Daca mai doreai dovezi in privinta eficientei comunicarii targetate, iata-le: peste 80% rata de deschidere pentru un newsletter. Pentru acest lucru ai nevoie sa-ti stabilesti clar obiectivele si publicul tinta. Sa stii cum si cui te adresezi si mai ales ce vrei sa comunici.
Lansarea unui produs nou
Poti folosi eficient orice oportunitate, iar lasansare unui produs te poate ajuta relativ usor sa indeplinesti 2 obiective:
1. Sa colectezi lead-uri precalificate
2. Sa comunici relevant
Cei care lucreaza in vanzari stiu cat de important e sa ai acces la leaduri calificate si cat de mult poti cheltui ca sa precalifici un lead. Lansarea unui produs iti da aceasta sansa.
Pentru aceasta este necesar sa creezi o pagina speciala care sa anunte lasarea noului produs, iar in aceasta pagina este foarte recomandata plasarea unui formular de colectare de leaduri interesate de acel nou produs.
Insa, totodata, este foarte important sa i se ofere motive, unei persoane, pentru a-si lasa datele personale. Aceste motive pot fi legate de:
- faptul ca sunt primii care afla
- e vorba de lansarea unei precomenzi combinata cu un pret special pentru precomanda
- faptul ca sunt primii care primesc imagini cu noul produs sau primesc un demo chiar in ziua lansarii etc, in functie de produsul care face obiectul acestei lansari
In cazul in care esti interesat de o segmentare mai clara a leadurilor, poti lasa optiunea celor care se inregisteaza, sa aleaga dintre unul sau mai multe motive enumerate in aceasta pagina. Este foarte important ca aceste optiuni sa fie cu bife. Aceasta te ajuta sa stabilesti gradul de calificare a leadurilor pentru o eventuala vanzare.
In functie de obiective si audienta, comunicarea lansarii unui nou produs, de exemplu, poate avea rezultatele scontate, pentru ca aceasta presupune mai mult decat un simplu anunt care sa contina data, ora si locul lansarii respective.
E necesara o comunicare coerenta in care, pana la lansarea propriu-zisa a respectivului produs, sa pui la dispozitie mai multe informatii, sa-i faci pe cei interesati suficient de curiosi incat sa doreasca in mod expres sa afle mai multe despre acesta.
De ce nu toti?
Marketerii vor ca toata lumea sa stie de noul lor produs. Estimeaza ca din cei peste 40.000 de oameni din baza de date, in jur de 1-5% vor cumpara sau sunt interesati de noul produs.
Insa trebuie sa iei in considerare cateva ratiuni de marketing si de business:
– Comunici doar cu cei care sunt interesati de ceea ce comunici tu si vei economisi bani
– Eviti reducerea bazei de date (cresterea ratei de dezabonare si reclamatii de spam) si iti protejezi investitia in leadurile achizitionate. Pune-te in locul lor: Tu cat ai platit pentru un lead?
Nu toti fac parte din segmentul tau tinta, nu toti vor fi interesati de noul model de masina si, mai presus de toate, nu toti il vor cumpara. Si atunci, cel mai bine este sa investesti in comunicarea doar cu cei interesati. Probabil, daca emailul ar fi fost mult mai scump, cu siguranta ai fi tinut cont de asta.
Comunica direct cu cei care ti-au aratat ca sunt interesati de noul tau produs. Ei reprezinta o sursa sigura de viitori noi clienti. Aici intervine comunicarea targetata si efectele ei benefice.
Rezultate
O astfel de comunicare foarte targetata poate genera rezultate peste asteptari. Chiar daca in unele cazuri astfel de segmente sunt destul de mici, rata de deschidere variaza intre ~50% si 82%, iar rata de clickthrough variaza intre 70% si 85% dintre cei care deschid. Rata de conversie, de cele mai multe ori in aceste cazuri, depaseste 10%.