Analiză White Image | Impactul Apple Mail Privacy Protection în redefinirea acțiunilor de comunicare prin email

Odată cu iOS 15, Apple a lansat în toamna lui 2021 Mail Privacy Protection (MPP) care a generat serie de dezbateri despre impactul asupra activității de e-mail marketing, iar multe dintre întrebările apărute atunci încep să primească un răspuns abia acum. Am realizat astfel o analiză pentru a înțelege impactul pe care îl are în comunicarea prin e-mail actualizarea făcută de Apple în aplicația Mail, în special pentru e-mail marketing.

Cum funcționează, de fapt, Apple Mail Privacy Protection?

Apple Mail Privacy Protection a adus un nou nivel de protecție și anonimizare a datelor utilizatorilor. Această opțiune a fost introdusă în iOS 15, iar activarea ei a fost posibilă după actualizarea sistemului de operare. MPP generează două acțiuni care au un impact semnificativ pentru marketerii care comunică pe e-mail:

  • Ascunderea adresei IP a utilizatorului careaccesează un e-mail sau un serviciu web
  • Generarea de accesări „random” ale imaginilor inserate într-un e-mail

Funcționarea, pe scurt, e structurată astfel: o adresă de e-mail primește un mesaj, aplicația Mail îl preia și încarcă toate componentele (inclusiv imaginile). Această încărcare nu are loc neapărat imediat în momentul livrării, dar mesajul și conținutul acestuia vor fi accesate automat de sistemele Apple, determinând și încărcarea pixelului de urmărire. Acest pixel de urmărire transmite expeditorului informația că mesajul a fost deschis. Cu toate acesta, în realitate, este încă necitit în căsuța de e-mail a utilizatorului.

Încărcarea imaginilor (în cazul încărcărilor automate) sau cele când utilizatorul chiar deschide e-mail-ul se va raporta întotdeauna ca fiind făcută de la un IP Apple, altul decât cel al locației în care se află utilizatorul cu adevărat.

Ce impact are Mail Privacy Protection?

MPP vizează atât destinatarii unui e-mail, cât și expeditorii. Este important de menționat că sunt afectate în primul rând domeniile de e-mail Apple, de exemplu icloud.com, dar și domeniile marilor ISP-uri, precum gmail.com sau yahoo.com dacă e-mail-urile acestor domenii sunt accesate folosind aplicația Apple Mail. Dacă e-mail-urile Gmail sunt deschise folosind aplicația dedicată, acestea nu cad sub incidența MPP.

În cazul expeditorilor, prin anonimizarea deschiderilor, MPP îi împiedică pe aceștia să înțeleagă pe deplin modul în care destinatarii care și-au activat opțiunea interacționează cu e-mailurile companiei lor.

Deși expeditorii pot vedea date privind deschiderea e-mail-urilor, va fi mai dificil să recunoască contactele care au deschis cu adevărat mesajele și cele care nu sau să evalueze succesul unei campanii de e-mail.

De asemenea, sunt mulți marketeri care „mapau” locația IP-ului de unde o persoană a deschis e-mail-ul, date care erau apoi folosite pentru a crea segmente legate de locația clienților. În contextul MPP, IP-ul raportat va fi unul deținut de Apple, nu cel al locației în care se află clientul, ceea ce va face segmentele create pe baza locație irelevante. Astfel, marketerii vor fi nevoiți să colecteze aceste informații direct de la client.

Cum au evoluat principalii indicatori (OR și CTRO)

Pentru a analiza impactul MPP, am urmărit mediile lunare de Open Rate pentru domeniul icloud.com și, conform datelor analizate odată cu introducerea MPP, indicatorul în cauză a crescut de la data lansării (septembrie 2021) până în februarie 2022, moment în care a fost înregistrată o stagnare.

Pentru a compara impactul MPP am urmărit și Open Rate pentru alte domenii. Astfel, în graficul de mai jos sunt puse la dispoziție datele pentru yahoo.ro, unde chiar dacă aparent pare să fi suferit același impact, datele sunt: yahoo.ro – 32,46%, respectiv icloud.com – 61,74%.

Pornind de la o diferență între media lunară Yahoo vs. iCloud de 1,52% în septembrie, aceasta ajunge la o diferență de 40.21% în martie.

O altă tendință importantă de urmărit, generată de creșterea numărului de deschideri, este scăderea procentelor de ClickThrough raportate la deschideri (CTRO) – practic câți dintre cei care au deschis au și dat click pe un element al e-mail-ului. Având în vedere că datele de Open sunt crescute fictiv, și ratele de CTRO au scăzut: pornesc de la 21,43% (septembrie 2021) și ajung la 2,13% (mai 2022).

Legat de impactul general pentru toate campaniile se constată o creștere medie a Open Rate-ului de aproximativ 10%, având ca bază de comparație septembrie. În ceea ce privește CTRO, acesta a înregistrat o scădere de 4,7%, raportată la septembrie. Atât creșterea de Open Rate, cât și scăderea de CTRO trebuie evaluate cu atenție de marketeri și corelate cu alți indicatori: rata de click, conversie, răspunsuri la chestionare, review-uri de produse și alte obiective ale campaniilor.

De ce MPP poate fi un moment excelent de a regândi strategia și de a experimenta

Identifică indicatorii din e-mail marketing care pot transmite mai bine povestea ta

Indiferent că există sau nu MPP, aproape orice campanie de e-mail marketing are un obiectiv care se extinde dincolo de simpla deschidere a unui mesaj de către destinatar. Astfel, MPP poate fi văzută mai degrabă drept o oportunitate de a cerceta mai profund modul în care abonații sunt cu adevărat influențați de e-mailurile primite.

Mai mult, poți urmări scopul mesajelor pe care le trimiți urmărind întrebările:

  • Pe ce loc se află e-mailul în strategia ta de afaceri pe termen lung?
  • Care sunt obiectivele tale cu fiecare e-mail?
  • Ce încerci să-ți convingi publicul să facă?
  • Cum poți măsura progresul?

Explorează noi moduri de a captiva publicul

În loc să te îngrijorezi de potențiala pierdere a ratei de deschidere ca indicator de încredere, poți profita de șansa de a regândi strategia de e-mail marketing și să afli:

  • Cum poți atrage mai multă atenție spre ce și unde vrei să apese abonatul tău
  • Cum poți încuraja mai multă implicare – și cum poți afla mai multe despre abonații tăi

De exemplu, ia în considerare conținutul e-mail-urilor care încurajează un răspuns, cum ar fi un sondaj, un test, un buton de vot sau o întrebare. Mai mult, poți fi creativ cu modul în care poți trasa călătoria abonatului pentru a inspira acel „următor pas” de implicare prin alte canale.

Noile reguli in email marketing: Apple Mail Privacy Protection (MPP)

Apple Mail Privacy Protectiona a schimbat regulile “jocului” legate de strategia de comunicare pe email. Dar despre ce este vorba mai exact? Detaliem în articolul de mai jos.

Apple Mail Privacy Protection a fost lansat pe 20 septembrie 2021. Ințiativa Apple reprezintă un pas spre a oferi un nou nivel de protecție și anonimizare a datelor utilizatorilor de Apple.

Ce este actualizarea Apple Mail Privacy Protection?

Mail Privacy Protection este o opțiune pe care o pot activa utilizatorii Apple după descărcarea și instalarea noilor sisteme de operare. Aceștia sunt întrebați dacă vor și protejeze confidențialitatea. Dacă răspunsul este “da” este activată funcția MPP.

Acesta funcție generează în principiu 2 acțiuni care au un impact mare pentru marketerii care comunică pe email:

  • Ascunderea IP-ului de unde utilizatorul Apple accesează un email sau un serviciu web;
  • Generarea de accesări random ale imaginilor inserate într-un email;

Alternativ, utilizatorii pot merge la „Setări” → „Poștă” → „Protecție confidențialitate”, pentru a alege apoi dacă doresc să-și ascundă adresa IP și să protejeze activitatea de e-mail sau să activeze doar una dintre funcțiile de protecție a confidențialității.

Pe cine afectează Mail Privacy Protection?

Mail Privacy Protection va afecta atât destinatarii de e-mail, cât și expeditorii de e-mail. Pentru a activa Mail Privacy Protection, utilizatorii trebuie să aibă dispozitive Apple, să își configureze contul de e-mail pentru a utiliza aplicațiile Apple Mail, să își actualizeze sistemul de operare la cea mai recentă versiune și să opteze pentru MPP.

Aici este important de menționat că vor fi afectate în primul rând domeniile de email Apple, de exemplu icloud.com, dar și domeniile marilor ISP-uri, precum gmail.com sau yahoo.com dacă emailurile aceste domenii sunt accesate folosid aplicația Apple Mail. Dacă email-urile Gmail sunt deschise folosind aplicația Gmail, acestea nu vor fi afecate.

Cum afectează Apple Mail Privacy Protection pe expeditorii de e-mail-uri?

Prin anonimizarea deschiderilor, MPP îi împiedică pe expeditorii de e-mail-uri să înțeleagă pe deplin modul în care destinatarii care și-au activat MPP interacționează cu e-mailurile companiei lor.

Deși expeditorii pot vedea date privind deschiderea emailurilor, va fi mai dificil să recunoască contactele care au deschis cu adevărat emailul și cele care nu, sau să evalueze succesul unei campanii de e-mail.

De asemanea sunt mulți marketeri care “mapau” locația IP-ului de unde o persoană a deschis email-ul, date care apoi erau folosite pentru a crea segmente legate de locația clienților, în contextul MPP, IP-ul raportat va fi unul deținut de Apple, nu cel al locației în care se află clientul, ceea ce va face segmentele create pe baza locație IP-urilor irelevante. Astfel marketerii vor fi nevoiți să colecteze aceste informații direct de la client.

Cum funcționează Apple Mail Privacy Protection?

Apple s-a lansat MPP la 10 a.m. PST pe 20 septembrie 2021. Adoptarea MPP este în creștere de-a lungul timpului pentru că depinde de momentul în care fiecare user își updateaza sistemul de operare.

Când o adresă de email primește un mesaj, aplicația Mail preia mesajul și încarcă toate componentele din email (și toate imaginile din el). Această încărcare nu are loc neapărat imediat în momentul livrării, dar mesajul și conținutul acestuia vor fi accesate automat de sistemele Apple, determinând și încărcarea pixelului de urmărire. Acest pixel de urmărire transmite expeditorului informația că mesajul a fost deschis. Cu toate acestea, în realitate, este încă necitit în căsuța de e-mail a utilizatorului.

Încărcarea imaginlor în cazul incărcărilor de imagini automate sau cele când user-ul chiar deschide emailul se va raporta întotdeauna ca fiind făcută de la un IP Apple, altul decât cel al locației în care se află utilizatorul.

Cum a afectat MPP datele de engagement?

Mail Privacy Protection afectează datele de engagement de la destinatarii care și-au configurat contul de e-mail în aplicația Apple Mail pe oricare dintre dispozitivele lor și au activat MPP. Acest lucru, însă, nu se limitează la Apple Mail. Pentru a vă oferi o idee despre modul în care MPP ar putea afecta programul vostru de e-mail, iată o privire asupra primelor 3 luni de constatări după lansarea MPP.

Datele de mai jos acoperă perioada august (pentru comparație) – decembrie. MPP a afectat atât utilizatorii Gmail, cât și utilizatorii Apple.

  • În prima luna de MPP, MPP a condus la o creștere cu 6.31% din totalul deschiderilor din iCloud. Chiar dacă la nivelul campaniilor trimise rată totală de deschidere a fost în scădere cu 5.76%.
  • Adopția a crescut constant, dar totuși rata de creștere a ratelor de deschidere după prima luna a început să crească din ce în ce mai puțin. Pe baza versiunilor anterioare iOS, ne așteptăm că adoptarea să vină în valuri în următoarele 6-9 luni, deoarece Apple recomandă utilizatorilor să descarce nouă versiune a sistemului de operare.
  • În luna octombrie creșterea ratei de deschidere pentru iCloud a fost de 33.5% și a dus la o creștere generală a campaniilor cu 25.05% față de septembrie. Interesant este faptul că și deschiderile de pe Gmail au crescut cu 20.35% în aceasta lună.
  • Dacă pentru noiembrie și decembrie creșterea ratei de deschidere generală și a Gmail nu a mai înregistrat variații semnificative față de luna anterioară, totuși rata de deschidere pentru icloud.com a continuat să crească cu 16.94% în noiembrie față de octombrie și 7.75% în decembrie față de noiembrie.

White Image open rate

Domeniile Apple precum icloud.com, me.com și mac.com au înregistrat o adoptarea crescută și constantă în primele luni, în timp ce adopția MPP printre emailurile gmail.com și outlook.com a fost crescută doar în prima lună.

Este logic că mail-urile iCloud înregistrează rate semnificativ mai mari de adoptare a MPP. Persoanele cu căsuțe poștale iCloud au mai multe șanse să fie utilizatori iPhone, ceea ce îi face mai probabil să fie utilizatori Apple Mail. Acest lucru, la rândul său, îi face mai probabil să aibă MPP activat. Este important de menționat că aceasta este o relație corelativă și nu una ocazională. Nu toate căsuțele de email iCloud vor avea MPP activat. Cu toate acestea, ne așteptăm MPP să fie supra-reprezentat în rândul utilizatorilor iCloud.

Focus pe click-uri

Cu posibilitatea ca datele legate de deschiderea emailurilor să devină mai puțin relevante, este esențial să vă gândiți la modalități alternative de a măsura performanța programului dvs. de e-mail. Cel mai evident înlocuitor pentru indicatorul de open rate sunt informațiile legate de rată de click.

  • Utilizați activitatea de click ca indicator principal pentru măsurarea engagementului cu programul dumneavoastră de e-mail marketing.

Chiar înainte ca Apple să anunțe MPP, se putea argumenta destul de bine că datele legate de click-uri sunt un semnal mai puternic și mai fiabil de implicare pozitivă decât rata de deschidere. Click-urile sunt intenționate și, prin urmare, un semnal mai curat de implicare.

MPP aproape sigur va pune capăt dezbaterii. Acum este momentul să vă ocupați serios de optimizarea ratelor de click și considerarea acestuia ca indicator principal al interacțiunii cu programul dvs. de e-mail. Pentru a trece la click-uri ca valoare principală de engagement, luați în considerare:

  • Folosirea click-urilor ca și criteriu de considerare a interacțiunii cu emailul în loc de rată de deschidere.
  • Utilizarea click-urilor pentru a măsura performanța testelor. A/B.
  • Crearea de repere pentru ratele de click. Căutați datele istorice pentru a vă orienta cu valorile actuale privind click-urile.
  • Înlocuirea ratelor de deschidere cu rate de click în orice rapoarte pe care le examinați sau le prezentați frecvent.
  • Reconsiderarea programelor de automatizare bazate pe retargetarea celor care nu au deschis un email cu focus pe cei care nu au dat click din email.
  • Reconsiderarea segmentelor de useri activi, prin considerarea că user activ, a utilizatorilor care au dat click pe un link din email. De mai bine de un deceniu, expeditorii au folosit caracterul recent al interacțiunii pentru a determina când să trimită o campanie de re-implicare. De exemplu, dacă un destinatar nu a deschis sau nu a făcut click pe un mesaj în 6 luni, îi puteți trimite o campanie de re-implicare pentru a vedea dacă mai dorește să primească e-mailul. Dacă nu fac click pe mesajul de re-implicare, îi veți elimina din lista de corespondență. Este timpul să ne regândim această strategie de reimplicare. Dacă cineva dă click, consideră-l activ, dar dacă datele arată că unii destinatari deschid toate emailurile, dar nu au dat click niciodată, acesta ar trebui să fie noul semnal de lipsă de implicare.
  • Pregătiți mai multe campanii obișnuite, de re-implicare pe mai multe canale.

Deoarece click-urile sunt mai greu de obținut, iar unele mesaje ar putea fi deschise în mod legitim, dar fără a genera click-uri, va deveni mai important să va îndemnați utilizatorii să facă o acțiune de implicare cât mai clară. Campanii de re-implicare mai frecvente și utilizarea canalelor alternative, cum ar fi SMS-urile și notificări de tip push, sunt modalități bune de a face acest lucru.

Aveți în vedere utilizarea call to action-urilor relevante pentru a genera mai multe clickuri.

După cum am menționat deja, click-urile sunt mai greu de obținut în comparație cu deschiderile atunci când trimiteți e-mailuri. Dar, nu trebuie să rămâneți pasiv aici. Există lucruri pe care le puteți face pentru a încuraja mai multă activitate de click și pentru a crește ratele. Un pas ușor este să dezvoltați e-mailuri mai scurte, mai concise, cu îndemnuri la acțiune mai puține, dar mai puternice.

Dezvoltați e-mailuri mai scurte, cu mai puține call to actionuri.

Această nu este o idee nouă, dar va deveni mai importantă pe măsură ce ratele dedeschidere vor devini un semnal mai puțin fiabil de implicare reală. Avantajul suplimentar depășește cu mult faptul că vă oferă mai multe date de engagement.

Când este făcut corect, implicarea destinatarilor din e-mail și generarea de accesări ale site-ului dvs. sau a aplicației permite experiențe mult mai bogate și mai personalizabile. Aveți mult mai multe opțiuni la dispoziție pe o pagină web sau într-o aplicație decât aveți într-un e-mail. De asemenea, este de la sine înțeles că site-urile și aplicațiile pentru smartphone sunt locul în care oamenii cheltuiesc bani. Este într-adevăr un win-win.

Automatizarea fluxului de emailuri a reprezentat o dezvoltare interesantă în lumea e-mailului în ultimii 10 ani și ceva. Există nenumărate instrumente de automatizare a comunicării pe email și de personalizate. Majoritatea, dacă nu toate, dintre aceste instrumente folosesc în primul rând date legate de engagemetul din e-mail pentru a determina automat ce și când să trimită următorul mesaj.

Dacă o parte semnificativă a e-mailurilor sunt deschise automat de către MPP sau funcții similare, acest lucru nu numai că va perturba automatizarea comunicării pe email, dar ar putea duce și la unele experiențe foarte bizare pentru destinatari. Trimiterea excesivă a mesajelor destinatarilor pe baza deschiderilor MPP ar putea deveni realitate dacă stabiliți declanșatoarele de automatizare exclusive pe baza deschiderilor.

Acum este momentul să auditați automatizările care se bazează pe date legate de deschideri pentru a declanșa sau programa trimiteri de e-mail și pentru a ajusta aceste automatizări pentru a utiliza clickurile. Întrebați-vă: „Cum ar arăta această automatizare dacă fiecare mesaj ar părea că fiind deschis?” Dacă răspunsul este „Nu este bine”, ar trebui să vă gândiți mai întâi să abordați aceste fluxuri de lucru.

 

Landing page-ul – 8 secunde pentru a crea o conversie

Ti-ai pus la punct newsletterul pe care l-ai conceput? Ai realizat un design atractiv? Contentul este relevant pentru abonati? Butoanele de call-to-action sunt si ele suficient de incitante? Ai raspuns pozitiv la aceste intrebari, insa ar mai fi un pas pe care trebuie sa-l faci pentru a avea rezultate in ceea ce priveste vanzarile online si, in general, ratele de conversie: optimizarea landing page-urilor!

Nu este suficient sa-i atragi acolo, trebuie sa-i determini sa ramana mai mult de 8 secunde (media de timp pe care o ai la dispozitie pentru a convinge o persoana ca oferta ta este interesanta) si sa ia decizia dorita de tine: sa faca o comanda de cumparare, sa recomande, sa completeze un formular de inscriere etc. Pe scurt: sa faca o conversie.

Pentru acest lucru, ai la dispozitie numai cateva secunde. Studiile arata ca primele secunde isi spun cuvantul pentru crearea unei impresii bune. Deci, ai doar 8 secunde ca sa creezi aceasta impresie pentru landing page-ul tau.

shutterstock_179853431_s

Evaluarea euristica sau cum sa afli ce e in mintea lor

Ca sa ajungem la evaluarea euristica propriu-zisa, trebuie sa stii ce inseamna “euristic”. Termenul desemneaza o metoda de studiu si de cercetare bazata pe descoperirea de fapte noi (conf. DEX).
In online, este des folosita “evaluarea euristica”, o metoda de evaluare a interfetei designului pentru utilizator. Teoria a fost dezvoltata de catre Jakob Nielsen impreuna cu Rolf Molich, in 1990.

Scopul acestei evaluari este de a identifica acel landing page care sa genereze cea mai buna rata de conversie. Cei doi creatori ai sai au dezvoltat si un set de indicatori cu ajutorul carora se analizeaza landing page-ul si problemele acestuia.
Dificultatile legate de usability sunt incadrate pe o scara numerica in functie de impactul asupra performantei. Evaluarea euristica are menirea de a oferi feedback-ul necesar celor care o folosesc pentru a vedea daca landing page-ul este compatibil cu nevoile si preferintele utilizatorilor.

Aici intervine formula euristica menita a te ajuta sa concepi cel mai bun si mai ales, cel mai potrivit landing page care sa duca la conversia dorita:

C = 4m + 3v + 2(i-f) -2a.

Fiecare element din formula te ajuta sa-ti dai seama unde anume trebuie imbunatatit landing page-ul tau si cum sa ajungi la rezultatul final: conversia (in ecuatie, C):
1) M=Motivation (Motivatia)
2) V=Value Proposition (Valoarea)
3) I=Incentive (Stimulent)
4) F=Friction (Conflict)
5) A=Anxiety (Anxietate, Neliniste)
Ecuatia are un singur scop: maximizarea elementelor pozitive (motivatia, valoarea, stimulentul) si diminuarea, pe cat posibil, a celor negative (anxietate, conflict). Ce semnifica toate acestea? Un set de intrebari la care daca raspunzi, vei gasi cea mai buna formula de landing page.

Pune-ti urmatoarele intrebari:
De ce abonatul meu ar trebui sa cumpere de la mine si nu de la competitori?
Oferta ta trebuie sa se diferentieze considerabil de cea a competitorilor si, pe langa considerentele emotionale si financiare ale acesteia, acum landing page-ul ar putea fi personalizat si diferentiat pe baza nevoilor fiecarei persoane. Poti determina ce anume il intereseaza pe abonat, in urma accesarilor si a monitorizarii obiceiului de navigare si, pentru ca in email marketing ai toate aceste informatii in baza de date, landing page-ul poate fi customizat oferindu-i acele produse care il intereseaza. Totodata, poti diferentia landing page-ul in functie de sex, varsta etc.
Cum pot elimina factorii psihologici care l-ar impiedica sa cumpere?
Cel mai important: prezinta-i beneficiile din prima clipa. Raspunde-i imediat la intrebarea “Ce am de castigat?” si “De ce tu?”
In completarea a ceea ce am scris mai sus, landing page-ul poate fi altfel decat cele obisnuite. Poate fi personalizat, astfel incat subscriberii sa fie intampinati de ceva prietenesc, prin adresarea directa folosita. Daca spui “Buna Elena, uite ce ti-am pregatit… “, iar butoanele de call-to-action sunt si ele customizate, atunci sunt toate sansele ca subscriberul sa aiba impresia, placuta, ca vorbeste cu cineva apropiat. Pentru linkuri, poti folosi butoane de call-to-action de genul “Elena, incearca asta…” sau “Elena, spune-ne ce crezi…”.
Cum pot folosi stimulente suplimentare pentru a face fata oricarei urme de rezistenta din partea subscriberului?
Pentru o motivatie puternica, poti include chiar si parerea altor utilizatori ai acestor servicii (testimonial) sau un sistem de ranking pentru a vedea cat de bine a fost cotat acel produs/serviciu. Chiar daca adresarea directa l-a “indulcit putin”, tot trebuie ca oferta ta sa il atraga intr-un fel. Fie ii pui la dispozitie o oferta speciala, fie un discount la un produs. In plus, desi am repetat, poti sa mai incluzi parerile altora despre produsul pe care il oferi si pe care altii l-au folosit, astfel incat sa ii obtii increderea. Ca stimulente suplimentare, mai poti include chiar si clipuri video si imagini, pentru a face landing page-ul si mai atragator.
Cum pot corecta elementele care i-ar putea genera retineri?
Atunci cand utilizatorii ajung pe un landing page ce include un formular de inscriere, ar putea experimenta stari negative: temeri, confuzie, reticenta. S-ar putea ca ei sa se sperie cand vor vedea ceea ce le ceri sa bifeze: nume, CNP etc. S-ar putea sa creada ca vei folosi acele informatii in alte scopuri. De aceea, ca sa le diminuezi aceste temeri, le poti explica, la fiecare casuta pe care o bifeaza, care e motivul pentru care le ceri sa completeze acele lucruri. Totul cu argumente, astfel incat sa le obtii increderea. Le enumeri beneficiile, dar si riscurile pe care le pot intampina, daca nu completeaza corect formularul. Vei vedea ca se vor “linisti”. Trebuie, in mod obligatoriu, sa oferi garantii ca acele informatii colectate nu vor fi folosite in alte scopuri decat cele pentru care au fost furnizate si ca detele lor nu vor fi instrainate.

Pentru a reduce orice factor negativ care ar putea sta in drumul conversiei dorite, este absolut necesara precizarea unei Politici de confidentialitate, prin care sa li se mentioneze cum le sunt protejate datele completate in formular, dar si faptul ca le sunt monitorizate accesarile, astfel incat mesajele viitoare sa fie cat mai relevante si folositoare pentru ei.

De asemenea, pentru optimizarea landing page-ului, atunci cand, in cadrul newsletterului, le specifici oferta de care pot beneficia, este bine ca pe pagina secundara sa se gaseasca din nou aceasta oferta, pentru ca atunci cand ajung pe alta pagina, s-ar putea ca utilizatorii sa nu fi retinut aceasta oferta. Precizarea, din nou, a ofertei, este binevenita oricand, Vor vedea ca te-ai tinut de promisiunea facuta inainte de accesare. Castigi si mai multa credibilitate.

Mai este recomandat ca, atat pagina de index, cat si cea secundara sa aiba acelasi layout sau cel putin unul asemanator, pentru ca daca acestea ar fi diferite, s-ar putea ca utilizatorul sa devina confuz, sa creada ca l-ai derutat prin call-to-action-ul incitant, pentru a ajunge in alta parte decat s-ar fi asteptat. Daca cele doua pagini vor avea acelasi design, isi vor da seama ca au “aterizat” acolo unde le-ai promis. Inca o bila alba in ceea ce priveste credibilitatea.

Multi e-marketeri ar spune ca e suficient sa iti trimiti abonatii catre o pagina de web oarecare de pe site-ul tau, totul cu conditia sa ajunga pe site, insa daca faci acest lucru, s-ar putea sa nu obtii rata de conversie dorita. Tocmai ca landing page-ul ofera infinite posibilitati de generare de leaduri, prin urmare il poti customiza si chiar poti experimenta pentru a vedea ce anume i-ar trezi interesul destinatarului.

In concluzie
Toate aspectele descrise mai sus asigura o asa-zisa coerenta a landing page-ului. Trebuie sa iei in considerare elementele enumerate mai sus, care sunt vitale pentru un landing page de succes, sa le imbini pentru a-i retine atentia indelungata a abonatului.

Te intrebi cum sa-i retii atentia si care este cea mai buna varianta de landing page? Raspunsul il vei gasi tot singur, pornind de la un lucru cat se poate de simplu, dar util: testarea. Ca sa vezi ce anume l-ar incanta pe cel care acceseaza linkul ce duce spre pagina dorita, trebuie sa testezi mai multe variante pe un esantion de subiecti.

Poti concepe 3 variante de design pentru landing page, pe care sa incluzi 3 variante de text si adresare. Trimite aceste variante la esantionul stabilit si iti vei da seama ce a “prins” mai bine. Ai posibilitatea de a monitoriza:
– ce/cate linkuri au accesat
– cat timp au petrecut pe pagina accesata
– rata de abandon
– rata de conversie

Alege varianta castigatoare in functie de obiectivele urmarite.

Email marketingul merge mai bine pe iPhone

In ultimul studiu White Image, Inbox Review 2012 rezulta ca peste 60% dintre newsletterele B2C citite de pe device-uri mobile, sunt citite de pe device-uri Apple (iPhone sau iPad). In b2b acest procent este de peste 70%.

De remarcat ca citirile de newslettere in b2c de pe device-uri mobile se apropie de cele citite folosind clienti de desktop. Astfel, avand in vedere trendul, adaptarea graficii pentru mobil devine mai critica decat adaptarea pentru Outlook.

Info_wi_part2

Yahoo schimba filtrarea emailurilor pe baza engagement-ului

Intr-un post de pe blogul Responsys, Dan Deneweth, Associate Director, Deliverability Strategy, mentioneaza ca a primit o confirmare scrisa din partea celor de la Yahoo! conform careia in prezent Yahoo! a marit importanta pe care o acorda indicatorilor de engagement in filtrarea emailurilor.

Consultantul White Image in deliverabilitate mentioneaza ca din punctul de vedere al ISP-urilor indicatorii de engnagement masoara in mod direct cat de dorite sunt emailurile de catre abonati. In ceea ce priveste engagement-ul totul este clar, nu e nimic de ghicit, spre deosebire  de corelatia intre bounce-uri, reclamatii de spam si livrarea in Inbox.

Decizia Yahoo! urmeaza actiunile celor de la Gmail, care inca din februarie 2012 folosesc reguli de filtrare bazate pe engagement salvand timpul si efortul userilor.

Avand in vedere ca in Romania adresele de email de Yahoo! reprezinta peste 60% in majoritatea bazelor de date B2C si peste 40% in bazele de date B2B, schimbarea in sistemul de filtrare va afecta cu siguranta marile branduri.

Care este impactul pentru tine?
Daca ai in lista adrese de email care nu au deschis nicio campanie de luni sau ani si continui sa le trimiti emailuri nu trebuie sa te mai astepti ca emailurile sa ajunga in Inbox. Ceea ce este mai important este faptul ca in mod cert nu vei fi acceptat in niciun proces de whitelisting sau daca aveai IP-uri whitelistate cu atat mai mult, acum nu exista nicio garantie ca emailurile vor ajunge in Inbox.

Ceea ce noi, la White Image recomandam in ultimii 2 ani clientilor nostri, acum a devenit o cerinta stringenta, respectiv daca ai useri in lista care nu mai deschid emailuril de luni de zile este momentul fie sa-i scoti din lista, fie sa reduci frecventa de comunicare cu acesti useri.

Inca nu avem informatii detaliate despre cum va functiona exact in cazul Yahoo filtrarea bazata pe engagement, dar exista un risc generat de trimiterea in continuare de emailuri catre adresele inactive, prin faptul ca s-ar putea ca aceasta practica sa afecteze si livrarea in Inbox a emailurilor trimise celorlalti useri.

Este posibil ca aceasta schimbare sa modifice definitia spamului cu care eram obisnuiti pana acum.

Trenduri
Pe langa aceasta schimbare am sesizat si o crestere a atentiei acordata modului in care este setata infrastructura domeniilor care apare in header-ul emailurilor si a reputatiei la nivel de domeniu in special domeniul de la From.

Alte implicatii
In contextul in care engagemetul devine mai iportant, sistemele care pana acum masurau deliveribalitatea isi pierd consistenta, in prezent aceste sisteme folosesc doua tehnici, ambele devenite irelevante:

ReturnPath si alte sisteme similare masoara deliverabilitatea prin seed-uri, care din analiza noastra sunt fie adrese care niciodata nu acceseseaza emailul (deschidere sau click), fie care acceseaza emailul (datorita sistemelor de scanare automata). Diferentele apar intre sisteme de monitorizare diferite si este posibil ca intotdeauna sa se semnaleze probleme de livrare sau dimpotriva, sa nu fie detectate eventualele probleme.
In aceste cazuri datele trebuie analizate impreuna cu cele de la nivelul campaniei. Astfel este posibil sa vedeti un raport de deliverabilitate in care Gmail sau Yahoo arata ca majoritatea emailurilor au ajuns in Spam dar, la nivel de campanie ratele de deschidere sa nu se sesizeze nicio diferenta…si invers.

Pivotal Veracity (acum parte din IBM) masoara insa deliverabilitatea prin analiza sursei/folderului din care este deschis emailul…insa in acest caz cei de la Pivotal Veracity masoara doar situatia pentru useri care au interactionat cu un anume email, nu si pentru ceilalti.

In actualul context strategiile de targetare si intelegerea comportamentului userilor vor reprezenta principalul atu in a diferentia rezultatele marketerilor.
White Image are incorporate in platforma instrumente de segmentare pe baza engagementului precum si tool-uri automate de reconfirmare a userilor inactivi precum si un departament de strategie in email marketing pentru maximizarea rezultatelor.

Email marketing la ecomTIM

Daca lucrezi in e-commerce, probabil ecomTIM este o conferinta de la care nu trebuie sa lipsesti pentru ca acolo vor fi foarte multi speaker internationali, reprezentanti ai PayPal, Magento, SEOmoz, Google, VISA…dar si multe nume cunoscute din online-ul Romanesc.

La ecomTIM va fi prezenta si colega noastra, Cristina Dinu, care va sustine un workshop de 2 ore, aplicat pentru problemele de e-commerce, la care vei invata printre altele cum sa integrezi social media in campaniile de email marketing, cum sa creezi content si cum sa analizezi rezultatele unei campanii.

Pentru inscrieri si mai multe detalii intrati aici, pe site-ul evenimentului

Daca lucrezi in e-commerce probabil ecomTIM este o conferinta la care nu trebuie sa lipsesti pentru ca acolo vor fi foarte multi speaker internationali, reprezentanti ai PayPal, Magento, SEOmoz, Google, VISA…dar si multe nume cunoscute din online-ul Romanesc.

La ecomTIM va fi prezenta si colega noastra Cristina Dinu, care va sustine un workshop de 2 ore, aplicat pentru problemele de e-commerce, la care ve-ti invata printre altele cum sa integrezi social media in campaniile de email marketing, cum sa creezi content si cum sa analizezi rezultatele unei campanii.

Mai multe detalii si inscieri gasiti, aici, pe site-ul evenimentului

Email marketing la ecomTIM

INSIDE 2011, editia a-VI-a. O analiza completa a modului cum au fost citite emailurile, in Romania, in perioada 2010-2011

Studiul “INSIDE” se bazeaza pe actiunile aferente pietei de email marketing, realizate exclusiv in Romania si cuprinde o sinteza a comportamentului abonatilor in perioada ianuarie 2010 – iunie 2011.

Analizand toate datele statistice, ca rezultat al campaniilor de email marketing derulate de White Image in perioada mentionata, vom arata care au fost cele mai bune zile pentru trimitere, cele mai bune intervale orare din punct de vedere al ratelor medii de deschidere si ale celor de click through, evolutia pietei de email marketing in Romania in ultimii ani, precum si alte detalii relevante din acest domeniu.

Raportul INSIDE are drept scop realizarea unei informari mai bune a utilizatorilor si furnizorilor cu privire la piata de email marketing, oferind astfel niste unelte sau idei de actiune, ceea ce le va permite acestora obtinerea unor rezultate optime in activitatea de email marketing.

In acest raport veti gasi detalii despre cei mai importanti indicatori de evaluare a campaniilor de email marketing, aceste date statistice fiind valabile atat la nivel agregat, cat si la nivel de tip de comunicare (Business to Consumer, Business to Business), prezentand modalitatea prin care abonatii relationeaza cu newsletterele trimise, evidentiind evolutia pe parcursul mai multor ani si stabilind clar tendintele in acest domeniu din punctul de vedere al specificului comportamentului abonatilor si al obiceiurilor de consum.

Studiul reprezinta o analiza a unui numar de 510.364.691 emailuri trimise de catre White Image in perioada ianuarie 2010 – iunie 2011 pentru clientii locali, cu un total de 29.874 de campanii, din care 18.493 in anul 2010 si 11.381 in prima jumatate a anului 2011, indicand o crestere a numarului de campanii cu 65% in 2010 fata de 2009 si cu 24% in primul semestru al anului 2011 fata de aceea si perioada a anului 2010.

Pentru a descarca o copie a studiului click aici

Inbox sau Junk folder?

In ultimele luni am avut cateva discutii interesante pe tema responsabilitatii pe care noi, ca furnizor de servicii de email marketing, o avem in a asigura succesul livrarii unui in email in Inbox. Subiectul este mai interesant pentru ca legat de aceasta problema, permanent apar lucruri noi, iar in un ultimele luni s-au mai schimbat cateva lucruri.

Legat de acesta subiect sunt cateva aspecte care trebuie discutate:

1. reputatia IP-ului de unde trimiti emailuri. E clar ca daca acel IP are o reputatie negativa, emailurile sunt livrate in Junk. Iar daca IP-ul sau domeniul care apar ca expeditori al emailului sunt noi si ISP-urile vad zilnic emailuri de la aceste surse….emailurile in 99% din cazuri sunt livrate in Junk, pentru ca din punctul lor de vedere este o probabilitate destul de mare ca aceste emailuri sa fie spam.

2. Evaluarile facute de ISP-uri. Pentru a evalua daca emailurile pe care le trimiti sunt importante pentru cei carora le sunt adresate, ISP-urile uneori iti plaseaza intentionat emailurile in folderul de Junk. Incearca sa analizeze daca recipientilor chiar le pasa de aceste emailuri si incearca sa le mute in Inbox, sa “spuna” sistemului daca Junk este mai corect decat Inbox, sau invers.

3. Cand ai deja o reputatie pentru datele care formeaza sursa emailului, IP si domeniu…lucrurile se schimba putin. In acest caz, plasarea unui email in folderul de Junk are in vedere analiza contentului din email si reputatia domeniilor si a URL-urilor din mesaje, se analizeaza inclusiv domeniile unde sunt hostate pozele si domeniile linkurilor care apar clar in text, precum si IP-ul asociat acestora. Principiul acesta se aplica si pentru subdomenii.

O astfel de perspectiva asupra emailurilor impart responsabilitatea succesului livrari in Inbox intre furnizorul de solutii de email marketing si client intr-o masura mai mare decat se intampla pana acum.

The next big thing…is here…Yahoo! reinventeaza emailul

Astazi cei de la Yahoo! au anuntat pe blogul lor, aici, deschiderea tuturor functionalitatilor de care va povesteam in urma cu cateva saptamani, aici,  ca vor schimba putin fata emailului.

Hotmail si Gmail au inca in teste platforme asemanatoare, deschise doar marketerilor cu reputatie.