Campaniile de email marketing sunt profitabile pentru orice tip de afacere, indiferent de serviciu sau produs. Fundamentul succesului acestora este raportat la calitatea si marimea bazelor de date. Cresterea constanta a acestora este intotdeauna o prioritate pentru orice companie indiferent de dimensiunea acesteia.
Inceputul colectarii si modul in care se va desfasura aceasta, plus managementul sunt extrem de importante pentru rezultatele ulterioare pentru ca, oricat de ciudat ar suna cresterea unei baze de date organic, dupa cele mai corecte principii, are multe in comun cu… gradinaritul.
1. Inceputul e cel mai important
Atunci cand iti doresti sa cresti o gradina frumoasa care sa iti ofere legume sanatoase te pregatesti minutios. Ai nevoie de pamant organic, fertilizatori si diferite substante care sa tina departe daunatorii. Nu poti pur si simplu sa plantezi niste seminte si sa te rogi ca vor creste niste rosii frumoase.
La fel se intampla si atunci cand vrei sa construiesti o baza de date solida. Ai nevoie de elemente care sa le atraga cu adevarat atentia clientilor tai.
In plus, pentru o “recolta” cu adevarat “sanatoasa” trebuie sa faci bine diferenta intre colectarea organica si cea pusa pe fast-forward, in care adresele sunt obtinute datorita promotiilor cu premii. Colectarea organica se desfasoara mai greoi, iar pentru a construi o baza de date cu multe adrese ai nevoie chiar si de luni de zile. Chiar si asa, abonatii obtinuti astfel sunt mult mai usor de fidelizat si se transforma mai repede in clienti. De partea cealalta, colectarea prin promotii aduce multe dezavantaje desi se strang mai multe adrese intr-un timp ceva mai scurt. In cele mai multe din cazuri, subscriberii isi lasa datele doar pentru a obtine un beneficiu si vor ignora mesajele pe care le vei trimite ulterior.
Pentru o lista “curata” trebuie sa aplicati cateva tactici simple:
- Inscrierea la NL ar trebui sa fie usor accesibila din fiecare pagina a site-ului, de preferat in formula unui pop-up, sau cu opt-in simplu si vizibil oriunde e posibil;
- Fii clar, persuasiv si onest in legatura cu ce vor primi abonatii si cum vor beneficia in urma inscrierii. Include unul sau doua citate apartinand clientilor care s-au abonat;
- Fii sincer si spune-le cat de des urmeaza sa primeasca NL-uri. Leaga formularele de inregistrare cu mostre de NL, pentru ca prospectii sa-si poata forma o opinie despre ce va urma;
- Co-inregistrarea este o metoda foarte buna de a creste baza de date. Posteaza reclama la NL sau un link care sa duca la el pe alte site-uri si cei care le viziteaza se vor putea inscrie pe loc;
- Fa precizari clare legate de folosirea datelor care au caracter personal pentru a reduce anxietatea. Spune-le potentialilor abonati ca le vei respecta drepturile, aplicand politicile de protectie a datelor;
- Campanii Google Adwords, Social Media prin campanii friendly sau link de inscriere la newsletter la semnatura din email;
Pe scurt, foloseste un formular de inscriere de fiecare data cand intri in contact cu prospecti si consumatori.
2. Marimea conteaza
Nu exista o gradina „prea” mare pentru ca niciodata nu te vei putea bucura de toate legumele ce vor creste in ea. Unele nu vor apuca sa creasca, altele se vor strica imediat, iar altele nu vor avea gustul pe care il astepti tu.
La fel e si cu o lista de e-mail-uri. Adresele se schimba, abonatii devin inactivi, unii se dezaboneaza, astfel incat vei pierde in jur de 20-30% din totalul listei in fiecare an asa ca niciodata o lista nu e prea mare. Creste-ti constant lista si foloseste cateva din trucurile:
- Nu ai cum sa dai gres cu: oferte de nerefuzat, discounturi atractive plasate strategic pe site si in mediile sociale. Foloseste inteligent toate tool-urile pe care le ai la dispozitie. Construieste overlayer-e cu mesaje creative si adauga remindere constante pe site;
- Intotdeauna cea mai buna oferta a ta trebuie sa fie pe prima pagina a site-ului tau. Arata-le oamenilor ce beneficiu major vor avea daca se vor abona la newsletter-ul tau.;
- Ofera incentivuri la inscriere: cele mai populare incentivuri sunt articole gratuite si rapoarte si bineinteles, oferte speciale, programe de VIP sau discounturi;
- Adauga ‘ingrediente’ care sa impresioneze de genul: “Fii si tu unul din cei 10.000 de oameni care au acces la cele mai tari oferte”;
- Ofera un beneficiu imediat: “Te abonezi si primesti 10% discout”, “Te abonezi si poti downloada gratuit e-book-ul nostru”;
3. Respecta tehnicile profesionistilor
Orice gradinar stie ca nu poate planta mazare langa ceapa sau cartofi langa rosii. Regulile pot fi uneori obositoare si necesita ceva rabdare pentru a le invata si pune in aplicare. O data insa invatate e greu sa dai gres, iar astfel iti cresti sansele ca rezultatele sa fie pe masura asteptarilor tale.
La fel functioneaza lucrurile si cu o baza de date. Nu arunca oriunde pe site optiunea de abonare. Fa-o cat mai vizibila si eventual arata si rodul faptului ca oamenii iti vor lasa adresa de e-mail. Mai departe e treaba ta. Planteaza samanta langa samanta cu cap pentru ca intr-un final subscriberii sa se transforme in clienti.
Oamenii vor sa li se dea ceea ce cer, asa ca de ce sa nu ne conformam? Segmenteaza cat mai fin pentru ca pana la urma sa reusesti sa targetezi cat mai precis.
4. Nu fa nimic dupa “ureche”
Fiecare gradinar a mai dat-o in bara din cand in cand. Cea mai comuna greseala a incepatorilor este legata de inecarea legumelor. Dar dupa o documentare serioasa toti descopera contorul pentru umiditate, iar asa legumele nu se vor deshidrata si nici nu vor primi o cantitate prea mare de apa.
Dezvoltarea unor baze de adrese necesita analiza multor date care te vor ajuta sa iei cele mai bune decizii in fiecare etapa a campaniilor tale. Toate datele pe care le vei strange de vor ajuta sa incerci diferite solutii, sa testezi in continuare si sa iti imbunatatesti rezultatele.
5. “Cu o rosie nu se face primavara”
Gradinaritul necesita multa rabdare. Nu poti sa te astepti sa mananci legume proaspete si delicioase a doua zi dupa ce le-ai plantat. Rabdarea e aliatul tau principal.
Cresterea bazelor de emailuri presupune acelasi lucru. Nu ai cum sa ai o baza de date uriasa si eficienta de pe o zi pe alta, iar conversiile nu vor aparea dupa o luna de zile. Totul se bazeaza pe o strategie pe termen lung si… rabdare.
6. Pune pasiune si fii constant
Strans legata de rabdare este si ambitia si constanta pe care o ai. Daca iti doresti sa iti cresti o gradina frumoasa in fata casei tale te vei ocupa de ea zilnic si vei pune suflet ca in oricare alta pasiune de-a ta. Daca nu vei face asta, data viitoare cand vei merge in gradina vei vedea ca s-a umplut de buruieni.
Trecand din nou la listele cu emailuri si aici e o chestiune de frumusete. Daca ii dai atentie vei reusi sa cresti o baza de date mare, serioasa si de pe urma careia sa te bucuri. Reversul medaliei suna dezamagitor.
7. Fa curatenie
Ultima parte, dar poate una din cele mai importante este legata de modul in care iti intretii gradina. Aceasta nu e despre un pamant sanatos si legume delicioase. Toate gradinile au uscaturile lor, iar cei care le ingrijesc stiu ca trebuie sa le curate de ierburi, insecte sau legumele uscate. Asa gradina va fi sanatoasa si roditoare.
In listele de emailuri mereu vor exista „buruieni” ce trebuie curatate sau chiar aruncate. Ne gandim aici la subscriberii inactivi si care ocupa spatiu inutil in „gradina” ta. Pentru o lista cat mai engaged trebuie sa faci curatenie cat mai des posibil. Poate ca e dureros sa stergi adrese de email dupa toata munca depusa pentru colectarea acestora, dar trebuie sa te gandesti ca totul e spre binele tau.