În octombrie 2023, Yahoo și Gmail au publicat simultan noile reguli legate de livrarea email-urilor în inbox care vor fi aplicate începând cu luna februarie 2024. Am pregătit astfel un material în care am explicat pe scurt cele mai importante modificări și în care vă oferim o serie de recomandări de pus în aplicare.
În principiu, aceste noi reguli nu trebuie să îngrijoreze, fiind mai degrabă o serie de bune practice din email marketing, care în curând vor fi obligatorii. Astfel, Yahoo și Google le vor cere expeditorilor de email-uri să:
- Își autentifice domeniul
- Permită dezabonarea cu un click
- Stea sub ratele de reclamații de spam
- Implementeze protocolul DMARC (doar pentru expeditorii a peste 5000 de email-uri pe zi)
1. Autentificare domeniului de trimitere
Dacă ești oprit în trafic, trebuie să prezinți documente justificative pentru a demonstra cine ești, același rol îl are și autentificarea, pentru că, în mod normal, nu poți autentifica un domeniu dacă nu îl deții.
Cu acestă regula nu vei mai putea folosi la “from-ul” email-urilor domenii gratuite sau pe care nu le controlezi, ci va trebui să îți cumperi propriul domeniu și să setezi standardele de autentificare DKIM și SPF.
2. Dezabonare cu un click
Atât Google, cât și Yahoo le solicită “senderilor” să permită dezabonarea cu un singur click, ceea ce poate fi deranjant pentru unii expeditori de email-uri care consideră că mulți utilizatori ajung să se dezaboneze din greșeală, ceea ce este puțin probabil. În orice cazi, acum acest standard clarifică cerintele acestui proces.
White Image oferă încă de la început dezabonarea cu un click. În plus, cerința celor de la Yahoo și Google este ca dezabonarea să fie procesată în 2 zile. Pentru utilizatorii White Image, dezabonările se procesează în timp real, nefiind necesară nicio acțiune suplimentară.
3. Menținerea unui număr redus de reclamații de spam
Noile regului Yahoo și Gmail vorbesc de un prag de gestiune a reclamațiilor de spam:
- Google menționează 0.3% ca fiind pragul acceptat (așa cum este monitorizat de Google Postmaster Tool).
- Yahoo nu menționează un anumit prag, dar 0.3% poate fi considerat o referință și în cazul lor.
4. Implementarea protocoului DMARC
Cei care trimit peste 5000 de email-uri pe zi trebuie, odată cu intrarea în vigoare a regulilor, să implementeze standardul DMARC, care asigură că email-urile vin de la domeniul afișat, prin verificarea setărilor de SPF (Sender Policy Framework) și DKIM (DomainKeys Identified Mail).
DMARC-ul este o masură proactiva prin care îți poți proteja brandul de phishing și atacuri de tip spoofing. DMARC-ul permite ca doar email-urile legitime să ajunga în inbox, ceea ce contribuie și la îmbunătățirea reputației domeniului și a ratelor de livrare.
Bune practice de avut în vedere pentru păstrarea unor rate mici de reclamații de spam: Nu trebuie să fii spamer pentru a primi reclamații. Acestea sunt înregistrate în momentul în care un utilizator apasă butonul “Spam” din interfețele Yahoo/Gmail, atunci când nu mai vor să primească email-uri de la un anumit sender. Acest lucru li se întâmplă și celor care respectă toate regulile. Există totuși o serie de măsuri care, odată respectate, fac ca procentul reclamațiilor să fie mic.
- Abonarea prin mecanismul double opt-in: acesta permite marketerilor să se asigure că nu înregistrează în listă adrese generate de boți, sau adrese introduse greșit, ale altor persoane care nu sunt interesete de brandul respectiv.
Verificarea listelor de email-uri: White Image oferă un serviciu de verificare a adreselor de email-uri pentru a elimina adresele potențial periculoase sau invalide. - Curățarea listelor de adrese inactive: este corect să presupui că cei care nu deschid email-urile nu sunt interesați de ceea ce vinzi și, mai mult, acest dezinteres are impact negative direct asupra tuturor indicatorilor. Eliminarea din listă a adreselor incative este considerat un “best practice” de igienizare a listelor.
- Eliminarea adresele vechi din listă: daca nu ai comunicat cu o adresă de mai mult de un an, ar fi bine să o elimini din listă, este foarte posibil ca utilizatorul în cauză să fi uitat că ți-a dat permisiunea de comunicare.
- Actualizează emailurile de welcome: asigură-te ca în primele mesaje le spui abonaților la ce să se aștepte să primească pe mai departe. Poți face chiar și chestionare de segmentare, astfel încât utilizatorii să primească doar emailurile pe care și le doresc.