Cum descoperi cea mai buna frecventa de trimis emailuri?

frecventa email

Intrebarea care va sta intotdeauna pe buzele tuturor celor care deruleaza campanii de emailuri este legata de frecventa corecta de trimitere a acestora. Pentru a gasi intervalul potrivit fiecarui tip de client este necesara analiza mai multor factori legati de comportament, automatizari si targetare. Urmareste si aceste sfaturi care te pot ajuta in campaniile tale:

Inceputul relatiei dintre un brand si un abonat este extrem de important. Este mai mult decat clar ca dupa abonare, clientul este interesat de produsele sau serviciile oferite asa ca cel putin la inceput o frecventa mai mare de emailuri este chiar indicata.

De aici trebuie sa inceapa analiza comportamentului abonatului, iar mai apoi poti trece la segmentarea userilor in functie de trei categorii: super-engaged, engaged si inactivi:

  • Cei super-engaged sunt cei care deschid emailurile, intra pe linkuri si viziteaza siteul des. Ei demonstreaza ca sunt interesati de brandul, produsele sau serviciile tale. Cu ei poti comunica cel mai des.
  • Userii engaged deschid ocazional emailurile tale, dar nu fac foarte multe actiuni. Stabileste un calendar de marketing bine stabilit pentru acest tip de useri. In acelasi timp, include-in campanii automate atunci cand comportamentul lor o indica.
  • Userii inactivi trebuie tratati cu mai multa atentie. Redu frecventa comunicarii cu acest tip de abonati si cauta posibilitati de reengagement.

Ofera-le userilor varianta de a se abona la o lista cu o frecventa mai mare comunicandu-le totodata mesajul ce urmeaza sa le fie livrat: promotii, informatii, s.a.

Dupa cum am detaliat AICI, prima impresie este extrem de importanta. Indiferent ca oamenii s-au abonat doar pentru o promotie este absolut necesar sa interactionezi cu ei. Trimite-le mesaje creative de bun venit, fii prietenos cu ei, surprinde-i cu alte promotii, trimite-le informatii exclusive. Construieste temelia relatiei client-brand pentru a creste toleranta la campaniile viitoare.

Urmareste comportamentul legat de cumparaturi. Serviciile sau produsele achizitionate sunt un indicator extrem de important. Cu siguranta un client care face cumparaturi multe intr-un interval de timp scurt va fi cu siguranta interesat de mai multe emailuri.

Nivelul de toleranta pentru comunicari netargetate poate fi educat. Pentru a creste toleranta la campaniile de emailing este necesara descoperirea corecta a timingului si o personalizare a mesajului.

Mai putin nu inseamna neaparat mai bine. Prea rar poate fi la fel de gresit ca si prea des. Unii abonati se asteapta la cel putin un email saptamanal, daca nu chiar mai multe asa ca este absolut necesara o testare pentru a ideintifica asteptarile acestora.

Nu in ultimul rand, ofera-le sansa clientilor de a-ti spune inca de la inceput cate emailuri este dispus sa primeasca.

Landing page-ul – 8 secunde pentru a crea o conversie

Ti-ai pus la punct newsletterul pe care l-ai conceput? Ai realizat un design atractiv? Contentul este relevant pentru abonati? Butoanele de call-to-action sunt si ele suficient de incitante? Ai raspuns pozitiv la aceste intrebari, insa ar mai fi un pas pe care trebuie sa-l faci pentru a avea rezultate in ceea ce priveste vanzarile online si, in general, ratele de conversie: optimizarea landing page-urilor!

Nu este suficient sa-i atragi acolo, trebuie sa-i determini sa ramana mai mult de 8 secunde (media de timp pe care o ai la dispozitie pentru a convinge o persoana ca oferta ta este interesanta) si sa ia decizia dorita de tine: sa faca o comanda de cumparare, sa recomande, sa completeze un formular de inscriere etc. Pe scurt: sa faca o conversie.

Pentru acest lucru, ai la dispozitie numai cateva secunde. Studiile arata ca primele secunde isi spun cuvantul pentru crearea unei impresii bune. Deci, ai doar 8 secunde ca sa creezi aceasta impresie pentru landing page-ul tau.

shutterstock_179853431_s

Evaluarea euristica sau cum sa afli ce e in mintea lor

Ca sa ajungem la evaluarea euristica propriu-zisa, trebuie sa stii ce inseamna “euristic”. Termenul desemneaza o metoda de studiu si de cercetare bazata pe descoperirea de fapte noi (conf. DEX).
In online, este des folosita “evaluarea euristica”, o metoda de evaluare a interfetei designului pentru utilizator. Teoria a fost dezvoltata de catre Jakob Nielsen impreuna cu Rolf Molich, in 1990.

Scopul acestei evaluari este de a identifica acel landing page care sa genereze cea mai buna rata de conversie. Cei doi creatori ai sai au dezvoltat si un set de indicatori cu ajutorul carora se analizeaza landing page-ul si problemele acestuia.
Dificultatile legate de usability sunt incadrate pe o scara numerica in functie de impactul asupra performantei. Evaluarea euristica are menirea de a oferi feedback-ul necesar celor care o folosesc pentru a vedea daca landing page-ul este compatibil cu nevoile si preferintele utilizatorilor.

Aici intervine formula euristica menita a te ajuta sa concepi cel mai bun si mai ales, cel mai potrivit landing page care sa duca la conversia dorita:

C = 4m + 3v + 2(i-f) -2a.

Fiecare element din formula te ajuta sa-ti dai seama unde anume trebuie imbunatatit landing page-ul tau si cum sa ajungi la rezultatul final: conversia (in ecuatie, C):
1) M=Motivation (Motivatia)
2) V=Value Proposition (Valoarea)
3) I=Incentive (Stimulent)
4) F=Friction (Conflict)
5) A=Anxiety (Anxietate, Neliniste)
Ecuatia are un singur scop: maximizarea elementelor pozitive (motivatia, valoarea, stimulentul) si diminuarea, pe cat posibil, a celor negative (anxietate, conflict). Ce semnifica toate acestea? Un set de intrebari la care daca raspunzi, vei gasi cea mai buna formula de landing page.

Pune-ti urmatoarele intrebari:
De ce abonatul meu ar trebui sa cumpere de la mine si nu de la competitori?
Oferta ta trebuie sa se diferentieze considerabil de cea a competitorilor si, pe langa considerentele emotionale si financiare ale acesteia, acum landing page-ul ar putea fi personalizat si diferentiat pe baza nevoilor fiecarei persoane. Poti determina ce anume il intereseaza pe abonat, in urma accesarilor si a monitorizarii obiceiului de navigare si, pentru ca in email marketing ai toate aceste informatii in baza de date, landing page-ul poate fi customizat oferindu-i acele produse care il intereseaza. Totodata, poti diferentia landing page-ul in functie de sex, varsta etc.
Cum pot elimina factorii psihologici care l-ar impiedica sa cumpere?
Cel mai important: prezinta-i beneficiile din prima clipa. Raspunde-i imediat la intrebarea “Ce am de castigat?” si “De ce tu?”
In completarea a ceea ce am scris mai sus, landing page-ul poate fi altfel decat cele obisnuite. Poate fi personalizat, astfel incat subscriberii sa fie intampinati de ceva prietenesc, prin adresarea directa folosita. Daca spui “Buna Elena, uite ce ti-am pregatit… “, iar butoanele de call-to-action sunt si ele customizate, atunci sunt toate sansele ca subscriberul sa aiba impresia, placuta, ca vorbeste cu cineva apropiat. Pentru linkuri, poti folosi butoane de call-to-action de genul “Elena, incearca asta…” sau “Elena, spune-ne ce crezi…”.
Cum pot folosi stimulente suplimentare pentru a face fata oricarei urme de rezistenta din partea subscriberului?
Pentru o motivatie puternica, poti include chiar si parerea altor utilizatori ai acestor servicii (testimonial) sau un sistem de ranking pentru a vedea cat de bine a fost cotat acel produs/serviciu. Chiar daca adresarea directa l-a “indulcit putin”, tot trebuie ca oferta ta sa il atraga intr-un fel. Fie ii pui la dispozitie o oferta speciala, fie un discount la un produs. In plus, desi am repetat, poti sa mai incluzi parerile altora despre produsul pe care il oferi si pe care altii l-au folosit, astfel incat sa ii obtii increderea. Ca stimulente suplimentare, mai poti include chiar si clipuri video si imagini, pentru a face landing page-ul si mai atragator.
Cum pot corecta elementele care i-ar putea genera retineri?
Atunci cand utilizatorii ajung pe un landing page ce include un formular de inscriere, ar putea experimenta stari negative: temeri, confuzie, reticenta. S-ar putea ca ei sa se sperie cand vor vedea ceea ce le ceri sa bifeze: nume, CNP etc. S-ar putea sa creada ca vei folosi acele informatii in alte scopuri. De aceea, ca sa le diminuezi aceste temeri, le poti explica, la fiecare casuta pe care o bifeaza, care e motivul pentru care le ceri sa completeze acele lucruri. Totul cu argumente, astfel incat sa le obtii increderea. Le enumeri beneficiile, dar si riscurile pe care le pot intampina, daca nu completeaza corect formularul. Vei vedea ca se vor “linisti”. Trebuie, in mod obligatoriu, sa oferi garantii ca acele informatii colectate nu vor fi folosite in alte scopuri decat cele pentru care au fost furnizate si ca detele lor nu vor fi instrainate.

Pentru a reduce orice factor negativ care ar putea sta in drumul conversiei dorite, este absolut necesara precizarea unei Politici de confidentialitate, prin care sa li se mentioneze cum le sunt protejate datele completate in formular, dar si faptul ca le sunt monitorizate accesarile, astfel incat mesajele viitoare sa fie cat mai relevante si folositoare pentru ei.

De asemenea, pentru optimizarea landing page-ului, atunci cand, in cadrul newsletterului, le specifici oferta de care pot beneficia, este bine ca pe pagina secundara sa se gaseasca din nou aceasta oferta, pentru ca atunci cand ajung pe alta pagina, s-ar putea ca utilizatorii sa nu fi retinut aceasta oferta. Precizarea, din nou, a ofertei, este binevenita oricand, Vor vedea ca te-ai tinut de promisiunea facuta inainte de accesare. Castigi si mai multa credibilitate.

Mai este recomandat ca, atat pagina de index, cat si cea secundara sa aiba acelasi layout sau cel putin unul asemanator, pentru ca daca acestea ar fi diferite, s-ar putea ca utilizatorul sa devina confuz, sa creada ca l-ai derutat prin call-to-action-ul incitant, pentru a ajunge in alta parte decat s-ar fi asteptat. Daca cele doua pagini vor avea acelasi design, isi vor da seama ca au “aterizat” acolo unde le-ai promis. Inca o bila alba in ceea ce priveste credibilitatea.

Multi e-marketeri ar spune ca e suficient sa iti trimiti abonatii catre o pagina de web oarecare de pe site-ul tau, totul cu conditia sa ajunga pe site, insa daca faci acest lucru, s-ar putea sa nu obtii rata de conversie dorita. Tocmai ca landing page-ul ofera infinite posibilitati de generare de leaduri, prin urmare il poti customiza si chiar poti experimenta pentru a vedea ce anume i-ar trezi interesul destinatarului.

In concluzie
Toate aspectele descrise mai sus asigura o asa-zisa coerenta a landing page-ului. Trebuie sa iei in considerare elementele enumerate mai sus, care sunt vitale pentru un landing page de succes, sa le imbini pentru a-i retine atentia indelungata a abonatului.

Te intrebi cum sa-i retii atentia si care este cea mai buna varianta de landing page? Raspunsul il vei gasi tot singur, pornind de la un lucru cat se poate de simplu, dar util: testarea. Ca sa vezi ce anume l-ar incanta pe cel care acceseaza linkul ce duce spre pagina dorita, trebuie sa testezi mai multe variante pe un esantion de subiecti.

Poti concepe 3 variante de design pentru landing page, pe care sa incluzi 3 variante de text si adresare. Trimite aceste variante la esantionul stabilit si iti vei da seama ce a “prins” mai bine. Ai posibilitatea de a monitoriza:
– ce/cate linkuri au accesat
– cat timp au petrecut pe pagina accesata
– rata de abandon
– rata de conversie

Alege varianta castigatoare in functie de obiectivele urmarite.

Dorinte sau probleme de la Yahoo!

Dupa ce a anuntat cam cu 2 luni inainte intentia de a face din nou disponibile ID-urile care nu mai sunt folosite de mai mult de 12 luni, pe 15 iulie, Yahii! a si demarat efectiv campania Get yhe Yahoo! username you’ve always wanted. (https://wishlist.yahoo.com/)

Astfel daca ID-ul dorit este intre cele care urmeaza sa fie dezactivate vei fi instintat in august daca intri sau nu in posesia lui…toate bune si frumoase pana aici, dar cum ne afecteaza pe noi asta, ca marketeri:

– pai cu nimic daca ai o lista la care trimiti emailuri constant. Desi nu au comunicat nimic in directia aceasta, probabil fluxul va ramane exact acelasi, adica dupa 6 luni de inactivitate un ID este dezactivat, iar marketerii incep sa primeasca bounce-uri legat odata de faptul ca ID-ul a fost dezactivat, iar apoi ca nu mai exista. In mod normal dupa astfel de bounce-uri adresa trebuie eliminata din lista…ceea ce inseamna ca daca altcineva solicita ID-ul respectiv dupa 12 luni nu ai niciun risc pentru ca tu oricum eliminasei adresele din lista la primul bounce.

– daca insa trimiti foarte rar emailuri catre anumite contacte din lista ta, in functie de intervalul dintre 2 trimiteri este posibil sa ai un risc mai mare sau mai mic sa trimiti emailuri catre persoanele care tocmai au intrat in posesia ID-urilor de Yahoo dezactivate….caz in care este destul de posibil sa ai o rata mai mare a reclamatiilor de spam.
Daca gestionezi userii inactivi separat, ar fi cazul sa te asiguri ca in perioada imediat urmatoare o sa-i incluzi intr-o trimitere.

Problemele cele mai mari le pot avea companiile care folosesc emailul pentru a trimite notificari contractule, daca comunica cu baza de date rar…problemele lor nu tin neaparat de reclamatiile de spam care pot apare, ci de faptul ca pot trimite date sensibile/confidentiale altor persoane. In cazul lor este foarte recomandat sa faca de urgenta o trimitere catre toata baza de date de adrese de Yahoo.

Alte domenii!!
Yahoo gestioneaza emailurile pentru cateva zeci de alte domenii precum Btinternet.com, Rogers.com sau ATT.net, despre care se presupune ca nu vor fi incluse in acest proces de “curatare”…totusi pentru siguranta poate ar fi bine sa fie incluese si ele intr-o trimitere de actualizare.

Caractere speciale in subiect…Te gandesti sa le folosesti?

In ultima vreme am vazut aparand tot mai des caractere speciale precum :
✞ → ☂❤✈⇒☺  in subiectul emailurilor. E incercarea marketerilor de a face mesajul mai usor de distins in Inbox din multitudinea de mesaje si de a atrage atentia.

Care e de fapt misterul?
Atata timp cat in corpul emailului poti folosi orice imagine doresti, in zona de subiect poti folosi doar text…doar ca text inseamna mai mult decat a, b,c d. Puteti face chestia asta cel mai safe folosind encondarea subiectului…si puteti include in el multe imagini-simboluri.

Gasiti simbolurile dorite chiar in calculatorul vostru, in Windows, daca va duceti in Start > All Programs > Accessories > System Tools > Character Map > Advanced View sau pe Mac-uri in aproape toate aplicatiile in Edit > Special Characters.

Daca insa aceste simboluri nu va sunt de ajuns, exista un tool care va ajuta sa cautati mai usor simbolul dorit: emailstuff.org/glyph ;

Reusesc aceste simboluri sa atraga atentia?
Depinde cum sunt integrate in context, daca vorbim de un mesaj care contine enumerarea unor oferte distincte sau beneficii, folosirea unor simboluri precum ❶, ❷, ❸ poate puncta foarte bine oferta inca din subiect. Sau folosirea unei umbrele intr-un mesaj care face referire la ploaia de oferte sau chiar ploaia de afara poate sa atraga atentia. Din punctul meu de vedere, cel mai important este ca simbolurile sa fie folosite in contextul potrivit.

Unde le plasam in subiect?
Well…unii specialisti spun ca ar fi bine sa fie la inceput; parerea mea este ca ar trebui sa fie acolo unde au sens si acolo unde poate inlocuiesc un cuvant, de exemplu: “I ❤ NY” si pot insemna mai mult decat un simplu marcaj vizual…

Dar vor vedea toti userii simbolurile voastre?
Clientii de email suport utf-8 si encodarile sunt cazuri in care clientii de email nu sunt setati default pe Utf-8 si acolo ar fi posibile probleme. In plus mai exista o limitare data de fiecare calculator in parte si anume sa aiba instalate fonturile care sa contina acele caractere speciele…

Simbolurile in subiect fac emailurile sa ajunga in Spam?
In contextul in care filtrarea pe baza contentului a scazut ca pondere este de presupus ca si acest risc s-a diminuat…Adevarul este ca nimeni nu stie sa va dea un raspuns exact la intrebarea asta.

Insa recomandat este sa monitorizezi atent campania imediat dupa trimitere, sa vezi daca exista indicatori ca ar fi probleme de livrare in Inbox. Iar daca nu poti monitoriza real time impactul, ar fi bine sa faci trimiterea in etape.

Cert este insa faptul ca folosirea encondarii in subiecte pentru simboluri creste oarecum dimensiunea mesajului si modul lui de interpretare, lucru care genereaza cresterea timpului in care un email este scanat de filtrele antispam.

Deci folosesc sau nu simboluri in subiect?
Recomandarea noastra este sa testeazi, sa vezi daca obtii diferente in ceea ce priveste rata de deschidere sau de conversie folosind testele A/B. Adica, sa faci simultan o trimitere cu subiecte diferite: una cu simbolul special, una fara simbol, catre jumatate din baza de date. Ar fi ideal ca simbolul sa fie singurul element diferit in subiect, pentru a evalua corect impactul acestora.

Email marketing-ul se muta pe deviceurile mobile

Ultimul nostru studiu. Inbox Review 2012, releva ca peste 10% din comunicarile comerciale B2C si 7% din comunicarile B2B sunt citite de pe device-uri mobile. Asta nu inseamna doar ca suntem mai cool pentru ca suntem tot mai multi pe smartphones, inseamna ca actiunile de marketing, pornind de la design-ul newsletterelor, pana la modul in care ne atingem obiectivele trebuie schimbate pentru a se adapta unui target permanent in miscare.

Descarca si tu o copie a studiul aici

Email marketing on mobile

IP dedicat sau share

In weekend discutam cu un potential client care are un magazin online cu o baza de date de ~50.000 de adrese de email. Intial am fost mirat sa aud ca au doar 50.000 de adrese pentru ca, din cate stiam,  fac trimiterea newsletterelor prin mai multe IP-uri dedicate….si intrebarea mea a fost: “de ce mai multe?” Raspunsul: “nu stiu,  asa e in contract!” Discutia a continuat cu intrebarea mea legata de timpul de trimitere…raspunsul: “ o ora…”

Ieri, un client ma intreaba daca pentru ei trimitem emailuri printr-un IP dedicat…si de aici a venit nevoia de a explica putin motivele pentru care ai avea nevoie, sau nu, de un IP dedicate; exista cazuri in care beneficiile pot fi mai mari decat dezavantajele dar si invers.

Sunt multe motive pentru care un client sau un ESP se poate gandi ca nu care nevoie de un IP dedicat ci chiar de mai multe:
1.    am nevoie sa izolez fiecare client pe un IP dedicate pentru a administra mai bine reputatia la nivel de IP;
2.    am nevoie de mai multe IP-uri dedicate pentru un client ca sa administrez mai bine volume mari de emailuri;
3.    am nevoie de mai multe IP-uri ca sa evit limitarile impuse de ISP-uri (in special AOL);
4.    am nevoie de mai multe IP-uri per client ca sa administrez mai bine problemele de filtrare a emailurilor;
5.    am nevoie de mai multe IP-uri pentru redundata legata de incarcarea retelei, redundata pentru cazurile de black-listing;
etc.

Daca am vorbi despre cazul 1: am nevoie sa izolez fiecare client pe un IP dedicat pentru a administra mai bine reputatia la nivel de IP;

Partea buna:
DKIM muta treptat reputatia la nivelul unui token asociat unui domeniu, ponderea reputatiei la nivel de domeniu probabil ca acum cantareste cam 30-40% (asta bazat pe o estimare a datelor care le analizam noi), restul reputatiei este inca la nivel de IP.
Daca mai multi client folosesc fiecare IP-uri dedicate, asta inseamna ca intr-un caz teoretic clientul care trimite emailuri legitime nu va fi penalizat pentru problemele clientului care trimite emailuri ilegitime…si foarte important si reciproca este valabila.

Am spus mai sus “intr-un caz teoretic” pentru ca exista multe “daca-uri”.

Ce e rau:

–    Orice IP nou, alocat pentru trimiterile unui client – este nou, implicit nu are nici o reputatie in fata ISP-urilor, asta inseamna ca va fi nevoie de timp pentru ca emailurile sa ajunga la o rata de acceptare acceptabila.
In multe cazuri trimiterea si a cateva mii de emailuri zilnic printr-un IP nou este vazuta ca un potential pericol de ISP-uri, asta nu inseamna insa ca emailurile tale vor fi blocate, ci doar vor fi tratate cu o prioritate foarte mica, adica vor fi acceptate in Inbox sau in folderul de Spam dupa ce emailurile care provin din surse mai de incredere au fost procesate.
Pentru client asta inseamna ca va trebui sa aiba rabdare o perioada de timp pentru ca viteza de trimitere sa fie una normala si emailurile eventual sa ajunga in Inbox.

–    Sunt clienti care nu au volumul necesar saptamanal pentru ca un ISP sa poata crea o reputatie pe baza volumului pe care il trimit. In acest caz ISP-urile vor trata sursa respectiva de emailuri ca fiind in permanenta una noua sau o vor clasifica in zona de unknown…(neutra in cazul fericit).

–    Reputatia va fi legata de IP, dar ISP-urile nu sunt asa usor de pacalit sa nu recunoasca incercarile de a trisa sistemul de filtrare. Daca noi, ca ESP, avem un mix de clienti: cu o reputatie buna si proasta,  izolarea clientilor pe IP-uri nu este suficienta pentru ca clientii cu o reputatie proasta trag in jos reputatia noastra ca ESP mai mult decat o pot ridica clientii cu o reputatie buna….este ca intr-un cartier rau famat: chiar daca exista cateva familii bune care locuiesc in acel cartier, intotdeauna ne va fi frica sa vizitam un astfel de cartier; la fel si ISP-urile se vor feri de astfel de ESP-uri.

–    In ultimii 2 ani reputatia se muta incet dar sigur catre reputatia domeniului…care de la sine simplifica mult lucrurile si izoleaza si mai bine fiecare sender, fara sa fie necesara infrastructura dedicata; totusi primul nivel de filtrare ramane la  nivel de IP si viteza de trimitere este strict conditionata de reputatia IP-urilor, insa odata ce un IP are o reputatie buna, filtrele vor analiza reputatia domeniului care apare la sender dar si a celor din corpul emailului.

Daca esti “the good guy” si esti sigur ca  ai proceduri clare de colectare a adreselor de email si mentenanta a listelor, probabil cel mai bun lucru care il poti face nu este acela de a cere ESP-ului un IP dedicate, ci sa te asiguri ca alegi ESP-ul care are si aplica practicile cele mai clare si cele mai restrictive privind gestiunea reputatiei clientilor, pentru ca daca esti intr-un cartier bun…e mai putin probabil sa ai probleme.

Yahoo schimba filtrarea emailurilor pe baza engagement-ului

Intr-un post de pe blogul Responsys, Dan Deneweth, Associate Director, Deliverability Strategy, mentioneaza ca a primit o confirmare scrisa din partea celor de la Yahoo! conform careia in prezent Yahoo! a marit importanta pe care o acorda indicatorilor de engagement in filtrarea emailurilor.

Consultantul White Image in deliverabilitate mentioneaza ca din punctul de vedere al ISP-urilor indicatorii de engnagement masoara in mod direct cat de dorite sunt emailurile de catre abonati. In ceea ce priveste engagement-ul totul este clar, nu e nimic de ghicit, spre deosebire  de corelatia intre bounce-uri, reclamatii de spam si livrarea in Inbox.

Decizia Yahoo! urmeaza actiunile celor de la Gmail, care inca din februarie 2012 folosesc reguli de filtrare bazate pe engagement salvand timpul si efortul userilor.

Avand in vedere ca in Romania adresele de email de Yahoo! reprezinta peste 60% in majoritatea bazelor de date B2C si peste 40% in bazele de date B2B, schimbarea in sistemul de filtrare va afecta cu siguranta marile branduri.

Care este impactul pentru tine?
Daca ai in lista adrese de email care nu au deschis nicio campanie de luni sau ani si continui sa le trimiti emailuri nu trebuie sa te mai astepti ca emailurile sa ajunga in Inbox. Ceea ce este mai important este faptul ca in mod cert nu vei fi acceptat in niciun proces de whitelisting sau daca aveai IP-uri whitelistate cu atat mai mult, acum nu exista nicio garantie ca emailurile vor ajunge in Inbox.

Ceea ce noi, la White Image recomandam in ultimii 2 ani clientilor nostri, acum a devenit o cerinta stringenta, respectiv daca ai useri in lista care nu mai deschid emailuril de luni de zile este momentul fie sa-i scoti din lista, fie sa reduci frecventa de comunicare cu acesti useri.

Inca nu avem informatii detaliate despre cum va functiona exact in cazul Yahoo filtrarea bazata pe engagement, dar exista un risc generat de trimiterea in continuare de emailuri catre adresele inactive, prin faptul ca s-ar putea ca aceasta practica sa afecteze si livrarea in Inbox a emailurilor trimise celorlalti useri.

Este posibil ca aceasta schimbare sa modifice definitia spamului cu care eram obisnuiti pana acum.

Trenduri
Pe langa aceasta schimbare am sesizat si o crestere a atentiei acordata modului in care este setata infrastructura domeniilor care apare in header-ul emailurilor si a reputatiei la nivel de domeniu in special domeniul de la From.

Alte implicatii
In contextul in care engagemetul devine mai iportant, sistemele care pana acum masurau deliveribalitatea isi pierd consistenta, in prezent aceste sisteme folosesc doua tehnici, ambele devenite irelevante:

ReturnPath si alte sisteme similare masoara deliverabilitatea prin seed-uri, care din analiza noastra sunt fie adrese care niciodata nu acceseseaza emailul (deschidere sau click), fie care acceseaza emailul (datorita sistemelor de scanare automata). Diferentele apar intre sisteme de monitorizare diferite si este posibil ca intotdeauna sa se semnaleze probleme de livrare sau dimpotriva, sa nu fie detectate eventualele probleme.
In aceste cazuri datele trebuie analizate impreuna cu cele de la nivelul campaniei. Astfel este posibil sa vedeti un raport de deliverabilitate in care Gmail sau Yahoo arata ca majoritatea emailurilor au ajuns in Spam dar, la nivel de campanie ratele de deschidere sa nu se sesizeze nicio diferenta…si invers.

Pivotal Veracity (acum parte din IBM) masoara insa deliverabilitatea prin analiza sursei/folderului din care este deschis emailul…insa in acest caz cei de la Pivotal Veracity masoara doar situatia pentru useri care au interactionat cu un anume email, nu si pentru ceilalti.

In actualul context strategiile de targetare si intelegerea comportamentului userilor vor reprezenta principalul atu in a diferentia rezultatele marketerilor.
White Image are incorporate in platforma instrumente de segmentare pe baza engagementului precum si tool-uri automate de reconfirmare a userilor inactivi precum si un departament de strategie in email marketing pentru maximizarea rezultatelor.

Un expert anti-spam worldwide devine consultant White Image

Pentru cei care au incercat vreodata sa intre in legatura cu un ISP stiu ca de mult ori nu primesc nici un raspuns, insa cand unul dintre cele mai apreciete nume in industria anti-spam accepta sa lucreze alaturi de tine ca si consultant inseamna ca am reusit sa creem un nivel de incredere destul de mare in industrie.

Nu avem accordul sa-I comunicam numele, insa putem spune ca este o persoana care a colaborat cu echipele de anti abuse ale catorva ISP-uri din top 5 in crearea tehnolgiilor de filtrare ale acestora…. Well asta nu inseamna insa ca ne va dezvalui vr’unul din secretele din spatele acelor tehnologii. Inseamna doar ca vom putea raspunde mult mai rapid unor probleme de abuzuri, vom putea izola si preveni mult mai bine eventuale incidente astfel incat sa asiguram in contiunare cea mai buna rata de livrare in Inbox.

Poate nu intamplator toate acestea se intamplat in momentul in care 75% dintre IP-urile noastre au scor de reputatie maxim, 100, in sistemul de reptutatie al celor de la Return Path.

Spamhaus sperie multi senderi

Unul dintre cei mai apreciati experti in industria anti-spam posta zilele trecute un articol in care mentiona ca multe branduri de top printre care Disney, Macy’s, Facebook, Walmart, Bacardi au ajuns in blacklist-ul Spamhaus in ultima perioada.

Ce se presupune a se fi intamplat…? Specialistii apreciaza ca problemele grave precum spamul generat de probleme de securitate si botnet-uri s-a micsoart ca intensitate, ceea ce lasa loc si timp celor de la Spamhaus sa analizeze alte tipuri de date pe care pana de curand nu le luau in considerare.

Ce este de mentionat este ca nimic nu s-a schimbat in ceea ce priveste criteriile de listare, dar cei de la Spamhaus au spus intotdeauna ca listeaza companiile care trimit emailuri nesolicitate, iar acum, ca alocarea resurselor s-a schimbat, acestia pot analiza mai multi senderi.

Intr-o lume perfecta faptul ca analizeaza mai multi senderi nu inseamna nimic, daca senderii ar trimite emailuri doar celor care au solicitat si daca senderii ar pastra igiena listelor.

Dar…cum traim intr-o lume imperfecta sunt multi senderi care au liste colectate cu ani in urma, si nu toate adresele din acele liste si-au dat defapt acceptul sa primeasca emailuri…multi dintre acesti senderi chiar au rate acceptabile de deschidere si click, dar asta nu inseamna ca nu au probleme in liste….iar acum acele probleme ies la iveala.

Pentru cei care nu stiu Spamhaus este unul dintre cele mai folosite backlists, se spune ca au undeva in jur de cateva sute de mii de spam trap-uri distribuite pe net si listarea aici poate insemna blocarea emailurilor de catre multe ISP-uri.

Opt-Down sau Opt-Out…pentru o lista de calitate

O solutie pentru gestionarea unei liste de calitate este centrul de preferinte care sa trebuie ofere clientilor optiunea de “opt-down” mai degraba decat  “opt-out”. Optiunile de opt down pot include reducerea frecventei, schimbarea tipului de oferte trimise sau a topicurilor. Poti include linkuri de “follows” si “like” pentru ca este posibil ca unii clienti sa prefere comunicare in retelele de socializare precum Facebook, LinkedIn sau Twitter. Scopul este sa aveti o conversatie in termenii stabiliti de clienti, nu al vostru.