“Aproximativ 95% din ceea ce facem noi ca agenție este legat de email marketing, fie că vorbim de soluția tehnică care gestionează bazele de date, comunicările și automatizările, fie că vorbim de servicii de creație, implementare sau account management, toate sunt legate de email marketing. În 2023 email marketingul a reprezentat canalul de comunicare cu cel mai mare ROI și canalul care permite relativ ușor operaționalizarea de comunicări cu adevărat one to one, mesaje diferite pentru fiecare individ din audiență, și canalul de comunicare care poate susține eficient toate procesele de comunicare dintr-o companie, nu doar cel de vânzări, ci și cel de suport, educație, nurturing etc”, spune Grațiela Lupu, co-fondator White Image.
Category: Email marketing
Ce este BIMI și de ce campaniile tale de email marketing au nevoie de el?
Ce trebuie să fac pentru a avea logo-ul în dreptul email-ului atunci când trimit newslettere? Pe scurt, răspunsul este: BIMI, adică Brand Indicators for Message Identification (Indicatori de marcă pentru identificarea mesajelor).
BIMI – o specificație de e-mail relativ nouă, care este conectată direct la autentificare. Totuși nu este un protocol de autentificare a e-mailului.
Cum funcționează?
Când BIMI este implementat corect, destinatarii newsletterelor vor vedea în dreptul subiectului email-ului și logo-ul brand-ului. Asta pentru că mesajele de tip scam nu fac decât să afecteze reputația brand-urilor, iar phishing-ul ar putea avea un efect dezastruos asupra reputației unei companii, precum și asupra clienților și abonaților. E-mail-urile autentificare sunt singura modalitate de a opri falsificarea. Practic, BIMI a fost creat pentru a motiva expeditorii să utilizeze o autentificare mai puternică pentru e-mail.
Beneficii:
- Branding, awareness și creșterea loialității prin campaniile de e-mail marketing;
- Ajută abonații să identifice mai ușor mesajele, deosebindu-le mai ușor de scam-uri;
- Pot ajuta la creșterea ratelor de deschidere a e-mailurilor;
- Oferă mărcilor mai mult control asupra logo-urilor din inbox.
Cum se implementează?
Deși simpla încărcare a unui logo într-o platformă ar fi varianta ideală, e nevoie totuși de câțiva pași în plus. Poate pare complicat, dar este doar o măsură în plus pentru autentificarea corectă a email-urilor.
De asemenea, este necesar un anumit tip de fișier pentru a crea o siglă BIMI și trebuie să adăugată o înregistrare BIMI către serverul DNS al domeniului.
La fel ca și protocoalele SPF, DKIM și DMARC, o înregistrare BIMI este publicată pe DNS-ul domeniului (sau domeniilor) de trimitere. Acesta poate fi diferit de domeniul principal al site-ului. Ex. Organizațiile dețin subdomenii care sunt folosite ca server de e-mail (marketing.domain.com, mail.domain.com etc.).
Iată cum este formatată o înregistrare BIMI DNS TXT: default._bimi TXT “v=BIMI1; l=https://mydomain.com/image.svg;”
Concret, o înregistrare BIMI transmite serverelor de e-mail unde să găsească fișierul SVG potrivit pentru un logo oficial care să reprezinte marca. Cu toate acestea, adăugarea înregistrării BIMI este de fapt ultimul pas în procesul de implementare BIMI.
Implementarea BIMI în 7 pași:
- Identifică domeniul de trimitere unde vei încărca înregistrarea BIMI TXT pe serverul DNS.
- Verifică dacă protocoalele de autentificare ale e-mailului sunt configurate și funcționează.
- Setează politica DMARC la carantina sau la respingere și nu p=none
- Creează o siglă BIMI ca fișier SVG care va fi încărcat pe serverul DNS.
- Obține un VMC pentru logo. de la o organizație acreditată.
- Publică înregistrarea BIMI TXT pe serverul DNS.
- Verifică dacă BIMI funcționează și dacă logo-ul este afișat corect.
Ce clienți de email acceptă BIMI?
- Gmail
- Yahoo
- AOL
- Netscape
- Apple Mail (în curând – iOS 16 și macOS Ventura)
Are BIMI un impact asupra livrabilității?
Deși nu a fost creat pentru a avea un astfel de impact, BIMI ar putea totuși influența livrabilitatea prin engagement ridicat: ar putea convinge mai mulți abonați să deschidă și să interacționeze cu mesajele primite. Astfel clienții de email vor înțelege cu ce interacționează utilizatorii, iar rata de spam va scădea vertiginos.
Lansăm soluții de Customer Relationship Management (CRM) pentru susținerea forței de vânzare | Comunicat de presă
Cum interacțiunea umană a fost mult minimizată din cauza impactului pandemic, soluțiile de CRM – White Image vin să susțină forțele de vânzare prin gestiunea facilă a istoricului de interacțiune cu un prospect și pentru a monitoriza mai ușor sursele de lead-uri, modul de convertire a acestora, motivele de refuz ce pot fi investigate pentru îmbunătățirea procesului de vânzare, precum și o analiză completă și complexă a întregului proces.
Totul este integrat în procesele de comunicare automatizate prin SMS și/sau email. Noile soluții de CRM – White Image sunt destinate atât companiilor mici, cât și celor cu peste 50 de angajați, dar și celor cu echipe mari de vânzări și suport.
„White Image oferă de mult timp soluții de CRM personalizate pentru o serie de clienți corporate și astfel am considerat că este o oportunitate să transpunem experiența dobândită până în prezent în crearea unui serviciu de CRM de bază, care acoperă majoritatea nevoilor actuale și care oferă mai departe posibilitatea de personalizare acolo unde este nevoie.”
Andrei Georgescu, co-fondator și Managing Director White Image
Soluțiile de CRM – White Image ajută angajații să planifice mai bine interacțiunea cu un client, să gestioneze mai eficient istoricul comunicării cu acesta, crescând în același timp productivitatea. În același timp, managerii pot optimiza mai eficient canalele de vânzare și pot înțelege care canal de generare de leaduri funcționează mai bine, pot monitoriza activitatea de vânzări a fiecărui agent, dar și a clienților, facilitând comunicarea și accesul părților implicate la un istoric al comunicării și al produselor deținute de fiecare client, astfel încât să fie mai ușor de identificat și de rezolvat eventuale probleme.
- Sistemul permite setarea de remindere pentru acțiuni si trimite notificări zilnice în legătură cu operațiunile ce trebuie efectuate.
De exemplu, sistemul permite automatizarea comunicării cu clienții care nu răspund sau facilitează setarea unui proces automat de lead nurturing. De asemenea, permite trimiterea unei oferte din doar câteva click-uri, atât prin email cât și prin sms.
Toate acțiunile stabilite pentru un lead sunt vizibile pentru supervizor și noul agent de vânzare care ar prelua un lead, în cazul în care cel inițial este în concediu sau a plecat din companie. Mai mult, sistemul trimite notificări cu acțiunile care trebuie făcute într-o zi pentru un client sau pentru potențiali clienți, astfel încât fiecare oportunitate să fie exploatată la maximum.
Noile soluții de CRM – White Image sunt destinate atât companiilor mici, cât și celor cu peste 50 de angajați, dar și celor cu echipe mari de vânzări și suport.
Analiză White Image | Impactul Apple Mail Privacy Protection în redefinirea acțiunilor de comunicare prin email
Odată cu iOS 15, Apple a lansat în toamna lui 2021 Mail Privacy Protection (MPP) care a generat serie de dezbateri despre impactul asupra activității de e-mail marketing, iar multe dintre întrebările apărute atunci încep să primească un răspuns abia acum. Am realizat astfel o analiză pentru a înțelege impactul pe care îl are în comunicarea prin e-mail actualizarea făcută de Apple în aplicația Mail, în special pentru e-mail marketing.
Cum funcționează, de fapt, Apple Mail Privacy Protection?
Apple Mail Privacy Protection a adus un nou nivel de protecție și anonimizare a datelor utilizatorilor. Această opțiune a fost introdusă în iOS 15, iar activarea ei a fost posibilă după actualizarea sistemului de operare. MPP generează două acțiuni care au un impact semnificativ pentru marketerii care comunică pe e-mail:
- Ascunderea adresei IP a utilizatorului careaccesează un e-mail sau un serviciu web
- Generarea de accesări „random” ale imaginilor inserate într-un e-mail
Funcționarea, pe scurt, e structurată astfel: o adresă de e-mail primește un mesaj, aplicația Mail îl preia și încarcă toate componentele (inclusiv imaginile). Această încărcare nu are loc neapărat imediat în momentul livrării, dar mesajul și conținutul acestuia vor fi accesate automat de sistemele Apple, determinând și încărcarea pixelului de urmărire. Acest pixel de urmărire transmite expeditorului informația că mesajul a fost deschis. Cu toate acesta, în realitate, este încă necitit în căsuța de e-mail a utilizatorului.
Încărcarea imaginilor (în cazul încărcărilor automate) sau cele când utilizatorul chiar deschide e-mail-ul se va raporta întotdeauna ca fiind făcută de la un IP Apple, altul decât cel al locației în care se află utilizatorul cu adevărat.
Ce impact are Mail Privacy Protection?
MPP vizează atât destinatarii unui e-mail, cât și expeditorii. Este important de menționat că sunt afectate în primul rând domeniile de e-mail Apple, de exemplu icloud.com, dar și domeniile marilor ISP-uri, precum gmail.com sau yahoo.com dacă e-mail-urile acestor domenii sunt accesate folosind aplicația Apple Mail. Dacă e-mail-urile Gmail sunt deschise folosind aplicația dedicată, acestea nu cad sub incidența MPP.
În cazul expeditorilor, prin anonimizarea deschiderilor, MPP îi împiedică pe aceștia să înțeleagă pe deplin modul în care destinatarii care și-au activat opțiunea interacționează cu e-mailurile companiei lor.
Deși expeditorii pot vedea date privind deschiderea e-mail-urilor, va fi mai dificil să recunoască contactele care au deschis cu adevărat mesajele și cele care nu sau să evalueze succesul unei campanii de e-mail.
De asemenea, sunt mulți marketeri care „mapau” locația IP-ului de unde o persoană a deschis e-mail-ul, date care erau apoi folosite pentru a crea segmente legate de locația clienților. În contextul MPP, IP-ul raportat va fi unul deținut de Apple, nu cel al locației în care se află clientul, ceea ce va face segmentele create pe baza locație irelevante. Astfel, marketerii vor fi nevoiți să colecteze aceste informații direct de la client.
Cum au evoluat principalii indicatori (OR și CTRO)
Pentru a analiza impactul MPP, am urmărit mediile lunare de Open Rate pentru domeniul icloud.com și, conform datelor analizate odată cu introducerea MPP, indicatorul în cauză a crescut de la data lansării (septembrie 2021) până în februarie 2022, moment în care a fost înregistrată o stagnare.
Pentru a compara impactul MPP am urmărit și Open Rate pentru alte domenii. Astfel, în graficul de mai jos sunt puse la dispoziție datele pentru yahoo.ro, unde chiar dacă aparent pare să fi suferit același impact, datele sunt: yahoo.ro – 32,46%, respectiv icloud.com – 61,74%.
Pornind de la o diferență între media lunară Yahoo vs. iCloud de 1,52% în septembrie, aceasta ajunge la o diferență de 40.21% în martie.
O altă tendință importantă de urmărit, generată de creșterea numărului de deschideri, este scăderea procentelor de ClickThrough raportate la deschideri (CTRO) – practic câți dintre cei care au deschis au și dat click pe un element al e-mail-ului. Având în vedere că datele de Open sunt crescute fictiv, și ratele de CTRO au scăzut: pornesc de la 21,43% (septembrie 2021) și ajung la 2,13% (mai 2022).
Legat de impactul general pentru toate campaniile se constată o creștere medie a Open Rate-ului de aproximativ 10%, având ca bază de comparație septembrie. În ceea ce privește CTRO, acesta a înregistrat o scădere de 4,7%, raportată la septembrie. Atât creșterea de Open Rate, cât și scăderea de CTRO trebuie evaluate cu atenție de marketeri și corelate cu alți indicatori: rata de click, conversie, răspunsuri la chestionare, review-uri de produse și alte obiective ale campaniilor.
De ce MPP poate fi un moment excelent de a regândi strategia și de a experimenta
Identifică indicatorii din e-mail marketing care pot transmite mai bine povestea ta
Indiferent că există sau nu MPP, aproape orice campanie de e-mail marketing are un obiectiv care se extinde dincolo de simpla deschidere a unui mesaj de către destinatar. Astfel, MPP poate fi văzută mai degrabă drept o oportunitate de a cerceta mai profund modul în care abonații sunt cu adevărat influențați de e-mailurile primite.
Mai mult, poți urmări scopul mesajelor pe care le trimiți urmărind întrebările:
- Pe ce loc se află e-mailul în strategia ta de afaceri pe termen lung?
- Care sunt obiectivele tale cu fiecare e-mail?
- Ce încerci să-ți convingi publicul să facă?
- Cum poți măsura progresul?
Explorează noi moduri de a captiva publicul
În loc să te îngrijorezi de potențiala pierdere a ratei de deschidere ca indicator de încredere, poți profita de șansa de a regândi strategia de e-mail marketing și să afli:
- Cum poți atrage mai multă atenție spre ce și unde vrei să apese abonatul tău
- Cum poți încuraja mai multă implicare – și cum poți afla mai multe despre abonații tăi
De exemplu, ia în considerare conținutul e-mail-urilor care încurajează un răspuns, cum ar fi un sondaj, un test, un buton de vot sau o întrebare. Mai mult, poți fi creativ cu modul în care poți trasa călătoria abonatului pentru a inspira acel „următor pas” de implicare prin alte canale.
Studiu: Pandemia Covid-19 a crescut bugetele de email marketing și ROI
Pandemia a transformat e-mail-ul într-un instrument vital pentru ca afacerile să comunice cu clienții. Restricțiile impuse peste tot în lume au făcut ca email-ul să primească bugete mai mari și să capete un ROI considerabil crescut.
Concret, în medie, bugetele de marketing cheltuite pentru e-mail au depășit pentru prima dată pragul de 20%, ajungând la 21,3%, conform celui mai recent studiu realizat de Data & Marketing Association (DMA) – Raportul Marketer Email Tracker 2021.
Conform aceluiași studiu, în acest moment, aproape jumătate din companii cheltuie în acest moment peste 20% din bugetul de marketing pentru comunicările prin email. Previziunile sunt și ele extrem de încurajatoare. Specialiștii estimează că ROI-ul își va continua creșterea în 2022: peste 40 de euro la fiecare euro investit.
Ce canale susțin brandurile că folosesc pentru interacțiunea cu clienții?
- Email: 72%
- Social Media: 66%
- Online Ads: 59%
Pandemia a schimbat și optica strategiilor de marketing
Dacă până de curând vânzările erau principala țintă a email-urile, pare că lunile pandemice au schimbat asta:
- Accentul pus pe vânzări ca obiectiv prin e-mail a scăzut de la 31% la doar 24%, în 2021.
- Utilizarea email-ului pentru customer service a crescut de la 9% la 13% YOY.
„Diferitele restricții par să fi avantajat e-mail-ul, nu pentru că bugetele par să fi fost direcționate către acesta, ci pentru că majoritatea agenților de marketing raportează tendințe pozitive performanța e-mailului. Cele mai recente cifre continuă să dea o imagine pozitivă pentru e-mail, dovedind valoarea acestuia pentru afaceri într-un an în care comunicarea virtuală a fost esențială pentru supraviețuirea brandului. Rămâne cel mai de încredere canal pentru aproape două treimi dintre companii, oferind în același timp o rentabilitate a investiției care a continuat să crească.” – Tim Bond, șeful Insight la DMA
Noile reguli in email marketing: Apple Mail Privacy Protection (MPP)
Apple Mail Privacy Protectiona a schimbat regulile “jocului” legate de strategia de comunicare pe email. Dar despre ce este vorba mai exact? Detaliem în articolul de mai jos.
Apple Mail Privacy Protection a fost lansat pe 20 septembrie 2021. Ințiativa Apple reprezintă un pas spre a oferi un nou nivel de protecție și anonimizare a datelor utilizatorilor de Apple.
Ce este actualizarea Apple Mail Privacy Protection?
Mail Privacy Protection este o opțiune pe care o pot activa utilizatorii Apple după descărcarea și instalarea noilor sisteme de operare. Aceștia sunt întrebați dacă vor să–și protejeze confidențialitatea. Dacă răspunsul este “da” este activată funcția MPP.
Acesta funcție generează în principiu 2 acțiuni care au un impact mare pentru marketerii care comunică pe email:
- Ascunderea IP-ului de unde utilizatorul Apple accesează un email sau un serviciu web;
- Generarea de accesări random ale imaginilor inserate într-un email;
Alternativ, utilizatorii pot merge la „Setări” → „Poștă” → „Protecție confidențialitate”, pentru a alege apoi dacă doresc să-și ascundă adresa IP și să protejeze activitatea de e-mail sau să activeze doar una dintre funcțiile de protecție a confidențialității.
Pe cine afectează Mail Privacy Protection?
Mail Privacy Protection va afecta atât destinatarii de e-mail, cât și expeditorii de e-mail. Pentru a activa Mail Privacy Protection, utilizatorii trebuie să aibă dispozitive Apple, să își configureze contul de e-mail pentru a utiliza aplicațiile Apple Mail, să își actualizeze sistemul de operare la cea mai recentă versiune și să opteze pentru MPP.
Aici este important de menționat că vor fi afectate în primul rând domeniile de email Apple, de exemplu icloud.com, dar și domeniile marilor ISP-uri, precum gmail.com sau yahoo.com dacă emailurile aceste domenii sunt accesate folosid aplicația Apple Mail. Dacă email-urile Gmail sunt deschise folosind aplicația Gmail, acestea nu vor fi afecate.
Cum afectează Apple Mail Privacy Protection pe expeditorii de e-mail-uri?
Prin anonimizarea deschiderilor, MPP îi împiedică pe expeditorii de e-mail-uri să înțeleagă pe deplin modul în care destinatarii care și-au activat MPP interacționează cu e-mailurile companiei lor.
Deși expeditorii pot vedea date privind deschiderea emailurilor, va fi mai dificil să recunoască contactele care au deschis cu adevărat emailul și cele care nu, sau să evalueze succesul unei campanii de e-mail.
De asemanea sunt mulți marketeri care “mapau” locația IP-ului de unde o persoană a deschis email-ul, date care apoi erau folosite pentru a crea segmente legate de locația clienților, în contextul MPP, IP-ul raportat va fi unul deținut de Apple, nu cel al locației în care se află clientul, ceea ce va face segmentele create pe baza locație IP-urilor irelevante. Astfel marketerii vor fi nevoiți să colecteze aceste informații direct de la client.
Cum funcționează Apple Mail Privacy Protection?
Apple s-a lansat MPP la 10 a.m. PST pe 20 septembrie 2021. Adoptarea MPP este în creștere de-a lungul timpului pentru că depinde de momentul în care fiecare user își updateaza sistemul de operare.
Când o adresă de email primește un mesaj, aplicația Mail preia mesajul și încarcă toate componentele din email (și toate imaginile din el). Această încărcare nu are loc neapărat imediat în momentul livrării, dar mesajul și conținutul acestuia vor fi accesate automat de sistemele Apple, determinând și încărcarea pixelului de urmărire. Acest pixel de urmărire transmite expeditorului informația că mesajul a fost deschis. Cu toate acestea, în realitate, este încă necitit în căsuța de e-mail a utilizatorului.
Încărcarea imaginlor în cazul incărcărilor de imagini automate sau cele când user-ul chiar deschide emailul se va raporta întotdeauna ca fiind făcută de la un IP Apple, altul decât cel al locației în care se află utilizatorul.
Cum a afectat MPP datele de engagement?
Mail Privacy Protection afectează datele de engagement de la destinatarii care și-au configurat contul de e-mail în aplicația Apple Mail pe oricare dintre dispozitivele lor și au activat MPP. Acest lucru, însă, nu se limitează la Apple Mail. Pentru a vă oferi o idee despre modul în care MPP ar putea afecta programul vostru de e-mail, iată o privire asupra primelor 3 luni de constatări după lansarea MPP.
Datele de mai jos acoperă perioada august (pentru comparație) – decembrie. MPP a afectat atât utilizatorii Gmail, cât și utilizatorii Apple.
- În prima luna de MPP, MPP a condus la o creștere cu 6.31% din totalul deschiderilor din iCloud. Chiar dacă la nivelul campaniilor trimise rată totală de deschidere a fost în scădere cu 5.76%.
- Adopția a crescut constant, dar totuși rata de creștere a ratelor de deschidere după prima luna a început să crească din ce în ce mai puțin. Pe baza versiunilor anterioare iOS, ne așteptăm că adoptarea să vină în valuri în următoarele 6-9 luni, deoarece Apple recomandă utilizatorilor să descarce nouă versiune a sistemului de operare.
- În luna octombrie creșterea ratei de deschidere pentru iCloud a fost de 33.5% și a dus la o creștere generală a campaniilor cu 25.05% față de septembrie. Interesant este faptul că și deschiderile de pe Gmail au crescut cu 20.35% în aceasta lună.
- Dacă pentru noiembrie și decembrie creșterea ratei de deschidere generală și a Gmail nu a mai înregistrat variații semnificative față de luna anterioară, totuși rata de deschidere pentru icloud.com a continuat să crească cu 16.94% în noiembrie față de octombrie și 7.75% în decembrie față de noiembrie.
Domeniile Apple precum icloud.com, me.com și mac.com au înregistrat o adoptarea crescută și constantă în primele luni, în timp ce adopția MPP printre emailurile gmail.com și outlook.com a fost crescută doar în prima lună.
Este logic că mail-urile iCloud înregistrează rate semnificativ mai mari de adoptare a MPP. Persoanele cu căsuțe poștale iCloud au mai multe șanse să fie utilizatori iPhone, ceea ce îi face mai probabil să fie utilizatori Apple Mail. Acest lucru, la rândul său, îi face mai probabil să aibă MPP activat. Este important de menționat că aceasta este o relație corelativă și nu una ocazională. Nu toate căsuțele de email iCloud vor avea MPP activat. Cu toate acestea, ne așteptăm că MPP să fie supra-reprezentat în rândul utilizatorilor iCloud.
Focus pe click-uri
Cu posibilitatea ca datele legate de deschiderea emailurilor să devină mai puțin relevante, este esențial să vă gândiți la modalități alternative de a măsura performanța programului dvs. de e-mail. Cel mai evident înlocuitor pentru indicatorul de open rate sunt informațiile legate de rată de click.
- Utilizați activitatea de click ca indicator principal pentru măsurarea engagementului cu programul dumneavoastră de e-mail marketing.
Chiar înainte ca Apple să anunțe MPP, se putea argumenta destul de bine că datele legate de click-uri sunt un semnal mai puternic și mai fiabil de implicare pozitivă decât rata de deschidere. Click-urile sunt intenționate și, prin urmare, un semnal mai curat de implicare.
MPP aproape sigur va pune capăt dezbaterii. Acum este momentul să vă ocupați serios de optimizarea ratelor de click și considerarea acestuia ca indicator principal al interacțiunii cu programul dvs. de e-mail. Pentru a trece la click-uri ca valoare principală de engagement, luați în considerare:
- Folosirea click-urilor ca și criteriu de considerare a interacțiunii cu emailul în loc de rată de deschidere.
- Utilizarea click-urilor pentru a măsura performanța testelor. A/B.
- Crearea de repere pentru ratele de click. Căutați datele istorice pentru a vă orienta cu valorile actuale privind click-urile.
- Înlocuirea ratelor de deschidere cu rate de click în orice rapoarte pe care le examinați sau le prezentați frecvent.
- Reconsiderarea programelor de automatizare bazate pe retargetarea celor care nu au deschis un email cu focus pe cei care nu au dat click din email.
- Reconsiderarea segmentelor de useri activi, prin considerarea că user activ, a utilizatorilor care au dat click pe un link din email. De mai bine de un deceniu, expeditorii au folosit caracterul recent al interacțiunii pentru a determina când să trimită o campanie de re-implicare. De exemplu, dacă un destinatar nu a deschis sau nu a făcut click pe un mesaj în 6 luni, îi puteți trimite o campanie de re-implicare pentru a vedea dacă mai dorește să primească e-mailul. Dacă nu fac click pe mesajul de re-implicare, îi veți elimina din lista de corespondență. Este timpul să ne regândim această strategie de reimplicare. Dacă cineva dă click, consideră-l activ, dar dacă datele arată că unii destinatari deschid toate emailurile, dar nu au dat click niciodată, acesta ar trebui să fie noul semnal de lipsă de implicare.
- Pregătiți mai multe campanii obișnuite, de re-implicare pe mai multe canale.
Deoarece click-urile sunt mai greu de obținut, iar unele mesaje ar putea fi deschise în mod legitim, dar fără a genera click-uri, va deveni mai important să va îndemnați utilizatorii să facă o acțiune de implicare cât mai clară. Campanii de re-implicare mai frecvente și utilizarea canalelor alternative, cum ar fi SMS-urile și notificări de tip push, sunt modalități bune de a face acest lucru.
Aveți în vedere utilizarea call to action-urilor relevante pentru a genera mai multe clickuri.
După cum am menționat deja, click-urile sunt mai greu de obținut în comparație cu deschiderile atunci când trimiteți e-mailuri. Dar, nu trebuie să rămâneți pasiv aici. Există lucruri pe care le puteți face pentru a încuraja mai multă activitate de click și pentru a crește ratele. Un pas ușor este să dezvoltați e-mailuri mai scurte, mai concise, cu îndemnuri la acțiune mai puține, dar mai puternice.
Dezvoltați e-mailuri mai scurte, cu mai puține call to actionuri.
Această nu este o idee nouă, dar va deveni mai importantă pe măsură ce ratele dedeschidere vor devini un semnal mai puțin fiabil de implicare reală. Avantajul suplimentar depășește cu mult faptul că vă oferă mai multe date de engagement.
Când este făcut corect, implicarea destinatarilor din e-mail și generarea de accesări ale site-ului dvs. sau a aplicației permite experiențe mult mai bogate și mai personalizabile. Aveți mult mai multe opțiuni la dispoziție pe o pagină web sau într-o aplicație decât aveți într-un e-mail. De asemenea, este de la sine înțeles că site-urile și aplicațiile pentru smartphone sunt locul în care oamenii cheltuiesc bani. Este într-adevăr un win-win.
Automatizarea fluxului de emailuri a reprezentat o dezvoltare interesantă în lumea e-mailului în ultimii 10 ani și ceva. Există nenumărate instrumente de automatizare a comunicării pe email și de personalizate. Majoritatea, dacă nu toate, dintre aceste instrumente folosesc în primul rând date legate de engagemetul din e-mail pentru a determina automat ce și când să trimită următorul mesaj.
Dacă o parte semnificativă a e-mailurilor sunt deschise automat de către MPP sau funcții similare, acest lucru nu numai că va perturba automatizarea comunicării pe email, dar ar putea duce și la unele experiențe foarte bizare pentru destinatari. Trimiterea excesivă a mesajelor destinatarilor pe baza deschiderilor MPP ar putea deveni realitate dacă stabiliți declanșatoarele de automatizare exclusive pe baza deschiderilor.
Acum este momentul să auditați automatizările care se bazează pe date legate de deschideri pentru a declanșa sau programa trimiteri de e-mail și pentru a ajusta aceste automatizări pentru a utiliza clickurile. Întrebați-vă: „Cum ar arăta această automatizare dacă fiecare mesaj ar părea că fiind deschis?” Dacă răspunsul este „Nu este bine”, ar trebui să vă gândiți mai întâi să abordați aceste fluxuri de lucru.
#CifraZilei: 44% – creștere a numărului de email-uri trimise de la începutul pandemiei
Vorbim despre email marketing ca un canal extrem de important de comunicare de mult timp, dar iată că pandemia prin care trecem aproape că l-a certificat ca fiind cel mai de încredere tool. De ce? Pentru că e considerat canalul care livrează mesajele direct, “spărgând norul” de informație din ce în ce mai mare.
Un studiu realizat recent a întărit această idee relevând faptul că de la începutul pandemiei numărul comunicărilor prin email a crescut cu 44%, arătând astfel încrederea marketerilor în acest tool.
De asemenea, a crescut și cifra de Open Rate, semn că audiența este interesată să vadă ce își doresc să comunce brandurile prin intermediul email-urilor.
Matematica din spatele email marketingului
Comunicarea prin email aduce in cele mai multe cazuri rezultate imbucuratoare. In timp, ratele tale de conversie scad putin si se stabilizeaza, insa e normal, ar gandi orice marketer, caci acesta este ciclul de viata al unui produs: lansarea, stabilizarea, boom-ul si descresterea.
In email marketing, relansarea unui newsletter, de exemplu, poate fi mereu o optiune, ba chiar una castigatoare. Pentru ca pe email, poti experimenta mai mult. Prin teste de tipul A/B sau teste multivariate, iti poti imbunatati rata de conversie, fie ca e vorba de accesarea unui link, downloadarea unui whitepaper, achizitionarea unui produs sau pur si simplu recomandarea.
Ce inseamna in practica testele A/B? E simplu: creezi doua variante – A si B, pe care le testezi pe doua segmente diferite de abonati (create aleatoriu) din baza ta de date. Varianta care obtine cele mai bune rezultate este in mod automat trimisa catre toata baza de date. Avantaje absolut evidente: executie simpla, usor de inteles, rezultate imediate, masoara comportamentul efectiv al abonatilor in conditii reale si detasarea imediata a unui invingator.
De regula, trebuie sa urmezi cateva reguli atunci cand faci astfel de teste. Astfel, pentru ca vorbim de o relatie prin comparatie, se lucreaza cu o varianta de control (de regula, situatia actuala – newsletterul in forma si contentul actual) versus o varianta noua, poate mai indrazneata si mai experimentala.
Apoi, se poate continua optimizarea unui email, insa este dezirabil sa se introduca o singura modificare, si aceasta pe rand. Daca introduci mai multe schimbari deodata, devine dificil sa stabilesti care dintre acestea este responsabila pentru rezultatele obtinute. De pilda, imagineaza-ti ca modifici template-ul si aspectul newsletterului tau, schimbi linkurile cu butoane, modifici subiectul email-ului etc. In cazul acesta, cifrele de conversie rezultate nu pot fi justificate in mod clar printr-un singur factor si nu poti izola care factor a antrenat succesul sau poate rezultatele medii.
De asemenea, este de remarcat ca, in cazul testelor A/B, rezultatele furnizate de acestea privesc ansamblul si “scenariul” unui email in intregimea lui. Ziua, ora de trimitere, culorile background-ului, totul creeaza un scenariu de citire a unui newsletter.
Folosind metoda A/B, am testat pentru unul dintre clientii nostri numele destinatarului – ceea ce apare la campul From. S-au confruntat astfel doua variante: varianta actuala – Newsletter Nume Client vs. noua varianta – Nume Client (cuvantul “newsletter” dispare din campul From). Un alt client a dorit sa verifice potentialul introducerii butoanelor in locul link-urilor clasice.
Acesta a vrut sa observe matematic: pot avea butoanele un impact mai mare asupra ratei de conversie?
Mesajele de call-to-action vor avea rezultate mai bune? Iar un alt client a dorit sa testeze care este cea mai buna zi si ora de trimitere a newsletterului sau. Aceste intrebari si-au aflat raspunsul prin testele A/B. Cum am procedat? Mai intai, am specificat marimea segmentelor pe care se va testa campania. Apoi, am ales criteriul de analiza si am definit momentul de livrare a campaniei pentru a vedea care segment a performat mai bine – A sau B? Pentru ca, asa cum mentionam mai devreme, citirea unui email se face intr-un context particular ce este definit de ora, zi a saptamanii, frecventa de trimitere etc.
In ce priveste marimea si componenta segmentelor de test, acestea sunt create aleatoriu si sunt bineinteles limitate la 10%, 20% sau poate 30% din totalul bazei de date. Desi aceste segmente sunt generate aleatoriu, componenta lor respecta distributia unei liste in ce priveste prezenta ISP-urilor pe lista. Astfel, se pot crea 3 segmente, de exemplu, fiecare avand o marime ce reprezinta 10% din baza de date. Cu alte cuvinte, testele se vor efectua pe 30% din baza de date.
In cazul testelor pentru clientii nostri, criteriul de performanta a fost ales in functie de factorul testat. Daca a fost vorba de testarea subiectului unui email, am urmarit rata de deschidere. Daca a fost vorba de butoane vs. link-uri, am analizat rata de clickthrough. Daca s-a testat care este cea mai buna ora si zi de trimitere, am considerat drept criterii de performanta atat rata de deschidere, cat si de clickthrough.
Plus-valoarea adusa de teste consta in faptul ca rezultatele subliniaza de multe ori ca ceea ce a avut succes in mod independent poate dauna performantei emailului ca intreg. Insa lectia cea mai importanta este aceea ca, in email marketing, intuitia te poate duce pe o pista gresita.
Testele si experimentarea sunt unicele capabile sa scoata in evidenta combinatia cea mai de impact si, in plus, te pot surprinde caci ceea ce tu crezi ca e resursa ta cea mai de pret se poate transforma intr-o vulnerabilitate.
Colecteaza eficient adrese pe baza indicatorilor
In articolul precedent vorbeam despre felul in care trebuie �curatata� o lista pe baza unor indicatori. Insa trebuie sa stii si cum, gratie acestora, poti adauga corect adrese in lista ta. In plus, e nevoie sa stii si ce e de facut pentru a pastra acesti indicatori in limite normale? Totul pentru o campanie de succes.
Atunci cand colectezi adrese online, trebuie sa pui la dispozitia utilizatorului un formular de abonare. El isi va lasa acolo adresa de email la care poate fi contactat. Insa acest lucru nu e suficient. Ca sa fii sigur ca nu vei primi reclamatii de spam, ar trebui sa folosesti un mecanism de double opt-in, adica sa-i trimiti un email de confirmare a inregistrarii si sa adaugi acea adesa de email in lista de trimitere doar daca persoana confirma abonarea dand click pe un link.
Comparativ cu cazul abonarii single opt-in, exista riscul ca neconfirmand adresele, acestea sa fie scrise gresit, iar newsletterele tale pot ajunge la un alt cont de email. In final, toate acestea duc la reclamatii de spam, poti fi �prins� in spam trap sau poti avea rate mari de bounce-uri. Nu recomandam!
Atentie! Trimiterea unui email fara link de confirmare sau cu un link de dezabonare va pot cauza probleme. In ambele cazuri riscati sa introduceti in baza de date adrese care nu si-au dat acceptul si implicit sa aveti rate mari de reclamatii de spam.
Ce se intampla in cazul in care adresele tale sunte colectate din promotii offline? Spre exemplu, organizezi un concurs sau o tombola, iar omul respectiv, pentru a participa va trebui sa-si lase datele personale, dar si adresa de email, daca ai gandit in termeni de vanzari eficiente. Astfel, ai la dispozitie adresa sa de email si ii poti trimite de acum incolo mesajele tale comerciale.
Insa colectarea adreselor de email offline are mari lacune pentru ca exista riscul ca persoana care a completat talonul:
– Sa fi scris gresit adresa de email, in mod intentionat
– Sa fi gresit fara voie adresa de email
– Cel care introduce datele de pe talon in baza de date sa nu inteleaga scrisul
– Ca cel care introduce datele in baza de date sa tasteze gresit adresa etc
Toate aceste erori pot influenta negativ indicatorii de reputatie descrisi mai sus si pot cauza probleme in livrarea emailurilor. Deci, singura solutie pentru a avea o lista curata si indicatori buni, in cazul colectarii de adrese offline, este aceea de a confirma aceste adrese. Acest proces presupune ca in momentul in care introduci adresele in baza de date, sa le trimiti un email de confirmare a acesteia. Email-ul respectiv trebuie sa contina un link pe care persoana vizata trebuie sa dea click pentru a confirma ca el este cel care doreste sa primeasca comunicari comerciale prin email.
Am mai mentionat ce se poate intampla: poate ajunge la alt utilizator care nu a solicitat email de la tine, poti genera rate foarte mari de bouce-uri, poti trimite emailuri la spam trap-uri.
Un alt mecanism care poate influenta indicatorii de calitate a unei liste sunt adresele colectate prin co-registration. Acesta presupune strangerea adreselor abonatilor prin intermediul altui site. De exemplu, un site poate cere persoanelor, in formularul de abonare la newsletter, sa bifeze daca doresc sa primeasca mesaje si de la alte companii partenere. Companiile partenere platesc un pret acestor intermediari pentru fiecare abonare pe care site-ul respectiv o genereaza. Si aici exista riscuri de colectare a adreselor, pentru ca majoritatea celor care se ofera sa colecteze adrese in numele companiilor partenere nu mentioneaza numele acestora, caz in care un abonat nu poate diferentia emailurile venite de la o companie partenera de cele care sunt spam, ceea ce genereaza intotdeauna reclamatii de spam.
Pentru a evita reclamatii de spam in cazul proceselor de co-registration este recomandat ca site-ul care colecteaza aceste adrese fie sa mentioneze in formularul de abonare numele companiilor partenere si atunci un abonat poate alege care sunt acele companii de la care doreste sa primeasca mesaje sau site-ul care colecteaza adresele de email trimite emailurile in numele companiilor partenere dar emailurile poarta identitatea site-ului unde ei si-au dat acceptul.
Nu in ultimul rand, pentru ca o lista sa fie intr-adevar valida, trebuie sa ai grija de ea periodic, sa o cureti dupa fiecare campanie trimisa. Iar acest lucru se poate face luand in calcul indicatorii mentionati mai sus. Nu uita nici de ratele mici de deschidere. Daca intampini aceasta problema, poate ar fi cazul sa creezi o lista separata cu cei care nu au mai deschis de mult timp email-ul de la tine, sa le reconfirmi adresele printr-o campanie speciala.
Deci, pentru a avea o lista perfecta, trebuie sa:
– validezi toate adresele pe care le introduce in lista;
– sa tratezi cu grija listele vechi si inactive;
– sa cureti in permanenta listele de bounce-uri;
– sa mentii o frecventa de trimitere constanta;
– sa mentii o relevanta crescuta pentru contentul tau;
– sa te asiguri ca linkul de dezabonare este vizibil si procesul de dezabonare este unul foarte facil;
Ai bifat tot ce am scris mai sus? Inseamna ca ai o lista valida. Mult succes in campanii.
#InspiratiaDeWeekend – Vine, vine Black Friday
Vine, vine Black Friday așa că ne-am gândit să oferim puțin inspirație pentru campaniile la care lucrați în acest moment. Știm și noi cât de mult le plac oamenilor surprizele și campaniile masive de reduceri.
Ce iese din îmbinarea acestor două elemente-magnet pentru clienți? Cu siguranță ceva bun atât pentru brand, cât și pentru useri. Dacă mai adăugăm și ceva distracție în această ecuație (așa cum a făcut Forever 21 în acest newsletter), iese o campanie cu potențial.