Evenimente din 2010 si previziuni de trenduri pentru 2011

Acum, la inceput de an nou, facem si noi bilantul pentru 2010 in Email marketing.  Am facut o mica retrospectiva ca sa vedem care au fost principalele trenduri in anul care a trecut dar si la ce sa ne asteptam in 2011.

Ca si principale evenimente, avem din 2010:

1. Integrarea cu Social Media

O data cu dezvoltarea explosiva a retelelor de sociale, acestea au devenit canale importante de promovare in campaniile de marketing. Facebook are peste 500 de milioane de useri iar Twitter peste 100 de milioane. Astfel, pentru a atinge o comunitate atat de larga de utilizatori, in email a devenit din ce in ce mai folosita optiunea de shareuire in retele sociale….considerata de altfel noua forma de recomanda unui prieten.

Cu rezultate perfect masurabile, dar momentan nu putem considera ca fiind deloc spectaculoase, acest mecanism a dus la extinderea beneficiilor pe care le ofera comunicarea pe email. Concluzia este ca retelele sociale trebuie sa mai creasca in Romania si ca momentan creaza un efect considerabil doar in cateva domenii.

2. Newslettere pentru mobil

Numarul celor care isi citesc emailul pe mobil este in continua crestere. De aceea, in 2010, am inceput sa folosim in special in newsletterele B2B – sectorul unde predomina citirea emailurilor pe mobil – si o optiune pentru vizualizarea de pe mobil. Rolul acesteia este de a reduce consumul de banda pentru cei care isi citesc emailurile de pe device-uri mobile si de a facilita navigarea.

3. Emailul muta centrul de greutate spre eficienta

In 2010 emailul a continuat sa ramana o ancora pentru marktetingul online. Numarul companiilor care au inceput sa comunice pe email cu clientii sai a crescut, si de asemenea, s-a semnalat o crestere semnificativa in bazele de date existente déjà si in frecventa comunicarii.

Daca pana acum accentul era pe cresterea bazelor de date, 2010 a fost anul in care in mod clar accentul s-a mutat spre eficientizarea comunicarii si imbunatatirea indicatorilor de ROI.

4. Cresterea continua a “graymail” si mutarea “fortata” a accentului spre relavanta

Mesajele de tipul “graymail” nu sunt neaparat SPAMURI dar nici nu sunt iubite in mod universal, iar in 2010 numarul acestora a crescut semnificativ: mesaje din retelele sociale, notificari de transport si in general mesaje pentru care utilizatorul s-a abonat, dar nu vrea sa le citeasca chiar acum.

In raspuns, Hotmail si Gmail si-au schimbat interfata Inboxului pentru a face mai accesibile mesajele importante. Astfel “priority inbox” de la Gmail, lansat in toamna lui 2010, la cateva saptamani dupa cei de la Hotmail, afiseaza in primul ecran mesajele pe care userii le deschid si cu care interactioneaza, ceea ce forteaza marketerii sa fie tot mai atenti la relevanta mesajelor trimise precum si la frecventa de trimitere.

5. Crearea unui mediu cat mai sigur in email

Emailul continua sa fie principalul mediu online unde au loc atacuri pentru colectarea ilicita de informatii. Pentru a preveni acest lucru, in 2010, majoritatea clientilor de email si-au instaurat DKIM (Domein Keys Identified Mail), Hotmail pune un semn special la mesajele care trec de controalele de autentificare si sunt pe o lista de expeditori de incredere si de asemenea, Gmail are functionalitati similare.

Gmail implementeaza propriul buton de dezabonare, urmandu-i pe cei de la Hotmail in acest demers

Cam acestea au fost principalele evenimente in lumea email marketingului in 2010. Pentru  2011 asteptam:

1. Fidelizare si engagement

In contextul in care noii client se obtin tot mai greu si a crescut destul de mult perioada de la primul contact pana la realizarea unei conversii in b2b, fidelizarea abonatilor si cresterea engagementului va devinii un punct esential de concentrare a atentiei. Acest lucru se traduce prin trimiterea de cat mai multe campanii personalizate, targetate, segmentate, cu  elemente de interactivitate etc

De asemenea, acesta va fi anul cand marketerii focusati pe rezultate vor incepe segmentarea campaniilor in mod regulat. Si ne asteptam la o crestere considerabila a mesajelor automate, definite pe baza regulilor de business.

2. Campanii de reactivare

Datorita aceluias context in 2011 asteptam cresterea campaniilor de reactivarea abonatilor inactivi din liste. In unele cazuri exista liste formate cu pana la 50% din abonati inactivi, ceea ce inseamna o amenintare nu doar la rata de deliverabilitate dar si la pierderea focusului de pe abonatii cu adevarat implicati in comunicare.

3. Teste A/B

Necesitatea de optimizare a rezultatelor va determina in acest an ca tot mai multe companii sa apeleze la testele de tip A/B pentru a vedea ce functioneaza si ce nu in comunicarea lor prin email.

4. Comunicare mai virala.

Asa cum ziceam mai sus, Facebook are peste 500 de milioane de utilizatori si toata lumea este in cautare de material care sa fie sharuit cu prietenii si cu “followersii”.Deja butoanele de sharuire pe Facebook si Twitter sunt integrate peste tot, iar acest trend se va mentine si in 2011.

De aceea, companiile trebuie sa isi faca contentul nu doar usor de shareuit in social media dar trebuie sa acorde o mai mare atentie motivelor si contentului pentru care se asteapta ca abonatii lor sa-l share-uiasca in social media

5. Accetuarea problemelor de securitate si a eforturilor de gestionare transparent politicilor de confidentialitate in utilizarea datelor cu character personal

In stetele unite s-a dat déjà tonul unor dezbateri privind protectia datelor utilizatorilor online, discutii care desi sunt focusate in special pe aspectele legate de publicitatea online este de asteptat sa influenteze si activitatile de email marketing prin mentiuni exprese privind modul de implementarea transparent a politicilor de confidentialitate si folosire a datelor.

Spammerii au inteles ca ESP-urile sunt o sursa sigura de adrese valide, de aceea este de asteptat intensificarea atacurilor ce au ca tinta ESP-urile pentru captarea adreselor de email.

La sfarsitul anului trecut, Canada a aprobat proiectul legislativ referitor la politicile de Opt In si legea Anti Spam si va intra in vigoare in septembrie 2011. Mai multe detalii aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *