In weekend discutam cu un potential client care are un magazin online cu o baza de date de ~50.000 de adrese de email. Intial am fost mirat sa aud ca au doar 50.000 de adrese pentru ca, din cate stiam, fac trimiterea newsletterelor prin mai multe IP-uri dedicate….si intrebarea mea a fost: “de ce mai multe?” Raspunsul: “nu stiu, asa e in contract!” Discutia a continuat cu intrebarea mea legata de timpul de trimitere…raspunsul: “ o ora…”
Ieri, un client ma intreaba daca pentru ei trimitem emailuri printr-un IP dedicat…si de aici a venit nevoia de a explica putin motivele pentru care ai avea nevoie, sau nu, de un IP dedicate; exista cazuri in care beneficiile pot fi mai mari decat dezavantajele dar si invers.
Sunt multe motive pentru care un client sau un ESP se poate gandi ca nu care nevoie de un IP dedicat ci chiar de mai multe:
1. am nevoie sa izolez fiecare client pe un IP dedicate pentru a administra mai bine reputatia la nivel de IP;
2. am nevoie de mai multe IP-uri dedicate pentru un client ca sa administrez mai bine volume mari de emailuri;
3. am nevoie de mai multe IP-uri ca sa evit limitarile impuse de ISP-uri (in special AOL);
4. am nevoie de mai multe IP-uri per client ca sa administrez mai bine problemele de filtrare a emailurilor;
5. am nevoie de mai multe IP-uri pentru redundata legata de incarcarea retelei, redundata pentru cazurile de black-listing;
etc.
Daca am vorbi despre cazul 1: am nevoie sa izolez fiecare client pe un IP dedicat pentru a administra mai bine reputatia la nivel de IP;
Partea buna:
DKIM muta treptat reputatia la nivelul unui token asociat unui domeniu, ponderea reputatiei la nivel de domeniu probabil ca acum cantareste cam 30-40% (asta bazat pe o estimare a datelor care le analizam noi), restul reputatiei este inca la nivel de IP.
Daca mai multi client folosesc fiecare IP-uri dedicate, asta inseamna ca intr-un caz teoretic clientul care trimite emailuri legitime nu va fi penalizat pentru problemele clientului care trimite emailuri ilegitime…si foarte important si reciproca este valabila.
Am spus mai sus “intr-un caz teoretic” pentru ca exista multe “daca-uri”.
Ce e rau:
– Orice IP nou, alocat pentru trimiterile unui client – este nou, implicit nu are nici o reputatie in fata ISP-urilor, asta inseamna ca va fi nevoie de timp pentru ca emailurile sa ajunga la o rata de acceptare acceptabila.
In multe cazuri trimiterea si a cateva mii de emailuri zilnic printr-un IP nou este vazuta ca un potential pericol de ISP-uri, asta nu inseamna insa ca emailurile tale vor fi blocate, ci doar vor fi tratate cu o prioritate foarte mica, adica vor fi acceptate in Inbox sau in folderul de Spam dupa ce emailurile care provin din surse mai de incredere au fost procesate.
Pentru client asta inseamna ca va trebui sa aiba rabdare o perioada de timp pentru ca viteza de trimitere sa fie una normala si emailurile eventual sa ajunga in Inbox.
– Sunt clienti care nu au volumul necesar saptamanal pentru ca un ISP sa poata crea o reputatie pe baza volumului pe care il trimit. In acest caz ISP-urile vor trata sursa respectiva de emailuri ca fiind in permanenta una noua sau o vor clasifica in zona de unknown…(neutra in cazul fericit).
– Reputatia va fi legata de IP, dar ISP-urile nu sunt asa usor de pacalit sa nu recunoasca incercarile de a trisa sistemul de filtrare. Daca noi, ca ESP, avem un mix de clienti: cu o reputatie buna si proasta, izolarea clientilor pe IP-uri nu este suficienta pentru ca clientii cu o reputatie proasta trag in jos reputatia noastra ca ESP mai mult decat o pot ridica clientii cu o reputatie buna….este ca intr-un cartier rau famat: chiar daca exista cateva familii bune care locuiesc in acel cartier, intotdeauna ne va fi frica sa vizitam un astfel de cartier; la fel si ISP-urile se vor feri de astfel de ESP-uri.
– In ultimii 2 ani reputatia se muta incet dar sigur catre reputatia domeniului…care de la sine simplifica mult lucrurile si izoleaza si mai bine fiecare sender, fara sa fie necesara infrastructura dedicata; totusi primul nivel de filtrare ramane la nivel de IP si viteza de trimitere este strict conditionata de reputatia IP-urilor, insa odata ce un IP are o reputatie buna, filtrele vor analiza reputatia domeniului care apare la sender dar si a celor din corpul emailului.
Daca esti “the good guy” si esti sigur ca ai proceduri clare de colectare a adreselor de email si mentenanta a listelor, probabil cel mai bun lucru care il poti face nu este acela de a cere ESP-ului un IP dedicate, ci sa te asiguri ca alegi ESP-ul care are si aplica practicile cele mai clare si cele mai restrictive privind gestiunea reputatiei clientilor, pentru ca daca esti intr-un cartier bun…e mai putin probabil sa ai probleme.