Creste angajamentul clientilor tai prin concursurile integrate in email

Ca email marketer de succes, cauti in permanenta solutii pentru a castiga noi abonati si clienti. Trebuie sa stii ca programele de email marketing isi pot imbunatati eficienta atunci cand subscriberii sunt implicati in ele. Iar cand acestea implica product review-uri sau concursuri, eficienta poate creste vazand cu ochii.

Concursurile pot deveni un instrument creativ ce poate atrage cat mai multi abonati si are potentialul de a creste engagement-ul abonatilor cu fiecare brand in parte, creand sentimentul apartenentei in comunitatea abonatilor la un anumit newsletter. De asemenea, poate contribui substantial la imbunatatirea imaginii unei marci in mediul off-line. Noi am propus clientilor mecanisme de concursuri de diverse tipuri, de-a lungul timpului, iar acestea si-au dovedit eficienta.

Un astfel de exemplu este un concurs al carui mecanism consta in acordarea de puncte pentru modul in care subscriberul interactioneaza cu newsletterul.

Concursul se desfasura pe o perioada de 2 luni, iar la sfarsit, participantii primeau un email in care erau anuntati cate puncte au acumulat si ce premii puteau obtine in baza acestora. Punctele erau adunate pentru achizitionarea de produse cosmetice si farmaceutice valabile in reteaua clientului care a implementat concursul. Ceea ce i-a angrenat si mai tare pe abonati in acest concurs, a fost faptul ca cei care citeau regulamentul, la sfarsit erau anuntati ca li se acorda din start 5 puncte.

Mecanismul aplicat:

1. Am propus ca unul din probele concursului sa fie citirea articolelor din newsletter. Pentru fiecare articol citit, abonatului participant ii erau acordate 3 puncte. Am insistat pe citirea integrala a newsletterului pentru a familiariza abonatii cu newsletterul respectiv. Am urmarit sa le facem cunoscut continutul, rubricile permanente.

2. Ne-am concentrat pe recomandari pentru ca este cel mai bun instrument de colectare de noi adrese. In ceea ce priveste concursul, punctele se inmulteau pentru cel care facea recomandarea. Primea un scor daca facea recomandarea, alt numar de puncte daca era deschis de catre destinatar, dar si mai multe puncte daca acesta se si abona, in urma recomandarii.

3. I-am anuntat ca pot castiga puncte si prin adresarea de intrebari catre specialistii lantului farmaceutic respectiv. Urmaream, in acest mod, cresterea interactivitatii si, in final, loializarea lor. Ii determinam sa deschida si newsletterul viitor pentru a gasi raspunsurile la intrebarile puse. Le induceam ideea de incredere, prin faptul ca se puteau adresa direct reprezentantilor companiei.

4. Pentru a comunica mai personalizat si pentru a obtine feedback-ul abonatilor, am mai propus introducerea unui chestionar. Participantii primeau un numar de puncte daca completau un chestionar ce urma sa apara intr-un numar viitor al newsletterului. Chestionarul continea intrebari despre newsletter, lucru ce oferea un feedback concret din partea lor. Ii loializam si prin faptul ca le ofeream ocazia de a spune parerea lor despre newsletter. Le aratam, astfel, ca parerea lor conteaza.

Mecanismul concursului implementat in newsletter, a inregistrat, inca din primele 24 de ore de cand a fost trimis, o rata de deschidere semnificativa, concretizata, doar pentru inceput, intr-un procent de 29.45%, adica un Open Rate calculat pe baza numarului unic de persoane ce au deschis emailul prin incarcarea imaginilor si accesarea de linkuri din cadrul emailului. In plus, newsletterul a fost recomandat, tot in primele ore de la trimitere, in procent de 10%. A fost chiar o surpriza! Cu aceasta ocazie, noi persoane s-au abonat la newsletter.

Ideea de baza de la care a pornit acest concurs a fost aceea de a-i face pe abonati sa constientizeze avantajele pe care le pot obtine de la acest newsletter. Printre acestea, faptul ca reprezentantii autorizati, cu pregatire medicala, le pot oferi sfaturi gratuite prin email, daca trimit intrebari, ca newsletterul se poate customiza in functie de preferinte lor, daca raspund la sondaje etc. In plus, asteptam ca beneficiile acestei comunicari personalizate sa se reflecte intr-un procent consistent de WOM (word of mouth) care sa duca la cresterea increderii in marca promovata.

Un concurs asemanator am implementat si in cadrul newsletterului unui post de televiziune ce a ales sa-si premieze cititorii fideli ai newsletterului saptamanal prin intermediul unui concurs prin email. A pus la bataie invitatii pentru un spectacol foarte popular, ce se desfasura in mai multe orase din tara. Cuvantul cheie in acest caz l-au reprezentat confirmarile de primire. Cei care doreau sa castige aceste invitatii, trebuiau sa recomande mai departe newsletterul respectiv, iar confirmarile de primire ii inscriau automat in tragerea la sorti pentru biletele la spectacol. Pentru o eficienta si mai mare, a fost inclusa o nota de subsol in care era mentionat faptul ca emailurile forwardate sau linkurile cu newsletterul respectiv nu erau luate in considerare. Scoteam in evidenta faptul ca se poate castiga numai pe baza recomandarilor confirmate. Ideea era de a trimite newsletterul persoanelor care putea fi interesate de concurs.

Concursul prin email a generat, numai in prima zi, rate de deschidere masurate prin indicatorul Unique Actions, in procent de 25,39%. Recomandarile newsletterului respectiv au totalizat 23% dintre cei care au deschis.

Pot exista concursuri si cu mecanisme mai simple precum completarea unor taloane pentru inscrierea la tragerile la sorti sau cumpararea unui produs pentru a castiga altul. Toate pot avea rezultate surprinzatoare daca sunt implementate asa cum trebuie.

One Reply to “Creste angajamentul clientilor tai prin concursurile integrate in email”

  1. In cadrul acestui articol se demonstreaza, inca o data, eficienta Word of Mouth Marketing-ului si a importantei fidelizarii consumatorilor tai.
    Din pacate, eu cred ca la noi in tara, mai avem multe de invatat in acest domeniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *