White Image a impartasit know-how la Scoala de Vara de E-commerce GPeC – editia VI- a

Antreprenori, specialisti in marketing sau comunicare s-au reunit la Scoala de Vara de E-commerce GPeC 2016- Editia a- VI-a, organizata in 24-29 august la Moeciu, pentru a afla de la experti si practicieni cum pot optimiza conversiile, derula campanii eficiente de AdWords & Facebook,  utiliza email marketing si marketing automation pentru a-si creste afacerea.

White Image a participat si in acest an la eveniment, iar Andrei Georgescu – Co-Founder si Managing Partner a sustinut o prezentare interactiva despre „Trenduri in E-mail Marketing: Customer Journey & Marketing Automation. Pasii necesari pentru retentie si relevanta in e-commerce – de la cuvinte fancy la rezultate”.

Cat dureaza ciclul de viata al clientului si care sunt cele sase etape ale retentiei si fidelizarii, care sunt informatiile pe care un marketer trebuie sa le obtina de la client si in ce modalitate, cum interpretezi si asociezi datele colectate, cum se face corect segmentarea, cum si de ce incepi sa automatizezi sunt doar cateva dintre raspunsurile oferite de Andrei Georgescu in cadrul cursului de la Scoala de Vara E-commerce GPeC 2016.

Cursantii au fost interesati sa afle care sunt tehnologiile si strategiile necesare pentru a comunica eficient prin email marketing: cum stabilesti care sunt informatiile pe care le soliciti intr-o campanie de colectare de date si cum le poti folosi pe termen lung, cum combini tehnologiile intr-un mod productiv, astfel incat rapoartele din programele software sa se transforme in rezultate si in experiente reale de loializare.

De asemenea, sectiunea despre Customer Journey a starnit un real interes in contextul in care multi dintre participanti nu aveau niciun proces automatizat de mapare a customer journey implementat. Totodata, cursantii au primit informatii si despre content si cum trebuie acesta integrat in imagine, astfel incat cele 8 secunde de atentie pe care le acorda clientul produsului sa creasca rata de conversie.

Avantajele comunicarii omnichannel marketing versus multichannel marketing este  un alt subiect pe marginea caruia participantii au pus numeroase intrebari. Recomandarea White Image este utilizarea omnichannel marketing pentru a avea control asupra intregului proces de comunicare, astfel incat mesajul sa corespunda imaginii brandului si, in acelasi timp, sa fie adaptat fiecarui canal. Utilizarea omnichannel marketing creeaza oportunitatea hyperpersonalizarii. Un exemplu concret care ilustreaza aceasta abordare este urmatorul: Clientul X a mers in magazinul meu, a cumparat o pereche de pantofi si a folosit cardul de fidelitate pentru a acumula puncte. Pentru ca eu folosesc omnichannel, canalele mele comunica intre ele, iar eu cunosc fiecare actiune a clientului. Pentru ca stiu ca a mers si a cumparat perechea de pantofi din magazin,  eu ca marketer pot, in continuare, sa ii trimit un email personalizat in care ii sugerez clientului accesorii la promotie care se potrivesc cu pantofii, fie ca vorbim de curele, genti, ceasuri sau orice alte produse  care se gasesc si in magazinul meu online.

Sfatul final al lui Andrei Georgescu pentru participanti, dar si pentru toti cei interesati sa isi optimizeze procesele de comunicare cu clientii, este de a analiza in profunzime toate datele, de a le corela si de a crea o strategie, bazata pe obiective, in contextul in care doar utilizarea tehnologiei si a diverselor software-uri de email marketing  nu este suficienta.

In cele 6 zile de training, cursantii au participat la peste 12 ateliere sustinute de unii dintre cei mai cunoscuti si de succes experti in marketing, precum Lucia Ciuca – Managing Director Quantum Data Science, Roxana Magopet – Marketing & PR Manager Fan Courier, Raluca Radu – Country Manager answear.ro & Co-Organizator GPeC, Victor Kapra – Consultant Independent, Valentin Radu  – CEO Marketizator, Razvan Gavrilas – Founder Cognitive SEO & BrandMentions.com, Horia Neagu –  Digital Marketing Consultant, Ionut Munteanu – Managing Partner & Trainer WebDigital, Andrei Radu – CEO & Founder GPeC si CO- Founder Trusted.ro, Liviu Taloi – Senior Consultant in E-Commerce, Usability, Analytics, Conversion Rate Optimization and Online Marketing @ECOMpedia, Pawel Sakowicz  – Senior Product Manager SALESmanago Marketing Automation.

Viitorul in retail

lead_large[1]

Cu siguranta magazinele offline nu vor disparea si nici comertul exclusiv online nu va fi dominant in retail. Probabil, retailerii care vor avea cel mai puternic impact in viitorul apropiat vor fi cei care vor combina cel mai eficient experienta clientilor din offline si in online.

In mod clar insa, experienta userilor in offline va fi diferita de cea actuala, in sensul ca tehnologia va fi folosita pentru a crea engagement offline.

In prezent exista 3 tehnologii care credem ca vor influenta in viitorul apropiat experienta noastra in interactiunea cu brandurile:

Screemo; este o tehnologie care permite aducerea conceptului de gamification in offline. Userii pot sa participe la jocuri ce se desfasoara chiar in magazine si pot recompensa interactiunea lor cu brandul. Jocurile din offline permit conexiunea dintre ecranele din magazine si smarphone-urile clientilor. Astfel, smartphone-urile devin instrumente de interactiune si joaca din magazin permite participarea la rulete cu castiguri imediate si acumularea de puncte de loialitate doar prin simpla interactiune cu brandul in magazin.

kwik; momentan disponibila doar in Londra, tehnologia extrapoleaza la o scara mult mai mare celebrul buton amazon dash. Adica usureaza la minimum procesul de comanda al unui client. Apesi un buton si comanda este deja in drum spre tine. Cei de la kwik deschid sistemul pentru orice brand, astfel orice brand isi poate crea in aplicatia kwik “butonul de panica” prin care clientul comanda doar apasand un buton o pizza sau orice alt produs.

sidekix; este o aplicatie pentru cei care vor sa se plimbe prin oras…dar legatura cu retail-ul apare prin faptul ca aplicatia nu iti ofera cel mai scurt drum din punctul A in punctul B, ci drumul care raspunde cel mai bine pasiunilor sau intereselor tale, fie ca e vorbim de shopping, mancare, viata de noapte sau orice altceva. Sidekix este momentan disponibila doar in Londra si Tel Aviv si intentioneaza sa ofere userilor o comunicare contextuala bazata pe interesul lor in ruta pe care si-au ales-o. Astfel ad-urile mobile vor fi mai putin intruzive si vor incerca sa aiba o utilitate pentru useri.

O zi neagra de…reduceri!

Black-Friday-Line[1]

Poate acum cativa ani mai existau oameni care sa nu stie ce inseamna insa azi, Black Friday face valuri. A prins bine conceptul si in Romania. Atat de bine incat ne-am gandit sa va ajutam sa-l puneti in practica an de an fara sa…isi piarda din amploare.

Iata 10 dovezi ca Black Friday prinde la public, creste vanzarile si loializeaza userii. Foloseste-le cu incredere sau, mai bine, vino sa te invatam noi.

Descarca aici colectia de campanii de succes de Black Friday.

Retailul si prioritatile pentru 2015

Urgent Notes isolated

Schimbarile majore produse de noul val tehnologic si presiunea permanenta a discounturilor creaza premizele reevaluarii prioritatilor in marketing si a directionarii bugetelor.

  1. Comunicarea trebuie sa devina mobile-friendly. Consumatorii sunt in permanenta conectati de pe telefoanele mobile si pot cumpara oricand, oriunde. Este in acelasi timp o provocare dar si o oportunitate la care retailerii trebuie sa raspunda. Vorbim de optimizarea intregii experiente: email, subject line, site produse, proces de achitie etc. Mai nou esti si penalizat de Google daca nu tii pasul cu nevoile clientilor.
  2. Optimizeaza subiectele. Probabil sunt elementele de comunicare pe care marketerii le-au neglijat cel mai mult …si totusi, au cel mai mare impact si fac diferenta in captarea atentiei ca prim pas pentru generarea de conversii. Presiunea este cu atat mai mare cu cat interactiunea mobila este in crestere (~45% dintre emailuri deschise de pe mobile)
  3. Cresterea targetarii si personalizarii. Se vorbeste mult despre personalizare si se face putin…Dar, clientii au nevoie sa stie ca primesc content care e relevant pentru preferintele si interesele lor.
  4. Marketing automation. Majoritatea veniturilor sunt generate de mesajele automate care pornesc de la abandonul cosurilor de cumparaturi pana la recomandari personalizate de produse, programe de bun venit si mesaje aniversare. Incepi sa schitezi customer journey, stii care sunt pasii pe care ii parcurge fiecare client in interactiunea cu tine si incepi sa analizezi punctele in care poti automatiza experienta
  5. Gestioneaza userii inactivi. Daca este dureros sa elimini din lista userii inactivi, sa pierzi capacitatea de a mai comunica cu userii activi este un dezastru care, insa, este posibil. De ce? Pentru ca marile ISP-uri (gmail, yahoo) stipuleaza clar ca privilegiul de a vedea mesajele in Inbox este direct legat de modul cum fiecare marketer intelege sa trateze inactivitatea ca un semn de dezinteres al userilor. In plus, ei nu genereaza decat costuri…mai putin venituri.
  6. Daca inceputul anilor 2000 a fost perioada specializarilor, tot ceea ce se intampla in ultimii 2 ani marcheaza un trend acentuat pentru integrarea solutiilor de marketing folosite. S-au definit mai clar tacticile in actualul context tehnologic iar traspunerea in practica a conceptelor precum marketing automation, omnichannel nu functioneaza decat daca toate datele se reunesc intr-un singur loc.

“Marketing automation” – How it’s made

1Cunoasteti “magia” trimiterii emailului potrivit persoanei potrivite, la momentul potrivit? Fie ca este vorba de a ura “Bun venit” unui client, fie ca trimiteti cuiva un reminder despre un eveniment sau urati un simplu “La Multi Ani”.

Cu totii dorim sa fim inteligenti in ceea ce priveste email marketing-ul, insa stim foarte bine ca acest proces poate implica mult timp si energie care cresc exponential cu marimea bazei de date pe care o administram.

Aici intervine “email automation” care, intr-o situatie generala, reprezinta un mix de tactici si softuri care permit unei companii sa vanda precum Amazon – asta prin intermediul unui continut util si mai ales personalizat, care ajuta la transformarea prospectilor in clienti si, nu in ultimul rand, a clientilor in clienti satisfacuti. In general, aceasta abordare ofera companiilor venituri semnificative si ofera o rata excelenta de amortizare a investitiei facute.

Emailurile automate livreaza informatii clientilor tai exact in momentul in care acestia au nevoie de ele, motoda fiind una foarte eficienta si pentru tine. Poti trimite o serie de emailuri pentru a prezenta noilor abonati compania ta, poti oferi recomandari de produse in baza istoricului de cumparaturi pe care il are clientul tau, ii poti face o urare de ziua lui si multe altele.

Triggerele sunt cele care determina ce abonat si cand sa primeasca un email. Un trigger poate fi reprezentat de interactiunea avuta cu una dintre campaniile tale, o abonare la o anumita lista, etc.

Cand este bine sa folosim automatizarea?

Automatizarea emailurilor este ideala atunci cand ai un continut pe care doresti sa il livrezi automat unor anumiti abonati la un anumit moment. Iata cele mai intalnite scenarii pentru transmiterea acestor mesaje predefinite:

  • Cand un subscriber se inscrie intr-o baza de date – intampina-ti noii subscriberi cu un email sau o serie de emailuri de bun venit. Spune-le la ce comunicari sa se astepte pe viitor, trimite-le cupoane, vouchere sau ofera-le sfaturi despre cum pot profita de ceea ce ai de oferit;
  • Cand ai de trimis o serie emailuri – poti sa imparti informatia intr-o serie de pasi ce pot fi trimisi pe parcursul a zile, saptamani sau chiar luni;
  • Pentru emailuri pe care le trimiti anual – urari cu ocazia onomasticii, zilelor de nastere, etc;
  • Follow up pentru activitatea de pe site – Cand un subscriber navigheaza pe un link anume din site, venind din newsletter, ai posibilitatea sa ii trimiti automat mesaje care sa il incurajeze sa ia o decizie de achizitie, ii poti trimite un formular de satisfactie, etc;
  • Cand vrei sa multumesti celor mai buni clienti – clientii care fac achizitii regulate sunt importanti pentru business-ul tau, asa ca lasa-i sa stie si ei asta. Trimite-le de la un simplu “Multumesc” pana la discounturi, invitatii de a intra in cluburi VIP, etc;
  • Follow up dupa o achizite – Trimite recomandari de produse aditionale sau ofera-le sfaturi in functie de ce achizitie au facut;
  • Cand vrei sa primesti feedback – Foloseste un survey pentru a-ti face clientii sa se simta importanti si obtine un feedback valoros despre experienta de cumparare de pe siteul tau.

 

Cand sa nu flosesti automatizarea?

Posibilitatile de automatizare par fara sfarsit, insa exista si scenarii in care folosirea acestei tehnici nu pare sa aiba sens. Vrei ca ai tai clienti sa se simta unici, nu sa le dai senzatia ca interactioneaza cu un robot:

  • Cand vrei sa trimiti un mesaj personalizat – In anumite circumstante e greu sa “suni” uman cand livrezi un copy predefinit catre o baza de date, mai ales daca nu ai datele necesare despre subscriberii tai. Pentru a trimite un mesaj cu adevarat personalizat catre un grup mic de clienti loiali este indicat sa trimiti ceva nou de fiecare data;
  • Cand ai mai mult content decat poti sa administrezi – Cu cat mesajul tau devine mai cutomizat si targetat, cu atat mai mult iti va lua tie si echipei tale sa il pregatiti, sa il testati si sa creati content nou. Trebuie sa te gandesti bine inainte sa alegi instrumentul cu care vrei sa mergi mai departe.

Automatizarea emailurilor reprezinta insa o mica parte din ceea ce se cheama “Marketing automation”, un termen aflat din ce in ce mai des pe buzele marketerilor din toata lumea.

Dar oare toti cunoastem ceea ce reprezinta?

In esenta, “Marketing automation” este despre optimizare, fie ca valorifica mai bine timpul marketerilor, fie ca imbunatateste experienta clientilor. De aceea “automatizarea” in marketing poate fi inteleasa gresit, ea reprezentand mai mult decat niste taskuri automate. Reprezinta punerea laolalta a datelor, a canalelor si relatiilor, pentru a interactiona cu clientii in cel mai autentic si eficient mod posibil.

De multe ori se dovedeste ca un automatizarea unui singur canal, precum cea a newsletterelor, nu este suficienta, ea reprezentand doar o piesa din mecanismul de “Marketing automation”. Astazi consumatorul se asteapta sa interactioneze cu bandurile favorite prin intermediul oricarui canal. Si, cu tot mai multe canale disponibile pe zi ce trece, marketerii au nevoie de solutii automate care sa fie suficient de agile pentru a le incorpora, de indata de acele canale devin disponibile.

“Marketing automation” aduce impreuna canalele online dar si pe cele offline, pentru ca acestea sa fie administrate si masurate in una si aceeasi campanie. In mare parte, posibilitatile de integrare sunt nelimitate.