Chemarea la apel

Intr-un timp in care social media capata o importanta din ce in ce mai mare si se dovedeste foarte utila in constructia unui brand, in crearea si generarea de loialitate, emailul inca mai are ceva de spus. Punctul sau forte este ca reuseste sa genereze ceea ce este destul de greu de realizat, dar si costisitor, de catre alte medii: brand engagement.

Brand engagement in email marketing tine de felul in care o marca este perceputa de persoana care interactioneaza cu aceasta, de felul in care un client/abonat simte fata de aceasta. D-abia atunci cand se creeaza brand engagement poti spune ca exista o relatie intre o marca si o persoana.

Conceptul de brand engagement este pe buzele fiecarui marketer fie off sau online, care nu numai ca vrea sa il construiasca eficient, insa vrea sa il si mentina si mai ales sa-l consolideze. Nu uitati, in online, email engagement, adica felul in care abonatul se implica si interactioneaza cu mesajul tau, este cheia in crearea unui brand engagement adevarat.

Orice programe de emailing ai folosi, este esential sa stii ca in orice strategie pe care o elaborezi, trebuie sa-ti “angajezi” subscriberii, sa-i implici in actiunile tale.
Cum se face asta? In trecut am mai dat cateva idei, cum ar fi concursurile integrate in email. Insa sunt multe alte exemple ce merita luate in considerare si, de ce nu, aplicate.

Un exemplu foarte bun ce reflecta brand engagement, exemplu aplicat la recomandarea noastra, este al unui importator auto, care a transformat un eveniment aflat recent pe buzele tuturor, Earth Hour, intr-un exemplu de brand engagement demn de urmat.

Compania respectiva a ales sa se implice in aceasta actiune altfel decat au facut-o celelalte mari companii care si-au declarat sustinerea fata de acest eveniment. A ales sa o faca prin intermediul emailului, pana la urma, cea mai buna forma de comunicare directa. Adresandu-li-se direct, in acest caz, era ca si cand compania respectiva s-ar fi adresat unui prieten bun caruia ii cere ajutorul intr-o situatie grea. Si da, incalzirea globala este o chestiune delicata.

Practic si-a “chemat la apel” abonatii, implicandu-i si pe ei in acest proces. Insa, pentru a se diferentia de celelalte modalitati de comunicare one-to-one, ce se bazeaza mai mult pe call-to-action-uri vizibile, am propus companiei respective introducerea unei sectiuni in care abonatii sa-si lase numele, adresa de email, dar, si mai important, mesajul lor legat de acest eveniment. Se pare ca ideea a fost foarte buna si a dat rezultate, intrucat, in mai putin de jumatate de ora de la trimiterea newsletterului respectiv, multi abonati si-au lasat mesajul cu foarte mult entuziasm. Mesajele lor reflectau dorinta de a se alatura acestei campanii si de a face ceva. In plus, am introdus o sectiune inedita ce oferea sfaturi pentru ca Ora Pamantului, ce presupunea stingerea luminii timp de o ora, sa fie cat mai placuta. Li s-au prezentat alternative pentru momentul in care ar fi stat pe intuneric. Erau sfatuiti cum sa petreaca acea ora astfel incat sa nu perceapa lipsa luminii ca pe un impediment.
Aceste sfaturi au fost bine primite, pentru ca unele mesaje contineau confirmari la ceea ce le propuneam noi sa faca in acea ora.

In ceea ce priveste call-to-action-urile, am folosit “Stinge si tu lumina”, “Lasa Pamantul sa respire” etc, iar un call-to-action vizibil am folosit atunci cand am indemnat abonatii sa se inscrie si ei pe lista sustinatorilor acestei initiative. In plus, alt call-to-action important a fost indemnarea lor de a le spune si altor prieteni. Si de data aceasta, butonul de recomanda a fost evidentiat si chiar si-a spus cuvantul. Conform rezultatelor, abonatii au trimis mai departe prietenilor sau cunostintelor, acest newsletter.

In plus, newsletterul s-a evidentiat si prin contentul complex. Pentru a-i face pe subscriberi sa fie interesati de acesta, li s-au oferit diverse informatii despre evenimentul Earth Hour: o scurta istorie, statistici, precum si sfaturile mentionate mai sus.
Nu stim cati oameni au stins lumina in urma acestei “chemari la apel”, insa stim ca newsletterul a fost deschis, citit, recomandat intr-un procent semnificativ si, cel mai important, abonatii s-au implicat prin mesajele lasate.

Prin urmare, a primit feedback, un lucru esential in brand engagement. Acest lucru tine de loializare, avand in vedere sectiunile interactive folosite. Faptul ca l-au recomandat mai departe intr-un procent mare, reflecta nivelul de incredere in compania respectiva. Putem spune ca si-a atins scopul.

Toate aceste rezultate demonstreaza ca brand engagement-ul este destul de solid: oamenii s-au implicat si au interactionat cu emailul.

Insa, tineti minte, un brand engagement bun se construieste in timp, prin programe eficiente de email marketing ce tin, in majoritatea cazurilor, de loializare si, mai ales, de relevanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *