Ti-a trecut prin minte vreodata ca linkul pe care il urasc toti, nu numai tu, adica cel de dezabonare, se poate transforma in cel mai bun prieten al tau? Iata cum ajungem la alt element al emailului care poate fi valorificat.
Incepe cu problema: De ce se dezaboneaza?
Cele mai intalnite motive de dezabonare (conform unui studiu MarketingSherpa) sunt frecventa prea mare de emailuri (44%), continut irelevant (58%), nu se potriveste cu asteptarile persoanelor (20%), stilul de viata s-a schimbat (13%), folosesc alte medii de informare, precum retelele de socializare (3%) sau nu stiu sau au uitat ca sunt abonati. Iti poti indrepta foarte usor greselile si poti deveni din nou relevant, daca iei in seama nemultumirile si noile solicitari ale utilizatorilor tai. Pune-le la dispozitie, pe pagina de dezabonare, un chestionar, pentru a-si alege ei frecventa dorita si pentru a-si actualiza preferintele. Daca vor alege in continuare sa se dezaboneze, atunci iti poti indrepta greseala pentru ceilalti abonati ai tai.
Se pare ca sunt multi care nu stiu sau nu mai tin minte sa se fi abonat la newsletterul tau, fie ca nu ai o frecventa constanta de trimitere a acestuia fie … nu mai tin minte. Pentru toate motivele mentionate, exista solutii.
Exista viata si dupa linkul de dezabonare
Nu se sfarseste totul cand acceseaza “click aici pentru a va dezabona”. Gandeste-te ca mai ai o sansa sa il pastrezi in lista de abonati. Poti face atatea pe landing page-ul aferent dezabonarii.
1. Fii prompt. Trimite mesajul de confirmare a dezabonarii imediat ce subscriberul acceseaza linkul. Cel mai indicat este la maxim 30 de secunde dupa ce l-a accesat. Daca nu il trimiti imediat, o sa creada ca nu se poate dezabona si, cel mai probabil, va cauta butonul de spam.
2. Personalizeaza mesajul intr-o forma prieteneasca, nu protocolara si fa totul cat mai clar. Totusi, daca e sa va despartiti, macar s-o faceti in termeni buni. “Ionut, se pare ca vrei sa te dezabonezi de la newsletterul nostru. Adresa ta (ionut@…) va fi scoasa imediat din lista noastra de mesaje daca vei confirma dezabonarea …”. Spune-i si in ce data si cu ce adresa de email s-a abonat la newsletter. Poate a uitat ca e abonat si totusi vrea sa ramana.
3. Stimuleaza-l. “Esti gata sa renunti la ofertele noastre. Saptamana aceasta ti-am pregatit …”. Aici poti sa-i prezinti ofertele de produse ca intr-un newsletter obisnuit.
4. Cere-i un feedback. “Vrem sa stim unde am gresit. Ne ajuti?”. Pune-i la dispozitie un scurt survey in care intrebarile sa fie formulate astfel incat sa vezi unde ai gresit: mesaje irelevante, frecventa prea mare, felul in care s-a comunicat etc. Totodata, survey-ul poate avea rolul de a-l abate de la dorinta de dezabonare. Ii poti spune ca isi poate reactualiza preferintele. “Vrei sa-ti schimbi frecventa de primire a mesajelor?”, “Vrei sa primesti mesaje pe alta adresa decat cea cu care esti inregistrat acum, anatudor(at)gmail(dot)com?”. Pentru toate e indicat sa aiba butoane de call-to-action evidente si clare: Actualizeaza-ti preferintele, Schimba-ti adresa de primire. Toate ca toate, insa nu uita butonul de dezabonare. Pune-i la dispozitie toate optiunile.
5. Recompenseaza-l. Ofera-i o reducere speciala pentru un produs corespunzator nevoilor sale. Pentru acest lucru urmareste-i istoricul, vezi ce actiuni a facut in trecut si pune-i la dispozitie un produs potrivit insotit de un discount.
6. Layout-ul. Aspectul respectivului landing page care contine mesajul de dezabonare poate sa ramana in ton cu cel folosit pentru newsletterele obisnuite.
7. Adauga confirmarea de dezabonare la sfarsit. Dupa ce ii prezinti toate acestea, nu uita, pentru a sti daca abonatul ramane sau nu in lista ta, intreaba-l: “Esti sigur ca vrei sa te dezabonezi?” Pune-i la dispozitie butonul NU. Aleg sa raman abonat, care va fi completat de mesajul: “Actualizeaza-ti preferintele” si de butonul DA. Vreau sa ma dezabonez care, dupa ce va fi accesat, ii va confirma ca a fost scos din lista de trimitere si nu va mai primi mesaje prin email de la compania respectiva.
8. Alte modalitati de comunicare. Poate nu te vor pe email, dar asta nu inseamna ca i-ai pierdut de tot. Spune-le, in mesajul de la revedere, ca mai sunt si alte modalitati de a intra in legatura: prin retelele de socializare. Insa ai grija sa ai profile active pe aceste site-uri.
Dezabonare versus reclamatii de spam
Vrei nu vrei, daca esti un marketer resonsabil si daca nu vrei sa-ti atragi reclamatii, plangeri si amenzi, ai grija ca in toate comunicarile prin email, dezabonarea sa fie nelipsita. Acest lucru il prevede foarte clar orice legislatie referitoare la mesajele nesolicitate. In plus, implementeaza-l intr-un mod care sa fie foarte facil pentru abonat, foloseste un limbaj clar, ca abonatul sa stie ce presupune acel link si fa-l vizibil.
In foarte multe mesaje prin email, cei care nu mai vor sa primeasca informari comerciale nu au la dispozitie o modalitate usoara de dezabonare. In multe li se cere sa trimita un reply cu mesajul dezabonare la o anumita adresa. Lucrul asta presupune un efort pentru respectivul utilizator, care, cu siguranta va gasi si va folosi mult mai usor si mai repede butonul de “report as spam”. Asa ca pune-i la dispozitie o modalitate facila de dezabonare daca asta isi doreste.
Cel mai indicat este un link de dezabonare care, in momentul in care este accesat, sa-i apara instant mesajul ce contine confirmarea de dezabonare. Mesajul instant poate fi si sub forma de un nou email cu subiectul “Dezabonare de la newsletterul X …” si textul corespunzator confirmarii de dezabonare.
Ceea ce este esential de retinut in privinta dezabonarii este ca aceasta trebuie sa fie cat mai facila pentru cel care alege sa se dezaboneze, sa fie cat mai repede de gasit. Stim ca nu te incanta si ca multi sunt tentati sa “ascunda” optiunea aceasta, insa, ce preferi: butonul de dezabonare sau butonul de “report as spam” (care se gaseste foarte repede)?
Pe de o parte sunt marketerii care vor sa lase dezabonarea la stadiul de dezabonare: “Te-ai dezabonat de la newsletterul X si nu vei mai primi urmatoarea editie. Adresa ta a fost scoasa din baza de date”. Pe de alta parte, sunt marketerii care vor si stiu sa obtina performanta chiar si din intentia oamenilor de a se dezabona.