Pentru ca suntem mai mult decat un furnizor de email marketing si incercam sa oferim marketerilor romani cele mai bune repere din domeniu, acum cinci ani am realizat primul studiu despre modul in care romanii citesc emailurile primite.
INSIDE este deja consacrat in industria comunicarii online din Romania si recent am lasat cea de-a cincea editie a sa: INSIDE 2010. Ca de obicei, ofera noutati. Pentru ca da, indicatorii din email marketing nu au ramas aceeasi, din contra, au crescut si mai mult fata de ceilalti ani.
De data aceasta am analizat cu peste 50 de milioane mai multe emailuri decat in 2008, adica peste 100 de milioane de emailuri, reprezentand 11. 235 de campanii.
Tragand linie acestui studiu, din analiza noastra reiese ca ratele de raspuns sunt tot mai bune de la an la an. In 2009, rata medie de deschidere a fost de 24.78%, inregistrand o crestere de aproximativ 20 % fata de 2008, cand a fost de 20.79%.
De asemenea, si ratele de clickthrough si clickthrough by opened (adica accesarile din emailurile deschise) au fost mai mari decat in 2008. Rata medie de CTR a fost de 9.84% fata de 8.14% in 2008, iar cea de CTRO a crescut cu 0.7%, de la 39.02% in 2008 la 39.72% in 2009. Analizand aceste rate, am remarcat interesul crescut al abonatilor de a interactiona cu mesajele primite pe email.
Studiul prezinta si cateva rasturnari de situatie. Una dintre acestea este legata de cele mai propice luni de trimitere a newsletterelor. Daca in trecut, lunile de concediu trebuiau evitate pentru trimiterea de campanii, in 2009, cele mai bune rate de deschidere au fost inregistrate tocmai in iulie (rata de deschidere de 26%) si august (25.48%). Si decembrie 2009 a fost o luna buna, aproximativ 27% dintre abonati au deschis newsletterele primite.
In comparatie, cele mai slabe luni au fost ianuarie si octombrie, cu rate medii de deschidere de 22%.
Cele mai multe linkuri au fost accesate in lunile aprilie, iulie si decembrie cu 10.45%, 10.35% si respectiv 10.31% rata de clickthrough. Se pare ca abonatii nu au fost interesati sa interactioneze cu emailurile in lunile ianuarie si octombrie, cand 8.54% si respectiv 8.86% dintre abonati au dat click pe linkuri. In ceea ce priveste accesarile din cadrul emailurilor pe care abonatii au ales sa le deschida, februarie si mai au fost cele mai bune luni, cand 42.1% si respectiv 41.49% dintre abonatii care au deschis au dat click pe linkuri. Alte luni care se remarca sunt august si septembrie.
De obicei, lunile inceputului de an erau cele mai propice pentru deschideri si accesari, insa in 2009, situatia s-a schimbat.
Cei mai buni indicatori ai eficientei
Eficienta incepe inca din subiectul emailului. Analizand o varietate larga de subiecte, am ajuns la concluzia ca cele mai eficiente, in 2009, au fost cele cu intre 2-4 cuvinte, inregistrand o rata de deschidere de aproximativ 34%. Campaniile cu peste 10 cuvinte in subiectul emailului au fost deschise in proportie de 20.41%.
Mai mult decat atat, subiectele personalizate au adus cele mai bune rezultate marketerilor care au ales sa le implementeze in campaniile lor de email marketing. Daca in 2008 au fost trimise doar 10 campanii cu subiect personalizat, avand rate de deschidere de cca. 35%, in 2009, numarul acestora a crescut la peste 200, la fel ca si rata de deschidere care s-a situat la cca. 54%. Asa cum spunem adesea, personalizarea este unul dintre cele mai eficiente tactici ale email marketingului, iar daca aceasta se face inca din subiect, rezultatele bune apar din prima clipa.
Ce tipuri de campanii au avut cel mai mare succes
Campaniile pe care le trimiti se pot incadra la newslettere, alerte, felicitari (e-carduri) sau pot fi campanii targetate. In 2009, cele mai bune rate de raspuns le-au avut e-cardurile. Ratele de deschidere au fost de cca. 49%, iar clickurile din emailurile deschise au inregistrat rate de 26.44%. Dupa felicitari, campaniile targetate au avut succes cu rate de 42.32%. Comparativ, in 2008 cele mai bune rate de deschidere le-au inregistrat campaniile targetate, urmate de e-cards.
Zilele si orele cele mai eficiente
Studiul INSIDE surprinde si cele mai bune zile si intervale orare de trimitere a campaniilor prin email. Cea mai buna zi din timpul saptamanii este vineri, unde maximum al ratei de deschidere a fost inregistrat in octombrie cu 25.90%. Tot vineri s-a dovedit eficienta si pentru accesarea linkurilor din emailurile deschise (cca. 42%), la fel si pentru rata de CTR (cca. 27%). De evitat ar fi ziua de marti, care in 2009 a avut o rata medie de deschidere de 16.45%, dar si zilele sfarsitului de saptamana (sambata si duminica),pentru ca abonatii aleg sa isi furnizeze adresa de office pentru comunicarea pe email.
Din perspectiva intervalurilor orare, 12-15 s-a dovedit cel mai propice pentru deschideri (21.29%), dar si pentru CTR si CTRO (34.31%). Cele mai slabe deschideri au fost intre 17 si 19 (10.36%).
Cat de mult s-au implicat abonatii
Am analizat comportamentul de citire al abonatilor si a reiesit ca articolele din cadrul newsletterelor au inregistrat cea mai inalta medie de citire in septembrie, cand au fost citite 1.6 articole de catre fiecare abonat. In luna martie, frecventa de citire a articolelor a fost de 1.16 ori. Acest lucru inseamna ca un abonat din sase, a citit de aproximativ 2 ori articolele.
In luna ianuarie, media de citire a articolelor si indicele CTRO au inregistrat cele mai scazute valori din an, urmand ca, in luna februarie, ambele valori sa creasca.
Luna cu valoarea cea mai mare in ceea ce priveste media de citire a articolelor a fost mai (1.63).
Bancile si comunicarea interna au evoluat cel mai bine
Conform studiului nostru, cele mai bune rate de deschideri s-au inregistrat in domeniul bancar (47.50%), comunicare interna (47.24%), fast-food (32.87%), dar si auto, farmacii, IT, ONG, turism. In schimb, publishing-ul, consultanta sau trainingul au avut rate de deschidere foarte slabe.
Desi domeniul bancar, consultanta sau comunicarea interna au avut rate bune de deschidere, nu la fel s-a intamplat si la rata de clickthrough by opened – 17.74%. Tocmai invers, domeniile cu rate slabe de deschidere au inregistrat rate foarte bune de clickuri, asa cum se poate vedea si in cazul publishing-ului: open rate de 22.27% versus CTRO de 42.62%.
Acelasi lucru s-a intamplat si in 2008 in cazul publishing-ului. Desi au fost putini, cei care au deschis aceste newslettere au fost interesati de articole. In studiul nostru am alocat o sectiune dedicata analizei open rate-ului in comparatie cu CTRO-ul, pe industrii, tocmai pentru ca domenii cu rate foarte mari de deschidere au inregistrat valori mici pentru CTRO sau viceversa. Este evident ca au existat niste probleme in realizarea acestor campanii, din moment ce diferenta dintre deschideri si click-uri este atat de mare: content, baza de date, comunicare netargetata etc.
Studiul INSIDE este singurul studiu de email marketing din Romania si recent, la invitatia FEDMA (FEDERATION OF EUROPEAN DIRECT AND INTERACTIVE MARKETING) a fost inclus si in cadrul primului benchmark european legat de email marketing. Ca profesionisti in comunicarea one-to-one vrem sa prezentam cele mai importante repere pentru marketerii romani.
Aveti la dispozitie cel mai cuprinzator studiu care va va ajuta sa va optimizati comunicarea prin email.
Il puteti descarca AICI.
Succes!