Simplu e usor. Adica simplu e simplu. Dar mai ales, simplu e puternic. Si e greu. Adica e greu sa fie simplu. Hmm, hai ca e complicat! Voiam sa zic ca e greu sa aduni toata informatia in cateva cuvinte si imagini-cheie. E ca un rezumat la literatura. Sau ca un desen sintetizat. Sau ca o casa minimal. Less is more. Dar e al naibii de greu.
Asa e si cu comunicarea prin email. E bine sa fie simplu, sa te prinzi din prima. Sa nu fie filosofie. Cititorul sa se focuseze din prima si sa gaseasca mesajul pe care vrei sa-l transmiti imediat – pana la urma asta e ideea principala a e-mailului, nu?
Da, headerul este ca inceputul unei carti. Nu te-a prins in primele pagini? Atunci n-o sa ajungi la ultima pagina niciodata. Asa e si cu header-ul comunicarii prin email. E metoda prin care atragi atentia cititorului, prin care demonstrezi cat de bine brandul tau stie sa comunice si cat de bine iti iese treaba.
Destula introducere, hai sa trecem la partea “practica”:
1. Vizual – foloseste-te de faptul ca suntem “creaturi” ale primei impresii. Pozele comunica in spatiu si timp mai putin decat cuvintele. Pana la urma intai vezi poza, si apoi te apuci de citit.
2. Simplu! Fara prea multe cuvinte. Fa-ti blog si scrie acolo, dar nu in header. Simplu si ca text si ca poze – gandeste-te si la faptul ca multa lume isi verifica mailul de pe mobil!
3. Asorteaza! Imaginea headerului trebuie sa fie in ton cu modul de adresare (site, logo, etc.)
4. Daca pui o poza si ceva text, you’re gonna have a bad time! Te-ai prins imediat pe unde ai vazut asta, nu? Cam asa ceva! Fa sa arate totul bine. Nu arunca prima poza care-ti pica in Stock. Si nici primele vorbe. Si pune-o de un brainstorming. Intotdeauna mai multi neuroni fac treaba mai buna! 🙂
5. Pana acum ti-am zis ca poza trebuie sa vorbeasca. Acum iti zic ca ar fi bine sa vorbeasca mult si textul. Si asta pentru ca multi clienti vor alege sa nu incarce imaginile in e-mail. Si atunci, header-ul tau de doomed. Deci nu pune chiar totul in poza.
Si ca sa incheiem scurt si la obiect: nu uita de compozitie. Tot ce faci, tot ce vezi e o compozitie. Poza, textul, felul in care sunt aranjate impreuna il determina pe el, pe destinatar sa-ti citeasca tot newsletterul sau nu.