Din ce in ce mai multi useri folosesc search-ul vocal

Comportamentul userilor se schimba in fiecare zi. In acest context puterea de adaptare a modului in care comunica si isi dezvolta strategia un brand sunt foarte importante. Sfatul nostru este sa fi prezent in orice mediu, indiferent cat de neimportant ti s-ar parea in acest moment. Simpla prezenta poate insemna un avantaj pe viitor si incearca sa oferi solutii cat mai simple si eficiente.

26850853_1746354582062131_7071993732781126144_o

Cum gasesti rapid idei bune

In viata oricarei agentii de marketing sau publicitate exista perioade in care fabrica de idei trebuie sa functioneze la maximum. In mod curent, functioneaza pe banda rulanta, dar in perioade precum Black Friday, Halloween sau Craciun, cand exista pretextul de comunicare al reducerilor, ideile trebuie sa se nasca rapid, sa fie eficiente, sa aduca rezultate pentru client.

Dar, uneori, oricate sedinte de brainstorming ai cu echipa, simti ca nu ai acea idee stralucita. Totusi, ea trebuie sa vina.

Cum faci sa stimulezi creativitatea in perioade precum Black Friday si Cracium, si sa ajungi la idei originale, dar in acelasi timp simple si usor de implementat?

Una dintre tehnicile care dau cel mai des rezultate este reverse thinking. Reverse thinking inseamna sa gandesti invers decat o faci in mod normal, pe firul logic al actiunii.

111wi_stiati_ca

Cum aplici reverse thinking, rapid si eficient?

1. Identifici problema, in cazul nostru problema inseamna sa rezolvi brief-ul, conform cerintelor clientului

2. Dupa identificare, incepi sa iti pui intrebari: Cum pot obtine efectul invers a ceea ce vrea clientul?

Ex: Isi doreste sa creasca numarul abonatilor la newsletter. Ce pot face eu sa nu creasca numarul de abonati?

3. Incep sa raspund la intrebarea opusa solutiei, respectiv: Ce pot face eu sa nu creasca numarul de abonati? Pot sa nu trimit continut relevant, nu am baza de date segmentata, nu am un site prietenos, trebuie sa fac multe clickuri ca sa ajung la produsul cautat, nu ofer raspunsuri la mailurile trimise pe adresa de suport clienti, nu trimit cu frecventa.

4. Dupa ce ai gasit idei la reversul problemei initiale, inverseaza-le din nou pentru a gasi solutii:

  • Nu trimit continut relevant: Voi trimite continut relevant prin analizarea actiunilor utilizatorilor, eventual voi segmenta baza, voi face un chestionar , voi corela informatiile obtinute si, la final, voi avea continut relevant.
  • Nu am un site prietenos: Voi face site-ul prietenos, simplu de utilizat, cu informatii usor de gasit, cu rubrici clare si relevante.
  • Nu ofer raspunsuri la emailurile trimise catre suport clienti: Voi da raspunsuri, voi fi proactiv.
  1. Evalueaza solutiile, au potential, pot fi ambalate creativ si implementate usor?
  2. Foloseste reverse thinking din nou, pune-ti intrebari pana ajungi la solutia care raspunde brief-ului.

Peste 100 de milioane de emailuri analizate de White Image in INSIDE 2010

Pentru ca suntem mai mult decat un furnizor de email marketing si incercam sa oferim marketerilor romani cele mai bune repere din domeniu, acum cinci ani am realizat primul studiu despre modul in care romanii citesc emailurile primite.

INSIDE este deja consacrat in industria comunicarii online din Romania si recent am lasat cea de-a cincea editie a sa: INSIDE 2010. Ca de obicei, ofera noutati. Pentru ca da, indicatorii din email marketing nu au ramas aceeasi, din contra, au crescut si mai mult fata de ceilalti ani.

De data aceasta am analizat cu peste 50 de milioane mai multe emailuri decat in 2008, adica peste 100 de milioane de emailuri, reprezentand 11. 235 de campanii. Read more

Ceva mai mult despre studiul INSIDE 2009

Din peste 60 de milioane de emailuri, concretizate în peste 6000 de campanii trimise şi analizate de White Image, anul 2008 a fost unul pozitiv, situat pe un trend ascendent, după cum reiese din studiul White Image – INSIDE 2009. În 2008, răspunsurile abonaţilor la emailurile primite au arătat că marketerii au alocat o atenţie crescută relevanţei, iar aceasta a dat rezultate bune.

Astfel, din studiu reiese că interesul pentru mesajele primite pe email este în creştere, conform ratelor de deschidere, de clickthrough şi de clickthrough by opened. Faţă de 2007, indicii se situează pe un trend ascendent, ratele de deschidere fiind în 2008 de 20.79%, cu 1.79% mai mari faţă de 2007, când acestea au fost de 19%.

Din datele pe care le-am adunat, am observat că marketerii au pus accent pe creşterea relevanţei şi şi-au ascultat abonaţii, trimiţându-le mesaje targetate şi segmentând eficient campaniile de email marketing. S-a văzut în ratele de clickthrough, cu o medie de 8.14% şi de CTRO (clickthrough by opened), de 39.02%, în creştere faţă de 2007. Am ajuns, astfel, la concluzia că abonaţii au interacţionat cât mai mult cu newsletterele primite.

Studiul evidenţiază şi date privind intervalele orare, zilele, lunile şi trimestrele în care s-au înregistrat cele mai bune rezultate. În 2008, luna septembrie s-a detaşat clar faţă de celelalte luni, având o rata de deschidere de 22.54%. La popul opus s-au situat lunile de concediu, iulie şi august, cu cele mai mici rate de deschidere, 18.77%, respectiv, 18.74%.

Tot luna septembrie a ieşit câştigătoare şi în privinţa ratelor de CTR şi CTRO, care au atins 9.91% şi respectiv 43.49%. Pentru ratele de CTR, luna august nu a fost prolifică, aducând rate de numai 6.96%. Pentru CTRO, aprilie şi decembrie s-au situat la un nivel minim de 35.78%, respectiv 34.68%.

Având în vedere că primul pas în obţinerea succesului unei campanii este chiar subiectul acesteia, am analizat cele mai eficiente vs. cele mai puţin eficiente subiecte din punct de vedere al lungimii acestora. Se poate vedea foarte clar că subiectele mai scurte, de maxim 15 caractere, au fost şi cele mai eficiente in 2008, în ceea ce priveşte ratele de deschidere. Prin urmare, subiectele cu 5, maxim 7 cuvinte, au generat rate de deschidere de 22.81%. Analizând acest lucru faţă de ceilalţi ani, se poate vedea că subiectele scurte au început să aibă rate bune de deschidere încă din 2006 (21.86%). În plus, campaniile cu subiecte personalizate au contat foarte mult, situându-se la un nivel de 34.70%.

Spuneam mai sus că relevanţa creşte în urma segmentării eficiente. Ei bine, în 2008, campaniile cele mai de succes au fost cele targetate, rata de deschidere fiind de 42.99%, cea de clickthrough de 16.72%, iar cea de CTRO, de 38.88%. După newsletterele targetate, ca număr de deschideri urmează felicitările sau e-card-urile, care în 2008 au avut rate de deschidere de 34.44% şi de CTRO de 27.60%. Şi alertele au avut procente bune: open rate de 27.35% şi CTRO de 27.60%, lucru care dă peste cap topul din 2007, când alertele se situau imediat după mesajele targetate.

Un alt indicator analizat a fost media şi frecvenţa de citire a articolelor din newslettere, indicator ce arată gradul de implicare al abonaţilor. “Media de citire a articolelor se calculează ca raport între numărul de clickuri unice şi numărul de persoane care au dat click, iar frecvenţa citirii articolelor se calculează ca raport între numărul de clickuri totale şi numărul de clickuri unice.” Astfel, în 2008, media s-a situat între 1.45 şi 1.58, ultimul fiind înregistrat în luna ianuarie, când s-au citit cele mai multe articole.

Am analizat şi comportamentul abonaţilor, al felului în care citesc articolele. A reieşit faptul că frecvenţa de citire oscilează nu cu foarte mult de la lună la lună, minimum fiind de 1.09 (în aprilie, iulie, august, noiembrie), iar maximum, de 1.14 (în martie).

Cea mai bună zi de deschidere în 2008 a fost vineri, care a avut cele mai mari rate de deschidere în 6 luni, maximum fiind de 24.66%. Zile bune au mai fost şi miercuri şi joi, ambele cu o medie de 18.49%. Abonaţii citesc cel mai puţin în zilele de weekend. Sâmbătă şi duminică s-au înregistratat cele mai mici rate de deschidere, media fiind de 6.47% şi respectiv 4.84%.

La fel ca şi în cazul celor mai bune zile de deschis newslettere, cea mai bună zi în ceea ce priveşte CTR a fost tot vineri (19.41%), urmată de miercuri cu o medie de 18.89%. Surprinzător, în 2008, rata de CTRO se situează la cel mai înalt nivel în ziua de duminică, media fiind de 44.24%. Prin urmare, din punct de vedere al indicelui CTRO, abonaţii acordă o atenţie mare şi interacţionează cel mai bine cu newsletterele primite, în weekend.

Mergem şi mai departe, analizând cel mai bun interval orar pentru deschiderea newsletterelor. La fel ca în 2007, cel mai bun interval orar rămâne 12.01 – 15.00 (deschideri de 18.86%), dar cunoaşte creşteri majore, de aproximativ 4% pe segmentul 19-22 şi scăderi de aproximativ 11% pe segmentul 06-08.Tot între 12 şi 15 se înregistrează o rată bună de CTR, cu o medie de 18.53%.

Studiul analizează şi domeniile de activitate care au ales să comunice prin email cu clienţii lor. Conform datelor noastre, domeniul financiar-bancar este în topul acestora cu o rata de deschidere de 44.17%, urmat de retail (36.66%), producători (36.61%), fast food (35.15%) şi auto (34.89%).

Ratele de deschidere pe industrii sunt total opuse ca nivel de creştere faţă de ratele de CTRO. De pildă, publishingul s-a situat printre domeniile cu cele mai slabe rate de deschidere (18.61%), însă, din punct de vedere al CTRO, a fost printre cele fruntaşe (44.13%). Advertisingul a avut rate de deschidere de 23.46%, în timp ce CTRO a fost de 49.27%. Deci, chiar dacă în unele cazuri ratele de deschidere sunt mici, procentul mare al CTRO-ului dovedeşte faptul că abonaţii care îşi deschid newsletterele sunt interesaţi de ceea ce se găseşte în cadrul lor, acestea devenind relevante pentru ei.

Faţă de 2007, 2008 a avut iarăşi o schimbare de top în ceea ce priveşte deschiderile newsletterelor pe industrii. In 2007, industria de IT a avut deschideri de 50%, iar în 2008 a scăzut cu 35.12%, până la 15.15%. Răsturnări de situaţii au fost şi în cazul industriilor precum servicii, farmacii, ONG.

Statisticile pe care le-am evidenţiat în cadrul INSIDE 2009 sunt un punct de pornire în construirea, şi mai eficientă, a viitoarelor mesaje transmise prin intermediul emailului. Deşi am tras concluzia asupra celor mai bune zile, ore, luni de trimitere a mesajelor, aceste date sunt doar orientative. Un marketer ar trebui să ia în considerare targetul şi domeniul de activitate, pentru că, de exemplu, un newsletter al unei companii auto nu are rate mari de deschidere în weekend, însă un newsletter al unei librării sau al unui site monden ce a ales să îşi trimită ştirile şi prin email, poate avea rate de deschidere semnificative in weekend.

Recomandările studiului INSIDE 2009 sunt de a testa înainte de a trimite newsletterul propriu zis. Testele A/B vă pot oferi o imagine reală despre modul în care fiecare listă se comportă. De asemenea, segmentarea trebuie avută în vedere încă din momentul construirii listei, atunci când se colectează acele informaţii care să permită în viitor o targetare eficientă.

În funcţie de obiectivele pe care le aveţi, veţi ştii şi care indicatori sunt cel mai important de urmărit.

Studiul, menit a vă ajuta în performanţa campaniilor voastre de email marketing, vă stă la dispoziţie la adresa https://www.whiteimage.net/email-marketing/inside2009.htm  . Succes!

White Image analizeaza peste 60 de milioane de emailuri trimise in 2008, in cel mai recent studiu – INSIDE 2009

Iata ca publicam o noua editie a studiului anual INSIDE, marca White Image, studiu care analizeaza modul in care au fost citite newsletterele in 2008. Surprinzator, rezultatele arata ca toti indicatorii au cunoscut un trend ascendent fata de anii anteriori. In 2008, rata medie de deschidere a fost de 20.7%, fata de 19% din 2007, iar rata de clickthrough by opened a urcat de la 37.78% la 39.03%.

Studiul “INSIDE 2009” analizeaza 60.180.386 de emailuri, reprezentand un esantion de 6.234 de campanii trimise de White Image in 2008.

Cateva repere din acest studiu:

• in 2008, luna septembrie a fost cea mai buna in ceea ce priveste ratele de deschidere (22.54%), de clickthrough (9.91%) si clicktrough by opened rate (43.94%)
• indiferent de trimestru, in 2008 rata de deschidere a fost peste cea din 2007, crescand cu 1.26%
• trimestrul cel mai slab se afla in intervalul aprilie-iunie, cand rata de deschidere a fost de 19.72%
• indicele CTR a avut o medie de 8% in 2008, crescand cu aproximativ 1% fata de 2007
• campaniile cu subiecte scurte, de maxim 15 caractere au avut cele mai mari rate de deschidere
• media de citire a articolelor a fost intre 1.45 si 1.58, cea mai buna luna fiind ianuarie
• ziua cu cele mai bune deschideri a fost vineri, fiind urmata de zilele de miercuri si joi
• intervalul orar care a performat cel mai bine pentru deschideri in 2008 este 12.01-15, la fel ca in 2007; in intervalul 19-22 se inregistreaza cresteri majore (de aproximativ 4%)
• domeniile de activitate cu cele mai mari rate de deschidere au fost: financiar-bancar (44.17%), retail (36.66%), producatori (36.61%)

White Image realizeaza pentru al patrulea an consecutiv, singurul studiu de pe piata din Romania referitor la obiceiurile de citire a newsletterelor. Studiul prezinta o analiza completa a ratelor de deschidere, CTR (clickthrough) si CTRO (clickthrough by opened) pe zile, luni, trimestre, incluzand si o analiza comparativa cu ceilalti ani.

Pentru companiile care doresc sa isi imbunatateasca performantele in ceea ce priveste comunicarea directa, prin email, White Image ofera o serie de recomandari ce pornesc de la datele din studiu: ce este de evitat, cum este optim de implementat.

Descarcati studiul aici

Va asteptam pe pagina noastra de Facebook, pentru o discutie despre INSIDE 2009.