In ultimele luni am avut cateva discutii interesante pe tema responsabilitatii pe care noi, ca furnizor de servicii de email marketing, o avem in a asigura succesul livrarii unui in email in Inbox. Subiectul este mai interesant pentru ca legat de aceasta problema, permanent apar lucruri noi, iar in un ultimele luni s-au mai schimbat cateva lucruri.
Legat de acesta subiect sunt cateva aspecte care trebuie discutate:
1. reputatia IP-ului de unde trimiti emailuri. E clar ca daca acel IP are o reputatie negativa, emailurile sunt livrate in Junk. Iar daca IP-ul sau domeniul care apar ca expeditori al emailului sunt noi si ISP-urile vad zilnic emailuri de la aceste surse….emailurile in 99% din cazuri sunt livrate in Junk, pentru ca din punctul lor de vedere este o probabilitate destul de mare ca aceste emailuri sa fie spam.
2. Evaluarile facute de ISP-uri. Pentru a evalua daca emailurile pe care le trimiti sunt importante pentru cei carora le sunt adresate, ISP-urile uneori iti plaseaza intentionat emailurile in folderul de Junk. Incearca sa analizeze daca recipientilor chiar le pasa de aceste emailuri si incearca sa le mute in Inbox, sa “spuna” sistemului daca Junk este mai corect decat Inbox, sau invers.
3. Cand ai deja o reputatie pentru datele care formeaza sursa emailului, IP si domeniu…lucrurile se schimba putin. In acest caz, plasarea unui email in folderul de Junk are in vedere analiza contentului din email si reputatia domeniilor si a URL-urilor din mesaje, se analizeaza inclusiv domeniile unde sunt hostate pozele si domeniile linkurilor care apar clar in text, precum si IP-ul asociat acestora. Principiul acesta se aplica si pentru subdomenii.
O astfel de perspectiva asupra emailurilor impart responsabilitatea succesului livrari in Inbox intre furnizorul de solutii de email marketing si client intr-o masura mai mare decat se intampla pana acum.