezavantaj comparativ cu cei care reusesc sa imbine principiile social media la nivelul intregii organizatii.
Intr-un survey realizat recent despre cum liderii unei organizatii se implica in social media pentru companie, 84% au apreciat ca implicarea acestora in social media ofera companiei un avantaj competitiv. 84% au considera ca afirmarea valorilor companiei in social media face parte din leadership, iar 44% erau ingrijorati de lipsa de implicare a liderilor in social media.
Organizatiile competitive vor incepe sa analizeze atent cultura actuala si sa reconsidere conceptul de leadership.
Marketerii stiu cum sa spuna o poveste si, de asemenea, stiu cum sa testeze si sa experimenteze abordari diferite… invatand din diverse mesaje. Este momentul in care acestia pot aplica aceste skill-uri pentru a construi leadership in social media, mai degraba decat doar a face marketing.
Maddie Grant
Author and Social Strategist
SocialFish