Despre strategii de genul: Nu citi acest post!

Apropo de standarde si cele mai bune practici, lucruri pe care ni le dorim cu totii sa le vedem in orice domeniu si parca mai ales in email marketing, un studio american de “that kind of movies” pe nume Vivid Video va incepe un tur de actiuni de PR impotriva marilor companii (PR inteles ca “the lying profession“, asa cum il denumea Amanda Chapel), primul “big thing” a avut loc  la vestita universitate Yale, in cadrul “Sex week at Yale” (da, exista o astfel de saptamana la Yale).

Vivid Video planuieste sa se “ratoiasca” un pic la gigantii Google si Yahoo! pentru ca acestia, spune Hirsch, co-chairman-ul de la Vivid, au esuat in a reprezenta interesele minorilor si a-i proteja impotriva imaginilor cu continut triple-x, care se pare ca ar fi extrem de accesibile copiilor direct din motoarele de cautare. (No kidding!)

Din minunatul comunicat de presa dat de Vivid: “None of the search engines and portals, but particularly Yahoo and Google, has taken any significant steps in this direction … Vivid will work with any company that is ready to make it much more difficult for children to be exposed, even inadvertently, to material intended only for adults. This is not about First Amendment rights, it is about protecting children.

Chestia asta imi aduce aminte de schimbarea de atitudine fata de fumat si implicit, valul de reactii negative care a cuprins industria de tabacco prin anii ’90 si argumentul absolut inselator cu care incercau sa se apere si sa-i faca pe tineri sa NU se apuce de fumat, sa NU fumeze tigarile lor si sa NU le genereze profit spunandu-le extrem de subtil SA SE APUCE de fumat: “pana la urma, sunteti proprii vostri stapani, doar voi puteti decide ce e mai bine pentru voi, nici parintii, si nici companiile producatoare de tutun”, cam asa suna mesajul uneia dintre campanii. Ce poti face dupa un acest mesaj? Simplu: te apuci de fumat, ca doar esti liber sa faci ce vrei.

Revenind la standarde, da, intr-adevar, cele mai mari motoare de cautare precum Yahoo sau Google ar trebui sa realizeze o filtrare mai riguroasa a continutului online in vederea protejarii minorilor in fata materialului destinat publicului adult. Sau poate ca ar trebui introdus un pas intermediar de verificarea a varstei utilizatorului.

Insa este total lipsit de credibilitate ca un astfel de demers in vederea adoptarii unor standarde de filtrare a continutului pe net sa fie condus de o companie precum Vivid Video, bazata pe business-ul al carui obiect incearca sa-l blameze.

Iar lupta lor falsa imi suna exact ca titlurile extrem de convingatoare si eficiente, de altfel, de genul “Nu citi acest post!” 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *