De ce pleaca din lista mea sau motivele pentru care o lista de adrese de email se micsoreaza

La un moment dat te confrunti si cu problema asta neplacuta: micsorarea listei de abonati. Nu numai ca problema apare cand ea se micsoreaza, dar nu e bine nici cand ramane la acelasi numar de adrese. Insa trebuie sa stii si ca nu conteaza cat de mare e lista, ci calitatea ei, adica adresele de email obtinute cu permisiune, valide si nu in ultimul rand, active.

Churn

List churn este denumirea specifica din dictionarul de email marketing pentru a defini micsorarea unei liste de abonati. Asa cum zice dictionarul, churn este “O masura luata tendintei unei liste de emailuri de a se micsora. Este numarul stergerilor dintr-o lista de email impartita la marimea unei liste dintr-o anumita perioada de timp. O rata mare de churn poate fi costisitoare in timp si poate fi cauzata de listele de calitate slaba, netargetate si cu un continut mediocru sau frecventa neadecvata de trimitere.”

Conform studiilor, churn-ul iti provoaca, anual, pierderea a 30% din lista de abonati.

Motivele pentru care o lista scade

Motivele specificate in definitia din dictionar, se refera, cu precadere, la lipsa relevantei mesajelor, netargetarea acestora, frecventa de trimitere prea mare, dar si la altele precum dezabonarea, bounce-urile, reclamatiile de spam, schimbarea adresei de email si chiar trecerea spre alte medii de informare precum retelele de socializare.

Ce poti sa faci

Mai intai de toate, trebuie sa lupti sa ii pastrezi in lista ta pe cei care sunt deja. O poti face prin:

Dialog inca de la inceputul relatiei; foarte necesar este si mesajul de intampinare care ii ofera de la bun inceput transparenta legata de mesajele tale (beneficii, contentul viitoarelor emailuri etc.)
Personalizare. Foloseste-te de numele lor, adreseaza-te la persoana a doua singular, fa-i sa-ti devina prieteni.
• Posibilitatea de a-si updata in permanenta preferintele. Poti folosi un survey ce poate fi inclus in permanenta in fiecare email pe care li-l trimiti si care sa includa intrebari referitoare la frecventa de primire, preferinte noi etc. Un loc aparte ar trebui sa il aiba si sectiunea de updatare a adresei de email. Multi care nu mai sunt in lista ta se poate sa nu mai fie pentru ca si-au schimbat adresa de email.
Continut de calitate, targetat, pe baza segmentarilor
Elemente de engagement/interactivitate. Pana la urma, oricat de calitativ ar fi continutul unui email, succesul consta si in obtinerea unui feedback de la abonatii tai si implicarea in emailurile primite de la tine. Sunt o multime de modalitati, depinde de mesajul pe care il transmiti, domeniul de activitate, obiective etc.
Reactivarea inactivilor. Cand s-au abonat, poate au facut-o doar pentru o anumita oferta sau poate ca mesajele tale nu mai raspund nevoilor lor. Afla care e problema, trimitandu-le un survey si ofera-le si un cadou sau un discount special ca sa-i faci sa-ti deschida emailul. In orice caz, nu ignora lista de inactivi. Prin calitatea mesajelor viitoare, sunt sanse mari sa reinceapa sa-ti deschida mesajele.
Linkul de dezabonare – Dezabonarea este unul dintre principalii factori ai micsorarii unei liste. Asa ca ar trebui sa te focusezi pe optimizarea acestuia, astfel incat sa le iei gandul de la dezabonare. Am mai zis aici, cum poti sa-i faci sa se razgandeasca.
Reclamatiile de spam. Si ele contribuie evident la scaderea drastica a listei tale. Vezi care e cauza acestora si ia masuri astfel incat sa nu mai ai parte de ele. Pentru a te asigura ca destinatarul e persoana care ti-a acordat permisiunea (in cazul in care un email ajunge la o alta adresa), fa procesul de abonare complet, prin double opt-in.
Bounce-urile. Si acestea reprezinta alt factor important in scaderea listei tale. Fie adresele sunt gresit introduse, domeniul nu exista, adresele sunt inactive sau nu exista.
Cel mai intalnit motiv al ratei de churn il reprezinta schimbarea adreselor de email. Abonatii fie si-au schimbat jobul si implicit adresa pe care primeau mesajele tale, fie nu au mai fost multumiti de clientul de email pe care il foloseau si au trecut la altul. Jobul tau este sa fii pe faza tot timpul, sa fii cu un pas inaintea lor, sa le anticipezi miscarile. Pune-te in locul lor, tu de cate ori ti-ai schimbat adresa de email?

Asa ca este foarte indicat ca in orice email pe care il trimiti sa existe o sectiune dedicata updatarii adresei de email.

Pierderea adreselor din lista este o chestiune foarte neplacuta. Nu numai ca lista se micsoreaza, dar ca marketer vei fi nevoit sa faci eforturi considerabile nu numai sa inlocuiesti pierderile, ci sa iti si cresti baza de date.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *