Cum sa optimizezi emailurile tranzactionale

Cand pornesti o campanie de email marketing, gandeste-te ca orice email are o valoare. Fie ca e mesaj de bun venit, confirmarea abonarii, un mesaj aniversar sau pur si simplu un email operational/tranzactional.

Stii cate emailuri se trimit in fiecare luna? Stii care e procentul emailurilor tranzactionale? Afla ca numarul emailurilor tranzactionale este mult mai mare decat al celor cu scop de vanzare/promovare.

Profita in orice moment de emailul tau si transforma-l intr-un instrument de vanzari eficient. Am mai vorbit despre acest lucru si cand am scris despre cum iti poti optimiza mesajul de sarbatori.

Emailurile tranzactionale sunt folosite pentru a facilita orice fel de interactiune dintre compania ta si consumator, atunci cand sunt implicate documente financiare etc. Reprezinta un mod de a mentine un contact constant cu clientii tai. Sunt acele mesaje de follow-up folosite pentru:
• Confirmarea comenzilor in urma unei achizitii
• Confirmarea unei rezervari
• Confirmarea downloadarii unor documente
• Confirmarea unei inscrieri la un eveniment
• Confirmari de livrare
• Confirmari de plata
• Avize de expeditie
• Facturi /chitante

De obicei, acestea sunt insotite de notificari privind garantia si securitatea produselor achizitionate sau orice fel de schimbare legata de statusul de plata.

Probabil fiecare dintre noi primim astfel de mesaje de notificare dupa ce facem o actiune ce implica o achizitie sau o rezervare. Insa, foarte putini marketeri stiu sa profite de mesajele tranzactionale. Tu te poti diferentia, folosind aceste mesaje intr-un alt mod, aducator de profit. Pe scurt, poti folosi un mesaj foarte simplu pentru a-ti promova si alte oferte.

De cele mai multe ori, mesajele tranzactionale arata cat se poate de banal, sub forma unei note simple de confirmare/multumire, scrise in cateva randuri si insotite de factura/chitanta propriu zisa.

Avantajul acestor mesaje cat se poate de simple la prima vedere este ca vor fi deschise cu siguranta de cel caruia i-ai trimis, pentru ca subscriberul stie ca mesajul este strict in interes personal si material.

Conform celor mai recente studii, emailurile tranzactionale sunt citite mult mai frecvent decat emailuri pentru promovarea serviciilor si produselor unei companii. Un studiu MarketingSherpa arata ca emailurile tranzactionale de diferite tipuri (confirmari de livrare, de plata sau alte documente financiare) au o rata de deschidere situata intre 32% si 69%. In plus, au si o rata de deliverabilitate mai mare.

Ce poti face pentru optimizarea mesajelor tale tranzactionale?

Personalizeaza mesajele. Da-l incolo de simplul “Multumim pentru …”. Daca, de exemplu, esti un retailer, iar cineva tocmai a comandat un produs de pe site-ul tau, i te poti adresa personalizat: “Radu, tocmai ai comandat produsul X de pe site-ul …”.

Informatii detaliate. Pe langa notificarea de comanda, care trebuie sa se regaseasca in prima parte a emailului, pune-i la dispozitie detalii legate de produs: ghid de utilizare, garantie, conditii de transport/livrare, un rating acordat de altii care au cumparat si folosit acelasi produs.

Customer support. Include un nume, o adresa de email si un numar de telefon al unui reprezentant al companiei tale pe care clientul sa-l poata contacta direct pentru informatii suplimentare legate de statusul achizitiei. Poti dezvolta mai mult spunandu-i ca “reprezentantii nostri sunt oricand la dispozitia ta pentru a-ti oferi toate detaliile de care ai putea fi interesat”.

Cross-selling. Nu uita ca stabilind altfel de relatie cu persoana care s-a arata interesata de ceea ce promovezi, poti profita la maxim. In cazul achizitionarii unui produs, sa zicem, un televizor, dupa ce ii trimiti factura cu datele pentru plata, in corpul emailului ii mai poti prezenta oferta pentru un DVD player sau pentru un suport special de televizor. Ofertele pe care vrei sa i le promovezi pot fi stabilite si pe baza comportamentului sau de achizitie din trecut.

Discount. Emailurile tranzactionale sunt un instrument util chiar si pentru loializare. Nu numai datoria felului in care comunici – prompt, corect, eficient, complet. In semn de multumire pentru cei care ti-au achizitionat produsele, le poti oferi un discount pentru un accesoriu, de pilda.

Linkuri. Pentru ca la inceput am zis ca poti profita de orice fel de email, nu uita ca si in acest email tranzactional poti folosi butonul de recomanda prin care cei care au cumparat produsul, au posibilitatea de a-l recomanda celor care ar putea fi interesati. Ceea ce mai poti face este sa incluzi un link de abonare catre newsletterul tau si poate si un discount la un alt produs pentru cei nehotarati. Te mai poti folosi de linkuri catre landing page-uri pentru a-i atrage pe site. In cazul confirmarii unei comenzi la un produs, poti chiar sa customizezi landing page-ul ce contine informatiile detaliate despre achizitie, dar si alte oferte pentru alte produse ce l-ar putea interesa.

Design. Chiar si asa simple emailuri tranzactionale, inchipuie-ti ca sunt unele dintre cele mai utile instrumente de vanzari. Foloseste elementele de identitate ale companiei, pentru a fi recunoscut cu usurinta de subscriber si da-i o forma grafica atragatoare. Vinde-te in orice circumstanta!

Politica de confidentialitate. E esential ca orice email tranzactional sa includa o asigurare a faptului ca datele din facturile de plata nu vor fi in niciun fel instrainate. Le poti oferi un link catre Politica de confidentialitate de pe site-ul tau.

Subiectul. Ca sa il faci “altfel”, personalizeaza subiectul. In orice caz, subiectul trebuie sa fie cat mai clar in privinta originii de mesaj tranzactional. Cum spuneam, toate mesajele tranzactionale beneficiaza de o frecventa de citire mult mai mare decat cele obisnuite. Asa ca cel mai indicat este ca subiectul sa reflecte caracterul acestui tip de mesaj: “Te-ai inscris la evenimentul X” sau “Televizorul xyz comandat a fost expediat catre tine”. Regulile de certificare a emailurilor tranzactionale presupun acest lucru pentru a-ti asigura ratele de deliverabilitate dorite.

Survey-uri. Iti poti optimiza mesajele tranzactionale, cerandu-le parerea celor care au achizitionat: Cat de prompt au primit raspunsul?, Cat de util a fost?, Cat de politicos a fost? Etc.

De ce sa il optimizezi?
Urmand sfaturile de mai sus, vei avea mai multe avantaje de partea ta, folosind emailurile tranzactionale:
• Clientul se va simti in centrul atentiei. Va simti ca il respecti si ca vrei sa ii oferi un lucru de calitate.
• Compania/Brandul tau va avea un brand awareness crescut si, mai ales, o imagine pozitiva in fata clientului.
• Ii va da senzatia unui dialog intim, ca intre prieteni. Va simti ca emailul vine din partea unui prieten care ii doreste binele.
• Reducerea considerabila a costurilor de comunicare

De ce trebuie sa tii cont


1. Atunci cand trimiti emailuri tranzactionale, tine cont de faptul ca, in concordanta cu ceea ce prevede CAN-Spam, acestea nu trebuie sa contina link de dezabonare pentru ca, oricum, acestea sunt asteptate de o persoana, chiar daca si-a dat sau nu si-a dat acceptul pentru primirea de mesaje cu caracter comercial. In orice caz, atentie ca emailurile tranzactionale trebuie sa fie cat se poate de transparente in ceea ce priveste caracterul lor. Asa ca NU este indicata o promovare agresiva a celorlate oferte.

2. Este absolut obligatoriu ca procesul de trimitere a mesajelor tranzactionale sa fie cat mai bine realizat, adica sa se trimita intr-un timp optim, imediat dupa ce cineva a facut o achizitie/rezervare etc. Orice fel de intarziere poate avea efecte negative pe viitor pentru compania ta. Oamenii, de regula, cauta surse de incredere, care sa le raspunde prompt si intr-un mod profesionist. Fii tu acela!

3. Contentul mesajelor tranzactionale trebuie sa se refere, obligatoriu, in prima parte, la achizitia pe care a facut-o recipientul si apoi, celelalte mesaje de marketing sa fie incluse. Specialistii spun ca in aceste tipuri de mesaje, 80% din content trebuie sa fie tranzactional, iar 20% comercial.

Avand in vedere recomandarile noastre, profita de atentia pe care o castigi de la clientii tai in orice circumstanta si optimizeaza-ti programele de email marketing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *