Orice ai face sau ai folosi in emailul tau pentru a castiga noi clienti sau abonati, nu uita de felul in care ii indemni, ii incurajezi si ii motivezi sa faca ceva. Conteaza foarte mult cum iti valorifici butonul acela care ii duce in locul in care vrei tu sa ii duci. Butonul acela care iti ofera ratele de conversie dorite trebuie sa fie suficient de puternic incat sa ii faca sa dea click.
E nevoie sa studiezi arta persuasiunii pentru asa ceva? E nevoie de cursuri intensive de psihologia persuasiunii? Raspunsul este: nu neaparat. Ceea ce conteaza in prima faza este sa analizezi produsul si beneficiile pe care le ofera consumatorului pentru a te folosi de elementele esentiale ale acestuia atunci cand vrei sa-l convingi sa actioneze. Nu ignora butonul de call-to-action intrucat este un element cheie in optimizarea ratelor de conversie.
Call-to-action-urile sunt elemente fara de care succesul unui email n-ar exista sub nicio forma. Ai nevoie de ele pentru:
• a-i face sa-ti deschida newsletterul
• a castiga noi abonati
• a castiga noi clienti
• a-ti face subscriberii sa-ti citeasca newsletterul
• a-i face sa raspunda la survey-uri
• a-ti duce subscriberii pe site
• a-i face sa-ti recomande/share-uiasca newsletterul
• a-i face sa downloadeze un catalog/whitepaper
• a-i face sa se inscrie la un eveniment
• a-i face sa urmareasca un video
• a-i face sa-ti acceseze linkuri inca din preheader
• etc.
De fapt, ai nevoie de call-to-action pentru orice element al emailului tau.
Cum ii duci “acolo”?
In realizarea unui call-to action eficient, sunt implicate doua parti importante: designul si textul/cuvintele folosite.
Cuvintele folosite pot fi mai mult decat “citeste mai mult”, “afla mai multe”, “acceseaza”, “aboneaza-te” sau “cumpara”. E drept ca acestea au creat un reflex in mintea oamenilor, lucru care ii face sa acceseze instant linkurile respective, insa, de ce sa nu le dam o valoare si mai mare, de ce sa nu profitam si mai mult de aceste butoane?
Inainte de a reformula call-to-action-urile, analizeaza rata de deschidere a mesajelor tale si pe cea a accesarii linkurilor din cadrul emailului. O rata mica iti va spune ca poate call-to-action-urile nu au fost suficient de motivante pentru subscriber.
Poti:
1. Sa personalizezi butoanele.”Malina, intra in joc.” Personalizarea il implica si mai mult pe subscriberul tau. Va simti ca dincolo de acel link este ceva destinat numai lui si va fi si mai tentat sa deschida.
2. Sa le dai o nuanta de teaser. “Descopera-ti cadoul.” Fa-l curios. Pana la urma, curiozitatea NU omoara pe nimeni, din contra, ii poate dezvalui lucruri foarte interesante, in folosul lui. Ai vazut ca toti simtim nevoia de putina adrenalina in viata noastra.
3. Sa le dai o forma interogativa. “Vrei sa stii mai mult?”. Forteaza-l putin. Fa-l sa raspunda cu “Da”. Foloseste o intrebare in loc de “citeste mai mult”. Lasa-i impresia ca ii oferi tu posibilitatea sa aleaga ce vrea sa faca: sa mearga sau nu mai departe si sa apese pe buton.
4. Sa le atasezi un beneficiu. “Economiseste din timp. Ia-ti ACUM…”. Cam toti s-au saturat sa vada acel “Mai mult”. Stimuleaza-l tu, oferind langa call-to-action un beneficiu. Spune-i ca totul este in interesul lui, ca are ceva de castigat, accesand un link. Mai poti folosi, acolo unde e cazul, cuvantul gratuit sau te mai poti folosi de pretul promotional mentionat inca o data. “Ia-ti gratuit cardul” sau “Profita de 10% discount. Cumpara acum.”
5. Sa le dai un incentive competitiv. “Fii primul care afla.” Grabeste-l putin. Da-i impresia ca va fi singurul care va beneficia de oferta pe care o promovezi, daca acceseaza imediat.
6. Sa atasezi chiar si un deadline. “Mai sunt 3 zile. Ia-l acum”.
Estetica butonului de call-to-action
In privinta designului, poti folosi culori deschise, care sa atraga atentia, dar nu tipatoare, pe scurt care sa fie si placute si acceptabile ochiului. Indicate sunt: rosu, portocaliu, verde, albastru, negru, gri, intotdeauna insotite de un text cu litere de culori contrastante, care sa iasa in evidenta, sa fie clare, vizibile, repede si usor de citit.
Marimea este importanta. Fa-l proeminent, cat mai scos in evidenta, din toate punctele de vedere: grafica, text, culori, locul din newsletter – daca vrei sa atragi privirile.
De asemenea, si locul in care plasezi butonul de call-to-action este esential. Nu-l arunca intr-un colt al articolului. Oamenii trebuie sa-l gaseasca foarte repede, in maxim 3 secunde de la citirea unui articol sau produs. Mai sus (aproape de header), pe partea din dreapta sau la mijloc. La fiecare produs pe care il promovezi, din nou, butonul de call-to-action trebuie sa-ti aduca ratele de conversie optime. Ataseaza-l in partea dreapta a produsului promovat sau in centru, cat mai evidentiat.
Oricat de evidente ar fi aceste butoane din punct de vedere grafic, intotdeauna trebuie sa fie insotite de un text suficient de motivant pentru a-i face sa deschida. Este recomandat ca primul cuvant din acest mic text sau propozitie sa fie un verb la modul imperativ: cumpara, vezi, intra, aplica etc.
In privinta fontului cuvintelor folosite, ei bine, si aici este ceva de zis. Sunt atatea fonturi cat se poate de stilizate. Ia in seama ca pentru textul din butonul de call-to-action este indicat un font cat mai simplu, cat mai lizibil, lesne de observat si citit.
Butonul de call-to-action nu trebuie sa fie incarcat cu alte elemente grafice. Lasa-l sa “respire”, ofera-i spatiu suficient pentru a fi reperat cat mai usor.
Testeaza inainte de orice
Nu stii care este cea mai buna varianta de call-to-action? “Afla mai multe” versus “Vezi ce-ti mai ofera produsul”; rosu versus portocaliu; butoane cu grafica speciala versus text simplu; 2-3 cuvinte versus 5; un buton de marime mare versus un buton mai mic; dreapta versus stanga? Cel mai simplu si eficient este sa testezi.
Foloseste acelasi newsletter avand call-to-action-uri diferite pe doua sau trei segmente diferite. Varianta castigatoare este cea cu o rata de clickthrough mult mai mare.
Un buton de call-to-action poate avea o eficienta maxima in orice circumstanta. Majoritatea marketerilor pun accent pe optimizarea acestuia mai degraba in cadrul unui site si mai putin intr-un newsletter, tratandu-l usor superficial. Vrei sa-ti atragi oameni pe site sau sa-i determini sa cumpere ceva de la tine prin diverse modalitati. Ei bine, unul dintre cei mai importanti pasi este sa-i atragi din newsletter tocmai prin butoanele de call-to-action. Profita de ele!