Cele 10 porunci pentru un copy de online

content

Pana in prezent exista nenumarate strategii de optimizare a campaniilor de email marketing. Indiferent cat de eficiente sunt aceste strategii nu trebuie sa ne scape din vedere un aspect: continutul emailurilor.

In orice campanie de email marketing putem adauga valoare newsletterului prin content. Cu cat continutul este mai bun, cu atat cresc sansele ca newsletter-ul tau sa-ti genereze ROI.

10 lucruri de care trebuie neaparat sa tii cont atunci cand scrii.

#1 Sa-ti cunosti audienta

Catre cine se indreapta newsletterul pe care il scrii? Imagineaza-ti un personaj din baza ta de date. Da-i chiar si un nume, imagineaza-ti cati ani are si ce anume il pasioneaza. Imagineaza-ti o zi din viata lui, imagineaza-ti care sunt produsele lui preferate si ce l-ar convinge sa cumpere de la tine. Cu cat reusesti sa intri mai mult in pielea personajului, cu atat vei fi mai convingator cand ii vei scrie “o scrisoare” online.

#2 Stabileste-ti “propozitia de valoare”

Nu stii cum sa-ti stabilesti “propozitia cheie”? Raspunde acestor intrebari: de ce ar cumpara de la tine, ce castiga daca alege produsul promovat de tine, de ce produsul tau e mai bun si care sunt diferentiatorii? Daca raspunzi acestor intrebari printr-o propozitie (cu subiect si predicat, de preferat si niste elemente creative) ai reusit sa-ti stabilesti “propozitia de vanzare”, pardon valoare 🙂

#3 Gaseste un argument puternic de vanzare / un beneficiu

Cu siguranta exista ceva ce diferentiaza produsul pe care tu il advertizezi de competitie. Ei bine, daca reusesti sa subliniezi acest beneficiu – fara sa faci userul sa-si piarda rabdarea – vei avea succes. Beneficiul pe care tu il vei promova trebuie sa fie real si sufficient de puternic incat sa iti convinga cumparatorul sa te aleaga pe tine.

#4 Stabileste-ti un obiectiv

Gandeste-te bine si stabileste-ti un obiectiv pentru newsletterul pe care il vei scrie. Care e actiunea pe care vrei ca userul sa o faca dupa ce citeste? Daca nu ti-e clar care e obiectivul tau…nu prea are rost sa te apuci de scris pentru ca risti sa nu transmit mesajul corect.

#5 Foloseste un subiect de email atractiv

Subiectul emailului tau este la fel de important ca si newsletterul. Daca nu-ti convingi abonatul/userul sa deschida emailul…nu-ti va citi nici newsletterul. Asa ca gandeste-te bine. Trebuie sa atragi atentia, sa starnesti curiozitate si sa iti faci abonatii sa simta ca emailul le este destinat. Ar fi de preferat sa incerci sa gasesti un subiect de email de maxim 50 de caractere totusi 🙂

#6 Scrie un headline de impact!

Daca subiectul emailului iti face userul sa deschida newsletter-ul, ei bine, headline-ul iti face userul sa-ti citeasca newsletterul. Cam asa sta treaba. Gandeste-te la ce am scris mai sus cand iti spuneam sa te pui in pielea consumatorului si sa te intrebi “mie ce-mi iese?”. Poti sa concentrezi intr-un headline intreaga ta oferta, sa o faci atractiva si captivanta in acelasi timp? Poti, iti spun eu, insa trebuie sa exersezi. Scrie de mai multe ori, sterge, scrie din nou. Rezultatul final va fi cel mai bun.

#7 Nu folosi cuvinte vagi/generale

Fereste-te ca in intreg textul tau sa folosesti cuvinte de genul “speram ca; vom incerca sa; poate ca”. Foloseste cuvinte de genul “ vei avea/face/obtine”. Spune-I userului ce poate face, ce castiga si ce se intampla daca iti cumpara produsul. Transforma-I produsul intr-un beneficiu real. Asta ajuta.

#8 evita sa folosesti mesaje pasive, vorbeste-i userului in prezent!

Hai sa iti dau un exemplu:

“compania noastra a fost nominalizata pentru 10 premii..” VS “Suntem castigatorii a 10 premii…”

“in curand vom primi inca 10 produse noi” VS “Tocmai am primit 10 produse noi!”

Fa-ti abonatul sa simta ca oferta ta e de actualitate si ca trebuie sa o prinda ACUM.

#9 foloseste-te de parerile clientilor multumiti!

Include in textul tau un citat de-al unui client. Un review conteaza enorm. Cu cat mesajul tau e mai real, cu atat userii vor avea incredere in el. Sa nu uitam de word-of-mouth si valoarea adaugata prin puterea exemplului. Toate ajuta.

#10 Scrie mesaje curate si la obiect

Dupa ce ai scris primul draft de text, citeste-l sau roaga pe cineva sa-l citeasca. Apoi fa un exercitiu si taie 30-50% din el. Condenseaza informatia, nu te debarasa de ea. Include bullets points si sub-titluri daca te ajuta. Textul tau trebuie sa fie bine structurat, usor de citit si sa-ti transmita clar oferta. Daca userul nu intelege din prima ce ai scris…nu se va obosi sa citeasca din nou.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *