Cresterea bazei de date e precum gradinaritul

Campaniile de email marketing sunt profitabile pentru orice tip de afacere, indiferent de serviciu sau produs. Fundamentul succesului acestora este raportat la calitatea si marimea bazelor de date. Cresterea constanta a acestora este intotdeauna o prioritate pentru orice companie indiferent de dimensiunea acesteia.

Inceputul colectarii si modul in care se va desfasura aceasta, plus managementul sunt extrem de importante pentru rezultatele ulterioare pentru ca, oricat de ciudat ar suna cresterea unei baze de date organic, dupa cele mai corecte principii, are multe in comun cu… gradinaritul.

1. Inceputul e cel mai important

Atunci cand iti doresti sa cresti o gradina frumoasa care sa iti ofere legume sanatoase te pregatesti minutios. Ai nevoie de pamant organic, fertilizatori si diferite substante care sa tina departe daunatorii. Nu poti pur si simplu sa plantezi niste seminte si sa te rogi ca vor creste niste rosii frumoase.

La fel se intampla si atunci cand vrei sa construiesti o baza de date solida. Ai nevoie de elemente care sa le atraga cu adevarat atentia clientilor tai.

In plus, pentru o “recolta” cu adevarat “sanatoasa” trebuie sa faci bine diferenta intre colectarea organica si cea pusa pe fast-forward, in care adresele sunt obtinute datorita promotiilor cu premii. Colectarea organica se desfasoara mai greoi, iar pentru a construi o baza de date cu multe adrese ai nevoie chiar si de luni de zile. Chiar si asa, abonatii obtinuti astfel sunt mult mai usor de fidelizat si se transforma mai repede in clienti. De partea cealalta, colectarea prin promotii aduce multe dezavantaje desi se strang mai multe adrese intr-un timp ceva mai scurt. In cele mai multe din cazuri, subscriberii isi lasa datele doar pentru a obtine un beneficiu si vor ignora mesajele pe care le vei trimite ulterior.

Pentru o lista “curata” trebuie sa aplicati cateva tactici simple:

  • Inscrierea la NL ar trebui sa fie usor accesibila din fiecare pagina a site-ului, de preferat in formula unui pop-up, sau cu opt-in simplu si vizibil oriunde e posibil;
  • Fii clar, persuasiv si onest in legatura cu ce vor primi abonatii si cum vor beneficia in urma inscrierii. Include unul sau doua citate apartinand clientilor care s-au abonat;
  • Fii sincer si spune-le cat de des urmeaza sa primeasca NL-uri. Leaga formularele de inregistrare cu mostre de NL, pentru ca prospectii sa-si poata forma o opinie despre ce va urma;
  • Co-inregistrarea este o metoda foarte buna de a creste baza de date. Posteaza reclama la NL sau un link care sa duca la el pe alte site-uri si cei care le viziteaza se vor putea inscrie pe loc;
  • Fa precizari clare legate de folosirea datelor care au caracter personal pentru a reduce anxietatea. Spune-le potentialilor abonati ca le vei respecta drepturile, aplicand politicile de protectie a datelor;
  • Campanii Google Adwords, Social Media prin campanii friendly sau link de inscriere la newsletter la semnatura din email;

Pe scurt, foloseste un formular de inscriere de fiecare data cand intri in contact cu prospecti si consumatori.

2. Marimea conteaza

Nu exista o gradina „prea” mare pentru ca niciodata nu te vei putea bucura de toate legumele ce vor creste in ea. Unele nu vor apuca sa creasca, altele se vor strica imediat, iar altele nu vor avea gustul pe care il astepti tu.

La fel e si cu o lista de e-mail-uri. Adresele se schimba, abonatii devin inactivi, unii se dezaboneaza, astfel incat vei pierde in jur de 20-30% din totalul listei in fiecare an asa ca niciodata o lista nu e prea mare. Creste-ti constant lista si foloseste cateva din trucurile:

  • Nu ai cum sa dai gres cu: oferte de nerefuzat, discounturi atractive plasate strategic pe site si in mediile sociale. Foloseste inteligent toate tool-urile pe care le ai la dispozitie. Construieste overlayer-e cu mesaje creative si adauga remindere constante pe site;
  • Intotdeauna cea mai buna oferta a ta trebuie sa fie pe prima pagina a site-ului tau. Arata-le oamenilor ce beneficiu major vor avea daca se vor abona la newsletter-ul tau.;
  • Ofera incentivuri la inscriere: cele mai populare incentivuri sunt articole gratuite si rapoarte si bineinteles, oferte speciale, programe de VIP sau discounturi;
  • Adauga ‘ingrediente’ care sa impresioneze de genul: “Fii si tu unul din cei 10.000 de oameni care au acces la cele mai tari oferte”;
  • Ofera un beneficiu imediat: “Te abonezi si primesti 10% discout”, “Te abonezi si poti downloada gratuit e-book-ul nostru”;

3. Respecta tehnicile profesionistilor

Orice gradinar stie ca nu poate planta mazare langa ceapa sau cartofi langa rosii. Regulile pot fi uneori obositoare si necesita ceva rabdare pentru a le invata si pune in aplicare. O data insa invatate e greu sa dai gres, iar astfel iti cresti sansele ca rezultatele sa fie pe masura asteptarilor tale.

La fel functioneaza lucrurile si cu o baza de date. Nu arunca oriunde pe site optiunea de abonare. Fa-o cat mai vizibila si eventual arata si rodul faptului ca oamenii iti vor lasa adresa de e-mail. Mai departe e treaba ta. Planteaza samanta langa samanta cu cap pentru ca intr-un final subscriberii sa se transforme in clienti.

Oamenii vor sa li se dea ceea ce cer, asa ca de ce sa nu ne conformam? Segmenteaza cat mai fin pentru ca pana la urma sa reusesti sa targetezi cat mai precis.

4. Nu fa nimic dupa “ureche”

Fiecare gradinar a mai dat-o in bara din cand in cand. Cea mai comuna greseala a incepatorilor este legata de inecarea legumelor. Dar dupa o documentare serioasa toti descopera contorul pentru umiditate, iar asa legumele nu se vor deshidrata si nici nu vor primi o cantitate prea mare de apa.

Dezvoltarea unor baze de adrese necesita analiza multor date care te vor ajuta sa iei cele mai bune decizii in fiecare etapa a campaniilor tale. Toate datele pe care le vei strange de vor ajuta sa incerci diferite solutii, sa testezi in continuare si sa iti imbunatatesti rezultatele.

5. “Cu o rosie nu se face primavara”

Gradinaritul necesita multa rabdare. Nu poti sa te astepti sa mananci legume proaspete si delicioase a doua zi dupa ce le-ai plantat. Rabdarea e aliatul tau principal.

Cresterea bazelor de emailuri presupune acelasi lucru. Nu ai cum sa ai o baza de date uriasa si eficienta de pe o zi pe alta, iar conversiile nu vor aparea dupa o luna de zile. Totul se bazeaza pe o strategie pe termen lung si… rabdare.

6. Pune pasiune si fii constant

Strans legata de rabdare este si ambitia si constanta pe care o ai. Daca iti doresti sa iti cresti o gradina frumoasa in fata casei tale te vei ocupa de ea zilnic si vei pune suflet ca in oricare alta pasiune de-a ta. Daca nu vei face asta, data viitoare cand vei merge in gradina vei vedea ca s-a umplut de buruieni.

Trecand din nou la listele cu emailuri si aici e o chestiune de frumusete. Daca ii dai atentie vei reusi sa cresti o baza de date mare, serioasa si de pe urma careia sa te bucuri. Reversul medaliei suna dezamagitor.

7. Fa curatenie

Ultima parte, dar poate una din cele mai importante este legata de modul in care iti intretii gradina. Aceasta nu e despre un pamant sanatos si legume delicioase. Toate gradinile au uscaturile lor, iar cei care le ingrijesc stiu ca trebuie sa le curate de ierburi, insecte sau legumele uscate. Asa gradina va fi sanatoasa si roditoare.

In listele de emailuri mereu vor exista „buruieni” ce trebuie curatate sau chiar aruncate. Ne gandim aici la subscriberii inactivi si care ocupa spatiu inutil in „gradina” ta. Pentru o lista cat mai engaged trebuie sa faci curatenie cat mai des posibil. Poate ca e dureros sa stergi adrese de email dupa toata munca depusa pentru colectarea acestora, dar trebuie sa te gandesti ca totul e spre binele tau.

 

Landing page-ul – 8 secunde pentru a crea o conversie

Ti-ai pus la punct newsletterul pe care l-ai conceput? Ai realizat un design atractiv? Contentul este relevant pentru abonati? Butoanele de call-to-action sunt si ele suficient de incitante? Ai raspuns pozitiv la aceste intrebari, insa ar mai fi un pas pe care trebuie sa-l faci pentru a avea rezultate in ceea ce priveste vanzarile online si, in general, ratele de conversie: optimizarea landing page-urilor!

Nu este suficient sa-i atragi acolo, trebuie sa-i determini sa ramana mai mult de 8 secunde (media de timp pe care o ai la dispozitie pentru a convinge o persoana ca oferta ta este interesanta) si sa ia decizia dorita de tine: sa faca o comanda de cumparare, sa recomande, sa completeze un formular de inscriere etc. Pe scurt: sa faca o conversie.

Pentru acest lucru, ai la dispozitie numai cateva secunde. Studiile arata ca primele secunde isi spun cuvantul pentru crearea unei impresii bune. Deci, ai doar 8 secunde ca sa creezi aceasta impresie pentru landing page-ul tau.

shutterstock_179853431_s

Evaluarea euristica sau cum sa afli ce e in mintea lor

Ca sa ajungem la evaluarea euristica propriu-zisa, trebuie sa stii ce inseamna “euristic”. Termenul desemneaza o metoda de studiu si de cercetare bazata pe descoperirea de fapte noi (conf. DEX).
In online, este des folosita “evaluarea euristica”, o metoda de evaluare a interfetei designului pentru utilizator. Teoria a fost dezvoltata de catre Jakob Nielsen impreuna cu Rolf Molich, in 1990.

Scopul acestei evaluari este de a identifica acel landing page care sa genereze cea mai buna rata de conversie. Cei doi creatori ai sai au dezvoltat si un set de indicatori cu ajutorul carora se analizeaza landing page-ul si problemele acestuia.
Dificultatile legate de usability sunt incadrate pe o scara numerica in functie de impactul asupra performantei. Evaluarea euristica are menirea de a oferi feedback-ul necesar celor care o folosesc pentru a vedea daca landing page-ul este compatibil cu nevoile si preferintele utilizatorilor.

Aici intervine formula euristica menita a te ajuta sa concepi cel mai bun si mai ales, cel mai potrivit landing page care sa duca la conversia dorita:

C = 4m + 3v + 2(i-f) -2a.

Fiecare element din formula te ajuta sa-ti dai seama unde anume trebuie imbunatatit landing page-ul tau si cum sa ajungi la rezultatul final: conversia (in ecuatie, C):
1) M=Motivation (Motivatia)
2) V=Value Proposition (Valoarea)
3) I=Incentive (Stimulent)
4) F=Friction (Conflict)
5) A=Anxiety (Anxietate, Neliniste)
Ecuatia are un singur scop: maximizarea elementelor pozitive (motivatia, valoarea, stimulentul) si diminuarea, pe cat posibil, a celor negative (anxietate, conflict). Ce semnifica toate acestea? Un set de intrebari la care daca raspunzi, vei gasi cea mai buna formula de landing page.

Pune-ti urmatoarele intrebari:
De ce abonatul meu ar trebui sa cumpere de la mine si nu de la competitori?
Oferta ta trebuie sa se diferentieze considerabil de cea a competitorilor si, pe langa considerentele emotionale si financiare ale acesteia, acum landing page-ul ar putea fi personalizat si diferentiat pe baza nevoilor fiecarei persoane. Poti determina ce anume il intereseaza pe abonat, in urma accesarilor si a monitorizarii obiceiului de navigare si, pentru ca in email marketing ai toate aceste informatii in baza de date, landing page-ul poate fi customizat oferindu-i acele produse care il intereseaza. Totodata, poti diferentia landing page-ul in functie de sex, varsta etc.
Cum pot elimina factorii psihologici care l-ar impiedica sa cumpere?
Cel mai important: prezinta-i beneficiile din prima clipa. Raspunde-i imediat la intrebarea “Ce am de castigat?” si “De ce tu?”
In completarea a ceea ce am scris mai sus, landing page-ul poate fi altfel decat cele obisnuite. Poate fi personalizat, astfel incat subscriberii sa fie intampinati de ceva prietenesc, prin adresarea directa folosita. Daca spui “Buna Elena, uite ce ti-am pregatit… “, iar butoanele de call-to-action sunt si ele customizate, atunci sunt toate sansele ca subscriberul sa aiba impresia, placuta, ca vorbeste cu cineva apropiat. Pentru linkuri, poti folosi butoane de call-to-action de genul “Elena, incearca asta…” sau “Elena, spune-ne ce crezi…”.
Cum pot folosi stimulente suplimentare pentru a face fata oricarei urme de rezistenta din partea subscriberului?
Pentru o motivatie puternica, poti include chiar si parerea altor utilizatori ai acestor servicii (testimonial) sau un sistem de ranking pentru a vedea cat de bine a fost cotat acel produs/serviciu. Chiar daca adresarea directa l-a “indulcit putin”, tot trebuie ca oferta ta sa il atraga intr-un fel. Fie ii pui la dispozitie o oferta speciala, fie un discount la un produs. In plus, desi am repetat, poti sa mai incluzi parerile altora despre produsul pe care il oferi si pe care altii l-au folosit, astfel incat sa ii obtii increderea. Ca stimulente suplimentare, mai poti include chiar si clipuri video si imagini, pentru a face landing page-ul si mai atragator.
Cum pot corecta elementele care i-ar putea genera retineri?
Atunci cand utilizatorii ajung pe un landing page ce include un formular de inscriere, ar putea experimenta stari negative: temeri, confuzie, reticenta. S-ar putea ca ei sa se sperie cand vor vedea ceea ce le ceri sa bifeze: nume, CNP etc. S-ar putea sa creada ca vei folosi acele informatii in alte scopuri. De aceea, ca sa le diminuezi aceste temeri, le poti explica, la fiecare casuta pe care o bifeaza, care e motivul pentru care le ceri sa completeze acele lucruri. Totul cu argumente, astfel incat sa le obtii increderea. Le enumeri beneficiile, dar si riscurile pe care le pot intampina, daca nu completeaza corect formularul. Vei vedea ca se vor “linisti”. Trebuie, in mod obligatoriu, sa oferi garantii ca acele informatii colectate nu vor fi folosite in alte scopuri decat cele pentru care au fost furnizate si ca detele lor nu vor fi instrainate.

Pentru a reduce orice factor negativ care ar putea sta in drumul conversiei dorite, este absolut necesara precizarea unei Politici de confidentialitate, prin care sa li se mentioneze cum le sunt protejate datele completate in formular, dar si faptul ca le sunt monitorizate accesarile, astfel incat mesajele viitoare sa fie cat mai relevante si folositoare pentru ei.

De asemenea, pentru optimizarea landing page-ului, atunci cand, in cadrul newsletterului, le specifici oferta de care pot beneficia, este bine ca pe pagina secundara sa se gaseasca din nou aceasta oferta, pentru ca atunci cand ajung pe alta pagina, s-ar putea ca utilizatorii sa nu fi retinut aceasta oferta. Precizarea, din nou, a ofertei, este binevenita oricand, Vor vedea ca te-ai tinut de promisiunea facuta inainte de accesare. Castigi si mai multa credibilitate.

Mai este recomandat ca, atat pagina de index, cat si cea secundara sa aiba acelasi layout sau cel putin unul asemanator, pentru ca daca acestea ar fi diferite, s-ar putea ca utilizatorul sa devina confuz, sa creada ca l-ai derutat prin call-to-action-ul incitant, pentru a ajunge in alta parte decat s-ar fi asteptat. Daca cele doua pagini vor avea acelasi design, isi vor da seama ca au “aterizat” acolo unde le-ai promis. Inca o bila alba in ceea ce priveste credibilitatea.

Multi e-marketeri ar spune ca e suficient sa iti trimiti abonatii catre o pagina de web oarecare de pe site-ul tau, totul cu conditia sa ajunga pe site, insa daca faci acest lucru, s-ar putea sa nu obtii rata de conversie dorita. Tocmai ca landing page-ul ofera infinite posibilitati de generare de leaduri, prin urmare il poti customiza si chiar poti experimenta pentru a vedea ce anume i-ar trezi interesul destinatarului.

In concluzie
Toate aspectele descrise mai sus asigura o asa-zisa coerenta a landing page-ului. Trebuie sa iei in considerare elementele enumerate mai sus, care sunt vitale pentru un landing page de succes, sa le imbini pentru a-i retine atentia indelungata a abonatului.

Te intrebi cum sa-i retii atentia si care este cea mai buna varianta de landing page? Raspunsul il vei gasi tot singur, pornind de la un lucru cat se poate de simplu, dar util: testarea. Ca sa vezi ce anume l-ar incanta pe cel care acceseaza linkul ce duce spre pagina dorita, trebuie sa testezi mai multe variante pe un esantion de subiecti.

Poti concepe 3 variante de design pentru landing page, pe care sa incluzi 3 variante de text si adresare. Trimite aceste variante la esantionul stabilit si iti vei da seama ce a “prins” mai bine. Ai posibilitatea de a monitoriza:
– ce/cate linkuri au accesat
– cat timp au petrecut pe pagina accesata
– rata de abandon
– rata de conversie

Alege varianta castigatoare in functie de obiectivele urmarite.

Sa ne indragostim… de succes!

Se apropie, e pe vine, fii pregatit. Cupidon, sageti cu inimioare, tone de ciocolata, declaratii si orice altceva iti trece tie prin cap cand te gandesti la exprimarea iubirii printr-o sarbatoare de tipul Valentine’s Day.

Dragostea vinde. Dar cred ca nu te surprinde deloc asta, mai ales daca ai cat de cat habar despre advertising si marketing.

Insa, daca tot exista un target cu atat de mult potential, de ce nu l-am exploata intr-un mod inteligent?

Daca vrei sa afli cateva modalitati ingenioase prin care poti fie sa-ti generezi noi clienti, fie sa-i loializezi pe cei existenti sau poate chiar cateva tips&tricks despre cum poti fi un “love brand”, ti-am pregatit ceva.

Descarca Whitepaper-ul nostru cu idei si solutii pentru campanii de Valentine’s Day. Citeste-l, pune ideile in practica si…scrie-ne. Spune-ne cat succes ai avut anul acesta.

Descarca Whitepaper-ul!

O zi neagra de…reduceri!

Black-Friday-Line[1]

Poate acum cativa ani mai existau oameni care sa nu stie ce inseamna insa azi, Black Friday face valuri. A prins bine conceptul si in Romania. Atat de bine incat ne-am gandit sa va ajutam sa-l puneti in practica an de an fara sa…isi piarda din amploare.

Iata 10 dovezi ca Black Friday prinde la public, creste vanzarile si loializeaza userii. Foloseste-le cu incredere sau, mai bine, vino sa te invatam noi.

Descarca aici colectia de campanii de succes de Black Friday.

Email design 101 – Procesul creativ

intro

Partea 1. Inainte a fost… gandul

Procesul creativ incepe din momentul in care clientul decide care este  produsul ce urmeaza a fi promovat. Iar primul pas inseamna a integra un produs singular in tabloul de ansamblu al promovarii.

Cum decurge procesul cognitiv:

In prima faza, creativul se gandeste la semnificatia lui in conceptia generala a oamenilor si carei nevoi anume ii raspunde acesta. Viziunea despre produs este, daca nu unica, atunci egala cu numarul de segmente ale targetului.

Sa luam spre exemplu un sistem IT. Ce inseamna el? Inseamna jocuri. Inseamna entertainment. Inseamna business. Adica tot atatea definitii cate moduri de a raspunde unei nevoi. Read more

Cum optimizam codul html pentru campaniile de email atunci cand nu sunt afisate imaginile?

htnl

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta designerii de e-mail este ca – avand in vedere setarile specifice clientilor de email sau in functie de preferintele personale ale utilizatorilor – multi destinatari vor vizualiza emailuri de marketing fara imagini activate.

Aproape toti clientii de e-mail au setata optiunea implicita de a nu arata imaginile utilizatorului. Pentru ca acestea sa fie vizualizate trebuie fie sa dati click pe “permite imagini de la acest expeditor”,  sa marcati expeditorul ca o adresa de incredere sau sa actualizati setarile din cadrul clientului dumneavoastra de email.

In cazul in care imaginile nu sunt afisate, cum trimitem un e-mail cu un continut relevant pentru utilizatori?

Iata cateva sfaturi de optimizare a codului html in acest sens:

  1. Asigurati-va ca cea mai importanta partea a mesajului este codificata ca text web (in loc sa fie prinsa in interiorul unei imagini). Acesta va fi aratat si atunci cand imaginile sunt dezactivate, dezavantajul fiind limitarea la utilizarea fonturilor web standard.
  2. Utilizati atribute ALT pe imagini ( tag-uri ALT ) pentru a specifica textul care va fi afisat in cazul in care imaginea nu apare.  ALT=”Insert your ALTernate text here”. Cele mai multe programe de email va cer permisiunea pentru a descarca imaginile inainte de a fi afisate, iar in locul  imaginii va fi prezentat textul din tag-ul ALT. Prin urmare, un ALT text semnificativ poate incuraja utilizatorii sa descarce si sa citeasca emailurile.
  3. Puteti utiliza in continuare culorile de fundal pentru a adauga ierarhie si structura emailului, chiar si atunci cand clientul de e-mail nu arata imaginile. Utilizand o astfel de codare bazata pe culori de fundal putem scoate in evidenta anumite sectiuni ale newsletterului (ex. logo-ul, mesajul de call to action).
  4. Evitati folosirea imaginilor de background in newsletter. Exista clienti de e-mail cum sunt Outlook 2007 si Outlook 2010 care nu au optiunea de a afisa atributele background images.
  5. Imaginile din newsletter pot fi optimizate, in primul rand, prin reducerea dimensiunii. Astfel, emailul va fi descarcat si afisat mai rapid. Se va folosi extensia .jpg (.png nu este vizibila in toti clientii de mail), iar dimensiunea va fi de maxim 400kb pentru fiecare imagine.
  6. Incurajati beneficiarii sa dea click pe „adauga in agenda”.  De asemenea, actiunea de a marca adresa ta ca o sursa de incredere va arata credibilitate pentru clientul de email, fapt ce va ajuta la obtinerea de imagini afisate in viitor.
  7. Testati! Acesta este de departe cel mai important lucru de facut – incercati sa dezactivati imagini folosind un instrument ca Firefox developer tool sau sa spargeti in mod intentionat URL-uri de imagine in codul dumneavoastra si trimiteti un test rapid – ar trebui sa obtineti un mesaj adecvat, cu un continut relevant pentru campania dumneavoastra, chiar si cu imaginile dezactivate.

Asadar, in conceperea unui newsletter in care sunt utilizate elemente vizuale, trebuie sa tinem cont de mai multe aspecte, pentru ca experienta utilizatorilor sa fie una placuta si sa conduca la rezultatele asteptate.

Ce elemente ar trebui să fie întotdeauna “above the fold” într-un e-mail?

above-the-fold

Felicitări! Abonatul tău vede acum newsletterul primit în inbox și îl vizualizaează în modul preview. Ai acum 3 secunde și jumătate să interacționezi cu abonatul tău în email.

Poate vedea acesta mesajul tău de call to action?

Majoritatea clienților de email oferă între 300 px și 500 px de spațiu pe verticală pentru a vizualiza un email din primul ecran, fără a fi nevoie de scroll. Orice conținut care poate fi vizualizat în acest spațiu este denumit “above the fold”. Cum acest spațiu este primul contact între email și abonat, trebuie să te asiguri că mesajul de call to action este vizibil în acesta.

Cele mai multe companii folosesc acest spațiu pentru branding, cu toate acestea îți prezentăm câteva trucuri pe care le poți lua în considerare:

  • Include un preheader sub formă de text înainte de headerul newsletterului. Acest text de obicei este: “Click aici pentru a vizualiza acest e-mail în versiunea online”. Spațiul de deasupra acestui text poate fi utilizat pentru a rezuma oferta principală din newsletter, iar acesta va fi observat de toți abonații, în comparație cu imaginile, care nu se încarcă de la sine, ci în urma unor setari in clientul de email. De asemenea preheaderul îți permite să dezvălui cât mai mult din contentul emailului în inbox, datorită faptului că este vizibil pe anumiți clienti de email, cum ar fi Gmail și de asemenea este văzut ca o extensie a subiectului.

preheader

  • Asigură-te că headerul nu este prea mare. Bannerul din prima parte a newsletterului nu ar trebui să depășească 200 px pe înăltime. Folosind orice banner mai înalt, riști să deplasezi informațiile esențiale în partea de jos a newsletterului și astfel mesajul de call to action nu mai este evidențiat above the fold, respectiv nu mai apare în vizorul abonatului din primele secunde.
  • Folosește un titlu cu font editabil, cât și imagini grafice. În acest caz abonatul este posibil să aibe dezactivate imaginile în clientul de email, iar dacă newsletterul este construit doar din imagini, nu va putea vedea nimic. Există totuși și o alternativă atunci când newsletterul tău este format exclusiv din imagini și textul editabil nu poate fi integrat. În această situație este recomandat să pui alt title-uri pe poze în care să explici conținutul acestora. În felul acesta informația din email va fi vizibilă chiar dacă abonatul nu încarcă pozele.

TIP: Fonturile editabile în emailuri sunt: Arial, Tahoma, Trebuchet MS, Verdana.

Clientii White Image au cucerit complet podiumul de la eTravelAwards la categoria Newsletter Design

Locurile 1, 2 si 3 la categoria Newsletter Design din cadrul galei de eTravelAwards au fost castigate de catre clientii White Image.

Pe 11 aprilie 2013 a avut loc prima editie a galei de premiere eTravel Awards in cadrul careia au fost apreciate cele mai bune servicii online din turism.

La categoria Newsletter Design au fost nominalizate 11 proiecte ale celor mai importanti jucatori de pe piata, iar newsletterele care au cucerit podiumul au fost in totalitate concepute, create si implementate de catre White Image.

Pe locul 1 s-a situat campania speciala de Craciun Continental Hotels, locul 2 a fost acordat newsletter-ului general Paravion.ro, iar locul 3 a fost ocupat de newsletterul general Happy Tour Travel Management.

Criteriile de jurizare pe baza carora s-au acordat premiile au fost:
• originalitatea – prospetimea ideii si gradul de unicitate (per ansamblu sau pe anumite caracteristici)
• designul – aspectul general al site-ului
• relevanta – cum raspunde nevoilor utilizatorilor
• interactivitatea – felul in care comunica cu utilizatorii sau le permite utilizatorilor sa interactioneze
• structura, navigabilitatea si functionalitatea – organizarea continutului, usurinta cu care utilizatorul parcurge paginile site-ului, modul de navigare intuitiv si modul in care a fost folosita tehnologia si cum sustine aceasta experienta de navigare in site.

De asemenea, la categoria Others, proiectul Licitatii Paravion realizat si prin colaborarea cu White Image castigat locul 3.