Email si social media – un cross eficient in 2011

2011 este anul in care marketerii vor folosi si mai mult integrarea emailului cu social media, conform unui studiu Strong Mail in care 43% dintre marketerii abordati au spus ca vor include aceasta tactica in campaniile de emailing.

Sa zicem ca 2011 va fi si acesta anul marilor provocari in industria internetului, iar emailul, evident, ramane baza de comunicare relevanta cu subscriberii tai. Provocarea este cum sa-ti intaresti si mai mult relatia cu consumatorii tai, prin implicarea lor in actiunile tale si prin cresterea engagementului acestora, iar unul dintre tool-urile principale este cum sa faci un cross intre doua canale de impact: email si social media.

Nu mai este suficient sa adaugi optiunea de share-uire pe Facebook si Twitter, sa adaugi Like sau follow us on Twitter. Esential este cum ii determini sa faca acea actiune, iar acea actiune va fi facuta doar daca vor considera suficient de important si avantajos ce comunici, atat pentru ei cat si pentru prietenii catre care va trimite mesajul tau. Trebuie sa le spui “de ce sa share-uiasca” nu doar sa dea share. De ce sa dea “Like” nu doar sa faca actiunea in sine.

Alt lucru pe care trebuie sa-l stii este ca ei vor sa participe in conversatie, vor sa li se ceara parerea si e important sa simta ca pot face ceva. Un plus pentru cresterea brand engagementului.

Fa aceasta integrare in doua moduri: optiunile de share si directionarea catre profilele sociale ale companiei tale. Ofera-le posibilitatea de a alege ei cum sa comunice cu tine.

De ce email?
Te ajuta sa comunici direct si relevant cu oamenii tai.

De ce social media?
Te ajuta la share-uirea contentului tau cu alti oameni care, in timp, iti pot deveni abonati si clienti. In plus, comunici in moduri diferite cu ei.

Cele doua componente puse impreuna pot fi o solutie pentru planurile tale de marketing. Integrarea emailului cu social media iti da posibilitatea de a optimiza comunicarea cu prospectii tai in nenumarate feluri.

Make them share!

Relevanta este elementul cheie si apoi modul in care iti construiesti campaniile. Cum spuneam, cu cat e mai relevant, cu atat este de interes pentru ei. Fa-i sa te share-uiasca. Creeaza continut pe baza a ceea ce stii despre ei. Nu te vor ajuta super ofertele, cat produsele care li se adreseaza direct. Esti un magazin online ce comercializeaza haine si incaltaminte? O oferta legate de categoria pantofi pe care a accesat-o in trecut, ii poate face sa dea share.

Promovarea profilelor

Deja, multe companii aloca un spatiu special in headerul sau footerul emailului pentru profilele sociale. Dar depinde si de domeniul tau de activitate. O companie auto poate insera link catre pagina de fabook/twitter, dar si youtube, asta pentru a viziona clipuri cu test drive-uri ale masinilor. O companie de consultanta sau de evenimente poate marsa pe profilul de LinkedIn. Un  sfat pentru paginile de socializare: nu orice tip de companie poate functiona foarte bine pe facebook. Domeniul de activitate poate impune care retea sociala are sanse mai mari de atrage lumea. Si acest lucru tine de relevanta comunicarii cu oamenii tai.

Concursuri

Poti face campanii de emailing speciale pentru a-ti promova profilul, campanii in care sa pui accent pe beneficiile comunicarii pe astfel de retele: raspunsuri instant, acces la informatie in timp real, galerii foto etc. Aceasta pagina ti-o poti promova si concepand diverse concursuri care in prima faza sunt anuntate in email, iar apoi ii poti atrage pe profile pentru ca acestia sa vada detalii. Inca o “incrucisare” eficienta a emailului cu social profiles.

Invitatii

Atragerea pe astfel de profile poate suna si ca o invitatie. In loc de a folosi mult uzatul “Fii prietenul nostru”, promovarea profilelor se poate face sub forma de o invitatie. Impreuna cu ele, poate fi adaugata si optiunea de Like.

Hot debate

Alta “smecherie” pentru a-i atrage poate fi un subiect “fierbinte” pe care sa-l folosesti ca si carlig. Conversatia despre un anumit topic, insa nu oricare, poate incepe pe email, mentionandu-se ca raspunsurile si alte comentarii pot fi urmarite in timp real pe facebook sau twitter. Astfel, le perimiti sa iti ofere si feedback.

Cu toate avantajele de a comunica, pe care le ofera, totusi, rezultatele acestei integrari sunt greu de cuantificat si evaluat. ROI-ul in social media este aproape imposibil de masurat. In plus, integrarea emailului cu social media nu se preteaza pentru orice domeniu.

Retelele de socializare pot fi folosite ca instrument de relationare si ofera posibilitatea de a colecta noi leaduri, insa deocamdata nu vor genera volume mari de vanzari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *