Orice email este o oportunitate de a-ti construi o relatie stransa cu abonatii-clienti, dar si de a-i loializa. Nu te gandi ca daca ii ai deja in baza de date in calitate de clienti, asta inseamna ca iti sunt clienti pe viata.
Comunica in permanenta cu ei!
Mesajele post-vanzare sunt foarte eficiente pentru loializarea acestora, loializare ce poate insemna:
– Vanzari permanente
– Vanzari mari
– Recomandari
Asa ca eficientizeaza-ti mesajul pe care i-l trimiti dupa ce a achizitionat un produs de la tine. E o mare oportunitare pentru cresterea si consolidarea business-ului tau.
Ce poti face?
Un simplu “Iti multumim ca ai cumparat de la noi” se poate transforma intr-un email cu:
– tips&tricks de folosire a produsului recent achizitionat
– testimoniale
– cross-selling
Tips&Tricks. A cumparat un aragaz? Foarte bine. Pe langa ghidul tehnic de instalare si folosire mai poti include, in mesajul post-purchase, cateva retete de gatit. Fa-l cat mai interesant, cat mai atragator! Si porneste inca din subiect: “Cu aragazul nostru, faci cele mai bune prajituri!”.
Sau poate ca reprezinti o agentie de turism care tocmai a “vandut” o excursie. Poti reveni imediat dupa achitarea excursiei, cu un mesaj ce poate cuprinde informatii despre obiectivele turistice pe care le poate vizita, restaurante/pub-uri/baruri, evenimente/concerte desfasurate concomitent cu perioada in care merg ei in vacanta. Fii cat mai creativ!
Testimoniale. Include si testimoniale de la clientii care au achizitionat acelasi produs pentru ca parerea clientilor este o resursa foarte valoroasa. Testimonialele sunt valoroase pentru ca impartasesc niste experiente si le pot confirma celor care au cumparat, ca au luat decizia cea mai buna.
Cross-selling. Profita de mesajul post-purchase pentru a-ti promova si a-ti vinde alte produse. Daca a cumparat aragazul, ii poti prezenta, ca foarte utila, o hota sau poate un cantar de bucatarie.
In cazul agentiei de turism, poti promova o excursie cu vaporul pe o insula etc.
Recomandat este ca mesajul post-purchase sa fie trimis imediat dupa ce achizitia a fost facuta.
Product reviews
Le-am separat de celelalte pentru ca, desi sunt in categoria de mesaje post-purchase, necesita o altfel de abordare. Aici intervine timing-ul de care trebuie sa ai foarte mare grija. Nu poti trimite solicitarea de review imediat dupa achizitionare. Clientul trebuie sa aiba suficient timp la dispozitie pentru a-si forma o parere, iar daca ii anunti dinainte, risti sa uite de review. Trimite acest mesaj dupa maxim o luna de la achizitionarea produsului.
Cand trimiti solicitarea, da-le si motive sa iti citeasca mesajul, dar sa si ai feedback-ul dorit:
- spune-le inca din subiect, folosindu-te de datele pe care le ai despre ei: “Ce parere ai de frigiderul X cumparat de la noi?”
- adreseaza-te personalizat
- multumeste-le pentru faptul ca au cumparat
- precizeaza ce produse au cumparat
- propune-le sa-ti ofere cateva cuvinte despre produsul cumparat sau, dupa caz, un rating
- stimuleaza-i prin oferirea unui discount sau a unui cupon cu o reducere pentru urmatoarele cumparaturi
Un marketer responsabil are toate datele despre cel care a achizitonat un produs. Asa ca se poate folosi de istoricul acestuia in comunicarile viitoare, targetand eficient mesajele. Dupa un anumit timp de cand a cumparat, sub forma de follow-up poti reveni cu un mesaj in care sa-i ceri parerea.
“Buna Mihai,
Iti multumim ca ai avut incredere in produsele noastre si ai cumparat de la noi. Vrem sa-ti oferim numai lucruri de calitate. Spune-ne parerea despre frigiderul Y pe care l-ai achizitionat de la noi, daca iti este util si chiar daca ai mai fi dorit ceva in plus. Apreciem orice fel de raspuns pentru ca ne ajuta sa fim mai buni.”
ii poti pune la dispozitie mai multe variante prin care sa isi ofere feedback-ul
Vreau sa raspund la 4 intrebari
Voteaza frigiderului Y. Acorda puncte
L-am cumparat pentru a-l face cadou. Cere-i parerea prietenului caruia i l-ai facut cadou. (se poate realiza o pagina secundara cu un formular in care sunt trecute numele/emailul expeditorului, numele/emailul destinatarului si un mesaj de la expeditor: Cat de satisfacut esti de frigiderul pe care ti l-am facut cadou?, cu recomandarea de a se abona la newsletterul retailerului de la care a cumparat frigiderul)
Recomanda frigiderul Y
Dupa ce acestia iti ofera parerea despre produs, este recomandat sa le trimiti un nou email prin care sa le multumesti si sa le oferi cuponul promis. Cuponul poate fi personalizat si, odata cu el, poti oferi sugestii de produse sau ce poate cumpara cu acesta.
Vei vedea cat conteaza testimonialele si cum pot provoca word-of-mouth.
Artileria grea in vanzari
Foloseste-te de review-urile primite in toate emailurile tale. Include produsele care au primit cele mai bune review-uri sau cel mai mare rating, ilustrand si grafic acest lucru pentru a-i atrage si mai mult.
Pune accentul pe cele mai populare produse sau foloseste comentariile celor care au realizat review-urile, pe post de testimoniale. Ex.: 20 de clienti au acordat 5 stele, 45 de clienti au acordat produsului 4 stele si jumatate. Cu cat e mai popular cu atat este mai aproape de a fi comandat.
Poti profita de cele mai bune produse carora li s-a facut recenzia si sa introduci in email o oferta pentru acestea: “Discount 10% pentru cele mai populare produse in viziunea clientilor. Profita acum”.
Orice email este valoros. Trebuie doar sa il fructifici si sa fii creativ! Relatia cu clientii tai se consolideaza, vanzarile pot creste.